Guide til bilhandel
Med Guide til bilhandel kommer du rundt om de væsentlige aspekter ved køb og salg af brugt bil
Med Guide til bilhandel kommer du rundt om køb og salg af brugt bil
På denne side får du en række generelle råd, der gælder, uanset du handler privat eller gennem en forhandler:
Valg af bil
Undersøgelse af bilen
Få foretaget en brugtbiltest
Undersøg bilen for restgæld
Regler for syn
Underskriv slutsedlen
Forsikring på bilen
Registrering af bilen
Valg af bil
Der er mange forskellige forhold, du skal tage i betragtning, når du skal vælge, hvilken bil du skal have: Hvor stort er dit kørselsbehov? Hvad skal bilen bruges til? Hvad er dine ønsker mht. ekstraudstyr? Hvor meget vil bilen koste dig i faste udgifter?
Der findes ingen endegyldige svar på, hvilken bil der er den rigtige for dig. Er du i tvivl om, hvilken bil du skal vælge - eller om den bil, du har udset dig, er et godt valg - så kan du som medlem altid kontakte Teknisk rådgivning for råd og vejledning. Du kan også bruge hjemmesiden her:
Tjek FDMs bog "Brugte biler på godt og ondt"
Tjek om det skal være benzin- eller dieselbil
Tjek hvad bilen vil koste dig at have
Tjek tidligere test fra Motor
Til top
Undersøgelse af bilen
Når du har fundet en bil, du muligvis er interesseret i, så gennemgå den grundigt - først ved visuel inspektion dernæst ved prøvekørsel. FDM har lavet en tjekliste , som du kan gennemgå punkt for punkt.
Se FDMs tjekliste ved handel med brugtbil
Tjek også bilens registreringsattest
Til top
Få foretaget en brugtbiltest
Hvad enten du køber bil af privat eller forhandler, er det en rigtig god idé at få foretaget en brugtbiltest på et FDM Testcenter, inden du underskriver slutsedlen.
Brugtbiltesten er en gennemgribende test, der gennemgår alle væsentlige punkter på bilen og afsluttes med en prøvekørsel. Når du ved, om der er fejl på bilen, kan du og sælger blive enige om, hvem der betaler udbedringen - og prisen kan blive fastsat i forhold til bilens stand.
Læs mere om brugtbiltesten
Til top
Undersøg bilen for restgæld
Det er ikke nok, at slutsedlen lover, at bilen leveres fri og uden gældsforpligtelser. Uanset slutsedlens ordlyd vil en panthaver med et sikret krav i bilen nemlig stadig kunne gøre dig som køber ansvarlig.
Derfor er det altid vigtigt selv at undersøge, om der er restgæld i bilen - specielt hvis der er tale om en nyere brugt bil. For at undersøge dette kan man ringe til "Bilbogen" v/retten i Århus på tlf. 86 12 91 45 mellem kl. 9 og 12. Man skal kunne oplyse bilens stelnummer (står på registreringsattesten). Oplysningen er gratis.
FDM anbefaler at du altid foretager et opkald til "Bilbogen" v/retten i Århus, inden slutsedlen underskrives.
Til top
Regler for syn
Alle personbiler skal til periodisk syn hvert andet år, første gang på det tidspunkt, hvor de bliver fire år gamle. Det betyder, at de biler, der har været til periodisk syn, kan ejerskiftes uden syn mellem de periodiske syn, dog ikke hvis der af en eller anden grund er gået mere end 2 år siden sidste syn. Biler under fire år skal ikke synes ved ejerskifte.
Besøg FDM test og bilsyn
Til top
Underskriv slutsedlen
Når du køber bil af en privat, er du ikke beskyttet af købelovens særlige regler om forbrugerkøb. Og hvis bilen ifølge slutsedlen købes som beset og uden reklamationsret, har du kun krav overfor sælger, hvis du kan bevise, at sælger har tilbageholdt sin viden om væsentlige defekter ved bilen.
Husk, at alle aftaler skal skrives ned, da det er svært at bevise mundtlige aftaler bagefter, når uenigheden er opstået. FDM har lavet en slutseddel som med fordel kan bruges i forbindelse med handel af brugt bil mellem private.
FDM slutseddel - handel med brugt bil mellem private
Hvis du køber bilen af en forhandler, er du beskyttet af købeloven, uanset slutsedlens ordlyd. Du kan bruge FDMs tillæg til forhandler-slutseddel, som udspecificerer forhold om bilen, hvilket kan være til gavn, hvis der skulle opstå problemer efter handlen.
Tillæg til forhandler-slutseddel
Hvad er forskellen mellem reklamationsret og garanti?
Til top
Forsikring på bilen
Inden du får omregistreret bilen til dit navn, skal du have tegnet en forsikring på bilen - i hvert fald den lovpligtige ansvarsforsikring. Kaskoforsikring er dit eget valg.
Tjek priserne hos forskellige forsikringsselskaber på Forsikringsluppen.dk , eller ring rundt til forsikringsselskaberne for at finde det rigtige tilbud. På hjemmesiden her, kan du også læse om Bilforsikringens ABC, og du kan selv beregne, om du kan spare penge på en forsikring gennem FDM forsikring.
Du skal have et forsikringsbevis fra forsikringsselskabet, som skal medbringes på motorkontoret ved omregistrering af bilen.
Adresser på forsikringsselskaber
Læs om Bilforsikringens ABC
Besøg FDM forsikring
Til top
Registrering af bilen
Omregistrering af bilen foregår på motorkontoret. Der er 66 motorkontorer, der sædvanligvis ligger i tilknytning til politiet (undtagen i Storkøbenhavn, hvor der er to selvstændige motorkontorer i Rødovre og Nærum). Find adresser på politiets hjemmeside. Du skal medbringe følgende:
Den originale registreringsattest
Forsikringsbeviset
Anmeldelsesblanket til syn og/eller registrering
Evt. synspapirer
Det kan være en god idé, at køber og sælger foretager omregistreringen i fællesskab. Gebyret er 380 kr. (2002)
Kilde: FDM