Har været på 2 kurser og er blevet skide klog nu... (det måtte jo komme LOOL)
Lærte at lave TAPAS.....
Først traditionelle tapas og derefter Baskisk inspirerede. Her følger opskrifterne, hvis nogen er interesserede. Jeg gider ikke stille det pænt op og alt det der... Take it og leave it
SPANSKE TAPAS OPSKRIFTER (8/03/08)
Alle retter er beregnet til ca. 5 personer
TORTILLA DE PATATAS – Spansk kartoffel tortilla.
4 store kartofler, 1-2 Løg, 4-5 æg, Salt, Oliven olie.
Kartofler og løg hakkes i stykker af ca. 1*1 cm.
Olie varmes i en pande og kartoflerne ”koges” i olien. Efter ca. 10 min tilsættes løget og det hele ”koges” til kartoflerne er bløde. I en skål piskes æg og et nips salt. Når kartofler er bløde blandes de med æggene.
Bagefter varmes en lille smule olie på panden, og når den er varm hældes kartoffel- og ægblandingen på, hvorefter det steges ca. 2. min. på hver side.
ENSALADILLA RUSA – Russisk salat.
3-4 kartofler, 3-4 gulerod, 1 dåse tunfisk, 250 g. ærter, 3 æg, 1 glas grønne oliven uden sten og mayonnaise.
Kartofler og gulerødder skæres i stykker af ca. 1 cm. og koges derefter ca. 20-25 min.
Æggene koges til de er hårdkogte og ærterne koges efter anvisningen.
Derefter afkøles det hele i køleskabet 1 ½- 2 timer.
Oliven skæres i skiver og æggene hakkes.
Til sidst blades kartofler, gulerødder, ærter, æg og oliven med tun og mayonnaise.
CHORIZO AL CAVA – Chorizo med cava.
3 chorizos, ½ flaske CAVA, Oliven olie.
Chorizoen skæres i stykker på 2-3 cm. Chorizo stykkerne steges i en lille gryde med 2 skefulde oliven olie i 3-4 min.
Bagefter hældes cavaen i gryden, og når det koger skal det bagefter små simrer i ca. 25-30 min.
CHAMPIÑONES AL AJILLO – Champignoner med persille og hvidløg.
750 g. Champignons, 4-5 hvidløg, persille, oliven olie, salt.
Champignonerne vaskes og skæres i tynde skiver.
Hvidløg og persille hakkes. Champignonerne steges på en varm pande uden olie og efter ca. 5. min. hældes vandet fra, hvorefter der tilsættes lidt salt, hvidløg og lidt olie og videre steges et par minutter. De sidste minut tilsættes persillen.
CALAMARES A LA ROMANA – Blæksprutteringe
500 g. blæksprutte, 2-3 æg, 50-75 g. mel, oliven olie, salt, 2 citroner.
Blæksprutterne renses og vaskes, hvorefter de skæres i ringe af ca. 1 cm. Æg og mel piskes godt sammen, hvorefter blæksprutteringene tilsættes.
I en pande varmes rigeligt med olie og når det er rigtig varmt steges blæksprutteringene til de er gyldenbrune på begge sider.
Blæksputteringene serveres med citronbåde.
GAMBAS AL AJILLO – Rejer med hvidløg
½ kg reje, 5-6 hvidløg, oliven olie, salt.
Hvidløg hakkes fint. Rejerne steges på en pande med lidt olie og lidt salt indtil de for den røde farve. Bagefter tilsættes hvidløg og lidt mere olie, hvorefter de videresteges i ca. 4-5 min mere.
PA AMB TOMAQUET – Brød med tomat, olie og salt
Fransk brød, 4-6 tomater, 1-2 hvidløg, oliven olie, salt.
Brødet ristes, hvorefter det gnides med hvidløg og tomaten og til sidst hælds der lidt olie og salt på.(Catalanerne spiser ”pan amb tomaquet” til lufttørret serrano skinke, ost, pølser, tortilla de patatas, osv.)
MEJILLONES AL VAPOR – Hvidvins dampede muslinger
1-1,5 Kg friske muslinger, 2 glas hvidvin, salt.
Muslingerne renses og lægges i en gryde, hvor de koges/dampes med hvidvin i 5-7 min. De muslinger som ikke åbnes smides væk.
MEJILLONES A LA VINAGRETA
Muslingerne tilberedes som ovenstående, men med salsa Vinagreta.
CROQUETAS
100 g. smør, 100 g. mel, 200 g. serrano skinke, 1 løg, 1 hvidløg, 1 l. mælk, persille.
Til stegning: 3 æg, rasp, mel og olie.
Serrano skinken, løg, hvidløg og persille hakkes fint. Smørret smeltes i en gryde og derefter tilføjes serrano skinke, løg, hvidløg og et knips salt som røres i ca. 5 min. Derefter tilsættes melet mens man konstant rører i gryden. Når alt melet er tilsat, så tilsættes mælken også under konstant omrøring, og derefter skal det stå at småsimrer i ca. 20 min. hvor man hele tiden rører i blandingen. Til allersidst tilsættes persillen.
Herefter skal blandingen afkøle i køleskabet til den er helt koldt dvs. ca. 2 timer. Inden det sættes i køleskabet tager man lidt smør og kører hen over blandingen, da det forhindre at der dannes en skorpe.
Når blandingen er kold laver en små ruller enten med 2 spiseskeer eller med hænderne. Til stegning af croquetterne skal æggene piskes sammen og på en tallerken, på en anden tallerken har man rasp og på en tredje har man mel. Croquetterme vendes i melet, derefter æggene og til sidst raspen inden de steges. I en pande varmes olie, og når det er varmt steges croquetterne deri indtil de er gyldenbrune
SALSAS
ALL I OLI – Hvidløgsmayonnaise.
3-5 hvidløg, 1 pasteuriseret helt æg, oliven olie og salt.
Hvidløgene hakkes groft, og hældes i en skål med ægget og et knips salt. Bagefter piskes det sammen med en stavblender, hvor man gradvist hælder olie ved indtil det for konsistens af mayonnaise.
MAYONESA
1 pasteuriseret helt æg, Solsikke olie og salt.
Det laves som all i oli, men uden hvidløg og med solsikkeolie i stedet for olivenolie.
VINAGRETA
Oliven olie, eddike, 1 Rød peber, 1 Grøn peber, 1 Løg, Salt.
Løg og peberfrugter hakkes, og bagefter blandes det med 2 dele olie og 1 del eddike.
*************************************************************
TAPAS der BASKER
VAMOS DE PINTXOS!!!! OPSKRIFTER (12/04/2008)
Alle retter er beregnet til ca. 4 personen
? ALBONDIGAS – Frikadeller med sesamfrø med tilhørende salsa.
500 gr. kød (½okse + ½ flæsk), 1 æg, 2 løg, 1 hvidløg, 1 peberfrugt, ½ glass hvidvin, 150 gr semola, lidt mel, persille, salt.
Kødet blandes med lidt salt, lidt hakket persille, æg. Løg og hvidløg hakkes og brunes i en pande med lidt olie. Når de er gyldne hældes de i skålen med kødet. Det hele blandes, hvorefter man former små frikadeller, som rulles i sesamfrø, hvorefter de steges på panden.
Salsa: Løget hakkes fint og brune på en pande sammen med fint hakket grøn peberfrugt. Når det er gyldnet tilsættes hvidvin og det koges op. Til sidst tilsættes lidt mel for at jævne salsaen.
Frikadellerne tilsættes salsaen og simre i 10-15 min.
? COJONUDOS – Ristet brød med vagtelæg og chorizopølse.
Baguette, 8 vagtelæg, 1 Chorizo, Oliven olie.
Brødet ristes.
Chorizoen skæres i tynde skiver som vendes på en varm pande med lidt olivenolie.
Bagefter steges vagtelæggene med 2 skefuld oliven olie på en pande, hvorefter de ligges på det ristede brød med et stykke chorizo.
? CHAMPIÑONES A LA PLACHA CON GAMBAS – Champignoner med rejer.
16 Champignons, 32 reje, 4 hvidløg, persille, oliven olie, salt.
Hak hvidløg fint og hæld det i morteren sammen med salt, cayenne peber og lidt olie, og stød det derefter sammen. Rens Champignonerne. Varm panden, hæld lidt af blandingen fra morteren derpå og bagefter champignonerne. Lidt af blandingen hældes over champignonerne sammen med lidt hakket persille og derefter skal de have ca. 3. min. på hver side. Rejerne pilles og ristes hurtigt på panden. 2 rejer sættes med en tandstik fast oven på hver champignon.
? CHAMPIÑONES EN SALSA DE VINO – Champignoner i hvidvin.
40. Champignons, 1 løg, 2 hvidløg, persille, 1 ½ ske mel, 1-1 ½ glas hvidvin, brod, oliven olie, salt.
Løg og hvidløg hakkes fint og brunes i en gryde. Champignonerne renses og hældes i gryden hele. Tilsæt mel, en lille smule chili, hvidvin og lidt hakket persille. Det skal simre for svag varme i 30-45 min. Bagefter skal brødskiverne ”steges” på en pande med lidt olie, hvorefter de skal trække på et stykke køkkenrulle.
? GAMBAS TIGRE REBOZADAS – Panerede tigerrejer.
250 gr reje, oliven olie, salt.
1 æg, 60 gr mel, 60 ml. cava og salt.
Først laver man blandingen til paneringen. Æggehviden piskes til hvid skum. Derefter tilsættes mel, æggeblommen, cava og lidt salt. Det røres sammen og hviler derefter i 30 min.
Rejerne pilles og dyppes i blandingen, hvorefter de steges i en pande med olie.
? JAMON CON QUESO FRESCO – Skinke med øst
Fransk brød, øst og skinke.
Brødskiverne ristes i ovnen 3-4 min. Når de er færdige lægger man en skive ost og skinke over.
? HUEVOS RELLENOS - fyldæg
5 æg, 1 dåse tune, 1 gulerod, mayonnaise.
Æggene koges til de er hårdkogte ca. 15 min. De pilles og deles i 2. man fjerner blommen, som blandes med tun og mayonnaise. Blandingen fyldes i ægget igen.
Man koger en gulerod, som bagefter skæres i tynde skiver og bruges som pynt.
? HUEVOS COCIDOS CON GAMBAS Y MAYONESA- æg med rejer og mayonnaise
5 æg, 10 rejer, mayonnaise, oliven.
Æggene koges ca. 15 min. Bagefter pilles de og deles i 2. et halvt æg sættes på en tandstik med rejer, oliven og mayonnaise.
? BOCADITO DE LOMO Y PIMIENTO VERDE – Skinkeruller med grønpeber.
8 stykke svinekød, 1 peberfrugt, 1 løg, peber, salt, rasp, oliven olie.
Grønpeber renses skæres i skiver og løgene hakkes fint, hvorefter det ristes på panden med lidt olie. Fileterne tilsættes lidt salt og peber og grønsagerne lægges på, hvorefter fileterne rulles sammen, lukkes med en tandstik og vendes i rasp. Derefter skal de steges på en pande med olie og til sidst lader man dem dryppe af på lidt køkkenrulle.
SALSAS
? MAYONESA
1 æg, Solsikke olie, eddike.
Hælder æg og knips salt i en skål, tilføje solsikkeolie. Bagefter piskes det sammen med en stavblender og piske gradvist indtil få en god konsistente.