Jeg laver Bouillabaisse, når jeg er i Frankrig. D.v.s. denne gang lavede jeg så en anden fiskeret, som blev fantastisk, men den kan du få en anden gang.
Jeg har lavet det så mange gange, og laver den lidt på slump. Den er nogenlunde let at huske, for jeg bruger 3 af det meste.
Jeg laver altid en lidt stor portion.
Her får du min version:
Jeg koger først selve fonden, sigter den gennem finmasket net og derefter tilsætter jeg de fisk, skaldyr og urter, jeg ønsker der skal være på suppen. I Frankrig ses det ofte, at de koger de hele fisk med, men jeg kan lide at filettere fiskene først og skære dem i mundrette stykker.
Fond:
3 ss olivenolie
3 små fennikel ( eller 1 stor)
3 løg (eller 2 løg og 1 porre)
3 store fed hvidløg
3 gulerødder
3 stilke timian
3 stilke persille
3 laurbærblade
3 stilke basilikum
3 store solmodne tomater
salt
1 lille chili - hakket
1 økologisk appelsin (skåret i tern med skrællen på)
1 ts safran
½ flaske tør hvidvin
¾ dl Noilly Prat
3 kg Fiskeben og -hoveder og gerne skaller fra skaldyr. F.eks. rejeskaller eller andet.
Skær urterne i tern og hak hvidløg. Sautér i en stor gryde med olivenolien med krydderurterne, tomat og safran. Hæld vin og Noilly Prat på og lad det koge lidt ind. Tilsæt fiskeben, skallerne og appelsin, og dæk med vand, mindst 3 liter (gerne 5). Når det koger tilsættes salt og lad det hele koge i 30 min. Skum fonden undervejs.?Sigt forsigtigt så du ikke får en alt for plumret fond, gerne gennem et klæde.
Nu færdiggøres suppen så, hvis du vil have muslinger i, så renses de og dampes med hvidvin, lidt olivenolie, løg og urter i en gryde for sig selv. Brug lidt af suppen herfra og bland i din fond.
I øvrigt:
Ca 1 ½ kg blandet fisk skåret i mundrette stykker (ca 3 x 3 cm)
300 g rejer eller jomfruhummer
1 kg muslinger med skal
3 store gulerødder skåret i små fine tern
3 STORE tomater (eller 6 mindre), flåede, udkernede og skåret i små tern.
3 små fennikler (eller 1 stor) i fine strimler eller tern
evt sambal oelek (chili)
Basilikumblade i strimler
Sådan:
Kog fonden op og tilsæt væden fra muslingerne.
Tilsæt urterne og lad dem koge i 3 minutter
Smag til med salt og sambal oelek
Læg de fisk i gryden, der har længst tilberedningstid og læg så de næste i og til slut lægges skaldyrene i.
Server evt med den franske rouille:
http://www.beyond.fr/food/rouille.html
(brug den første variant)
Håber, du kan bruge min opskrift.
Velbekomme