Her er opskriften som jeg går ud fra:
Surdej røres ud i 5 dl lunken vand. Der i røres 600 g. knækkede/skårne rugkærner. Står ca 20-30 minutter.
150 g rugmel, 750 gram hvedemel, 1 liter vand, 1/5 dl salt røres i. Står 12-24 timer.
1/5 liter vand, 900 g rugmel røres i.
Kommes i forme og står ca. 2-6 timer. Husk at tage surdej fra.
Pensles med smeltet margarine.
Bages v. 200 grade ca. 1 1/4 - 2 timer. Sluk ovene de sidste 10 minutter.
Der bliver ca. 3 rugbrød ud af den portion, så normalt laver en mindre portion, så jeg har til 7 - 10 dage. Hvis du laver fuld portion, skal der bruges en stor skål - jeg bruger suppegryden, når jeg gør det. Jeg bruger bare en ske til at røre med - det kræver nok lidt kræfter men går.
Eftersom rugbrødet skal startes dagen før, kræver det lidt planlægning. Jeg starter som regel om eftermiddagen. Det sidste røres i, og fyldes i formen den efterfølgende dag om morgenen - hvis det er tidlig er der nybagt rugbrød til frokost. Formen skal fyldes ca. 2/3 op, og når det er hævet så det fylder hele formen er det klar til bagning. Hævetiden afhænger bl.a. af hvor varmt det er. Nomalt står det bare på køkkenbordet men hvis det skal gå hurtig sætter jeg det varmt, hvis det skal gå langsomt køligt.
Rugbrødet skal kun køle lidt inden jeg spiser af det, for nybagt rugbrød med ost smager godt - også selvom det er lidt svært at skære, og skiverne bliver lidt tykke.
Jeg ændre også tit på opskriften. Bruger f.eks. andre kerner, måske lidt andre meltyper. Men mængden på mel er ca. den samme. Vandmængden kan variere lidt afhængig af meltype, men du lærer hurtig hvor blød dejen skal være.