|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | "Naturligt" hævemiddel? Fra : Kim Schulz
 | 
 Dato :  11-10-09 16:04
 | 
 |  | hejsa,
 sad lige og kiggede på nogle gamle middelalder opskrifter på brød og
 kom til at tænke på om man egentligt kan lave noget natron lignende
 (eller selve natron hvis det er muligt) eller anden form for
 hævemiddel selv? Her tænker jeg ikke i et laboratorie men i køkkenet
 eller fra ting i naturen.
 
 Er det muligt?
 
 kim
 
 
 
 |  |  | 
  Jens Bruun (11-10-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jens Bruun
 | 
 Dato :  11-10-09 16:10
 | 
 |  | "Kim Schulz" <kim@schulz.dk> skrev i en meddelelse
 news:20091011170403.596aae22@schulz.dk
 
 > hejsa,
 > sad lige og kiggede på nogle gamle middelalder opskrifter på brød og
 > kom til at tænke på om man egentligt kan lave noget natron lignende
 > (eller selve natron hvis det er muligt) eller anden form for
 > hævemiddel selv? Her tænker jeg ikke i et laboratorie men i køkkenet
 > eller fra ting i naturen.
 >
 > Er det muligt?
 
 Øh ja. Gær forekommer overalt i naturen.
 
 --
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s.
 
 
 
 
 |  |  | 
  Kim Schulz (11-10-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kim Schulz
 | 
 Dato :  11-10-09 16:21
 | 
 |  | 
 
            On Sun, 11 Oct 2009 17:10:10 +0200
 "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> wrote:
 > "Kim Schulz" <kim@schulz.dk> skrev i en meddelelse
 > news:20091011170403.596aae22@schulz.dk
 > 
 > > hejsa,
 > > sad lige og kiggede på nogle gamle middelalder opskrifter på brød og
 > > kom til at tænke på om man egentligt kan lave noget natron lignende
 > > (eller selve natron hvis det er muligt) eller anden form for
 > > hævemiddel selv? Her tænker jeg ikke i et laboratorie men i køkkenet
 > > eller fra ting i naturen.
 > >
 > > Er det muligt?
 > 
 > Øh ja. Gær forekommer overalt i naturen.
 > 
 glemte jeg selvfølgelig lige at nævne    Det skal ikke være gær da det
 skal kunne bruges som erstatning for bagepulver/natron i kager
 og lignende (hvor gær efter min mening er upassende).
 kim  
            
             |  |  | 
  Linde (12-10-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  12-10-09 07:19
 | 
 |  | 
 "Kim Schulz" <kim@schulz.dk> skrev i meddelelsen
 news:20091011170403.596aae22@schulz.dk...
 hejsa,
 sad lige og kiggede på nogle gamle middelalder opskrifter på brød og
 kom til at tænke på om man egentligt kan lave noget natron lignende
 (eller selve natron hvis det er muligt) eller anden form for
 hævemiddel selv? Her tænker jeg ikke i et laboratorie men i køkkenet
 eller fra ting i naturen.
 
 Bagepulver består jo i sig selv af naturlige mineraler og syre, der så er
 oprenset og raffineret. Ideen med det er, at der under bagningen frigives
 CO2 i en jævn strøm. Denne reaktion opnås ved at reagere en base,
 natron/natriumbikarbonat, med en syre, som regel citronsyre. Man kan sagtens
 efterligne denne reaktion med alle andre former for karbonater og syrer.
 Nogle er mere velegnede end andre, da de kan efterlade smagsgivende
 komponenter, netop derfor anvendes normalt natriumbikarbonat, da det kun
 efterlader almindeligt salt. Ammoniumbikarbonat/hjortetaksalt vil således
 efterlade ammoniak. Teoretisk set skulle almindeligt kridtpulver kunne
 anvendes, uden at efterlade andet end calciumion, der er godt for
 knoglerne...men om det vil smage lidt "kridtet" ved jeg ikke.
 
 Hvad syren angår ville jeg holde mig til citronsyre i pulverform, men du
 kunne sikkert også anvende citron- eller limesaft. Så skal du bare huske at
 tilsætte det som det sidste i dejen, og ikke blande det med karbonaten.
 
 Min makker arbejdede i øvrigt på Forsøgscenter Lejre, der snakkede han om at
 man netop rodede med den slags ting af og til. Måske de har et par gode råd?
 
 Mvh
 Linde
 
 
 
 |  |  | 
  Kim Schulz (12-10-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kim Schulz
 | 
 Dato :  12-10-09 21:09
 | 
 |  | On Mon, 12 Oct 2009 08:19:21 +0200
 "Linde" <delinde@gmailfjern.com> wrote:
 
 >
 > "Kim Schulz" <kim@schulz.dk> skrev i meddelelsen
 > news:20091011170403.596aae22@schulz.dk...
 > hejsa,
 > sad lige og kiggede på nogle gamle middelalder opskrifter på brød og
 > kom til at tænke på om man egentligt kan lave noget natron lignende
 > (eller selve natron hvis det er muligt) eller anden form for
 > hævemiddel selv? Her tænker jeg ikke i et laboratorie men i køkkenet
 > eller fra ting i naturen.
 >
 > Bagepulver består jo i sig selv af naturlige mineraler og syre, der
 > så er oprenset og raffineret. Ideen med det er, at der under
 > bagningen frigives CO2 i en jævn strøm. Denne reaktion opnås ved at
 > reagere en base, natron/natriumbikarbonat, med en syre, som regel
 > citronsyre. Man kan sagtens efterligne denne reaktion med alle andre
 > former for karbonater og syrer. Nogle er mere velegnede end andre, da
 > de kan efterlade smagsgivende komponenter, netop derfor anvendes
 > normalt natriumbikarbonat, da det kun efterlader almindeligt salt.
 > Ammoniumbikarbonat/hjortetaksalt vil således efterlade ammoniak.
 > Teoretisk set skulle almindeligt kridtpulver kunne anvendes, uden at
 > efterlade andet end calciumion, der er godt for knoglerne...men om
 > det vil smage lidt "kridtet" ved jeg ikke.
 >
 > Hvad syren angår ville jeg holde mig til citronsyre i pulverform, men
 > du kunne sikkert også anvende citron- eller limesaft. Så skal du bare
 > huske at tilsætte det som det sidste i dejen, og ikke blande det med
 > karbonaten.
 >
 > Min makker arbejdede i øvrigt på Forsøgscenter Lejre, der snakkede
 > han om at man netop rodede med den slags ting af og til. Måske de har
 > et par gode råd?
 >
 > Mvh
 > Linde
 >
 
 Hej linde,
 Tak for svaret - det var lige sådan noget jeg var ude efter. Så skal
 jeg bare finde ud af hvordan man kan lave en karbonat som ikke er
 smagsgivende (i større grad) fra noget man kan finde i naturen.
 
 kim
 
 
 
 |  |  | 
 |  |