Ny forskningsresultater fra Kræftens Bekæmpelse viser at det har stor betydning for helbredet, hvor på kroppen fedtet sidder.
Tidligere er overvægt målt ved hjælp af det såkaldte BMI (Body Mass Index). Men ifølge den nye undersøgelse kan to mennesker sagtens have samme BMI, men som følge af forskellig kropsformer, have fedtet placeret forskelligt på kroppen.
”Et målebånd giver os viden om, hvor på kroppen fedtet sidder, nemlig om man er æble- eller pæreformet”, siger forsker Janne Bigaard, Kræftens Bekæmpelse og forklarer ”Når et menneske er æbleformet, ophobes fedtet indvendig mellem tarmene og de øvrige indre organer, Der er en større sundhedsrisiko forbundet med æbleformen, end hvis fedtet ophober sig i underhuden over hofter. Derfor er det vigtigt, at man har et måleinstrument, der kan sige noget om, hvor på kroppen fedtet sidder. I både USA og Skotland måler man konsekvent både BMI og talje, når man skal finde ud af, om et menneske er overvægtig”
For hver gang taljemålet er 10 procent større, stiger helbredsrisikoen med næsten 50 procent viser undersøgelsen, som er baseret på data fra 57.000 personer, som har deltaget i landsforeningens store befolkningsundersøgelse Kost, Kræft og Helbred.
Overvægt har stor betydning for, om man udvikler f.eks. hjerte-kar-sygdomme og visse kræftformer.
Udregning af BMI
BMI udregnes ved, at man dividerer sin vægt med højden ganget med sig selv. Hvis man har et BMI under 25, er man normalvægtig. Et det mellem 25 og 30, er man overvægtig - og er BMI større end 30, betegnes det som fedme.
Et menneske, der vejer 75 kg og er 180 høj, har et BMI har 23 og betegnes som normalvægtig
75 : 1,8 x 1,8 = 23
Et menneske, der vejer 90 kg og er 180 cm høj, har et BMI på 28 og betegnes overvægtig
90 : 1,8 x 1,8 = 28
Et menneske, der vejer 110 kg og er 180 cm høj, har et BMI på 34 og betegnes svært overvægtig
110 : 1,8 x 1,8 = 34
Kilde: Kræftens Bekæmpelse
|