/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
sundeste olie?
Fra : Morten


Dato : 13-04-05 17:04

Hej

Jeg ville gerne bruge den type olie som feder mindst.

Jeg har hørt at man skal gå efter de "Flerudmættede fedtsyrere" men der er
også engivet enkeltudmættede fedtsyrere og mættede fedtsyrer, så jeg har
svært ved at regne ud hvilken der er den sundeste...

Kan man f.eks. sige at 2 enkeltudmættede feder lige så meget som 1 mættet,
og 2 flerudmættede feder det samme som 1 enkeltudmættet?

/Morten



 
 
Peter Westh (13-04-2005)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 13-04-05 18:47

"Morten" <REMOVE_post@simonsen.mail.dk> skrev i en meddelelse
news:3qb7e.144$vq4.118@news.get2net.dk...
> Hej
>
> Jeg ville gerne bruge den type olie som feder mindst.

Alle typer olie indeholder *præcis* samme antal kalorier, uanset deres
indhold af mættede, enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

/P




Klaus Alexander Seis~ (13-04-2005)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 13-04-05 18:48

Morten skrev:

> Jeg ville gerne bruge den type olie som feder mindst.

I praksis får man lige meget energi fra alle spiseolier, nemlig 38 kJ/g
(9 kcal/g), så alle olier feder lige meget. Visse fedtstoffer, fx fra
smørfisken, er dog ufordøjeligt og bidrager ikke i væsentlig grad til
energiregnskabet, men af gode grund har man ikke lyst til at indtage
større mængder af sådanne fedtstoffer.

> Jeg har hørt at man skal gå efter de "Flerudmættede fedtsyrere" men
> der er også engivet enkeltudmættede fedtsyrere og mættede fedtsyrer,
> så jeg har svært ved at regne ud hvilken der er den sundeste...

Den almindelige skole for tiden går vist ud på at begrænset indtaget af
mættede fedtsyrer mest muligt, samt at have en fornuftig balance mellem
enkeltumættede og flerumættede fedtsyrer.

Mættede fedtsyrer findes fortrinsvist i dyrisk fedt.

Enkeltumættede fedtsyrer anses for at være gavnlige, og findes især i
oliven-, raps- og sesamolier (hhv. 68%, 58% og 42%).

Flerumættede fedtsyrer findes i fisk (langkædede fedtsyrer) og i de fleste
planteolier (kortkædede). Planteolier med et højt indhold af flerumættede
fedtsyrer er fx valnødde-, tidsel- og solsikkeolier. Visse flerumættede
fedtsyrer, fx omega-3-fedtsyrer, kan kroppen ikke selv producere, men må
indtages med kosten.

For at begrænse indtaget af pesticider m.m., kan det svare sig først og
fremmest at benytte koldtpressede (= der er ikke brugt organiske
opløsningsmidler til extrahering), økologiske (= der er ikke anvendt
pesticider) planteolier (= planter er relavtivt lavt placeret i føde-
kæden, og giftstoffer har ikke ophobet sig i samme grad som i dyrisk
fedt) med et højt indhold af enkeltumættede fedtsyrer (dvs. oliven-,
raps- og sesamolier) til madlavningen. Til dressinger m.m., hvor der
kun medgår mindre mængder olie, må det vist være smagen der bestemmer
hvilken olie man bruger.

Ønsker man at øge sit indtag af omega-3-fedtsyrer, kan man med fordel
skæve til hørfrøolie (personligt foretrækker jeg nu kværnede hørfrø)
og rapsolie. Begge vil være sundere - og ikke mindst billigere - end
fiskeoliekapsler.

> Kan man f.eks. sige at 2 enkeltudmættede feder lige så meget som 1
> mættet, og 2 flerudmættede feder det samme som 1 enkeltudmættet?

På ingen måde. Når man taler om at fedtsyrer er mættede eller umættede,
henviser det til den kemiske struktur. Mættede fedtsyrer har ingen
dobbeltbindinger i kulstofkæden, enkeltumættede har en enkelt dobbelt-
binding, og flerumættede har to eller flere dobbeltbindinger. Antallet
og placeringen af evt. dobbeltbindinger har betydning for bl.a. fedtsyrens
smeltepunkt - således er dyrisk fedt gerne stift ved både stue- og
legemstemperatur. En olie som fx olivenolie, der har et højt indhold af
enkeltumættede fedtsyrer, kan størkne i køleskabet, mens en olie med højt
indhold af umættede fedtsyrer - fx tidselolie - ikke størkner i køle-
skabet. Alle [spiselige] fedstoffer og olier indeholder dog nogenlunde
samme mængde energi, og feder derfor lige meget.

Mvh,

--
Klaus Alexander Seistrup
Magnetic Ink, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/

Du er hvad du spiser~ (12-04-2005)
Kommentar
Fra : Du er hvad du spiser~


Dato : 12-04-05 20:27


"Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i en meddelelse
news:slrnd5qmpk.ph9.klaus@main.szn.dk...
> Morten skrev:
>
>
> I praksis får man lige meget energi fra alle spiseolier, nemlig 38 kJ/g
> (9 kcal/g), så alle olier feder lige meget. Visse fedtstoffer, fx fra
> smørfisken, er dog ufordøjeligt og bidrager ikke i væsentlig grad til
> energiregnskabet, men af gode grund har man ikke lyst til at indtage
> større mængder af sådanne fedtstoffer.

jJeg er stort set enig i dine betragninger om olie.
www.fvst.dk ligger der desuden en række supplementer.
Dog har jeg svært ved, at du nævner smørfisken med et indhold af
ufordøjelige fiskeolier.
Den fisk du tænker på kaldes Escolar, som netop kræver en særlig
tilberedning for at fjerne disse ufordøjlige olier, grilning, kogning eller
stegning, hvor stegefedtet smides væk anbefales for at undgå kraftig diarré.
Den oprindelige smørfisk kan spises uden forbehold.

Henrik



Klaus Alexander Seis~ (14-04-2005)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 14-04-05 12:47

Du er hvad du spiser. skrev:

>> Visse fedtstoffer, fx fra smørfisken, er dog ufordøjeligt og
>> bidrager ikke i væsentlig grad til energiregnskabet, men [...]
>
> Jeg er stort set enig i dine betragninger om olie.
> På www.fvst.dk ligger der desuden en række supplementer.
> Dog har jeg svært ved, at du nævner smørfisken med et indhold af
> ufordøjelige fiskeolier.
> Den fisk du tænker på kaldes Escolar, som netop kræver en særlig
> tilberedning for at fjerne disse ufordøjlige olier, grilning,
> kogning eller stegning, hvor stegefedtet smides væk anbefales for
> at undgå kraftig diarré.
> Den oprindelige smørfisk kan spises uden forbehold.

Jeg har ikke udtalt mig om smørfisken, men om fedtstofferne fra denne,
og jeg skriver netop at disse fedtstoffer er ufordøjelige, og at man
af gode grunde ikke har lyst til at spise større mængder af olierne
fra smørfisk. Jeg kan ikke forstå hvad det er du har svært ved at
godtage i min formulering.

--
Klaus Alexander Seistrup
Magnetic Ink, Copenhagen, Denmark
http://magnetic-ink.dk/

Du er hvad du spiser~ (14-04-2005)
Kommentar
Fra : Du er hvad du spiser~


Dato : 14-04-05 21:23

Jamen det er ganske enkelt.
Smørfisk indeholder ikke ufordøjelige olier, så dine oplysninger er
forkerte.
escolar kaldes fejlagtig for smørfisk og escolaren er den fisk du henviser
til.
Henrik
"Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i en meddelelse
news:slrnd5sm2f.djh.klaus@main.szn.dk...
> Du er hvad du spiser. skrev:
>
> >> Visse fedtstoffer, fx fra smørfisken, er dog ufordøjeligt og
> >> bidrager ikke i væsentlig grad til energiregnskabet, men [...]
> >
> > Jeg er stort set enig i dine betragninger om olie.
> > På www.fvst.dk ligger der desuden en række supplementer.
> > Dog har jeg svært ved, at du nævner smørfisken med et indhold af
> > ufordøjelige fiskeolier.
> > Den fisk du tænker på kaldes Escolar, som netop kræver en særlig
> > tilberedning for at fjerne disse ufordøjlige olier, grilning,
> > kogning eller stegning, hvor stegefedtet smides væk anbefales for
> > at undgå kraftig diarré.
> > Den oprindelige smørfisk kan spises uden forbehold.
>
> Jeg har ikke udtalt mig om smørfisken, men om fedtstofferne fra denne,
> og jeg skriver netop at disse fedtstoffer er ufordøjelige, og at man
> af gode grunde ikke har lyst til at spise større mængder af olierne
> fra smørfisk. Jeg kan ikke forstå hvad det er du har svært ved at
> godtage i min formulering.
>
> --
> Klaus Alexander Seistrup
> Magnetic Ink, Copenhagen, Denmark
> http://magnetic-ink.dk/



jubija@yahoo.dk (13-04-2005)
Kommentar
Fra : jubija@yahoo.dk


Dato : 13-04-05 22:15

On Wed, 13 Apr 2005 18:04:10 +0200, "Morten"
<REMOVE_post@simonsen.mail.dk> wrote:

>Hej
>
>Jeg ville gerne bruge den type olie som feder mindst.
>
Brug dieselolie - det feder lige så meget som de andre typer, men man
kan ikke spise så meget af det


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408935
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste