/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Røræg eller æggestand?
Fra : Thomas Widmann


Dato : 04-12-04 14:32

Hejsa,

jeg er blevet bedt om at medbringe røget laks og røræg til en
julefrokost. Det erindrer jeg aldrig at have fået før. Er det ikke
normalt æggestand og ikke røræg, man kommer på laks? Eller bytter jeg
om på noget?

/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU

 
 
/Ole (04-12-2004)
Kommentar
Fra : /Ole


Dato : 04-12-04 16:47

"Thomas Widmann" <twid@bibulus.org> skrev i en meddelelse
news:m34qj242ba.fsf@alcedo.bibulus.org...
> Hejsa,
>
> jeg er blevet bedt om at medbringe røget laks og røræg til en
> julefrokost. Det erindrer jeg aldrig at have fået før. Er det ikke
> normalt æggestand og ikke røræg, man kommer på laks? Eller bytter jeg
> om på noget?
>
> /Thomas
> --
> Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
> Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU

Jeg kan ikke hjælpe dig med ovenstående, men jeg kan udvide din undren.

Jeg har boet mange steder i landet, og er for tiden i Nordjylland. Her har
jeg fornylig haft en diskussion med nogle af de lokale:

Jeg mener at:
- æggesnaps er rå æg, sukker og vanille rørt sammen.
- røræg er æg, mælk/fløde og smør rørt sammen og varmet op (scrambled eggs).
- æggestand er lidt derhen af, men stivere og kan serveres i skiver

Mine nordjyske venner mener at:
- æggesnaps er en alkoholisk drink som det amerikanske "Eggnog", som er
sjælden i Danmark.
- røræg er rå æg, sukker og vanille rørt sammen (det jeg kalder æggesnaps).
- æggestand er æg, mælk/fløde og smør rørt sammen og varmet op (scrambled
eggs) (det jeg kalder røræg).
- det der er lidt derhen af, men stivere og kan serveres i skiver ikke har
noget navn/findes.

Hvis dine venner er fra det nordjyske kan det være at de vil have dig til at
tage æggesnaps med :)
Konklusion: De er skøre de nordjyder...

/Ole



Thomas Widmann (04-12-2004)
Kommentar
Fra : Thomas Widmann


Dato : 04-12-04 17:10

"/Ole" <skjodtREMOVETHIS@bigfoot.com> writes:

> Hvis dine venner er fra det nordjyske kan det være at de vil have
> dig til at tage æggesnaps med :)

Laks med æggesnaps?

/Thomas
--
Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU

Jan Bøgh (05-12-2004)
Kommentar
Fra : Jan Bøgh


Dato : 05-12-04 19:21

/Ole wrote:

> Mine nordjyske venner mener at:
> - æggesnaps er en alkoholisk drink som det amerikanske "Eggnog", som
> er sjælden i Danmark.

Har aldrig mødt den opfattelse.

> - røræg er rå æg, sukker og vanille rørt sammen (det jeg kalder
> æggesnaps).

Har jeg heller ikke mødt.

> Konklusion: De er skøre de nordjyder...

Hvis de overhovedet er nordjyder

vh
Jan
- Nordjyde!



Omnolog HMH (06-12-2004)
Kommentar
Fra : Omnolog HMH


Dato : 06-12-04 23:47

da jeg var en bette een, kaldte vi æg, sukker rørt sammen for æggesnaps OG
røræg. Og nogen gange puttede vi kakao i - og jeg kommer fra det vilde
vestjylland.

"/Ole" <skjodtREMOVETHIS@bigfoot.com> wrote in message
news:41b1dbf4$0$66407$14726298@news.sunsite.dk...
> "Thomas Widmann" <twid@bibulus.org> skrev i en meddelelse
> news:m34qj242ba.fsf@alcedo.bibulus.org...
> > Hejsa,
> >
> > jeg er blevet bedt om at medbringe røget laks og røræg til en
> > julefrokost. Det erindrer jeg aldrig at have fået før. Er det ikke
> > normalt æggestand og ikke røræg, man kommer på laks? Eller bytter jeg
> > om på noget?
> >
> > /Thomas
> > --
> > Thomas Widmann twid@bibulus.org http://www.twid.bibulus.org
> > Flat 3/2, 54 Mavisbank Gardens, Glasgow G51 1HL, Scotland, EU
>
> Jeg kan ikke hjælpe dig med ovenstående, men jeg kan udvide din undren.
>
> Jeg har boet mange steder i landet, og er for tiden i Nordjylland. Her har
> jeg fornylig haft en diskussion med nogle af de lokale:
>
> Jeg mener at:
> - æggesnaps er rå æg, sukker og vanille rørt sammen.
> - røræg er æg, mælk/fløde og smør rørt sammen og varmet op (scrambled
eggs).
> - æggestand er lidt derhen af, men stivere og kan serveres i skiver
>
> Mine nordjyske venner mener at:
> - æggesnaps er en alkoholisk drink som det amerikanske "Eggnog", som er
> sjælden i Danmark.
> - røræg er rå æg, sukker og vanille rørt sammen (det jeg kalder
æggesnaps).
> - æggestand er æg, mælk/fløde og smør rørt sammen og varmet op (scrambled
> eggs) (det jeg kalder røræg).
> - det der er lidt derhen af, men stivere og kan serveres i skiver ikke har
> noget navn/findes.
>
> Hvis dine venner er fra det nordjyske kan det være at de vil have dig til
at
> tage æggesnaps med :)
> Konklusion: De er skøre de nordjyder...
>
> /Ole
>
>



Kevin Edelvang (04-12-2004)
Kommentar
Fra : Kevin Edelvang


Dato : 04-12-04 17:26

"Thomas Widmann" <twid@bibulus.org> skrev

> jeg er blevet bedt om at medbringe røget laks og røræg til en
> julefrokost. Det erindrer jeg aldrig at have fået før. Er det ikke
> normalt æggestand og ikke røræg, man kommer på laks? Eller bytter jeg
> om på noget?

Røræg lavet på den gamle danske måde (i gryde under kraftig omrøring) minder
i konsistens og anvendelse meget om æggestand. Jeg kan ikke se, der kan være
nogen nævneværdig forskel ud over, at æggestand kan anrettes en smule
finere, da man kan kontrollere formen bedre. Jeg ville nok slet ikke servere
æg til røget laks, men sådan er der jo så meget.

Røræg i betydningen scrambled eggs (i pande), ville jeg nok ikke servere til
danske frokostretter

Mvh
Kevin Edelvang



Ove Kristensen (04-12-2004)
Kommentar
Fra : Ove Kristensen


Dato : 04-12-04 22:49

"Kevin Edelvang" <e@e.invalid> skrev i en meddelelse
news:41b1e596$0$66406$14726298@news.sunsite.dk...

> Jeg ville nok slet ikke servere æg til røget laks men
> sådan er der jo så meget.


Det ville jeg heller ikke - jeg ville vælge asparges og dild samt evt. lidt
dressing

Med venlig hilsen og god weekend
fra
Ove.



Emil (07-12-2004)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 07-12-04 01:12

On Sat, 04 Dec 2004 13:31:53 +0000, Thomas Widmann wrote:

>jeg er blevet bedt om at medbringe røget laks og røræg til en
>julefrokost. Det erindrer jeg aldrig at have fået før. Er det ikke
>normalt æggestand og ikke røræg, man kommer på laks? Eller bytter jeg
>om på noget?


Begge dele bruges i det jydske; men mest røræg (da det er nemmere
at lave?).
http://gamledanskeopskrifter.dk/page652.html

Røræg kan laves ganske nemt ved, med en gaffel, at sammenpiske
hele æg, salt, peber og en-to spsk. koldt vand pr æg i en gryde,
som langsomt opvarmes indtil æggene begynder at koagulere. Så
hældes massen i en lille sigte til afdrypning, og vendes ud på en
tallerken. Det giver en grynet konsistens; men smagen er
udmærket.
Som et extra krydderi kan der tilsættes _lidt_ finthakkede blade
af frisk fransk esdragon, dild eller persille. Det egner sig til
ål og laks.


Æggestand bruges på samme måde i forb.m. smørrebrød.
http://gamledanskeopskrifter.dk/page98.html
Det er knapt så almindeligt som røræg; måske fordi det er lidt
mere tidskrævende at fremstille.
Til gengæld synes jeg, at konsistensen er mere lækker end røræg.

I begge tilfælde pyntes med tynde tomatbåde og karse. Mange vil
også gerne have dilddressing til laksen.


m.v.h. Emil

Karoline Larsen (07-12-2004)
Kommentar
Fra : Karoline Larsen


Dato : 07-12-04 19:42


"Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
news:bbp9r0trf3ci6cijli5dssga47tm4nloel@4ax.com...
> On Sat, 04 Dec 2004 13:31:53 +0000, Thomas Widmann wrote:
>
<snip>
> Æggestand bruges på samme måde i forb.m. smørrebrød.
> http://gamledanskeopskrifter.dk/page98.html
> Det er knapt så almindeligt som røræg; måske fordi det er lidt
> mere tidskrævende at fremstille.
<snip>

Min papmor kommer altid æggemassen i en kogepose og koger det i en gryde.
Har aldrig selv prøvet det men det virker nemt og hurtigt.




Emil (07-12-2004)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 07-12-04 22:27

On Tue, 7 Dec 2004 19:42:08 +0100, Karoline Larsen wrote:

>"Emil" skrev
>> Æggestand bruges på samme måde i forb.m. smørrebrød.
>> http://gamledanskeopskrifter.dk/page98.html

>Min papmor kommer altid æggemassen i en kogepose og koger det i en gryde.
>Har aldrig selv prøvet det men det virker nemt og hurtigt.

Det lyder da nemt, og skal afprøves ved næste lejlighed. Men
konsistensen (den glatte, ensartede og formfaste) må da være svær
at opretholde i en gryde med kogende vand.

Men hvis posen med æggemassen kommes i en gryde med kogende vand,
og der herefter slukkes for varmen, vil jeg gerne tro, at der
kommer et vellykket resultat.

Tak for dit forslag; det er ikke så ringe endda.


m.v.h. Emil

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste