/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Madteori
Fra : Jonas Kongslund


Dato : 12-04-04 23:01

Hej

Jeg synes det er en kende kedeligt at følge opskrifter uden at have en god
forståelse af, hvorfor de er skruet sammen som de er. Hvilke
bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
fundamental, teoretisk viden om madlavning?

--
Jonas Kongslund

 
 
Peter Løhde Svarre (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Peter Løhde Svarre


Dato : 13-04-04 06:23

Jeg kan anbefale dig bogen "God mad - let at lave" af Lotte Havemann og
Inger Erner Andersen

Det er en god bog som også indeholder oplysninger om ernæring og hvorfor man
sammensætter retter som man gør.

Hilsen
Peter



Emil (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 13-04-04 04:54

Jonas Kongslund skrev:

>Jeg synes det er en kende kedeligt at følge opskrifter uden at have en god
>forståelse af, hvorfor de er skruet sammen som de er. Hvilke
>bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
>fundamental, teoretisk viden om madlavning?


Jeg har ikke en samlet kilde, men hvis interessen er stor nok,
kan du finde meget på nettet.
Her er lidt fra min linksamling:


Her kan du finde en masse forskellige pjecer til gratis hentning:
<http://www.foedevaredirektoratet.dk/Publikationer/Foedevarer/Forside.htm>

Specielt kan anbefales
<http://www.foedevaredirektoratet.dk/FDir/Publications/2002001/Rapport.pdf>
(ovenstående er er en stor fil). Det er Fakta og myter om kød.

Fakta om sous-vide kan hentes fra denne side
<http://www.foedevaredirektoratet.dk/FDir/Publications/2000020/rapport1.asp>

Om valg af fedtstoffer:
http://www.fs.dk/pj/fedt-pj1.htm#Indhold

Bruger du udenlandske opskrifter, får du hjælp til oversættelsen
her:
http://www.xs4all.nl/~margjos/index.html

Vil du forske lidt i krydderier:
http://www.danbbs.dk/~kimak/inde.htm

Og her er den bedste side til al viden om mad:
http://intra.nakskov-gym.dk/biblio/Guide2/side26.htm

Her er almen info om sensorik og kemi i maden:
http://www.meyersmad.dk/meyers.asp?PageID=3968

God fornøjelse


m.v.h. Emil

Gert Krabsen (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Gert Krabsen


Dato : 13-04-04 13:34

Tue, 13 Apr 2004 05:53:58 +0200, Emil <emilsen@oestbirk.invalid> skrev:

> Jonas Kongslund skrev:
>
>> Jeg synes det er en kende kedeligt at følge opskrifter uden at have en
>> god
>> forståelse af, hvorfor de er skruet sammen som de er. Hvilke
>> bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
>> fundamental, teoretisk viden om madlavning?
>
Bogen 'Kemien i Gastronomien' er god at få forstand af.
Beskriver de fleste tilberedningsmetoder og deres resultat ud fra en kemisk
synsvinkel.

...


/Krabsen


--
Sendt via Opera.
www.krabsen.dk
www.responsnord.dk
mfl

Knud Winckelmann (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Knud Winckelmann


Dato : 13-04-04 17:46

Således skrev Gert Krabsen <news@fjernkrabsenfjernes.dk> i
dk.kultur.mad+drikke Tue, 13 Apr 2004 14:33:47 +0200:

>Bogen 'Kemien i Gastronomien' er god at få forstand af.
>Beskriver de fleste tilberedningsmetoder og deres resultat ud fra en kemisk
>synsvinkel.

I samme klasse er Harold McGees "On food and cooking" også værd at
nævne.

Knud
--
Hey! It compiles! Ship it!

Emil (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 13-04-04 17:14

Gert Krabsen skrev:

>Bogen 'Kemien i Gastronomien' er god at få forstand af.
>Beskriver de fleste tilberedningsmetoder og deres resultat ud fra en kemisk
>synsvinkel.


Jeg Googlede lidt og fandt "Kemien bag gastronomien". Det er vel
den du henviser til?

Blandt de øvrige links, som dukkede op, var der masser af guf for
de, som er interesserede i teknikken bag madlavningens
hemmeligheder.

Men det er bestemt en bog jeg vil indlemme i min samling, og en
bog som vil blive slugt fra ende til anden, rå og usødet.

Tak for tippet.


m.v.h. Emil

Frank Løkkegaard (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Frank Løkkegaard


Dato : 13-04-04 14:51

Jonas Kongslund <dont@mail.me.at.all> writes:
>Hvilke
>bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
>fundamental, teoretisk viden om madlavning?

Jeg har med stor glæde brugt Gyldendals Store Kogebog, Kokkebogen og min
gamle Fremads Stor-kogebog fra 1953 (det er ingen ringere end alle
skåneærmers moder, Kirsten Hüttemeier, der har skrevet den)
Blandt de nyere bøger i min køkkenreol bruger jeg ofte Porcus Sum (jeg et
svin) som er en næsten poetisk kogebog om "alskens svinerier" samt Anne
Wilsons fine lille serie hefter fra alverdens køkkener. Men også min gode
gamle Ali Baba kommer frem med jævne mellemrum (sådan en kan købet for
omkring en halvtredser i en del antivariater)

--
Frank Løkkegaard
Tlf. 75 51 43 11 * Fax 75 51 47 11 * Mobil 26 39 73 11
Jeg skælver for mit land, når jeg tænker på, at Gud er retfærdig. Thomas
Jefferson



Peter Westh (13-04-2004)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 13-04-04 15:11

Denne her er god at få forstand af:

64.1
Botorp, Ole
Kokkebogen : lærebog for kokke / af Ole Botorp ; i samarbejde med
Kokkefagets Lærebogsudvalg ; Lindy Jensen ... [et al.] ; tegninger: Jette
Bork-Johansen og Orla Hirsch. - 5. udgave. - Odense : Erhvervsskolernes
Forlag, 1999. - 584 sider : ill. (nogle i farver) ; 28 cm

Også:

64.1
Child, Julia
Det gode køkken / Julia Child ; oversat fra amerikansk af Helle Lange ;
foto: Brian Leatart og Jim Scherer ; med forord af Erwin Lauterbach. - Kbh.
: Rosinante, 1991. - x, 510 sider : ill. i farver ; 28 cm

MVH

Peter
"Jonas Kongslund" <dont@mail.me.at.all> skrev i en meddelelse
news:FjEec.2928$mY5.1050@news.get2net.dk...
> Hej
>
> Jeg synes det er en kende kedeligt at følge opskrifter uden at have en god
> forståelse af, hvorfor de er skruet sammen som de er. Hvilke
> bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
> fundamental, teoretisk viden om madlavning?
>
> --
> Jonas Kongslund



Emil (15-04-2004)
Kommentar
Fra : Emil


Dato : 15-04-04 16:54

Jonas Kongslund skrev:

>Jeg synes det er en kende kedeligt at følge opskrifter uden at have en god
>forståelse af, hvorfor de er skruet sammen som de er. Hvilke
>bøger/webadresser kan anbefales såfremt man ønsker at tilegne sig en
>fundamental, teoretisk viden om madlavning?


En anden bog er: Pedersen, Thorvald: Kemikeren i køkkenet,
Kemiforlaget, 1999,320 sider.
<http://lmfk.hugin52.net.uni-c.dk/boginfo/kemikoekken.htm>


Du kan også lytte til den første halve time af udsendelsen
<http://www.dr.dk/p1/principia/audio/2001/pr_011222.ram>
eller kigge lidt på siden her før du beslutter dig for at lytte
<http://www.dr.dk/videnskab/principia/old/512001_prin_arkiv.html>



m.v.h. Emil

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408937
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste