/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
surdej?
Fra : HELLE ANSINE JENSEN


Dato : 23-11-02 09:51

Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra bunden.
Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også), men
surdejen har voldt mig en del problemer.
Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel

Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra honning
og rugmel, fordi den var næsten død.
Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1 tsk
honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de sidste
3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men jeg
ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
dag.

Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon er
sket med min, og hvad skal gøre fremover?

På forhånd tak.
Hilsen Helle.



 
 
Jette Mogensen (23-11-2002)
Kommentar
Fra : Jette Mogensen


Dato : 23-11-02 11:09


"HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
> Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
bunden.
> Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
men
> surdejen har voldt mig en del problemer.
> Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
> ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
> jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
> ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
> 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
> 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
>
> Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
honning
> og rugmel, fordi den var næsten død.
> Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
tsk
> honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
> boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
sidste
> 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
> gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
jeg
> ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
> temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
> dag.
>
> Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon
er
> sket med min, og hvad skal gøre fremover?
>
> På forhånd tak.
> Hilsen Helle.
>
>
Hej Helle
Jo varmere du opbevarer din surdej, jo hurtigere bruger den al næringen.Hvis
surdejen lugter godt syrligt,men virker uden liv så er det fordi den mangler
næring.Husk at sukker(honning) virker befordrende for omsætningen.Selv
tilsætter jeg aldrig min surdej andet end vand og rugmel til rugsurdej og
hvede til hvedesurdej.
Den surdej ,du har sat i køleskabet,har brugt al sin næring og er nærmest
gået i dvale.Når surdejen skiller,med vædske på toppen, er det et udtryk for
at dejen mangler næring,vædsken er et produkt af gæringen.
Tag din surdej ud af køleskabet.Rør lige dele rugmel og lunkent vand sammen
(f.eks. 100g af hver)tilsæt 2 spsk af din surdej og lad det stå ved
stuetemperatur indtil det begynder at boble(max 8 timer).Så sætter du den i
køleskabet. Når temperaturen går ned,falder omsætningen,og din surdej har
næring nok til næste gang du vil bage.

mvh Jette



HELLE ANSINE JENSEN (23-11-2002)
Kommentar
Fra : HELLE ANSINE JENSEN


Dato : 23-11-02 14:14

Tusind tak for hjælpen. Jeg tror jeg manglede en forklaring på, hvad en
surdej egentlig er. Nu vil jeg gå ud og forsøge mig med dit råd, og så håber
jeg det lykkes denne gang.

Hilsen Helle.


Jette Mogensen <jette.mogensen@os.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:3ddf5388$0$212$edfadb0f@dread15.news.tele.dk...
>
> "HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
> news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
> > Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
> bunden.
> > Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
> men
> > surdejen har voldt mig en del problemer.
> > Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den
blev
> > ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor
rystede
> > jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den
ved
> > ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
> > 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
> > 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
> >
> > Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
> honning
> > og rugmel, fordi den var næsten død.
> > Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
> tsk
> > honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
> > boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
> sidste
> > 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
> > gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
> jeg
> > ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
> > temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
> > dag.
> >
> > Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der
mon
> er
> > sket med min, og hvad skal gøre fremover?
> >
> > På forhånd tak.
> > Hilsen Helle.
> >
> >
> Hej Helle
> Jo varmere du opbevarer din surdej, jo hurtigere bruger den al
næringen.Hvis
> surdejen lugter godt syrligt,men virker uden liv så er det fordi den
mangler
> næring.Husk at sukker(honning) virker befordrende for omsætningen.Selv
> tilsætter jeg aldrig min surdej andet end vand og rugmel til rugsurdej og
> hvede til hvedesurdej.
> Den surdej ,du har sat i køleskabet,har brugt al sin næring og er nærmest
> gået i dvale.Når surdejen skiller,med vædske på toppen, er det et udtryk
for
> at dejen mangler næring,vædsken er et produkt af gæringen.
> Tag din surdej ud af køleskabet.Rør lige dele rugmel og lunkent vand
sammen
> (f.eks. 100g af hver)tilsæt 2 spsk af din surdej og lad det stå ved
> stuetemperatur indtil det begynder at boble(max 8 timer).Så sætter du den
i
> køleskabet. Når temperaturen går ned,falder omsætningen,og din surdej har
> næring nok til næste gang du vil bage.
>
> mvh Jette
>
>



Jørgen Hess (25-11-2002)
Kommentar
Fra : Jørgen Hess


Dato : 25-11-02 23:15


"HELLE ANSINE JENSEN" <ansine@get2net.dk> skrev i en meddelelse
news:WmHD9.12$OV.359@news.get2net.dk...
> Nu har jeg for første gang forsøgt mig med at bage rugbrød helt fra
bunden.
> Rugbrødet er også blevet godt (jeg endte med at tilsætte lidt gær også),
men
> surdejen har voldt mig en del problemer.
> Hvordan skal en sådan opføre sig? Min boblede kun ganske lidt, og den blev
> ved at skille, så der kom et tyndtflydende gult lag øverst. Derfor rystede
> jeg den et par gange om dagen. Den lugtede syrligt. Jeg opbevarede den ved
> ca. 25 grader, og den blevet lige efter opskriften;
> 1.dag: 0,5 dl vand, 1 tsk honning, 1,5 spsk rugmel, 1,5 spsk hvedemel.
> 3.dag: 1 dl vand, 3 spsk rugmel, 3 spsk hvedemel
>
> Jeg brugte den på 6. dagen, men den 5. dag tilsatte jeg lidt ekstra
honning
> og rugmel, fordi den var næsten død.
> Efter jeg havde lavet rugbrødet gemte jeg noget surdej og tilsatte så 1
tsk
> honning, 1,5 dl. vand, 3 spsk rugmel, 2 spsk hvedemel. Den første dag
> boblede den lystigt, og jeg tænkte, at den nye var rigtig god, men de
sidste
> 3 dage har den været helt død, stærkt skillende og stækt lugtende
> gæret/syrligt. Nu er den kommet i køleskabet til brug inden 3 uger, men
jeg
> ved ikke, om den dur? Den sidste surdej har dog oplevet en stor
> temperatursvingning, da radiatoren var blevet skruet en del højere op en
> dag.
>
> Er der nogen, der har erfaringer med surdeje, så I kan sige, hvad der mon
er
> sket med min, og hvad skal gøre fremover?
>
> På forhånd tak.
> Hilsen Helle.
>
>
Jeg starter rugbrødet med surdej fra køleskabet. Først rører jeg 550 g
rugmel op med 40 grader varmt vand. Rugmel må gerne få temmelig varmt vand,
for at starte enzymprocessen med at nedbryde stivelse til sukker, når jeg så
tilsætter surdejen fra køleskabet kommer temperaturen ned under 30 grader.
Herefter står dejen bare på køkkenbordet til næste dag i et overdækket
dejfad.
Og nu til surdejen igen: Jeg tager fra til ny surdej FØR dejen færdigæltes
med kerner, salt, yderligere mel etc.
Denne tynde surdej vel omkring 150 g. røres op med frisk rugmel til en
passende tykkelse og ryger fluks tilbage til køleskabet, ellers vil surdejen
hurtigt forbruge den tilsatte rugmel.
Der bliver ikke brugt salt, honning, eller trylleformularer, KUN RUGMEL.
mvh
Jørgen




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408943
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste