/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Wasabi
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 10-02-02 16:48

Hej gruppe

I går smagte jeg sushi for første gang, og det var jo meget lækkert.
Men jeg har en mistanke om at den tilhørende wasabi ikke var ægte,
for den var overhovedet ikke stærk i smagen, som det ellers beskrives
på de sushi-sites jeg har surfet rundt på i dag.

Er der nogen der ved hvor man kan købe ægte (og gerne frisk) wasabi
herhjemme? Helst i Storkøbenhavn.

Og er det noget man selv kan dyrke i vindueskarmen?

Er der nogen her der har prøvet at lave sushi selv? Er det svært?


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

 
 
Lars Spicker Olesen (10-02-2002)
Kommentar
Fra : Lars Spicker Olesen


Dato : 10-02-02 18:07

Klaus Alexander Seistrup wrote:

> Men jeg har en mistanke om at den tilhørende wasabi ikke var ægte,
> for den var overhovedet ikke stærk i smagen, som det ellers beskrives
> på de sushi-sites jeg har surfet rundt på i dag.
>
> Er der nogen der ved hvor man kan købe ægte (og gerne frisk) wasabi
> herhjemme? Helst i Storkøbenhavn.


Udgaven fra Blue Dragon kan sagtens give tårer i øjnene (om den er ægte
ved jeg ikke).


> Er der nogen her der har prøvet at lave sushi selv? Er det svært?
>

Riskogningen kræver lidt omhu, med forskellige skylninger, forskellige
kogetempi o.l., men når det er gjort, er 'monteringen' middelkrævende
afhængig af, hvordan ens fingre er skruet på...


Spicker

Klaus Alexander Seis~ (10-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 10-02-02 18:16

Lars Spicker Olesen skrev:

> Udgaven fra Blue Dragon kan sagtens give tårer i øjnene (om
> den er ægte ved jeg ikke).

Det vil jeg huske næste gang jeg køber ind - tak for tippet.

> Riskogningen kræver lidt omhu, med forskellige skylninger,
> forskellige kogetempi o.l., men når det er gjort, er
> 'monteringen' middelkrævende afhængig af, hvordan ens fingre
> er skruet på...

Det lyder overkommeligt. Måske skulle jeg anskaffe mig en sushi-
kogebog til inspiration.

Jeg gætter på at det største problem er at få fisk som er frisk nok
(men mindre man selv er lystfisker)?


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Trine Kornum Christi~ (10-02-2002)
Kommentar
Fra : Trine Kornum Christi~


Dato : 10-02-02 21:22

<snip>

> Jeg gætter på at det største problem er at få fisk som er frisk nok
> (men mindre man selv er lystfisker)?

Du skal bare huske at du skal fryse fisken først eller kan man vist
risikere at få en eller anden slags orm i maven. Selv spiste jeg masser
af rå, ufrossen fisk i Japan og jeg tog ikke skade af det, men det siges
nu at være bedst at fryse det først.

/Trine

Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:42

Trine Kornum Christiansen skrev:

> Du skal bare huske at du skal fryse fisken først eller kan man
> vist risikere at få en eller anden slags orm i maven.

Ja, det har jeg osse hørt - og det er vist ovenikøbet et krav til sushi-
restauranterne herhjemme at fisken har været frosset ned. Tak fordi du
mindede mig om det.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Deleuran (10-02-2002)
Kommentar
Fra : Deleuran


Dato : 10-02-02 21:37

> Det lyder overkommeligt. Måske skulle jeg anskaffe mig en sushi-
> kogebog til inspiration.
>
For ca. 1 år siden kunne man få "Sushi" af Katsuji Yamamoto og Roger W.
Hicks for ca. 100 kr. den har en rigtig god beskrivelse af hvordan man koger
nogle lækre sushiris.
Den vil jeg bestemt anbefale.

> Jeg gætter på at det største problem er at få fisk som er frisk nok
> (men mindre man selv er lystfisker)?

Da jeg har en fornemmelse af at du bor i nærheden af Kbh. kan jeg eventuelt
anbefale Grøndals Fiskehus på Godthåbsvej samt fiskehandleren i Holte. Der
har jeg kun gode erfaringer med at købe fisk.
Grøndals Fiskehus fik jeg oprindelig anbefalet af indehaveren af en
kampsportsforretning på Vesterbrogade, der en gang årligt lavede sushi til
200 presoner!!!!!
Jeg fik så mod på at købe fisk til sushi hos min "egen" fiskehandel i Holte,
da jeg overværede en japansk kvinde og hendes danske mand købe ind til sushi
der, og jeg blev ikke skuffet.

His du synes købe-sushi er dejligt, vil jeg bestemt anbefale at du kommer
igang selv. Det kan bare blive fantastisk. (Men det er tidskrævende).
God fornøjelse
Lone



Deleuran (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Deleuran


Dato : 11-02-02 08:59



> For ca. 1 år siden kunne man få "Sushi" af Katsuji Yamamoto og Roger W.
> Hicks for ca. 100 kr. den har en rigtig god beskrivelse af hvordan man
koger
> nogle lækre sushiris.
> Den vil jeg bestemt anbefale.

Ved nærmere eftertanke var det vist 3 eller 4 kogebøger for 100 kr. så måske
er den svær at få fat på. hvis du ønsker det kan jeg tampe risopskriften ind
til dig, men det bliver lidt vanskeligere at videregive inspirationen fra de
flotte billeder.

Lone



Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:51

Deleuran skrev:

> Ved nærmere eftertanke var det vist 3 eller 4 kogebøger for 100 kr.
> så måske er den svær at få fat på.

Det lyder rigtigt, men jeg vil prøve at holde udkig alligevel.

> hvis du ønsker det kan jeg tampe risopskriften ind til dig,

Det må du meget gerne. Post det gerne her i gruppen, så vi alle kan
få glæde af det - og tilføj gerne dine egne erfaringer.

> men det bliver lidt vanskeligere at videregive inspirationen fra
> de flotte billeder.

Det må jeg have til gode til jeg finder en god sushi-bog så.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Deleuran (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Deleuran


Dato : 11-02-02 18:04


> > hvis du ønsker det kan jeg tampe risopskriften ind til dig,
>
> Det må du meget gerne. Post det gerne her i gruppen, så vi alle kan
> få glæde af det
Naturligvis
Værsesåsko:

-----------

Sushi-ris laves af lagrede, runde ris. Nogle kokke får tilmed deres
risleverandør til at blande ris af forskellig lagringsgrad, så det ønskede
resultat opnås.

Risene koges bedst i omtrent deres egen vægt i vand, meget nye ris, som
indeholder mere væde, skal koges i lidt mindre vand, ældre ris i mere. Prøv
dig til det bedste resultat. Du vil finde det nemmere, hvis du holder dig
til et enkelt mærke, hvor indholdet af væde er mere konstant.

· Skyl risene grundigt, til vandet bliver klart. Lad de skyllede ris
tørre og svulme op i 1 time.

· Til kogning af risene anvendes en gryde med tætsluttende låg.
Bring risene i kog for jævn varme, læg låg på, og kog dem for kraftig varme
i 2 minutter, derefter for jævn varme i 5 minutter og endelig for svag varme
i ca. 15 minutter, så resten af vandet absorberes. Man vil kunne høre de
forskellige stadier af kogningen: i begyndelsen bobler risene, men når
vandet er absorberet, begynder de at syde. Løft aldrig låget under
kogningen, hvis risene skal være perfekte.

· Når risene er kogte, fjernes låget Læg et rent viskestykke over
gryden, og lad risene køle af i 10-15 minutter.

· Hæld risene i en hangiri (et fad af cedertræ til afkøling af ris)
eller en skål - ikke metal! Fordel den jævnt med en shamoji (en risske)
eller en stor grydeske af træ

· Før denne shamoji adskillige gange gennem risene, som om du pløjer
en mark, først fra venstre til højre derefter oppefra og nedefter, så risene
skilles. Mens du gør dette, tilsættes sushi-zu; 1,5 dl vil passe til 750 g -
1 kg ukogte ris. Tilsæt ikke for meget - risene skal blot holde sammen uden
at blive grødagtige.

· Samtidig skal du vifte risene for at afkøle dem og skille dem -
derved bliver de også blanke. Medmindre du har tre hænder får du brug for en
medhjælper med en uchiwa (en vifte) eller et uromantisk, men lige så
effektivt stykke pap. Det vil vare ca. 10 minutter at få risene godt
blandede og afkølet til stuetemperatur.

Kan du ikke få færdig sushi-zu (sushi-eddike), opløses 5 spsk. sukker i en
smule mere end 5 spsk. riseddike sammen med 2-4 tsk. salt (4 tsk. er det
almindeligste). Først skal eddiken varmes op, så sukkeret opløses derpå
afkøles den hurtigt ved at sætte skålen i koldt vand, så eddiken ikke
afdestilleres.

--------

Jeg laver altid Sushi-zu selv, det er garanteret del billigste, og jeg synes
den svage duft af varm eddike hører til i køkkenet, når jeg laver sushi.

Hvis du skal lave makisushi (de runde med tang udenom) skal du bruge en
speciel måtte, som du kan købe hos butik Taeko i Gothersgade i Kbh. (hvis de
ikke lige er partivare hos Netto). Besøg gerne Taeko, hun har mange
vidunderlige ting fra Japan og er en meget sød og hjælpsom dame, der når hun
har moret sig lidt over du selv vil lave sushi hiver en plakat frem og
forklarer dig lidt om hvordan du skal gøre. (Hvis man interesserer sig for
origami vil hun da også gerne lære dig at lave en æske hen over disken.) Så
ruller man en plade tang om ris og fyld og får derved en rulle, som skæres i
skiver med en meget skarp og fugtig kniv.

Nigrisushi - dem med fisk eller æg ovenpå - former du risen med fingrene,
stryger lidt wasabi ovenpå og lægger tilsidst fisken på og trykker denlidt
fast. (Nigri betyder svjv finger og hentyder både til risens facon og til at
det er i orden at spise dem med fingrene.) Risdelen til en nigri bør ikke
veje mer end 25g og "pålæget" 12 - 14g. Den første gang jeg prøvede at lave
nigri var jeg klistret ind i ris. Senere har jeg læst/hørt at man naurligvis
bør dyppe sine hænder i koldt vand uafladeligt, men inden jeg fandt ud af
det havde jeg lavet min egen snydemetode: Jeg lægger riene på et lille
stykke plastikpose, som jeg så snurrer rundt så risen trykkes sammen til en
lille kugle som jeg så former, stadig inde i plaststykket. Hahah.
Jeg vil endnu engang ønske dig god fornøjelse, for det er virkelig en
udfordring det kreative legebarn at lave sushi.

Se det blev en lang smøre, men du bad selv om det.

Lone

P.s. ><> vandag, môre, altyd saam - Hvad betyder det???????????




Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 18:22

Lone skrev:

> Sushi-ris laves af [snip-snippe-lip]

Ih, mange tak - det var interessant læsning!

Dengang jeg røg havde jeg en rullemåtte til at rulle smøger med - det
lyder som om man bruger samme metode til sushien, blot med en større
måtte.

Jeg røg i godt 20 år - gad vide om det betyder at jeg bliver god til
at rulle sushi.

> P.s. ><> vandag, môre, altyd saam - Hvad betyder det?

Det er afrikaans og betyder "i dag, i morgen, altid sammen".


// Klaus

--
><>    cajeba roroi gunma

Deleuran (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Deleuran


Dato : 11-02-02 22:16


> Dengang jeg røg havde jeg en rullemåtte til at rulle smøger med - det
> lyder som om man bruger samme metode til sushien, blot med en større
> måtte.
>
> Jeg røg i godt 20 år - gad vide om det betyder at jeg bliver god til
> at rulle sushi.
>
Jeg er sikker på at du må være en formidabel sushi-ruller.

Lone



Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:48

Deleuran skrev:

> "Sushi" af Katsuji Yamamoto og Roger W. Hicks

Tak, den vil jeg prøve at finde.

> Da jeg har en fornemmelse af at du bor i nærheden af Kbh. kan jeg
> eventuelt anbefale Grøndals Fiskehus på Godthåbsvej samt fiske-
> handleren i Holte.

Det har jeg skrevet mig bag øret. Tak for tippet.

> indehaveren af en kampsportsforretning på Vesterbrogade, der en
> gang årligt lavede sushi til 200 presoner!

Holdaheltop, det var ellers ikke så lidt!

> Jeg fik så mod på at købe fisk til sushi hos min "egen" fiskehandel
> i Holte, da jeg overværede en japansk kvinde og hendes danske mand
> købe ind til sushi der, og jeg blev ikke skuffet.

Ja, sådan kan man selvfølgelig også opspore en god fiskehandler.

> Hvis du synes købe-sushi er dejligt, vil jeg bestemt anbefale at
> du kommer igang selv. Det kan bare blive fantastisk. (Men det er
> tidskrævende).

Jeg kan godt lide at gå og nusse med maden, så det tiltaler mig meget,
men jeg bliver selvfølgelig nødt til at prøve at lave sushi selv før-
end jeg kan udtale mig om det. Men indtil videre synes jeg det lyder
opmuntrende.

> God fornøjelse

Tak.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Torben Abildgaard (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Torben Abildgaard


Dato : 11-02-02 01:29

Mjaeh. Jeg åd en rå sild med wasabi på en fisketur, hvor jeg
ikke kunne nå at smøre madpakke. Interessant, men heldivis
ikke uforglemmeligt.

--
vh ¸.·´¯)
><> ´ Torben
Klaus Alexander Seistrup skrev i meddelelsen ...
>Jeg gætter på at det største problem er at få fisk som er
frisk nok
>(men mindre man selv er lystfisker)?




Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:52

Torben Abildgaard skrev:

> Jeg åd en rå sild med wasabi på en fisketur, hvor jeg ikke
> kunne nå at smøre madpakke.

Aldrig rådvild. Og wasabi har man jop altid ved hånden.

> Interessant, men heldivis ikke uforglemmeligt.

Hæhæ.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Torben Abildgaard (15-02-2002)
Kommentar
Fra : Torben Abildgaard


Dato : 15-02-02 19:23

Det var en beslutning, jeg allerede havde truffet hjemmefra.
Derfor havde jeg både wasabi og vodka med!

--
vh ¸.·´¯)
><> ´ Torben
Klaus Alexander Seistrup skrev i meddelelsen ...
>Torben Abildgaard skrev:
>
>> Jeg åd en rå sild med wasabi på en fisketur, hvor jeg
ikke
>> kunne nå at smøre madpakke.
>
>Aldrig rådvild. Og wasabi har man jop altid ved hånden.

>
>> Interessant, men heldivis ikke uforglemmeligt.
>
>Hæhæ.
>
>
> // Klaus
>
>--
> ><> vandag, môre, altyd saam



Kat (10-02-2002)
Kommentar
Fra : Kat


Dato : 10-02-02 20:47

"Klaus Alexander Seistrup" skrev:

> I går smagte jeg sushi for første gang, og det var jo meget
lækkert.

Velkommen i klubben!

> Er der nogen der ved hvor man kan købe ægte (og gerne frisk)
wasabi
> herhjemme? Helst i Storkøbenhavn.

Jeg har også benyttet mig af wasabi fra Blue Dragon - kan til
tider fås i Netto.
Jeg synes, at den er rigelig stærk.

> Er der nogen her der har prøvet at lave sushi selv? Er det
svært?

Jeg har et par gange forsøgt at lave sushi helt fra bunden. Det
er lidt tidskrævende og man skal være lidt fingerfærdig. Men
ellers synes jeg faktisk, at det er nemt. Næste gang jeg selv
skal lave det, vælger jeg dog at få fiskehandleren til at skære
fiskestykkerne, for det er IKKE helt nemt.
--
/kat
---
www.symbiose.subnet.dk
Fysisk og psykisk sundhed
Forkæl dig selv eller din nærmeste



Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:40

Kat skrev:

> Jeg har et par gange forsøgt at lave sushi helt fra bunden.
> Det er lidt tidskrævende og man skal være lidt fingerfærdig.
> Men ellers synes jeg faktisk, at det er nemt.

Det lyder positivt. Nogle af de stykker jeg spiste var rene kunst-
værker, så man må virkelig kunne få afløb for sin kreativitet ved
selv at lave sin sushi.

> Næste gang jeg selv skal lave det, vælger jeg dog at få
> fiskehandleren til at skære fiskestykkerne, for det er IKKE
> helt nemt.

Hm, jeg kunne forestille mig at kniven skal være superskarp.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Lars Spicker Olesen (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Lars Spicker Olesen


Dato : 11-02-02 15:51

> > Næste gang jeg selv skal lave det, vælger jeg dog at få
> > fiskehandleren til at skære fiskestykkerne, for det er IKKE
> > helt nemt.
>
> Hm, jeg kunne forestille mig at kniven skal være superskarp.
>

Er man ikke alt for øm over sin kniv, kan man skære fisken inden den er
helt tøet op, det gør det en anelse nemmere at få nogle pæne (skrå)
skiver...


Spicker

Klaus Alexander Seis~ (11-02-2002)
Kommentar
Fra : Klaus Alexander Seis~


Dato : 11-02-02 15:55

Lars Spicker Olesen skrev:

> Er man ikke alt for øm over sin kniv, kan man skære fisken
> inden den er helt tøet op, det gør det en anelse nemmere at
> få nogle pæne (skrå) skiver...

Nåja, god idé - tak for tippet.


// Klaus

--
><>    vandag, môre, altyd saam

Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste