/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Gær&salt-myten... Nu skal den dælme aflive~
Fra : Jeppe Vesterbæk


Dato : 16-06-03 15:57

Hej...

Nu har jeg efterhånden hørt flere udsagn om hvordan salt påvirker gær, når
man bager brød. De tre noget forskellige udsagn:

1.) Salt gavner/øger effekten af gær. -> Tilsæt salt direkte på gæren på
denne opløses i vand.
2.) Salt dræber/mindsker effekten af gær. -> Tilsæt først sammen med mel
efter gæren er opløst i vand.
3.) De indvirker ikke på hinanden. -> gør som du vil.

Jeg tror spørgsmålet har været oppe at vende engang for et stykke tid siden,
men jeg har ikke lige kunnet finde tråden. Jeg har altid selv bagt efter
"regel" nr. 2... Godt, skidt eller lige meget? :)

Tak for hjælpen
/Jeppe



 
 
Jeppe Vesterbæk (16-06-2003)
Kommentar
Fra : Jeppe Vesterbæk


Dato : 16-06-03 16:00

> 1.) Salt gavner/øger effekten af gær. -> Tilsæt salt direkte på gæren på
> denne opløses i vand.

How, der var vist lige en stavebøf... "->Tilsæt salt direkte på gæren *før*
denne opløses i vand". Så skulle den vist også være forståelig.

/Jeppe



Krabsen (16-06-2003)
Kommentar
Fra : Krabsen


Dato : 16-06-03 16:40

Tja, jeg starter altid med at drysse salt på gæren. Det opløser den meget
hurtigere end at fumle med 'håndvarmt' vand. Og det hæver ganske
fortrinligt.
Så gæren ved øjensynlig ikke, at den ikke kan tåle salt

/Krabsen


"Jeppe Vesterbæk" <jhve02NEJTAKSPAMMER@control.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:bcklrm$l2t$1@sunsite.dk...
> Hej...
>
> Nu har jeg efterhånden hørt flere udsagn om hvordan salt påvirker gær, når
> man bager brød. De tre noget forskellige udsagn:
>
> 1.) Salt gavner/øger effekten af gær. -> Tilsæt salt direkte på gæren på
denne opløses i vand.
> 2.) Salt dræber/mindsker effekten af gær. -> Tilsæt først sammen med mel
efter gæren er opløst i vand.
> 3.) De indvirker ikke på hinanden. -> gør som du vil.
>
> Jeg tror spørgsmålet har været oppe at vende engang for et stykke tid
siden,
> men jeg har ikke lige kunnet finde tråden. Jeg har altid selv bagt efter
> "regel" nr. 2... Godt, skidt eller lige meget? :)
>
> Tak for hjælpen
> /Jeppe
>
>



Sebastian Adorján Dy~ (16-06-2003)
Kommentar
Fra : Sebastian Adorján Dy~


Dato : 16-06-03 19:54

Hejsa
Krabsen <news@krabsen.dk> wrote:

> Tja, jeg starter altid med at drysse salt på gæren. Det opløser den meget
> hurtigere end at fumle med 'håndvarmt' vand. Og det hæver ganske
> fortrinligt.

Det der sker, hedder osmose. Det handler om, at gærcellerne gerne vil
have samme saltkoncentration inde i sig som uden for sig. Da det ikke
kan hive saltet ind, må det hælde vandet ud. resultatet bliver, at
gærens celler går i stykker, hvilket skulle føre til et andet
hæveresultat end ved ikke ødelagte celler

> Så gæren ved øjensynlig ikke, at den ikke kan tåle salt
>
Det er vist også min erfaring. Men måske man skulle lave et kontrolleret
forsøg en dag.

/Sebastian

> /Krabsen


--
Sebastian Adorján Dyhr -- sadyhr@mail.tele.dk
Jettesvej 3, 2. TH -- http://home6.inet.tele.dk/sadyhr
DK-8220 Brabrand - +45 86 25 10 50

Nette (16-06-2003)
Kommentar
Fra : Nette


Dato : 16-06-03 23:25


"Jeppe Vesterbæk" skrev i en meddelelse news:bcklrm$l2t$1@sunsite.dk...
> Nu har jeg efterhånden hørt flere udsagn om hvordan salt påvirker gær, når
> man bager brød. De tre noget forskellige udsagn:

Salt kan hæmme gæren, sukker kan give gæren for meget næring, og fedtstof
kan indkapsle gærcellerne, sådan de ikke kan virke. Derfor bør de tre ting
aldrig tilsættes direkte i gærvædsken, når man bager, det er bedst lige at
smide en håndfuld mel i først.
Bed mig venligst ikke uddybe, hvorfor det er sådan, - det er alt for mange
år siden, jeg har været bager og endnu flere år siden, jeg havde det på
skolen

Nette




Ole Larsen (17-06-2003)
Kommentar
Fra : Ole Larsen


Dato : 17-06-03 19:57


"Jeppe Vesterbæk" <jhve02NEJTAKSPAMMER@control.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:bcklrm$l2t$1@sunsite.dk...
> Hej...
>
> Nu har jeg efterhånden hørt flere udsagn om hvordan salt påvirker gær, når
> man bager brød. De tre noget forskellige udsagn:
>
> 1.) Salt gavner/øger effekten af gær. -> Tilsæt salt direkte på gæren på
> denne opløses i vand.
> 2.) Salt dræber/mindsker effekten af gær. -> Tilsæt først sammen med mel
> efter gæren er opløst i vand.
> 3.) De indvirker ikke på hinanden. -> gør som du vil.

Lånte engang et kompendium af en bagerlærlig.
Tilsatte mgd. afgør effekten ( 1,2 eller 3)
Mvh
Ole


Jeppe Vesterbæk (17-06-2003)
Kommentar
Fra : Jeppe Vesterbæk


Dato : 17-06-03 20:38

> Lånte engang et kompendium af en bagerlærlig.
> Tilsatte mgd. afgør effekten ( 1,2 eller 3)

Ok, kunne du eventult overtages til at uddybe ovenstående lidt...? (-: (hvis
hukommelsen da eller vil)

/Jeppe



Ole Larsen (17-06-2003)
Kommentar
Fra : Ole Larsen


Dato : 17-06-03 21:06


"Jeppe Vesterbæk" <jhve02NEJTAKSPAMMER@control.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:bcnqls$bbu$1@sunsite.dk...
> > Lånte engang et kompendium af en bagerlærlig.
> > Tilsatte mgd. afgør effekten ( 1,2 eller 3)
>
> Ok, kunne du eventult overtages til at uddybe ovenstående lidt...? (-:
(hvis
> hukommelsen da eller vil)
>
> /Jeppe

Det kniber nok. Det var vist nok noget med at for lidt eller for meget
nedsatte hæveevnen.
Men vi har jo en bager på gruppen ?
Mvh
Ole


Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408941
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste