GULE ÆRTER MED FLÆSK
4 portioner
250 ? 300 g flækkede, gule ærter, 1 l vand, ca. ¾ kg letsaltet, magert, stribet flæsk, ca. 1½ l vand, 1suppevisk, 1 kvist timian, 2 ? 3 gulerødder, ½ selleri eller pastinak, 4 kartofler, 10 små løg, 2 porre, (salt)
Ærterne skylles og koges i vand ved svag varme ca. 45 minutter. Når de er møre, piskes de ud med et piskeris. De kan også passeres igennem en sigte eller moses i blender.
Flæsket dækkes med vand i en gryde, bringes i kog og skummes. Timiankvisten bindes sammen med suppevisken og kommes i gryden. Flæsket koges ved svag varme under låg i ca. 1 time.
Urterne ? undtagen løg og porre ? koges hele på suppen og tages op, når de er kogt.
Når flæsket er mørt, tages det op, og de snittede porre og hele små løg koges ca. 5 minutter i suppen. Ærtepureen og de ud skårne urter kommes i, og suppen smages til med salt og får et kort opkog.
Flæsket skæres i skiver og serveres til de gule ærter sammen med sennep, groft salt og groft rugbrød, evt. også syltede rødbeder.
Et stykke medisterpølse kan koges med flæsket i 10 ? 15 minutter og serveres til suppen.
Særlig fine gule ærter kan fås ved kogning på sprængt gås eller and.
__________________
dr.dem
can. litavert
|