/ Forside/ Interesser / Fritid / Madlavning / Spørgsmål
Login
Glemt dit kodeord?
Brugernavn

Kodeord


Reklame
Top 10 brugere
Madlavning
#NavnPoint
Nordsted1 13396
frieda 10657
smuller54 10429
vagnr 9687
pifo 9117
piaskov 8417
ans 7901
mcloud 7316
HelleBirg.. 6846
10  dova 6027
Sprængt oksekød.
Fra : jesper.s
Vist : 3819 gange
100 point
Dato : 16-10-11 08:06

Hej.

Hvordan laver man sprængt oksekød, så det forbliver rødt, som når man køber det hos slagteren?



 
 
Kommentar
Fra : vagnr


Dato : 16-10-11 08:29

Så skal du bruge salpeter/nitrit, det er det der gør kødet (okse, gris mv) beholder den røde farve.

Det er ikke ligefrem sunde tilsætningsstoffer, så jeg har for længst vænnet mit til den grålige farve på mit hjememsprængte kød, ligesom den knap så brune sovs når jeg ikke bruger kulør.

Men hver sin lyst

Kommentar
Fra : piaskov


Dato : 16-10-11 09:38

Hejsa.
Sådan laver jeg det.
4 liter vand
225 gram salt (2 1/2 dl)
125 gram sukker (1 1/4 dl)

Kog det hele op og køl lagen af.
Læg oksekødet i og lad det ligge mindst 1 døgn.
Kog det mørt i nyt vand og læg det i pres til det er koldt.


Accepteret svar
Fra : pifo

Modtaget 100 point
Dato : 16-10-11 14:52

Det er fuldstændig rigtigt, som vagnr skriver, at det er salpeter/nitrit, der giver den lyserøde farve. Det bruges ofte også til rullepølse. Hvis man laver det uden, så får man bare en grålig farve. Smagsmæssigt gør det ikke den store forskel, men udseendemæssigt, så er det altså dét, der gør det.

Læs mere her:

http://groups.google.com/group/dk.kultur.mad+drikke/browse_thread/thread/1e102e215c6938d1?pli=1



Kommentar
Fra : pifo


Dato : 16-10-11 14:52
Kommentar
Fra : transor


Dato : 16-10-11 23:29

Det er mange år siden at man kunne købe nitrit til fødevarer i fri handel.
Problemet er at det ikke er sundt og at overdosering er direkte farligt. I sær for småbørn.
Hvis man ikke har kyndighed og en præcsionsvægt i milligram klassen, skal man ikke bruge det, selv om det skaffes illegalt. Det er kun tilladt at bruge for autoriserede fødevarefabrikanter, og da kun i begrænsede mængder, som skal deklareres.

Foruden farven ,som det giver kødet , har det en konserverende effekt.

Nitrit iltes let til nitrat som sammen med protein kan danne kraftfremkaldende nitrosaminer.
Nitrat hæmmer åndedrættet på små børn.


Se dog stort på det med farven og nyd det grå kød. Nitrit betyder intet for smagen.

Lad være med at købe pålægsvarer eller pølse med rødligt kød.

Kommentar
Fra : LuffeA


Dato : 17-10-11 01:33

Citat
Det er ikke ligefrem sunde tilsætningsstoffer, så jeg har for længst vænnet mit til den grålige farve på mit hjememsprængte kød, ligesom den knap så brune sovs når jeg ikke bruger kulør


Du kan jo lave sur/sød sovs

For ikke længe siden fik jeg sprængt oksebryst hos nogle venner. Værtinden havde kogt suppen lidt ind og lavet en mild karrysovs, det blev serveret med ris og smagte herregodt.

Kommentar
Fra : bentjuul


Dato : 17-10-11 15:22

Jeg har ikke forstand på sprægning af kød, men inspireret af Pia vil jeg prøve. Jeg prøvede lige at google og faldt over denne side http://www.stjerneskud.eu/spraengt-kod

Det er nok en side de hardcore madeksperter kender men andre kan måske bruge den.

Godkendelse af svar
Fra : jesper.s


Dato : 18-10-11 08:31

Tak for svaret pifo.

Du har følgende muligheder
Eftersom du ikke er logget ind i systemet, kan du ikke skrive et indlæg til dette spørgsmål.

Hvis du ikke allerede er registreret, kan du gratis blive medlem, ved at trykke på "Bliv medlem" ude i menuen.
Søg
Reklame
Statistik
Spørgsmål : 177558
Tips : 31968
Nyheder : 719565
Indlæg : 6408914
Brugere : 218888

Månedens bedste
Årets bedste
Sidste års bedste