På internettet fandt jeg nogle informationer om grøn the, og der er også tabletter. Håber det vil interesserer jer allesammen.
DOKUMENTATION
Grøn te ekstrakt nedsætter optag af fedtstoffer fra maden
Af : Torben Damm, udviklingsingeniør, Human ernæring og fysiologi
Franske forskere fra det medicinske research institut, INSERM, har i laboratorieforsøg for første gang dokumenteret, hvordan grøn te nedsætter den menneskelige organismes evne til at optage fedtstoffer fra maden.
Baggrund / introduktion :
Det er velkendt, at fordøjelse af fedt, som vi indtager med maden, nedbrydes til frie fedtsyrer ved hjælp af enzymer, der udskilles til maven og tarmen. Nedbrydningen af fedtstoffer til frie fedtsyrer (amino syre) er nødvendig for at fedtstofferne kan passere over tarmbarrieren og optages som energi til organismen. Det første enzym, gastric lipase, angriber fedtstoffet i mavesækken og nedbryder 10-30 % af fedtet under indflydelse af de sure mavesafter. I tolvfingertarmen og den øvre del af tyndtarmen nedbrydes resten af fedtet ved hjælp af enzymet, pancreatic lipase, under indflydelse af et hjælpe-enzym kaldet colipase. Efter nedbrydningen transporteres fedtstofferne via lymfesystemet og blodbanen ud til kroppens fedtceller, der fungere som depot for den energi, som fedt repræsenterer.
Populært sagt skal man forestille sig, at fedtet fra maden skal nedbrydes fra en dråbestørrelse med en diameter på 2-3 millimeter til en dråbestørrelse på 10-50 µm ( tusindedel millimeter ), før det er i stand til at blive optaget i kroppen.
Grøn te som naturligt slankemiddel
Der har været en del beretninger om, at grøn te skulle have en slankende effekt. Men det har ikke tidligere været beskrevet, hvordan grøn te virkede, hvor stor effekten var og hvilke stoffer i teen, som gav effekten. Det satte de franske forskere sig for at dokumentere. I deres forsøgsopstilling genskabte man de forhold, hvorunder fedtstoffer nedbrydes og spaltes i henholdsvis maven og tarmen. Herefter tilsatte man en stærk ekstrakt af grøn te og forsøget viste, at de fedtnedbrydende enzymers aktivitet blev kraftigt nedsat. Man registrerede, at mængden af frigjorte frie fedtsyrer i maven blev nedsat med ca. 11%, og i tarmen blev der ligeledes frigjort mindre frie fedtsyrer. Den samlede reduktion i mængden af frie fedtsyrer blev sammenlagt opgjort til ca. 37 %.
Årsagen til denne dramatiske reduktion i frigivelsen af frie fedtsyrer fandt man ved, at undersøge størrelsen på fedtdråberne. Når man tilsatte stærk grøn te ekstrakt til forsøgsmodellen så man, at en del af fedtdråberne ikke blev nedbrudt fuldt ud og derfor ikke kunne passere tarmbarrieren.
Forskerne konkluderer, at perspektivet i denne opdagelse er, at grøn te ekstrakt kan anvendes som et naturligt slankemiddel uden de bivirkninger, der kendetegner de receptpligtige slankemidler.
Standardiseret grøn te ekstrakt
Forsøget blev udført med tabletter, der indeholdt en standardiseret grøn te ekstrakt med et højt indhold af catechiner inklusiv stoffet EGCg, som er det mest aktive stof i grøn te. Catechiner og EGCg er bio-flavonoider (antioxidanter), som findes naturligt i grøn te. Man mener, at catechinerne fra grøn te reagerer med en række proteinstoffer og danner uopløselige komplekser, som nedsætter enzymernes evne til at nedbryde fedtstofferne på linie med kostfibre.
Hvor meget skal man indtage
En kop almindelig grøn te af rimelig kvalitet ( ikke tebreve ) indeholder ca. 35 - 70 mg. catechiner, hvilket svarer til en mængde EGCg på 20 - 35 mg., afhængig af hvor lang trækketid teen får. Hvis man skal opnå den dosis, som forskerne brugte i forsøget ( ca. 200 mg. EGCg ), skal man drikke 10 til 20 kopper almindelig grøn te. Vælger man et kosttilskudspræparat med et dokumenteret højt indhold af catechiner og EGCg kan man nøjes med ca. 3 kopper eller 3 tabletter for at opnå en dosis på ca. 200 mg. EGCg.
Den grønne te eller tabletterne skal indtages samtidig med måltiderne.
Kilde : Christine Juhel et al. Green Tea Extract ( AR25 ®) inhibit lipolysis of triglycerides in gastric and duodenal medium in vitro.
Journal of Nutr. Biochem. 11:45-51, 2000
--------------------------------------------------------------------------------
http://www.thetablet.dk/content.asp?ID=166&pID=161