Når vi ringer fra en mobiltelefon, udsender telefonen radiobølger, som opfanges af en mobilantenne i nærheden. Mobiltelefonen tilpasser automatisk effekten og sendestyrken efter modtageforholdene, det vil sige, hvor god forbindelsen er til nærmeste mobilantenne.
Mobiltelefonens effekt måles i Watt. En GSM-mobiltelefon har typisk en effekt på mellem 10 milliWatt og 2 Watt afhængig af telefontype og sende- og modtageforhold. I områder med god dækning kan en telefon eksempelvis have en effekt på under 10 milliWatt.
SAR-Værdier
En bruger af en mobiltelefon udsættes for den stråling, mobiltelefonen udsender helt tæt på. Den styrke eller effekt, som bølgerne påvirker kroppen med, angives med en såkaldt SAR-værdi. SAR er en forkortelse for det engelske udtryk specific energy absorption rate. SAR opgives i Watt pr. kilo (W/kg). Jo lavere SAR-værdi, jo mindre effekt bliver man udsat for.
Læs mere om SAR-værdier hos Forbrugerrådet.
EU har vedtaget en SAR-grænseværdi for, hvor meget effekt mobiltelefoner højst må påvirke brugeren med. Maksimalgrænsen er sat til 2,0 W/kg legemsvægt. Producenterne af mobiltelefoner skal opgive SAR-værdien (f.eks. i manualen/brugsvejledningen), og for tiden ligger de mellem 0,22 og 1,94 W/kg for fuld maksimal sendeeffekt. Sendeeffekten er størst når der er langt til en mobilantenne.
Påvirkningen fra andres mobiltelefoner ("passiv stråling") aftager kraftigt med afstanden, således at den fra en mobil to meter væk typisk er 10.000 gange lavere end påvirkningen fra ens egen mobil.
Sendestyrke
Både 2G og 3G telefoner sender med en styrke på mellem 0,0002 W til 0,25 W, mens en Walkie-talkie til sammenligning sender med omkring 4 W. Intensiteten helt tæt på en babyalarm er målt til 1W - altså meget kraftigere end en mobiltelefon.
De fleste mobiltelefoners maksimale SAR-værdi ligger under 1,0 W/kg, og i praksis udstråler de kun maksimumsværdien, hvis modtageforholdene er dårlige. Derfor er det en fordel at have god dækning, det vil sige mange master i nabolaget. En mobiltelefon justerer selv sendestyrken alt efter hvor god dækningen er. Jo bedre dækningen er jo mindre effekt skal mobiltelefonen sende med.
Stråling
Den stråling du bliver udsat for fra din mobiltelefon er 100 til 1.000.000 gange større end fra en antenne på taget - også selvom man befinder sig helt tæt på antennen.
Ingen sundhedsrisiko siger forskning
I mere end 40 år er der blevet forsket i, hvordan elektromagnetiske felter kan påvirke mennesket. I de senere år har en lang række forskningsprojekter verden over fokuseret på radiobølger fra mobiltelefoner. Internationalt vurderer forskerne, at energien fra mobiltelefonerne (og antennerne) er så lav, at der ikke er helbredsskader forbundet med mobiltelefoni. Gennem medlemskab af GSM World Association bidrager Sonofon økonomisk til yderligere forskning på området.
Herhjemme har Kræftens Bekæmpelse sammenlignet tilfælde af cancer med brugen af mobiltelefoni og kunne 6.december 2006, i den største undersøgelse af sin art i verden, slå fast at der ikke var nogen sammenhæng. Sonofon støttede undersøgelsen økonomisk og deltog aktivt i arbejdet blandt andet ved at levere data til undersøgelsen, der omfattede næsten en halv million mobilbrugere.
"Mobiltelefoni øger ikke risikoen for hjernekræft" (artikel)
Læs undersøgelsen: "Mobile phones and risk of cancer cohort"
Forskere fra Århus Universitet har kortlagt forskellen på stråling fra henholdsvis 2G og 3G master i bymiljøet - i forhold til stråling fra mobiltelefoner. "Mobilstråling i skolegården" (pdf)
3G-telefoner
Et nyt mobilnet er i disse år ved at blive etableret i Danmark. Det er UMTS-nettet, også kaldet 3G, som gør det muligt at transmittere store datamængder, og som sender på en højere frekvens.
Enkelte forskningsprojekter har undersøgt effekten af de nye 3G-telefoner i forhold til stråling, og intet tyder på, at risikoen er hverken større eller mindre i forhold til mobiltelefoner til 2G-nettet (GSM).
9 gode råd når du taler i mobil:
Mobiltelefoner kommunikerer med hinanden ved hjælp af elektromagnetiske bølger. Når man taler i mobiltelefonen, bliver der dannet et elektromagnetisk felt. De elektromagnetiske bølger trænger gennem kroppen, hvor de bliver omsat til varme. Ifølge Indenrigs- og Sundhedsministeriet påvirker de elektromagnetiske bølger kroppen med en temperaturstigning på 1/10 grad. Kroppens celler bliver udsat for risiko ved mere end 42 grader. Ønsker man alligevel at begrænse påvirkningen fra mobiltelefonens radiobølger, kan man vælge at:
Brug håndfrit sæt (headset), hvis du skal føre lange samtaler - det gør den elektromagnetiske påvirkning af hovedet mindre.
Anvende SMS-beskeder i stedet for at tale i mobiltelefon. Ved brug af SMS-beskeder holder man mobiltelefonen længere væk fra kroppen, hvorved varmepåvirkningen bliver mindre.
Lade være med at presse mobiltelefonen mod øret. Ved at holde den lidt væk fra hovedet begrænser man mængden af de radiobølger, der optages i kroppen og omsættes til varme.
Undersøge mobiltelefonens SAR-værdi. Jo lavere SAR-værdi en telefon har, des lavere effekt vil man normalt blive påvirket af.
Begrænse samtaler i mobiltelefon i områder med dårlige antenneforhold - check dette på telefonens display.
Begrænse samtaler, mens man er under transport, da mobiltelefonen kortvarigt øger effekten til maksimum hver gang den søger ny antenne.
Undgå at dække for mobiltelefonens antenne - hold nederst på mobiltelefonen
Det er forbudt at køre bil og snakke i en håndholdt mobiltelefon. Brug håndfrit sæt, hvis du har brug for at tale i mobiltelefon, medens du kører.
Fjern mobiltelefonen fra opladeren, når batteriet er opladt.