/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Rødbeder
Fra : Fru Hof


Dato : 23-01-02 15:34

Hej!

Jeg har igen fået rødbeder i min kasse fra årstiderne, og det giver mig et
problem. Jeg bryder mig ikke ret meget om rødderne, så har I nogle gode
idéer til, hvordan jeg kan lave dem lækre, bliver jeg glad. De sidste smed
jeg ud, og det gør ondt i mit ''bogholderhjerte''.

mvh
Tove



 
 
Peter Westh (23-01-2002)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 23-01-02 16:40

"Fru Hof" <1008046m001@mail1.stofanet.dk> wrote in message
news:3c4eca2e$0$238$ba624c82@nntp03.dk.telia.net...
> Hej!
>
> Jeg har igen fået rødbeder i min kasse fra årstiderne, og det giver mig et
> problem. Jeg bryder mig ikke ret meget om rødderne, så har I nogle gode
> idéer til, hvordan jeg kan lave dem lækre, bliver jeg glad. De sidste smed
> jeg ud, og det gør ondt i mit ''bogholderhjerte''.

Her er en stribe forslag. Jeg holder meget af rødbeder, bare de ikke er
syltede.

Den bedste måde at tilberede rødbeder på er egentlig at bage dem. Pak dem i
folie og giv dem ca halvanden time ved 170, efter størrelse. Bagte rødbeder,
serveret som bagte kartofler med smør og salt, er fremragende, men de er
også fine til alle retter hvor der skal bruges kogte rødbeder.

Alternativt koges de i ca 1 time. Pas på ikke at prikke hul på skindet,
skindet gnubbes af under rindende vand bagefter. Brug gummihandsker hvis du
er sart.

Kogte eller bagte rødbeder skåret i strimler er glimrende i salater. Vendt i
en vinaigrettedressing smagt til med ting som sennep, kapers, peberrod. Surt
og skarpt skal det være. Ansjoser skulle også være godt, jeg har ikke
prøvet, jeg synes de er for dyre. Kraftigt smagende æbler klæder rødbeder
godt. Dressing af sur fløde kan også gå. Rødberder er selvskrevne i
sildesalat.

Kogte rødbeder kan også listes i mange blandede grønstagsretter. Rødebeder
er generelt bedst,
når de er kogt separat før de blandes med andre ingredienser. De bevarer
farve og smag bedre. Kogte rødbeder er f.eks. fine i biksemad.

Rå, revne rødbeder er lidt voldsomme alene, men kan sammen med gulerod,
måske knoldselleri og måske hakket rosenkålvære lækkre i en skarp
olie/eddike dressing med sennep. Kan også laves som råkost med
citron(appelsin, æbler, rosiner, nødder etc. Jeg synes de smager bedst
groftrevne, fintrevne giver de for mange associationer til trafikuheld og
hakket kød.

Man kan også bage rødbeder i et fad, skåret i strimler eller terninger og
vendt med olie, citron (eller balsamicoeddike) og noget krydret, f.eks.
timian eller rosmarin og
hvidløg. I denne form gør de sig udmærket som underlag for et stykke lam,
der skal i ovnen, men spar i så fald olien. Bland gerne med gulerødder,
persillerødder eller pastinak, løg og
kartofler.

Jeg vil endvidere anbefale:

Rødbede- og youghurtsalat

1/2 kilo rødbeder vaskes og koges møre, ca, 1 time (kan som sagt også
bages). Dyppes i koldt vand, flåes og skæres i terninger, ca 1 1/2 cm.
1 finthakket løg svitses i ca 25 gram smør eller olivenolie. Når løget er
klart, kommes rødbederne ved, og varmes igennem uden at stege.
Ved serveringen hældes en dressing af 3 dl youghurt (gerne græsk, men ikke
nødvendigvis), 1 fed hvidløg (eller mere efter smag), 1/4 tsk salt og 1/2
tsk tørret mynte over. Man kan også lidt hakket forårsløg/porre i
dressingen. Rigtig god i mellemøstligt selskab, men har det også fint alene
eller som tilbehør, f.eks. til frikadeller etc.

En ande fremragende ret er:

Rødbedecurry

Ja, det lyder lidt underligt, men det smager faktisk virkelig godt.

2 spsk. tamarindpasta

- lægges i blød i lunkent vand. Hvis du bruger den flydende version, så gør
intet. Citronsaft kan bruges, men det er ikke nær så godt.

300 gram kartofler
350 gram rødbeder

Koges møre - de kan godt koges i samme vand, men rødbederne skal have en
halv time længere. Pilles og skæres i store terninger.

200 gram gulerødder, skåret i halvmåner
100 gram ærter

- koges separat i en smule letsaltet vand. Frosne ærter kommes blot i det
sidste minut. Afdryppes i en sigte, gem kogevandet.

150 gram løg, finthakket
5 fed hvidløg
1 tsk gurkemeje
1 tsk knust bukkehornsfrø (købes knust, de er umulige at knuse i en morder,
men en kaffekværn kan måske)
2 friske chilier (farve og styrke efter smag), finthakket

- svitses sammen i 4 spsk olie, ca 5 minutter. Derefter tilsættes:

150 gram grofthakkede tomater (gerne fra dåse)
1/2 dl frisk, groftrevet kokos
1 dl rosiner
Alle de kogte grøntsager
2-3 dl kogevand fra gulerødderne

Nu simrer karryen under låg i ca 5 minutter. Pres derefter den iblødsatte
tamarinden gennem
en fin sigte og kom den i saucen. Tilsæt

2 tsk garam masala (Indisk blandingskrydderi)

Varm retten igennem, og smag til med salt, peber og måske en anelse sukker.

Originalopskriften foreskriver at servere retten på en bund af friturestegt
pasta, men jeg synes den smager glimrende med brød eller ris og en stærk
youghurtsalat - eller som del af et større, indisk måltid.

Med venlig hilsen

Peter



Jakob Bruhns (25-01-2002)
Kommentar
Fra : Jakob Bruhns


Dato : 25-01-02 14:39



Peter Westh (25-01-2002)
Kommentar
Fra : Peter Westh


Dato : 25-01-02 14:51

"Jakob Bruhns" <bruhns@diku.dk> wrote in message
news:Pine.LNX.4.21.0201251436210.28563-100000@var.diku.dk...
> On Wed, 23 Jan 2002, Peter Westh wrote:
>
> > Man kan også bage rødbeder i et fad, skåret i strimler eller
> > terninger og vendt med olie, citron (eller balsamicoeddike)
> > og noget krydret, f.eks. timian eller rosmarin og hvidløg. I
> > denne form gør de sig udmærket som underlag for et stykke
> > lam, der skal i ovnen, men spar i så fald olien. Bland gerne
> > med gulerødder, persillerødder eller pastinak, løg og
> > kartofler.
>
> Som en variation af disse bagte rodfrugter (inkl. rødbede) vil
> jeg anbefale dig at prøve at hælde en blanding af akaciehonning
> og (ikke for stærk) hakket chili over. Dette giver alle
> rodfrugter en meget pikant smag. (En veninde siger at det er den
> eneste måde hun kan få sit barn til at spise rodfrugter på

Det lyder rigtig godt. Tak for tippet.

/P



Flemming (23-01-2002)
Kommentar
Fra : Flemming


Dato : 23-01-02 22:01

Hej Tove
jeg vil tilslutte mig Peter rødbeder er en fantastisk spise!! Han har sendt
en masse dejlige opskrifter ( Tak Peter jeg fik også et par nye - som snart
skal blive afprøvet). Men jeg vil dog lige nævne to af vore favoritter
nemlig rødbedesuppe og rødbedeboller - (de smager utrolig godt.)

Rødbedeboller
1 spsk salt
1 tsk honning eller sukker
25 gram gær
3 dl. lunkent vand
1 spsk. olie
200 g fintrevet rødbede
ca. 500g. hvedemel
rør gæren ud i vandet og tilsæt salt, honning, og olie. Skræl og riv
rødbederne. Tilsættes.
Hvedemel tilsættes lidt efter lidt og æltes glat og smidig.
Lad den hæve ved stuetemeratur i en time. Form 15 boller - efterhæver i ca
20 min. Bages i ca 2o min. ved 225 C.

Du kan også lave en traditionel bolledej hvor du udskifter det halve af
hvedemelet med grahamsmel og tilsætter rå rødbede i tern (skrællet
selvfølgelig)

Rødbedesuppe
½ kg. rødbeder
2 - 3 porrer
½ tsk. knuste koriander
25 gram smør
ca. 1 liter vand eller boullion
½ citron
salt
1 bæger creme fraiche 18 %
bredbladet persille til pynt.

Skræl rødbeder og skær dem ud i små stykker. rens porrerne og skær dem i
ringe.
Svits de snittede grønsager i smør i en gryde sammen med knust koriander.
Kom vand el. boullion ved.
Kog suppen, til rødbederne er helt møre, ca 45 min. Blend suppen og smag til
med citronsaft og salt.
Server creme fraiche , persille og evt rødbedeboller til.
Med venlig hilsen
Gitte Jahns



Peter W. Bosse (24-01-2002)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 24-01-02 07:26

"Fru Hof" <1008046m001@mail1.stofanet.dk> skrev i meddelandet...
>
> Jeg har igen fået rødbeder i min kasse fra årstiderne, og det giver
> mig et problem. Jeg bryder mig ikke ret meget om rødderne, så har I
> nogle gode idéer til, hvordan jeg kan lave dem lækre, bliver jeg glad.

Udover de allerede indlagte opskrifter fra hhv. Peter og Flemming -
følger her et par stykker mere...

Syltede rødbeder med peberrod og kardemomme:

3 kg rødbeder
3 spsk salt (helst fra det Døde Hav)
2 liter eddike
800 g sukker
1 spsk hel kardemomme
1 hel kanelstang
1 spsk hel allehånde
3 laurbærblade
4 spsk hele sennepsfrø
2 spsk hel sort peber
1 kvist frisk timian
10 cm peberrod i tynde skiver

Kog rødbederne næsten møre i vand, det tager 30-45 min. efter størrelse.
Når de er kølet af gnides skindet af, de skæres i skiver og kommes i
skoldede sylteglas.
Kog de øvrige ingredienser sammen til en lage som hældes over
rødbederne.
Fyld glassene op med kogende vand, hvis der ikke er lage nok, og læg
peberroden i skiver øverst. Luk glassene med skoldede låg.

-oo-

Rødbede-æble-sellerisalat:

100 g rå rødbede
100 g blad- eller knoldselleri
150 g æbler
2½ spsk olivenolie
ca. 1 spsk eddike
hvidløg, persille, salt
Dijonsennep

Alt skæres i bittesmå tern og vendes i olie/eddike dressing med lidt
sennep, salt og hvidløg. Pynt med selleriblade eller persille.
Spis det til vildt, kød, eller røget fisk.

-oo-

Rødbede-flødepeberrod:
(Tørsleffs den hvide frokostbog)

3 rå rødbeder
3 spsk fintrevet peberrod
3 spsk vineddike
3 spsk sukker eller honning
1½ dl piskefløde
brøndkarse

Vineddike og sukker blandes. Peberroden rives fint direkte ned i
marinaden. De vaskede, skrællede rødbeder rives groft og tilsættes. Lige
før anretningen røres det hele forsigtigt i stiftpisket flødeskum.
Salaten pyntes med brøndkarse.

-oo-

Rødbedebøf:
(Tørsleffs den røde kogebog)

Rødbederne koges i 30 min., afkøles i rindende vand.
Flås og skæres i skiver, tørres og vendes i mel, sammenpisket æg og
rasp. Drysses med salt og peber og steges fine lysebrune. Serveres evt.
med sprøde, stegte løg og kartofler.

-oo-

Bøf Lindstøm:
(Tørsleffs den røde)

700-800 g hakket oksekød
ca. 100 g syltet rødbede
1 kogt moset kartoffel
2 spsk brunede løg
2 spsk kapers
¼ tsk engelsk sauce
2 spsk hvedemel
salt & peber

Hakket oksekød æltes med moset kartoffel, syltet rødbede, brune løg,
kapers og engelsk sauce. Bøfferne formes, vendes i mel og steges på en
pande som du plejer.
Bøfferne pyntes med skiver af rødbede og kapers. Brasede kartofler og
skysauce serveres til.

-oo-

Mere - Rødbedesuppe:
(Camilla Plum)

200 g løg
500 g hvidkål
200 g champignons
1 porretop
4 dl fond (okse- eller grøntsagsfond)
1¼ liter vand
1 kg rødbeder
eddike
salt, hvidløg, timian, peber
-
1½ dl fløde til skum

Skær løg og champignons i tynde skiver, riven kålen groft.
Kog grøntsagerne, krydderier og salt i vand og fond.
Skræl rødbederne, riv halvdelen af dem groft. Pres resten i en
saftpresse (hvis man har en, ellers riv alle rødbederne, og pres saften
ud af nogle af dem i et viskestykke).
Varm suppen med den revne rødbede, tag den af blusset og tilsæt den rå
rødbedesaft og en skefuld eddike. Saften giver en flot farve, den må
IKKE koge. Eddiken giver lidt syrlighed, tilsæt mere efter behov.
Server suppen med en klat flødeskum og tomatbrød.

-oo-

NB: Derudover, er de friske rødbedeblade også en fin grøntsag, kan
bruges præcis som spinat. Spinatbunde fx, dvs. det grønlyserøde
bladfæste som man plejer at skære af sammen med det nederste af
stilkene. Lad bare et godt stykke af stilkene sidde på. Damp dem i lidt
smør og vand, og spis det som en helt ny grøntsag. -voila!
(PS: Dette råd forudsætter at rødbederne er økologiske).

-oo-

> De sidste smed jeg ud, og det gør ondt i mit ''bogholderhjerte''.

Nu! - er der ingen undskyldning for at smide rødbederne ud mere
(igen-igen).

--
Mvh.
Peter W. Bosse

Når man i Frankrig gifter sig, sker det under formularen,
"for det bedste og for det værste" - (pour le meilleur et pour pire).
Da den nygifte kvinde første gang serverede suppe for sin
ægtefælde sagde hun blot: Her er det værste.



Fru Hof (24-01-2002)
Kommentar
Fra : Fru Hof


Dato : 24-01-02 12:43

Tak til jer for opskrifterne. Nu er der ingen undskyldning mere med så mange
gode idéer. Så jeg vil gå på med krum hals, måske ender jeg endda med at
ælske rødbeder.

mvh
Tove



Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste