/ Forside / Interesser / Fritid / Madlavning / Nyhedsindlæg
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
sønderjysk grønlangkål
Fra : Gitte


Dato : 13-12-01 16:39

Hjemme har vi altid fået grønlangkål nytårsaften, og en ganske vigtig
bestanddel heri var kartofler - der altså blev moset godt med i kålen
under tilberedningen. Grønlangkålen blev så, som det hører sig til,
spist med kålpølser samt hvide og brune kartofler til. Sådan har hele
min omgangskreds også altid lavet grønlangkål, og det er det, vi
opfatter som sønderjydsk grønlangkål. Jeg kommer selv oprindeligt fra
Aabenraa-egnen.
Nu har jeg så på en hjemmeside læst, at det er midtjysk grønlangkål, og
at man i vendsyssel laver grønlangkål på samme måde som i sønderjylland
(jf. den pågældende hjemmeside UDEN kartofler).... Er der mon nogle
kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at grønlangkålen, som jeg
stadig laver den, er den rette sønderjyske??
Mvh. Gitte


 
 
Mirian (13-12-2001)
Kommentar
Fra : Mirian


Dato : 13-12-01 19:53


"Gitte" <gjlo98@hum.auc.dk> skrev i en meddelelse
news:3C18CBA8.5050505@hum.auc.dk...
> Hjemme har vi altid fået grønlangkål nytårsaften, og en ganske vigtig
> bestanddel heri var kartofler - der altså blev moset godt med i kålen
> under tilberedningen. Grønlangkålen blev så, som det hører sig til,
> spist med kålpølser samt hvide og brune kartofler til. Sådan har hele
> min omgangskreds også altid lavet grønlangkål, og det er det, vi
> opfatter som sønderjydsk grønlangkål. Jeg kommer selv oprindeligt fra
> Aabenraa-egnen.
> Nu har jeg så på en hjemmeside læst, at det er midtjysk grønlangkål, og
> at man i vendsyssel laver grønlangkål på samme måde som i sønderjylland
> (jf. den pågældende hjemmeside UDEN kartofler).... Er der mon nogle
> kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at grønlangkålen, som jeg
> stadig laver den, er den rette sønderjyske??
> Mvh. Gitte

Hej Gitte

Jeg er kommer også fra Aabenraa og jeg kan da fortælle dig at den måde du
laver grønlangkål på er den samme måde som jeg laver den, så lidt sønderjysk
vil jeg da mene det er!

MVH Mirian



Peter W. Bosse (14-12-2001)
Kommentar
Fra : Peter W. Bosse


Dato : 14-12-01 05:57

"Gitte" <gjlo98@hum.auc.dk> skrev i meddelandet...
> Hjemme har vi altid fået grønlangkål nytårsaften, og en ganske vigtig
> bestanddel heri var kartofler - der altså blev moset godt med i kålen
> under tilberedningen. Grønlangkålen blev så, ...[snip]

> Er der mon nogle kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at
> grønlangkålen, som jeg stadig laver den, er den rette sønderjyske??

Du har ret mht. mosede kartofler i grønlangkål. Her skriver man i
Sønderjysk koge- og bagebog bl.a. ... nej Du får hele opskriften..

Grønlangkål med flæsk:
4 kålstokke, 2½ dl fløde, 1-2 spsk suppefedt, salt

Kålen skylles flere gange, ribbes og koges i letsaltet vand i ca. en
time. Kålen trykkes af og køres én gang gennem kødhakkeren. Kålen varmes
i en gryde med 1 spsk af fedtet fra flæskesuppen og spædes med
piskefløde og evt. lidt mere flæskesuppe, indtil konsistensen er lind.
Især i Sønderjylland tilsættes en del kogte mosede kartofler. Dette gør
retten billigere og samtidigt nemmere at fordøje.

Kogt, røget flæsk:
600g røget stribet flæsk, sennep, rødbeder

Flæsket lægges i koldt vand, der lige dækker, og koger under låg i 35-40
minutter, afhængig af flæskestykket tykkelse. Flæskesuppen gemmes til at
spæde grønlangkålen op med, flæsket afkøles og serveres i skiver med
sennep og rødbeder.

Grønlangkål er landsdelens foretrukne nytårsspise og bruges som festmad
i november og januar. Kålen ledsages ofte af særlige kålpølser fra
slagteren, sylte eller røget medister. I Midtjylland bruger man at
servere kålen i en mælkestuvning, mens man i Vendsyssel tilbereder kålen
som i Sønderjylland.

--
Mvh.
Peter W. Bosse

»Kun den, der virkelig kan elske, kun han er et Menneske,
kun den, der kan give sin Kjærlighed hvilketsomhelst Udtryk,
kun han er Kunstner.«
-Søren Kierkegaard



Gitte (14-12-2001)
Kommentar
Fra : Gitte


Dato : 14-12-01 08:35

Ja, mine tænder er nu begyndt at løbe i vand Tusind tak for svarene
- både til Mirian og Peter.
Mvh. Gitte


Peter W. Bosse wrote:

> Du har ret mht. mosede kartofler i grønlangkål. Her skriver man i
> Sønderjysk koge- og bagebog bl.a. ... nej Du får hele opskriften..

<snip>


Jens (14-12-2001)
Kommentar
Fra : Jens


Dato : 14-12-01 09:57

<snip>
> Er der mon nogle
> kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at grønlangkålen, som jeg
> stadig laver den, er den rette sønderjyske??
> Mvh. Gitte
>
Jeg tror der er lidt forskel på opskrifterne alt efter hvor i sønderjylland
man kommer fra. Min svigermor kommer fra Gåskær, og hun laver den af halv
grønkål og halv hvidkål. Den smager også rigtigt godt, selvom den ikke er
ligesom min mors.

Jeg fik engang noget i århus som var tilsat sukker (fy for f....)

mvh
Jens

Jørgen Hess (14-12-2001)
Kommentar
Fra : Jørgen Hess


Dato : 14-12-01 22:46


"Jens" <a.b.renner@gmx.de> skrev i en meddelelse
news:Xns9177652319A4Bjpjatnutsdotdk@130.227.3.84...
> <snip>
> > Er der mon nogle
> > kyndige mennesker, der kan bekræfte mig i, at grønlangkålen, som jeg
> > stadig laver den, er den rette sønderjyske??
> > Mvh. Gitte
> >
>
> Jeg fik engang noget i århus som var tilsat sukker (fy for f....)
>
> mvh
> Jens

Min far dryssede kanelsukker på grønlangkålen (mælkestuvningtypen), det
vakte gerne nogen forbavselse for ikke at sige væmmelse hos andre ved
bordet. Vi tror han fik denne vane i Nakskov. Men en dag fik vi en gæst fra
Helsingør, der også kendte brugen af kanelsukker og selv brugte det. Hvis
der er nogen sammenhæng, så var både Nakskov og Helsingør skibsværftbyer.
mvh
Jørgen Hess




Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177560
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408946
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste