Hej REFI.
Det er ganske vist lidt sent at komme på banen, men ferie osv., så jeg håber du forstår.
På mit job (varmemester) skifter vi da ind i mellem beholdere og vekslere.
Pris svinger lidt mellem knap 80.000kr for en præfabrikeret 800l beholder af GE-type og op til en halv million, hvis de skal bygges på stedet, afhængigt af størrelsen.
Disse priser er incl. rørarbejder, isolering osv.
Vi anvender ikke gennemstrømningsvekslere, hvis vi kan blive fri.
Dette skyldes krav fra varmeværket om en minimumsafkøling af fjernvarmevandet på (i vores område) ca. 30 grader.
Kan dette ikke opfyldes vanker der strafafgift.
En veksler kan sagtens opfylde dette, når der bruges varmt vand (et par timer morgen og aften), men resten af tiden, hvor det bare er det cirkulerede vand der lige skal varme op fra 50 -> 55 grader er afkølingen mildest talt elendig.
Du skriver, at jeres beholder nærmest står og koger det meste af dagen.
Det tyder på, at den er for stor. Ikke i volumen, men i varmefladen, eller at Jeres styring af beholderen trænger gevaldigt til at blive gået efter i sømmene.
.
En beholder skal have en størrelse og en effekt, hvor der kun lige er varmt vand nok til at dække spidsbelastningen - typisk morgen og aften - og den skal have en effekt så den kun lige når at varme beholderen op inden næste spidsbelastning.
Derved vil den altid have iskoldt vand i bunden.
Der vil være en ret skarp overgang mellem koldt og varmt vand (hvis tingene er dimensioneret korrekt), og denne grænse vil nærmest vandre op og ned i beholderen i takt med forbruget.
Derfor kan en beholder som er lagt rigtigt ud levere langt bedre afkølingstal end veksleren.
Glem alt om VVS eksperten og tilsvarende forhandlere til den her slags opgaver.
De gør det de er bedst til - nemlig at sælge.
Du skal kontakte en energikonsulent der kan lave de nødvendige beregninger for Jer.
Han har forstand på de her ting, og ved hvordan tingene skal skrues sammen (og hvis det så alligevel viser sig ikke at fungere efter hensigten, er det ham der står med lommesmerterne).
Han koster lidt penge her og nu, men tro mig, de kan vise sig at være givet godt ud i forhold til måske at købe et anlæg der ikke er optimalt, og derfor skal laves om.
Hvis i ikke allerede har det kan jeg anbefale at i får monteret en eller anden form for CTS-styring eller vejrkompenseringsanlæg på Jeres varmeanlæg (pris fra 20 kkr. og op).
Sådan en dims tjener sig hjem på et par år i form af sparede varmeregninger, ligesom den også vil kunne styre en varmtvandsbeholder med legionellaprogram osv. afhængigt af hvor mange penge i har lyst til at spendere.
Min erfaring med at gå direkte til VVS'eren for at få rådgivning omkring større anlæg er, at man kan sagtens få nogle guldkorn ind i mellem, men det er svært for ikke fagfolk at sortere, hvornår det er guld, og hvornår det er VVS'erens avance der rådgiver.
Derfor - kontakt en uvildig rådgiver, og betal hvad sådan en fætter nu engang koster. Så slipper I for ubehagelige efterregninger.