> men sådan helt eksakt - hvad kan man og hvad kan man inden for
> rugmelighedens grænser spise ?
Jeg fik konstateret en arveligt betinget kolesteroldefekt som 13-årig. Og i
starten bliver man lidt panisk, men her er et par bud:
De gode ting:
Frugt (herunder avocado, der indeholder sundt fedt)
Grøntsager (alt er tilladt)
Nødder (de indeholder meget sundt fedt, men de skal ikke overdrives, da de
jo indeholder 50% fedt)
Fisk (de fede af slagsen indeholder det "gode" fedt)
Magert kød (fx skinke, hamburgerryg, 3-7% oksekød, roastbeef og andet magert
kød)
Planteolier (stadig med måde - og ikke kokosolie)
Pasta (gerne den grove for sundhedens skyld)
Ris (igen gerne en sundere variant end parboiled)
Kartofler
Rødvin (i moderat mængde - max. 2 genstande om dagen!)
Fedtfattige mælkeprodukter (de fås ned til 0.1% og jeg spiser dem dagligt,
så de er ikke værst)
De dårlige ting:
Fedt kød (hvis ikke andet så skær fedtbræmmerne fra - resten kan måske være
ok)
Æggeblommer (æggehviderne er ok, hvis man gider spise dem
Fede mælkeprodukter (drop dem på 3.5% fedt)
Smør og margarine (brug planteolier!)
Jeg kan filføje, at man kan lave de lækreste dressinger med 2% græsk
youghurt tilsat hvidløg, tomatpuré (ikke ketchup!) og en enkelt chili til fx
en "grovburger" eller to med skinke eller en grønt salat. Og til en grønt
salat (her i sommervarmen) er en olie-/eddike-dressing med hvidløg absolut
heller ikke værst. Og en Spaghetti Bolognese kan jo laves på lavfattigt kød
og med massevis af flåede tomater og gerne også lidt andre grøntsager. Jeg
ved ikke så meget om kød, men der er også meget kød, som er fedfattigt, så
her kan du måske få lidt andre bud...
Mange hilsner
Michel