/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Gele
Fra : solveig


Dato : 24-08-02 19:08

Hej.
Jeg har fået lyst til at prøve at lave gele af rønnebær, har aldrig
prøvet det før.
Hvornår skal bærrene plukkes for at være rigtig modne?
Lige et spørgsmål mere.
Kan man lave gele af brombær?
Mvh
Solveig

--
Leveret af:
http://www.kandu.dk/
"Vejen til en hurtig løsning"


 
 
Vagn Torup & Rikke B~ (25-08-2002)
Kommentar
Fra : Vagn Torup & Rikke B~


Dato : 25-08-02 07:08


solveig <solveig.news@kandu.dk> skrev i en
nyhedsmeddelelse:hRP99.13360$ww6.1885302@news010.worldonline.dk...
> Hej.
> Jeg har fået lyst til at prøve at lave gele af rønnebær, har aldrig
> prøvet det før.
> Hvornår skal bærrene plukkes for at være rigtig modne?
> Lige et spørgsmål mere.
> Kan man lave gele af brombær?
> Mvh
> Solveig
>
Hej
Rønnebær ved jeg ikke noget om, men du må da sagtens kunne lave gele af
brombær. Der gælder så de samme regler om at skumme godt for at få geleen
klar. Vi har foreløbig kogt ca. 30 liter brombærsaft og der kan jeg ikke se,
der skulle have været noget i vejen for at lave gelé af noget af det, hvis
vi havde villet det.
Vær opmærksom at brombærsæsonen er ved at slutte nu. I hvert fald hvor jeg
bor. Det kan variere meget rundt om i landet. Sidste år ved denne tid var vi
kun lige i gang med at plukke. I år er det nu 4 uger siden vi startede.
MVH Rikke

> --
Du kan finde ideer til aftensmaden,
aktiviteter med ungerne, sparetips,
læse om hjemmefødsler og meget
mere på:
www.rikkebachmann.webbyen.dk

>



Peter W. Bosse (25-08-2002)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 25-08-02 07:39

"solveig" <solveig.news@kandu.dk> skrev følgende vedrørende gelé...

> Jeg har fået lyst til at prøve at lave gele af rønnebær, har aldrig
> prøvet det før.
> Hvornår skal bærrene plukkes for at være rigtig modne?

Den bedste gelé får man af frugter, der har et stort indhold
pektinindhold, fx ribs, solbær, paradisæbler, tyttebær og almindelige
æbler. Til geléfremstilling skal frugten være lige knabt moden, og der
skal bruges en stor mængde sukker.
Kog frugten til saft. Si den og hæld den tilbage i gryden. Lad saften
koge i 5 minutter og rør derefter sukkeret i, lidt ad gangen, til det er
helt opløst. Kog geléen ved svag varme i 10-15 minutter; rør tit i den.
Nu kan man foretage en geléprøve; det kan gøres på to måder:
Enten hælder man lidt gelé på en kold tallerken og stiller den til
hurtig afkøling. Træk derefter en slev gennem gelémassen. Hvis denne
ikke løber sammen, er geléen færdig.
Eller man kan dyppe sleven i den varme gelé. Løft den højt over gryden
og lad frugten glide af. Hvis de sidste dråber bliver "hængende" ved
sleven, er gelén færdig.
Tag gryden fra varmen og lad den stå et par minutter. Skum geléen. Rør
lidt konserveringsmiddel ud i lidt af frugten og rør det i gryden.
Geléen øses op i rene , varme glas. Læg et rent viskestykke over og lad
dem stå til næste dag. Bind derefter glasssene til.


Og her.. en opskrift og et godt råd, frit citeret fra Tørsleffs
Husmoder Service's næsten helt uundværlige "Den Grønne Syltebog"..

Alle rønnebær, der vokser her i landet, kan anvendes til syltning.
Bærrene er beske og smager ikke godt friske, men syltede til gelé og
syltetøj kan mange lide smagen. Blandet med æbler fordeles
bitterstoffet, og smagen bliver meget fin. Det bitre aftager i friske
rønnebær, efterhånden som de modnes.
Sæson: august-september.
Svind: 1 kg svinder ca. 150 g. Bærrene pilles af stilkene og skylles.

Rønnebær-æblegelé:
500 g rønnebær
500 g umodne æbler
4-5 dl vand

Til hver liter siet saft:
1 kg sukker
½ tsk Atamonpulver eller 1 tsk flydende Atamon

Skyllede rønnebær og vaskede, ituskårne æbler varmes langsomt med vandet
under låg og koges, til saften træder ud. Mosen hænges til afdrypning i
saftposen natten over. Saften måles og bringes i kog. Sukkeret røres
langsomt i, mens saften koger. Geléen koges til saftdråberne falder
tungt fra skeen. Skummes og tilsættes Atamon. Geléen hældes op i
Atamonskyllede glas, der lukkes dagen efter.
Se evt. opskrifter på: www.toersleff.dk/

-oo-

Eller denne lidt anden, med sprut i..

Rønnebærgelé:
1 kg rønnebær
2½ dl vand
270 g sukker
½ dl pektinstof (el. brug Gul Melatin, se fremgangsmåde på posen)
½ dl cognac

Rens og skyl rønnebærrene grundigt.
Læg dem i en stor gryde med 2½ dl vand. Bring det i kog under låg.
Mos bærrene i gryden og lad dem snurre over svag varme i et kvarter.
Si saften og mål den af. Der skulle gerne være ½ liter.
Bring saften i kog med sukkeret. Rør kraftigt i gryden.
Rør pektinstoffet i og lad saften bulderkoge i et minut.
Rør hele tiden.
Tag gryden fra varmen og rør cognac'en i. Skum saften.
Hæld geléen på glas. Det skal gøres langsomt og forsigtigt, ellers
danner der sig luftbobler i geléen.
Dæk glassene med film og lad geléen køle af.

PS: Man kan selv fremstille konserveringsvæske:
40 g benzoesurt natron opløses i 5 dl kogende vand.
Der skal bruges 1 spsk til 1 kg frugt.

> Lige et spørgsmål mere.
> Kan man lave gele af brombær?

Sikkert, men jeg har ikke opskriften. Hvad med brombærmarmelade m.
kanel og cognac?


Go' fornøjelse, samt en velsignet søndag!

--
Mvh.
Peter W. Bosse

The Burger and the King.
Det er ingen hemmelighed, at Elvis Presley praktisk talt åd sig selv
ihjel. Han vejede omkring 175 kg, da han døde i 1977 - 42 år gammel.
Derimod er det de færreste der kender til de næsten uhyggelige detaljer
om Elvis' daglige madorgier, som hans egne kokke og læger fortæller om.
Elvis Presley satte dagligt følgende bjerge af mad til livs: Store
flutes proppet med stegt bacon, peanutbutter og jordbærmarmelade samt
indtil flere burgere på friturestegte boller. Dertil kommer en
eftermiddagssnack bestående af seks spejlæg, ½ kg stegt bacon, ½ pund
pølser samt masser af kiks og sandwich stegt i banan og peanutbutter.
Alt i alt en daglig kaloriebombe på ca. 100.000 kalorier - nok til at
brødføde en almindelig mand i en hel måned. -Tak for mad!
-DR Tekst-TV



Inger Pedersen (25-08-2002)
Kommentar
Fra : Inger Pedersen


Dato : 25-08-02 09:25


"Peter W. Bosse" <peterw.bosse@worldonline.dk> skrev i en meddelelse
news:l6%99.13497$ww6.1952745@news010.worldonline.dk...
> "solveig" <solveig.news@kandu.dk> skrev følgende vedrørende gelé...
>
> > Jeg har fået lyst til at prøve at lave gele af rønnebær, har aldrig
> > prøvet det før.
> > Hvornår skal bærrene plukkes for at være rigtig modne?

Lige en tilføjelse til Peters grundige vejledning:
Hvis du er lidt doven, koger du rønnebærrene i så meget æblejuice, at det
lige dækker.
Det er nemmere end med friske æbler.
Her bliver det nødvendigt med gelepulver, da der ikke er pektin af betydning
i juice; følg i øvrigt i øvrigt opskriften på posen.

Det kan godt være, geleen ikke bliver så kraftig som med friske æbler (det
har jeg aldrig lavet), men den smager væsentligt bedre end færdigkøbt.

Hilsen Inger




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408954
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste