/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Efterlysning af tørre jyder
Fra : Søren


Dato : 05-09-06 21:28

Hej

Nu har min svigerfar fablet om tørre jyder i årevis, uden at jeg har smagt
dem.
(Han har prøvet at lave dem selv, men blev pålagt af hans kone at fjerne dem
da de 'lugtede')

Er der ikke en hjælpsom person fra Vendsyssel, der kan skaffe mig nogen
stykker ?

Søren



 
 
F.Hansen (06-09-2006)
Kommentar
Fra : F.Hansen


Dato : 06-09-06 03:47


"Søren" <leaveme@alone.dk> skrev i en meddelelse
news:44fddcc5$0$147$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
> Hej
>
> Nu har min svigerfar fablet om tørre jyder i årevis, uden at jeg har smagt
> dem.
> (Han har prøvet at lave dem selv, men blev pålagt af hans kone at fjerne
dem
> da de 'lugtede')
>
> Er der ikke en hjælpsom person fra Vendsyssel, der kan skaffe mig nogen
> stykker ?
>
> Søren
>
Sakset fra : http://www.sitecenter.dk/ehaulund/egnsretter1/

Opskrift 32. Tørfisk.

"Tørrede Jyder"

I Vendsyssel har det i flere hundrede år været almindeligt, at tørre fisk
som en snild måde at konservere og opbevare fisk på i længere tid.
På specielle tørrestativer eller på den almindelige tørresnor blev som
oftest fladfisk -to og to med en tøjklemme i halefinnen - hængt til tørre i
sol og vind.

At tørre fisk:
Fisken renses og et eller to tværsnit skæres ned til rygbenet fra både ryg-
og bugside, det bevirker, at fisken tørre ensartet. Fisken lægges i
rigeligt salt i 2 døgn. Derefter hænges fisken til tørre i sol og vind i 3-4
dage (den må IKKE få regn, eller blive våd efter tørringen).

Mathilde Gaardbos opskrift på stegt tørfisk:
Fisken lægges i blød i koldt vand om morgenen . Tages op , når den skal
tilberedes til middagen. Skind og finner fjernes. På en hed pande steger
fisken i smør 5-6 minutter på hver side.
Server fisken med kartofler og stegeskyen samt syltede tranebær eller
tyttebær.

Ane Rimmens opskrift på kogt tørfisk:
Fisken lægges i blød natten over. Fisken puttes i en gryde med rigeligt
vand. De skrællede kartofler puttes også i gryden, der koger op og småsimrer
i ca 20 minutter (til kartoflerne er kogte). Kartoflerne opsuger en del af
restsaltet fra fisken, og der serveres løgsovs eller persillesovs til for
yderligere at mildne og dæmpe saltsmagen.
Ebbes mor brugte også at servere smeltet smør til.

Rå tørfisk:
En mandfolkespise på Hirtshals Kro omkring kunstmaleren Lars Nielsens
stambord var rå tørfisk.
Skind og finner var fjernet og den rå fisk blev serveret med groft brød,
rigeligt øl og adskillige bjeske.
Der har virkeligt været noget at bide i, og rå tørfisk har også givet en
"rå tørst" !



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408941
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste