/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Karameller
Fra : Sofie


Dato : 01-03-02 16:35


Hej !!

Der er vel ikke nogen der ligger inde med eller kender et sted hvor jeg kan
finde nogle gode opskrifter på hjemmelavede karameller.
- Venter spændt på svar
Sofie
--
Besøg www.Familiemad.dk



 
 
Gerner (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Gerner


Dato : 01-03-02 18:00

On Fri, 1 Mar 2002 16:34:55 +0100, "Sofie" <fie@mash4077.dk> wrote:

>
>Hej !!
>
>Der er vel ikke nogen der ligger inde med eller kender et sted hvor jeg kan
>finde nogle gode opskrifter på hjemmelavede karameller.
>- Venter spændt på svar
>Sofie

Det er da bare at rode noget sukker og fedtstof sammen med evt. smagsemner.
Efter et par forsøg har man lært det.
Enten bliver det til bolsher eller karameller.


Sofie (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Sofie


Dato : 01-03-02 18:13

Jeg har lavet det før for mange år siden og der skulle karamel massen have
eb bestemt temperatur - det er det jeg ikke kan huske og der findes jo mange
forskellige karameller.
Sofie

--
Besøg www.Familiemad.dk



Gerner (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Gerner


Dato : 01-03-02 21:39

On Fri, 1 Mar 2002 18:12:40 +0100, "Sofie" <fie@mash4077.dk> wrote:

>Jeg har lavet det før for mange år siden og der skulle karamel massen have
>eb bestemt temperatur - det er det jeg ikke kan huske og der findes jo mange
>forskellige karameller.
>Sofie

Hvis du bruger temperatur metoden til at afbryde kogningen af massen, så skal du
have et industritermometer som skal gå til mindst 150º C.
Nu til dags bruger man nok et elektronisk termometer med en speciel
stavtermometer der kan tåle varmen.
Gradtallet ? Tja, det har jeg også vidst en gang - Men nu bruger man
"karamelprøven" = "er massen sammenhængende og blød når det puttes i vand".


Klaus Alexander Seis~ (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 01-03-02 18:09

Sofie skrev:

> hjemmelavede karameller

En god basisopskrift er

   1 dl piskefløde
   1 dl mørk sirup
   1 dl sukker

Ingredienserne bringes til simrepunktet i en tykbundet gryde, og
simrer i tre kvarters tid under stadig omrøring. Når karamelmassen
har fået nok (tjek konsistensen af et par dråber dryppet ned i et
glas med isvand) hældes den op i en passende form beklædt med smurt
bagepapir og køler af. Lige før massen har nået stuetemperatur, og
mens den stadig er temmelig blød, skæres den ud i passende stykker
med en våd kniv.

Det er selvfølgelig fristende - og en god idé - at eksperimentere
med at variere ingredienserne. Gør endelig dét, men husk at det
ikke kan betale sig at bruge ahornssirup i stedet for almindelig
sirup - det eneste man opnår er at karamellerne bliver vanvittigt
dyre.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Klaus Alexander Seis~ (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 01-03-02 18:38

For lidt siden skrev jeg:

>> hjemmelavede karameller
>
> En god basisopskrift er
>
>    1 dl piskefløde
>    1 dl mørk sirup
>    1 dl sukker

Det kan vel næppe komme bag på nogen at resultatet er flødekarameller?


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Sofie (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Sofie


Dato : 01-03-02 22:24

Tak for opskriften.
Jo jeg havde regnet ud det var karameller det gjaldt.
Og jeg har et termometer der går over 150 grader - det er et elektronisk,
med ur og fungere som et stegetermometer.
Men vand prøven er da lidt nemmere

Sofie

--
Besøg www.Familiemad.dk



Jesper Haaber Gyllin~ (01-03-2002)
Kommentar
Fra : Jesper Haaber Gyllin~


Dato : 01-03-02 23:21

Klaus Alexander Seistrup <jakabov119@magnetic-ink.dk> wrote:

> Sofie skrev:
>
> > hjemmelavede karameller
>
> En god basisopskrift er
>
> 1 dl piskefløde
> 1 dl mørk sirup
> 1 dl sukker
>
> Ingredienserne bringes til simrepunktet i en tykbundet gryde, og
> simrer i tre kvarters tid under stadig omrøring. Når karamelmassen
> har fået nok (tjek konsistensen af et par dråber dryppet ned i et
> glas med isvand) hældes den op i en passende form beklædt med smurt
> bagepapir og køler af. Lige før massen har nået stuetemperatur, og
> mens den stadig er temmelig blød, skæres den ud i passende stykker
> med en våd kniv.

Jeg fatter ikke lige vand prøven ??? Hvad skal den til for ?`

>
> Det er selvfølgelig fristende - og en god idé - at eksperimentere
> med at variere ingredienserne. Gør endelig dét, men husk at det
> ikke kan betale sig at bruge ahornssirup i stedet for almindelig
> sirup - det eneste man opnår er at karamellerne bliver vanvittigt
> dyre.
>
>
> // Klaus


--
Med venlig hilsen Jesper )
http://www.gylling.net/
ftp://80.197.181.14/ - lidt af hvert til Mac

Klaus Alexander Seis~ (02-03-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 02-03-02 05:36

Jesper Haaber Gylling skrev:

> Jeg fatter ikke lige vand prøven ??? Hvad skal den til for ?

For at se om karamelmassen er blevet kogt/indampet så meget at
karamellerne vil blive stive når man køler massen af.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Peter W. Bosse (02-03-2002)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 02-03-02 05:56

"Jesper Haaber Gylling" <jesper@gylling.net> skrev följande i
meddelandet:

> Jeg fatter ikke lige vand prøven ??? Hvad skal den til for ?`

*Vandprøven, karamelprøven, knækprøven og kugleprøven.. - kært barn har
mange navne..

Som Klaus siger, er det en prøve af karamelmassen's konsistens.
Man skal i forvejen være bekendt med, om det skal være hårde el. bløde
karameller.

Efter ca. 15-20 minutters svag kogning, kan man starte prøven.

Knækprøven:
Dryp en teskefuld af siruppen ned i koldt vand, hvis den samler sig og
bagefter er nem at knække, er massen færdigkogt. ca. (130°-135°)

Kugleprøven:
Dryp en teskefuld af siruppen ned i koldt vand, hvis der kan dannes en
fast kugle er massen færdigkogt. ca. (120°-125°)

--
Mvh.
Peter W. Bosse

Effekten af mobilstråling har længe været under forskernes lup og disse
er nu nået frem til et overraskende og samtidig uforklarligt fænomen.
Det viser sig, at mobilstråling øger fertiliteten hos nogle levende
organismer. Forskere ved University
www.itavisen.dk/nbnyhed.asp?id=3169&mid=15134&uid=205



Trine Kornum Christi~ (05-03-2002)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 05-03-02 20:24

Klaus Alexander Seistrup wrote:
>
> Sofie skrev:
>
> > hjemmelavede karameller
>
> En god basisopskrift er
>
> 1 dl piskefløde
> 1 dl mørk sirup
> 1 dl sukker

Jeg plejer at komme 50g margarine i også og så erstatter jeg piskefløden
med kaffefløde, det er billigere og mindre fedt.

/Trine

Klaus Alexander Seis~ (05-03-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 05-03-02 21:12

Trine Kornum Christiansen skrev:

>> En god basisopskrift er
>>
>> 1 dl piskefløde
>> 1 dl mørk sirup
>> 1 dl sukker
>
> Jeg plejer at komme 50g margarine i også og så erstatter jeg
> piskefløden med kaffefløde, det er billigere og mindre fedt.

Det nok hjælpe med den mindre fedtprocent i fløden når du putter
margarine i med den anden hånd.

I 1 dl piskefløde er der 38 g fedt. I kaffefløde er der hvor
meget? 9 g? Så har du fjernet 38 g god smag og kommet 59 g
fedt i. Nettogevinst: 21 g extra fedt.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Rene' Hjorth (06-03-2002)
Kommentar
Fra : Rene' Hjorth


Dato : 06-03-02 22:15

[Klaus Alexander Seistrup | Tue, 5 Mar 2002 21:12:26 +0100]

>I 1 dl piskefløde er der 38 g fedt. I kaffefløde er der hvor
>meget? 9 g? Så har du fjernet 38 g god smag og kommet 59 g
>fedt i. Nettogevinst: 21 g extra fedt.

Jeps, og til gengæld forringet smagen betydeligt ved diverse inferiøre
fedtstoffer...


René
www.rene.hjorth.com

Peter W. Bosse (02-03-2002)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 02-03-02 07:07

"Sofie" <fie@mash4077.dk> skrev följande i meddelandet...
> Der er vel ikke nogen der ligger inde med eller kender et sted hvor
> jeg kan finde nogle gode opskrifter på hjemmelavede karameller.

Prøv evt. disse bløde og lækre smørkarameller..

Smørkarameller (Fudge)

Grundmasse:
(ca. 600 g)

4,5 dl (150 g) sukker (evt. druesukker)
2,5 dl piskefløde
50 g smør
1 tsk eddike

Smagstoffer fx:
3 spsk kakaopulver el. 3 spsk kokosmel el. 4 tsk Nescafé el. 4 tsk
vanille.

Rør sukkeret og det eventuelle pulversmagsstof sammen i en trelitters
rustfri stålgryde og tilsæt piskefløde, smør, eddike.
Sæt derefter gryden på kogepladen med termometeret i og skru op på
middelvarme.
Når massen koger, skrues der ned for varmen, indtil massen kun
småbobler. Den må ikke stormkoge, da den så nemt brænder på. Rør
forsigtigt med en grydeske en gang imellem - det er ikke nødvendigt at
røre hele tiden. Kog til du når 118°. Fjern gryden.

Nu skal massen chok-afkøles. Dette gøres ved at sætte gryden ned i koldt
vand (i en balje, en skål el. lign). Rør under afkølingen i massen med
en grydeske. Fudgen bliver tyk i bunden af gryden, og derfor skal der
røres for at få en ensartet afkøling. Når temperaturen er faldet til
75°, tages gryden op af vandet.

Tilsæt så eventuelle smagsstoffer (fx appelsin- pebermynteolie) under
kraftig piskning med en el-pisker. Pisk, indtil massen bliver lysere i
farven og samtidig har fået en tyk konsistens, og temperaturen er faldet
til 50° - det tager mindst 5 min.

Hæld fudgen ned i en form (evt. en lille bradepande på ca. 19x26 cm)
foret med bagepapir og stil den koldt i nogle timer, gerne natten over.
--

Når fudgen er helt kold, løftes den op af formen sammen med bagepapiret,
og kanterne skæres lige og pæne. Fjerne bagepapiret, vend fudgen med
bunden opad og læg den på et spækbræt. Skær blokken i passende stykker
med en spids kniv - der skal ikke skæres helt igennem, da det er
meningen, at stykkerne skal kunne brækkes fra hinanden, lad fudgen stå
og tørre nogle timer. Pak den derefter ind i husholdningsfilm og opbevar
den tørt og køligt. Holdbarheden er 3-4 uger.

For i øvrigt kan du på biblioteket låne en aldeles fremragende Kogebog
"Lakrids og Karameller" begået af Helle Beisheim, se evt også..
www.det-sode-liv.dk

Go' fornøjelse!


--
Mvh.
Peter W. Bosse

»Min hele Betragtning af Danmark gjør mit Liv uhyggeligt her; der er
noget Uhyggeligt i, at vide og være forvisset om et Lands Undergang,
medens Alle juble ved Tanken om en mageløs Fremtid.«
-Søren Kierkegaard



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste