/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Mad til een person
Fra : Carsten Finn Rasmuss~


Dato : 16-01-04 13:53

Jeg har nu i snart to år 'øvet' mig i at lave mad til en husstand med
een person. Det går for så vidt meget godt, men det ender meget op i
retter der er 'fryseegnede'. Gryderetter med fars eller småkød. Jeg
laver oftest mad i 'normale' mængder, og fryser resterne i portioner.

Det fungerer sådan set fint nok, men jeg har hele tiden en fornemmelse
af, at jeg 'går glip' af en masse spændende retter fordi jeg hele tiden
skal tænke på anvendelsen af resterne.

Et problem er f.eks. friske grøntsager. Jeg synes det er svært at nå at
anvende ingredienserne til en spændende salat eller spændende tilbehør
inden de bliver for kedelige.

Hvad gør i andre enlige?

PS!
Færdigretter fra div. supermarkeder er ikke en løsning. De er for dyre
og for kedelige.


--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....



 
 
Lisbeth Jacobsen (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Lisbeth Jacobsen


Dato : 16-01-04 14:24

"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> skrev i en meddelelse
news:4007df0f$0$27442$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...

> Hvad gør i andre enlige?

Hvd med at invitere gæster, når du trænger til spændende mad med
ingredienser, du ikke selv kan nå at spise?

Du behøver jo ikke gøre det ret tit for selv at kunne nyde godt af det
dagene før og efter.

Og har du ikke råd til at betale for at have gæster, så arranger en
madordning med venner i samme situation.

Mvh. Lisbeth



Carsten Finn Rasmuss~ (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Carsten Finn Rasmuss~


Dato : 16-01-04 16:47

Lisbeth Jacobsen wrote:
> "Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> skrev i en meddelelse
> news:4007df0f$0$27442$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
>
>> Hvad gør i andre enlige?
>
> Hvd med at invitere gæster, når du trænger til spændende mad med
> ingredienser, du ikke selv kan nå at spise?
>

Det gør jeg også, og nyder det hver gang. 'Problemet' er blot at du
gerne vil bruge tiden sammen med dine gæster i stedet for i køkkenet, så
det bliver ofte til noget der kan tilberedes i forvejen og passe sig
selv i ovnen.

>
> Og har du ikke råd til at betale for at have gæster, så arranger en
> madordning med venner i samme situation.
>

Et godt råd (der også er tiltrængt) , men 'problemet' gælder mere den
daglige madlavning.

--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....



Sabina Hertzum (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Sabina Hertzum


Dato : 16-01-04 19:30

Carsten Finn Rasmussen wrote:
> Det gør jeg også, og nyder det hver gang. 'Problemet' er blot at du
> gerne vil bruge tiden sammen med dine gæster i stedet for i køkkenet,
> så det bliver ofte til noget der kan tilberedes i forvejen og passe
> sig selv i ovnen.

hvad med at alliere dig med nogle madkyndige venner (og veninder) og brug
køkkenet som samlingspunkt?
vi gør indimellem det når vi skal lave mad til en lille flok at jeg og
veninderne stiller os 3-4 mand i køkkenet og knokler*S* det er
smadderhyggeligt og man bruger tiden på en anden måde end bare at sidde på
sin flade og snakke?

> > Og har du ikke råd til at betale for at have gæster, så arranger en
> > madordning med venner i samme situation.
>
> Et godt råd (der også er tiltrængt) , men 'problemet' gælder mere den
> daglige madlavning.

hvad med at finde frem til en lille lokal grøntpusher der sælger grønt i små
mængder?`
og ellers prøve at finde retter du kan lave hvor du kan bruge noget af det
samme tilbehør i 2-3 dage.... og evt includere noget af tilbehøret i din
frokost?








Bjarke Bundgaard (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Bjarke Bundgaard


Dato : 16-01-04 14:33

Du kunne jo prøve at vende din proces om - sådan at du i stedet for fryse
rester; frøs alle ingredienserne kød, krydreurter, fond, fisk og grøntsager
i mindre portioner.

Jeg har abonnement hos aarstiderne og det er ikke altid vi lige får spist
rødbederne i bunden i løbet af ugen. Derfor plejer jeg at skærer alle
rodfrugter m.m. op i snitter/stykker/firkanter og fryse dem. Så kan man
ryste lidt ud af posen til forskellige kompositioner. De kan ovnbages,
lynsteges, koges i supper osv. Det samme gælder for kød. Køb f.eks. en hane
i ny og næ, skær den op i et passende antale stykker. Kog fond af skroget
som du ligeledes fryser i portioner. Så er der basis for mange gode supper,
ovnstegt kylling og gryderetter.

Jeg har selv en utrolig glæde ved at have et arsenal af ingredienser i
fryseren. Så det er mit forslag...

Bjarke


"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> wrote in message
news:4007df0f$0$27442$edfadb0f@dread16.news.tele.dk...
> Jeg har nu i snart to år 'øvet' mig i at lave mad til en husstand med
> een person. Det går for så vidt meget godt, men det ender meget op i
> retter der er 'fryseegnede'. Gryderetter med fars eller småkød. Jeg
> laver oftest mad i 'normale' mængder, og fryser resterne i portioner.
>
> Det fungerer sådan set fint nok, men jeg har hele tiden en fornemmelse
> af, at jeg 'går glip' af en masse spændende retter fordi jeg hele tiden
> skal tænke på anvendelsen af resterne.
>
> Et problem er f.eks. friske grøntsager. Jeg synes det er svært at nå at
> anvende ingredienserne til en spændende salat eller spændende tilbehør
> inden de bliver for kedelige.
>
> Hvad gør i andre enlige?
>
> PS!
> Færdigretter fra div. supermarkeder er ikke en løsning. De er for dyre
> og for kedelige.
>
>
> --
> Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
> mødes med en gunstig lejlighed....
>
>



Carsten Finn Rasmuss~ (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Carsten Finn Rasmuss~


Dato : 16-01-04 16:53

Bjarke Bundgaard wrote:
> Du kunne jo prøve at vende din proces om - sådan at du i stedet for
> fryse rester; frøs alle ingredienserne kød, krydreurter, fond, fisk
> og grøntsager i mindre portioner.
>

Det lyder som en god ide.
Hvad gør i med grøntsagerne? Blancherer i dem inden de fryses ned, eller
fryser i dem direkte?

--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....



Bjarke Bundgaard (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Bjarke Bundgaard


Dato : 16-01-04 17:06

> Det lyder som en god ide.
> Hvad gør i med grøntsagerne? Blancherer i dem inden de fryses ned, eller
> fryser i dem direkte?

Jeg fryser dem direkte. Ingen grund til at gøre det mere besværligt end
højst nødvendigt ;)

Bjarke



Carsten Finn Rasmuss~ (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Carsten Finn Rasmuss~


Dato : 16-01-04 17:11

Bjarke Bundgaard wrote:
>> Det lyder som en god ide.
>> Hvad gør i med grøntsagerne? Blancherer i dem inden de fryses ned,
>> eller fryser i dem direkte?
>
> Jeg fryser dem direkte. Ingen grund til at gøre det mere besværligt
> end højst nødvendigt ;)
>
> Bjarke

Passer mit temperement udmærket :)

--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....



Frank Løkkegaard (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Frank Løkkegaard


Dato : 16-01-04 15:14

"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> writes:
>Jeg har nu i snart to år 'øvet' mig i at lave mad til en husstand med
>een person. Det går for så vidt meget godt, men det ender meget op i
>retter der er 'fryseegnede'. Gryderetter med fars eller småkød. Jeg
>laver oftest mad i 'normale' mængder, og fryser resterne i portioner.
>
>Det fungerer sådan set fint nok, men jeg har hele tiden en fornemmelse
>af, at jeg 'går glip' af en masse spændende retter fordi jeg hele tiden
>skal tænke på anvendelsen af resterne.
>
>Et problem er f.eks. friske grøntsager. Jeg synes det er svært at nå at
>anvende ingredienserne til en spændende salat eller spændende tilbehør
>inden de bliver for kedelige.
>
>Hvad gør i andre enlige?

Nu er jeg ganske vist ikke enlig (laver mad til 4-5 personer dagligt) men
jeg ville nok sørge for at dele eksempelvis kødet op i mindre protioner
inden tilberedning, og fryse det, der ikke skal bruges her og nu. det
giver dig langt større variationsmuligheder.

Nu ved jeg ikke hvor du plejer at købe ind, men en god slagter er et godt
sted, hvis man er enlig. Der behøver du ikke købe mere af gangen end du
har behov for.

Med hensyn til grøntsager, skal du være ommærksom på at langt de fleste
grøntsager kan holde sig rigtig lang tid i køleskabet - navnlig hvis du
holder temperaturen omkring de 2-3 grader.
Mindes et opbevaringsforssøg som blev gennemført på Bioteknologisk
Institut i Kolding, hvor man ved hjælp at temperaturstyring var i stand
til at opbevare et kinakål i omkring et år.
>
>
>PS!
>Færdigretter fra div. supermarkeder er ikke en løsning. De er for dyre
>og for kedelige.

Færdigretter er en afstraffelse fordi man har gjort grimme ting i sit
tidligere liv ))

--
Frank Løkkegaard
Et hus uden bøger er fattigt, også når skønne tæpper dækker dets gulve og
kostbare tapeter og billeder væggene. Hermann Hesse




Carsten Finn Rasmuss~ (16-01-2004)
Kommentar
Fra : Carsten Finn Rasmuss~


Dato : 16-01-04 17:09

Frank Løkkegaard wrote:
> Nu er jeg ganske vist ikke enlig (laver mad til 4-5 personer dagligt)
> men jeg ville nok sørge for at dele eksempelvis kødet op i mindre
> protioner inden tilberedning, og fryse det, der ikke skal bruges her
> og nu. det giver dig langt større variationsmuligheder.
>

God ide som jeg vil øve mig i :)

> Nu ved jeg ikke hvor du plejer at købe ind, men en god slagter er et
> godt sted, hvis man er enlig. Der behøver du ikke købe mere af gangen
> end du har behov for.
>

Leder stadig efter en god slagter i området (syd for Frederikssund). Er
blevet anbefalet en i Lynge. Afprøvningen afventer tømning af fryseren
for rester.


> Med hensyn til grøntsager, skal du være ommærksom på at langt de
> fleste grøntsager kan holde sig rigtig lang tid i køleskabet -
> navnlig hvis du holder temperaturen omkring de 2-3 grader.
> Mindes et opbevaringsforssøg som blev gennemført på Bioteknologisk
> Institut i Kolding, hvor man ved hjælp at temperaturstyring var i
> stand til at opbevare et kinakål i omkring et år.

Det er ikke min oplevelse. Det holder lidt stik så længe vi snakker
rodfrugter (de bliver dog også hurtigt kedelige og begynder at gro).
'Løse' grøntsager som kinakål, salater og spirer bliver hurtigt
kedelige.

>> PS!
>> Færdigretter fra div. supermarkeder er ikke en løsning. De er for
>> dyre og for kedelige.
>
> Færdigretter er en afstraffelse fordi man har gjort grimme ting i sit
> tidligere liv ))

Jeg kan ikke være mere enig. Jeg synes det er utroligt at det kan
sælges.

--
Carsten (3600), HELD er noget der indtræffer når grundige forberedelser
mødes med en gunstig lejlighed....



Sabina Hertzum (17-01-2004)
Kommentar
Fra : Sabina Hertzum


Dato : 17-01-04 13:02

Carsten Finn Rasmussen wrote:
> Det er ikke min oplevelse. Det holder lidt stik så længe vi snakker
> rodfrugter (de bliver dog også hurtigt kedelige og begynder at gro).
> 'Løse' grøntsager som kinakål, salater og spirer bliver hurtigt
> kedelige.

hvordan opbevarer du dem?? det har nemlig også meget at sige.... jeg kan
selv opbevare et skåret salathovede i ihvertfald 4-5 dage (med genbrug) hvis
den ligges i en tætslutende pose..... hemmeligheden er også at sørge for at
salaten er sprød nok... hvis du får fat i et salathovede som er lidt
slattent, kan du sætte den med "roden" i en skål vand så den kan opsuge lidt
væde inden du putter den i en pose.....

jeg opbevarer aldrig kartofler og gulerødder i køleskabet
det idelle sted synes jeg er en flamingokasse i en kølig kælder, godt foret
med aviser så der ikke kommer lys ind ;)
til nøds kan en 100% tæt kasse på terassen også bruges ;)

--
Knus, Sabina.
"It is a strange fate that we should suffer so much fear and doubt over
so small a thing. Such a little thing. "



Frank Løkkegaard (17-01-2004)
Kommentar
Fra : Frank Løkkegaard


Dato : 17-01-04 13:43

"Carsten Finn Rasmussen" <cfr@c.invalid> writes:
>Frank Løkkegaard wrote:
>
>> Med hensyn til grøntsager, skal du være ommærksom på at langt de
>> fleste grøntsager kan holde sig rigtig lang tid i køleskabet -
>> navnlig hvis du holder temperaturen omkring de 2-3 grader.
>> Mindes et opbevaringsforssøg som blev gennemført på Bioteknologisk
>> Institut i Kolding, hvor man ved hjælp at temperaturstyring var i
>> stand til at opbevare et kinakål i omkring et år.
>
>Det er ikke min oplevelse. Det holder lidt stik så længe vi snakker
>rodfrugter (de bliver dog også hurtigt kedelige og begynder at gro).
>'Løse' grøntsager som kinakål, salater og spirer bliver hurtigt
>kedelige.

Kinakål kan nu sagtens klare turen - almindelig bladsalat bliver meget
hurtigt slapt og kedeligt. Spirer aner jeg ikke hvordan bliver - jeg kan
ikke fordrage spirer. Hvis du har rodfrugter der bliver slatne, så smid
dem i en skål med vand og lad dem stå en time eller to - så er de
spændstige påny. Slapheden skyldes at vandindholdet er blevet reduceret.

Husk også at ekempelvis hvidkål har en utrolig lang holdbarhed. Grønkål
kan du købe på stokken og lade stå udenfor og så blot tage de blade du har
brug for. En grønkålsalat med æbler og rødløg, stænket med balsamico
eddike er en vidunderlig oplevelse. Husk at grønkålen skal hakkes utroligt
fint - skal faktisk være lige så finthakket som den hakkede persille man
kan købe på frost .

Det skal lige siges at forsøget på Bioteknologisk var ekstremt
kontrolleret: Kinakålen skulle opbevares ved en konstant temperatur på
1,42 gr. (i følge min mor, der arbejdede med forsøget) og en konstant
luftfugtighed på 65. det kan vi jo ikke rigtig styre i vores egene
køkkener.


--
Frank Løkkegaard
Et hus uden bøger er fattigt, også når skønne tæpper dækker dets gulve og
kostbare tapeter og billeder væggene. Hermann Hesse




Frank Løkkegaard (17-01-2004)
Kommentar
Fra : Frank Løkkegaard


Dato : 17-01-04 13:45

"Sabina Hertzum" <sabina@mandezonen.dk> writes:
>jeg opbevarer aldrig kartofler og gulerødder i køleskabet
>det idelle sted synes jeg er en flamingokasse i en kølig kælder, godt
>foret
>med aviser så der ikke kommer lys ind ;)
>til nøds kan en 100% tæt kasse på terassen også bruges ;)

Det er rigtigt. Hverken kartofler eller gulerødder er egnet til
køleskabsopbevaring. Jeg opbevarer mine i en billig (og grim) køletakse
som jeg købte hos Dyne-Larsen for 30 kr Fungerer rigtig godt!
--
Frank Løkkegaard
Et hus uden bøger er fattigt, også når skønne tæpper dækker dets gulve og
kostbare tapeter og billeder væggene. Hermann Hesse




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177559
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408938
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste