Jeg fik lige en opgave igen i år, skulle lave æbleflæsk til en fætter/kusinefest, som mine børn skal til. De kan overhovedet ikke undvære min "fynske" æbleflæsk. Men flokken er blevet større.
Gode råd var dyre.
Jeg havde anskaffet mig denne:
http://www.eriksminde-gaardbutik.dk/til-frugt-grontsager/75-aebleskraellemaskine.html
jeg brugte den sidste år til æbleflæsk på denne facon. Og i år supplerede jeg med bacon i ovnen.
Så blev det overkommeligt:
Æbleflæsk til mange:
20 æbler (bella boscop eller ingrid marie)
Ca. 1 kilo bacon i stykker eller også kendt som røget flæsk. (Superbest har hjemmelavet bacon i stykker som egner sig fortrinligt)
Hvis man vælger bella boscop, skal de muligvis have lidt sødt undervejs ( rørsukker eks.)
Med en æbleskrællermaskine går det nemt at ordne de 20 æbler.
En tur igennem maskinen og de er skrællet og skåret i skiver. Æblet tages af og skæres halvt igennem. Lægges i et fad med vand. (Nogle gange skal der lige gåes efter for kerner mv.)
Bacon/røget flæsk skæres i skiver ( tynde men ikke som sliced bacon) 3-4 mm, vil jeg anbefale.
Ovnen stilles på 200 grader hvis det er varmluft. Skiverne lægges i en bradepande med bagepapir. De steges til de er gennemstegt og sprøde.
Det kræver 2 hold med ca. 1 kilo bacon.
Når første hold er færdigt, lægges de på en tallerken, og fedtet hældes fra i en skål.
Andet hold det samme.
Første hold æbler, svarer ca. til 10 æbler til en stor pande. Vandet sies fra. Tilsæt fedt fra bacon på panden- tilsæt æblestykkerne, og herefter lidt mere af fedtet dryppes over.
Start med god varme og skru ned efterhånden som væden forsvinder.
Det er ikke æblemos, så der vendes forsigtigt. Når væden er forsvundet, steges til der er lidt farve på æblestykkerne. Noget vil blive til mos mere end andet. Det kommer an på æblesort.
Første omgang æbler hældes over i et ovnfast fad.
Næste hold det samme. Resten af fedtet bruges. Æblemassen oveni fadet over første lag.
Bacon skæres i 1 cm stykker som spækkes oveni æblemassen- ligesom et pindsvin. Så tæt som muligt.
Hvis det skal bruges dagen efter eller flere dage efter- tilbageholdes noget af bacon- som lægges i små stykker ovenpå – når det skal opvarmes til dagen.