/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Vinforslag til thai-mad
Fra : Jens Bruun


Dato : 16-12-07 18:23

Jeg skal lave thai-mad til en flok mennesker, hvoraf nogle insisterer på at
drikke vin til. Selv kan jeg kun forestille mig øl til thai-mad. Nogen, der
har forslag til vinvalg? Jeg lurer lidt på, om rosé ikke ville være det
bedste kompromis her?

Retterne indeholder kylling, and, gris, oksekød og tigerrejer. Retterne er
generelt alle sure, søde og stærke, og der serveres selvfølgelig ris til.

--
-Jens B.

D.e.f.f.e.s.



 
 
Jan Boegh (16-12-2007)
Kommentar
Fra : Jan Boegh


Dato : 16-12-07 18:39

Jens Bruun skrev i Y4ydnUAfe_apwvjanZ2dnUVZ8vKdnZ2d@giganews.com dette:
> Jeg skal lave thai-mad til en flok mennesker, hvoraf nogle insisterer
> på at drikke vin til. Selv kan jeg kun forestille mig øl til
> thai-mad. Nogen, der har forslag til vinvalg? Jeg lurer lidt på, om
> rosé ikke ville være det bedste kompromis her?
>
> Retterne indeholder kylling, and, gris, oksekød og tigerrejer.
> Retterne er generelt alle sure, søde og stærke, og der serveres
> selvfølgelig ris til.

Vinen bør have en vis sødme, gerne blomsterkarakter (onde tunger vil kalde
det parfumeret), under ingen omstændigheder tanin og heller ikke fadpræg.

Ingen tvivl her: Foretrukket her er en Gewürtztraminer.
Evt en spätlese Riesling, en hvid Loire eller måske lidt skum i den knap så
tørre ende (jeg tror egentligt godt det kunne blive mit valg, hvis ikke det
skulle være Gewürtztramineren) - men den bør ikke være egentlig sød imo.
Insisteres der på rød, må det blive en frugtig Cru du Beaujolais eller måske
noget en Barbera fra Norditalien.

vh
jan

--
Fotoamatør af Guds (u)nåde. | A: Der er altså også et liv uden for nettet!
PS: Knipserier kan findes på | B: Såååeh - har du et link?
http://jan.boegh.net/foto.htm
Billeder fra en dansk 'ørken' http://jan.boegh.net/Album/Milen/index.html


Jens Bruun (16-12-2007)
Kommentar
Fra : Jens Bruun


Dato : 16-12-07 18:48

"Jan Boegh" <spamhater@nowhere> skrev i en meddelelse
news:476562be$0$15895$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk

> eller måske lidt skum i den
> knap så tørre ende (jeg tror egentligt godt det kunne blive mit valg,
> hvis ikke det skulle være Gewürtztramineren)

Selvfølgelig. Skum skal det være. Tak.

--
-Jens B.

D.e.f.f.e.s.



Kasper Bergholt (16-12-2007)
Kommentar
Fra : Kasper Bergholt


Dato : 16-12-07 20:07

On Sun, 16 Dec 2007 18:39:06 +0100, "Jan Boegh" <spamhater@nowhere>
wrote:

>Jens Bruun skrev i Y4ydnUAfe_apwvjanZ2dnUVZ8vKdnZ2d@giganews.com dette:
>> Jeg skal lave thai-mad til en flok mennesker, hvoraf nogle insisterer
>> på at drikke vin til. Selv kan jeg kun forestille mig øl til
>> thai-mad. Nogen, der har forslag til vinvalg? Jeg lurer lidt på, om
>> rosé ikke ville være det bedste kompromis her?
>>
>> Retterne indeholder kylling, and, gris, oksekød og tigerrejer.
>> Retterne er generelt alle sure, søde og stærke, og der serveres
>> selvfølgelig ris til.
>
>Vinen bør have en vis sødme, gerne blomsterkarakter (onde tunger vil kalde
>det parfumeret), under ingen omstændigheder tanin og heller ikke fadpræg.
>
>Ingen tvivl her: Foretrukket her er en Gewürtztraminer.
>Evt en spätlese Riesling, en hvid Loire eller måske lidt skum i den knap så
>tørre ende (jeg tror egentligt godt det kunne blive mit valg, hvis ikke det
>skulle være Gewürtztramineren) - men den bør ikke være egentlig sød imo.
>Insisteres der på rød, må det blive en frugtig Cru du Beaujolais eller måske
>noget en Barbera fra Norditalien.

Hej Jan (&Jens)!

Ovenstående er klart kloge ord. Sødme er for mig at se essentielt for
at matche de annoncerede grundlæggende smagsnuancer - sur, sød &
stærk.

I tillæg til de vine (eller rettere vintyper), der allerede er
foreslået, vil jeg nævne:

1) Østrigsk grüner veltliner. Senest producerede år - 2006 - er varmt
og frugtigt. GV nævnes traditionelt som en drue, der kan matche de
krydrede og stærke smagsnuancer. Alkoholmæssigt holder de også et pænt
højt niveau - på samme måde som den tidligere foreslåede gewürz). De
bedre vine fra Kamptal eller Kremstal vil være gode. Wachauvinene er
pt. for lukkede og kvalitets- og prismæssigt ikke helt egnede i denne
sammenhæng.

2) En vin, der ligger sødmemæssigt på grænsen til dessertvin, vil gå
sig godt, tror jeg. Faren vil værer, at gæsterne tolker det som billig
sød vin købt i Tyskland. Fejl, fejl, fejl. En af de dyreste (og
bedste) vine i verden (Château d'Yquem) er sød og (ramt af ædelråd).
Den vil jeg ikke foreslå i denne sammenhæng; men der findes mange fine
og friskere vine, der vil gå godt i spænd med asiatisk mad, fx:

a) Loupiac (som grænser op til Sauternes)
b) Østrigske el. tyske vine på ausleseniveau (eller beerenauslese,
hvis det skal være mere koncentreret) - el. måske eiswein, hvis der
sakl eksperimenteres lidt.
c) En god spätlese, som allerede foreslået.

3) Rosé - jah, joh - men så skal den have en vis sødme. Måske auslese
på røde druer (Kracher, kongen af Burgenlands søde vine, laver en
auslese på Zweigelt, som er en rødvinsdrue) - eller retterede lavede,
han er netop død i en alt for ung alder. Der laves også halvsøde-søde
vine i Tirol på røde druer. (Producenten Bichler fx). Men så er vi
ovre i den mere eksperimenterende afdeling.

Til slut et par spørgsmål: Hvorfor kun øl? Hvilke øl?

--
Mvh.

Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net (Seneste nyt: Smagenote på 'La Triboulette' -
crozes-hermitage fra cave de tain,, 2004).









Jens Bruun (16-12-2007)
Kommentar
Fra : Jens Bruun


Dato : 16-12-07 20:40

"Kasper Bergholt" <mxnxgx@tiscali.dk> skrev i en meddelelse
news:e4pam3l2kgl6ssscfj4mjoq4bp04hln91p@4ax.com

> Til slut et par spørgsmål: Hvorfor kun øl?

Fordi jeg har svært ved at tænke vin ind sammen med thai-mad. Jeg er selv
øldrikker, men sætter da stor pris på et godt glas vin. Jeg har bare svært
ved at forestille mig en vin, der kan matche min thai-mad.

> Hvilke øl?

Jeg hælder mest til noget Bière De Garde, f.eks. Ch'ti Blonde. Har du andre
forslag?

--
-Jens B.

D.e.f.f.e.s.



Peter Loumann (16-12-2007)
Kommentar
Fra : Peter Loumann


Dato : 16-12-07 20:43

On Sun, 16 Dec 2007 18:22:58 +0100, Jens Bruun wrote:

> Jeg skal lave thai-mad til en flok mennesker, hvoraf nogle insisterer på at
> drikke vin til. Selv kan jeg kun forestille mig øl til thai-mad.

Det ville være det rigtige valg på en thai restaurant for thaier i
Thailand, både pga. af krydringen og varmen. Hvis ikke (thai-)whisly med
vand og is. Den udmærkede Sigha øl med en pikant bismag af acetone kan også
købes flere steder i Danmark.

Men ikke nødvendigvis i Danmark, og ikke nødvendigvis til thai-mad
tilpasset danske ganer.

> Nogen, der
> har forslag til vinvalg? Jeg lurer lidt på, om rosé ikke ville være det
> bedste kompromis her?

> Retterne indeholder kylling, and, gris, oksekød og tigerrejer. Retterne er
> generelt alle sure, søde og stærke, og der serveres selvfølgelig ris til.

Thai-mad er selv så et vidt begreb. Jeg har netop konsumeret er herligt
måltid, produceret af en thai, kylling på spyd, trukket med mild
kryddermarinade, med en chili-agurkesalat og ris. Hertil passede en god
sydfransk landvin fremragende.

Jeg går ud fra du laver det så at danske leverpostej-ganer kan klare det.
Dit forslag om rosé lyder som et godt kompromis. Fakta har en glimrende af
slagsen: Gray Fox - kraftig og ikke 100% tør (30,- pr flaske eller 90 for 3
L-box). Ellers er champus kompatibel med meget - Super Best er en
fortrinlig russik til 42,-. Halvtør tysk eller alsace kunne også være en
mulighed.

--
hilsen pl (peloda hos tiscali her i landet)
http://pedalo.dk/thailand/

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408938
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste