|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Hjemmeristet kaffe en skuffelse Fra : Mogens
 | 
 Dato :  04-03-09 08:28
 | 
 |  | Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og
 resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort
 vand der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en fejl,
 men hvilken?
 
 Første ristning blev en kende lys, og jeg troede det var derfor. Bønnen
 var Tanzania Utengule AA+
 
 Næste ristning var visuelt næsten perfekt. Jævnt mørkebrune moccafarvede
 bønner, som dog trods dobbelt dosering smager af ingenting. Bønnen er
 Brasilien Santos Sui de Minas.
 
 Jeg har i begge tilfælde brugt en gryde med låg, hvor jeg starter med
 medium god varme (trin 7 ud af 9) og når der er kommet gang i sagerne
 skruer jeg ned til 6. Selve ristningen tog for sidste portion godt 25
 minutter hvor jeg ca. hver 10. sekund ryster gryden.
 
 Går det evt. for langsomt? De berømte 1. og 2. knæk hører jeg ikke noget
 til, nok grundet rysteriet. Men der kommer rigtig mange avner som klæber
 fast til undersiden af det fugtige låg. Ved at skylle låget med vand 3-4
 gange undervejs får man faktisk avnerne fjernet på en nem måde.
 
 Efter endt ristning hælder jeg bønnerne jævnt ud på en kold bageplade og
 puster på dem så de hurtigt køler ned.
 
 Håber på nogle staldfiduser!
 
 
 |  |  | 
  Johan Holst Nielsen (04-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Johan Holst Nielsen
 | 
 Dato :  04-03-09 11:40
 | 
 |  | Mogens wrote:
 > Jeg har i begge tilfælde brugt en gryde med låg, hvor jeg starter med
 > medium god varme (trin 7 ud af 9) og når der er kommet gang i sagerne
 > skruer jeg ned til 6. Selve ristningen tog for sidste portion godt 25
 > minutter hvor jeg ca. hver 10. sekund ryster gryden.
 
 Har aldrig forsøgt mig med en gryde? Men derimod ovn på 250g (brug
 termometer!). Husk at rode lidt rundt i bønner ind imellem med en ske,
 spatel eller lign.
 
 > Går det evt. for langsomt? De berømte 1. og 2. knæk hører jeg ikke noget
 > til, nok grundet rysteriet. Men der kommer rigtig mange avner som klæber
 > fast til undersiden af det fugtige låg. Ved at skylle låget med vand 3-4
 > gange undervejs får man faktisk avnerne fjernet på en nem måde.
 
 25 minutter lyder som MEGET lang tid. Det bør nærmere tage den halve.
 Jeg tror desværre dine bønner er blevet "bagt" i stedet for ristet.
 
 /Johan
 
 
 |  |  | 
  Mogens (04-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  04-03-09 14:55
 | 
 |  | Johan Holst Nielsen wrote:
 
 >
 > 25 minutter lyder som MEGET lang tid. Det bør nærmere tage den halve.
 > Jeg tror desværre dine bønner er blevet "bagt" i stedet for ristet.
 >
 > /Johan
 
 Ja, det var også min umiddelbare opfattelse. Prøvede just nu at købe
 nogle færdigristede butiksbønner fra Peter Larsen Kaffe (Kenya AA). De
 har en anelse mere fylde, men smager heller ikke af noget særligt.
 
 Somme tider på café får man noget kaffe der smager himmelsk. Havde håbet
 at hjemmeristeri var vejen til "himlen", men så skulle det åbenbart ikke
 være :(
 
 
 |  |  | 
   Emil (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  05-03-09 00:26
 | 
 |  | Mogens <no@mail.com> wrote:
 
 >Prøvede just nu at købe
 >nogle færdigristede butiksbønner fra Peter Larsen Kaffe (Kenya AA). De
 >har en anelse mere fylde, men smager heller ikke af noget særligt.
 
 Det er helt sikkert, at det er temperaturen i din
 kaffebrygningsmaskine som er for lav.
 
 Prøv at brygge kaffen på enhver anden maskine, og bliv overrasket.
 Kenya AA kaffen er speciel syrefattig og meget aromatisk, og som ved
 andre kaffer skal brygtemperaturen være omkring de 94 grader i 4
 minutter.
 
 
 >Somme tider på café får man noget kaffe der smager himmelsk. Havde håbet
 >at hjemmeristeri var vejen til "himlen", men så skulle det åbenbart ikke
 >være :(
 
 Hjemmeristning kræver, at man målrettet går efter en defineret smag.
 Til manges store overraskelse, kan en ringe (1 - 5%) tilsætning af
 Robusta-bønner give en fantastisk kaffesmag. Robusta er for kaffen,
 hvad peber er for madlavningen.
 
 Så afkalk og rens udstyret, og prøv så igen.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
    Mogens (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  05-03-09 07:41
 | 
 |  | Emil wrote:
 
 >
 > Det er helt sikkert, at det er temperaturen i din
 > kaffebrygningsmaskine som er for lav.
 Det var nu godt nok en stempelkande, så jeg har snarere hældt for varmt
 (næsten kogende vand) på. Har nu i mellemtiden købt mig en kaffemaskine
 for der er åbenbart ingen vej udenom slammet når/hvis man laver kaffe i
 en stempelkande.
 >
 >
 > Hjemmeristning kræver, at man målrettet går efter en defineret smag.
 > Til manges store overraskelse, kan en ringe (1 - 5%) tilsætning af
 > Robusta-bønner give en fantastisk kaffesmag. Robusta er for kaffen,
 > hvad peber er for madlavningen.
 >
 Lyder interessant! Robustabønnen går jeg ud fra at man køber
 færdigristet/malet, men hvor? Forhåbentlig kan den købes som bønne, idet
 det ellers vil være lidt bøvlet at skulle til at blande hver gang man
 har malet en sjat bønner til en brygning :)
 >
 >
 > m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
     Emil (07-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  07-03-09 00:36
 | 
 |  | Mogens <no@mail.com> wrote:
 
 >Emil wrote:
 >> Det er helt sikkert, at det er temperaturen i din
 >> kaffebrygningsmaskine som er for lav.
 
 >Det var nu godt nok en stempelkande, så jeg har snarere hældt for varmt
 >(næsten kogende vand) på. Har nu i mellemtiden købt mig en kaffemaskine
 >for der er åbenbart ingen vej udenom slammet når/hvis man laver kaffe i
 >en stempelkande.
 
 Deri er jeg ganske enig. Kontrollér om tider og temperaturer er
 optimale i din kaffemaskine. Ellers kan du blive skuffet, og her
 hjælper ingen bønner.
 
 
 >> Til manges store overraskelse, kan en ringe (1 - 5%) tilsætning af
 >> Robusta-bønner give en fantastisk kaffesmag. Robusta er for kaffen,
 >> hvad peber er for madlavningen.
 >>
 >Lyder interessant! Robustabønnen går jeg ud fra at man køber
 >færdigristet/malet, men hvor? Forhåbentlig kan den købes som bønne, idet
 >  det ellers vil være lidt bøvlet at skulle til at blande hver gang man
 >har malet en sjat bønner til en brygning :)
 
 Nu vil jeg nødig være en X-Faktor dommer.
 Men har du overhovedet smagt på forskellige kaffer, og sat dig ind i,
 hvad du er på vej ud i?
 Der findes nogle gode bøger om emnet, og ellers skal du smage dig frem
 blandt de kaffer, som din lokale kaffepuscher kan tilbyde.
 Herefter kan du målrette din kaffefremstilling efter din egen smag.
 
 At starte med at riste grønne bønner i gryde, og så forvente noget
 himmelsk, må vel nærmest svare til, at forsøge at stege en pattegris
 på en brødrister.
 
 Jeg er faktisk ked af at måtte give dig denne udmelding. Men den kan
 måske spare dig for mange udgifter til unødigt grej og håbløse forsøg.
 Vær realistisk. Har du ikke defineret dit mål, kan du aldrig finde
 vejen dertil.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
      Mogens (07-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  07-03-09 13:16
 | 
 |  | Emil wrote:
 
 >
 > Nu vil jeg nødig være en X-Faktor dommer.
 > Men har du overhovedet smagt på forskellige kaffer, og sat dig ind i,
 > hvad du er på vej ud i?
 > Der findes nogle gode bøger om emnet, og ellers skal du smage dig frem
 > blandt de kaffer, som din lokale kaffepuscher kan tilbyde.
 > Herefter kan du målrette din kaffefremstilling efter din egen smag.
 >
 > At starte med at riste grønne bønner i gryde, og så forvente noget
 > himmelsk, må vel nærmest svare til, at forsøge at stege en pattegris
 > på en brødrister.
 >
 Et stykke hen ad vejen kan jeg godt følge dig, men omvendt vil jeg prøve
 at udvide min kaffehorisont drypvist uden at skulle lave en PhD
 afhandling. Og nej, jeg har ikke smagt nogle bønner hos min kaffepusher
 (bor desværre i det mørke jylland hvor der er langt mellem pusherne).
 MEN, jer har dog en tro på at ved at springe fra a) købe en pose Merrild
 malede bønner og brygge den i en tilfældig maskine til b) købe grønne
 bønner, riste disse og male indenfor kort tid, samt brygge korrekt, så
 opnår man alt an det lige en stor gevinst ved b) fremfor a) alene
 grundet nyristningen og vel også at der er brugt kvalitetsbønner fremfor
 en bunke kviste og lidt bønner.
 
 Min erfaring er også at de gange hvor der er blevet serveret "god"
 kaffe, har folk været generelt enige om at "den her kaffe er godt nok
 god". Så en eller anden universel enighed tror jeg der er i definitionen
 af god kaffe, og derfor håbede jeg nok også på nogle hints m.h.t. gode
 bønner.
 
 Er dog lidt famlende idet jeg har købt en verdenspakke fra
 kaffeagtenterne, men har ikke helt check på om jeg rister korrekt.
 Derfor kan jeg ikke helt vurdere evt. forskel på de bønner jeg har købt.
 
 Jeg er langt fra jer supergourmeter, men glæder mig over alt det I trods
 alt lærer vi andre herinde. Indtil videre er min overligger ikke så højt
 oppe som din, men jeg sætter op i små trin og nyder resultaterne
 undervejs :)
 
 
 |  |  | 
    Kasper Bergholt (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kasper Bergholt
 | 
 Dato :  05-03-09 21:50
 | 
 |  | On Thu, 05 Mar 2009 00:26:04 +0100, Emil <emilsen@nowhere.invalid>
 wrote:
 
 >>Somme tider på café får man noget kaffe der smager himmelsk. Havde håbet
 >>at hjemmeristeri var vejen til "himlen", men så skulle det åbenbart ikke
 >>være :(
 >
 >Hjemmeristning kræver, at man målrettet går efter en defineret smag.
 >Til manges store overraskelse, kan en ringe (1 - 5%) tilsætning af
 >Robusta-bønner give en fantastisk kaffesmag. Robusta er for kaffen,
 >hvad peber er for madlavningen.
 
 Jeg må indrømme, at jeg absolut ingen erfaring har med hjemmeristning
 -- men tilsætning af en anelse robustabønner lyder som et god bud på
 at opnå den rette italienske smag, du efterlyser.
 
 Alternativt kunne du/I også overveje at købe forskellige
 kvalitetsbønner over ebay. Jeg har siddet og kigget på Jamaican Blue
 Mountain-bønner, ristede såvel som uristede, og priserne var helt
 uforståeligt umiddelbart, ift. hvad den slags kaffe koster herhjemme.
 
 Bare et bud -- på at opnå en bedre kaffeoplevelse.
 
 Min mavefornemmelse siger mig, at hjemmeristning i en gryde, eller en
 ovn el. andet ikke er vejen til den ultimative kop kaffe, men jeg kan
 tage fejl. En bekendt af mig har et mindre semi-proft. ristningsanlæg
 i sin garage, og det smager forrygende.
 
 Jeg ville tage mine gode bønner, købt over ebay, og få dem ristet ude
 i byen hos én der har et industrielt anlæg og har styr på den slags.
 
 ---
 Kasper Bergholt
 
 
 |  |  | 
     Emil (07-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  07-03-09 16:38
 | 
 |  | Kasper Bergholt <mxnxgx@tiscali.dk> wrote:
 
 >-- men tilsætning af en anelse robustabønner lyder som et god bud på
 >at opnå den rette italienske smag, du efterlyser.
 
 Tippet stammer fra 'kaffemesteren' på en af de bedste kaffebarer i
 Århus. Så det kan næppe gøres bedre.
 
 
 >Min mavefornemmelse siger mig, at hjemmeristning i en gryde, eller en
 >ovn el. andet ikke er vejen til den ultimative kop kaffe, men jeg kan
 >tage fejl. En bekendt af mig har et mindre semi-proft. ristningsanlæg
 >i sin garage, og det smager forrygende.
 
 Du tager ikke fejl. En gryde/pande er totalt umulig at kontrollere.
 Det er bedre med en ovn af nyere dato. Herimellem kommer
 popkornsmaskinen, hvor man ikke kan kontrollere temperaturen, men
 alene tiden.
 
 
 
 >Jeg ville tage mine gode bønner, købt over ebay, og få dem ristet ude
 >i byen hos én der har et industrielt anlæg og har styr på den slags.
 
 Enig. Men det kan være vanskeligt at finde sådant et sted.
 Man kan købe små hjemmeristere med filter til at fange avnerne, men de
 er dyre og larmer som et jetfly. Til gengæld kan de riste bønnerne
 efter ønske - og de er nemme at indstille efter ønsket kvallitet.
 
 Mine iagttagelser er, at når man har opnået "den perfekte kop kaffe"
 går man videre til espresso og café laté - igen med indkøb af dyrt
 udstyr.
 
 Min bedste kommentar er: "Det legende menneske".
 Og det skal bestemt ikke forståes negativt.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
     TA (12-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : TA
 | 
 Dato :  12-03-09 16:01
 | 
 |  | 
 
            "Kasper Bergholt" <mxnxgx@tiscali.dk> wrote in message
 news:a9e0r4tbdkg4u438tu0p697p2fsbqt2ef4@4ax.com...
 > On Thu, 05 Mar 2009 00:26:04 +0100, Emil <emilsen@nowhere.invalid>
 > wrote:
 >
 > >>Somme tider på café får man noget kaffe der smager himmelsk. Havde håbet
 > >>at hjemmeristeri var vejen til "himlen", men så skulle det åbenbart ikke
 > >>være :(
 > >
 > >Hjemmeristning kræver, at man målrettet går efter en defineret smag.
 > >Til manges store overraskelse, kan en ringe (1 - 5%) tilsætning af
 > >Robusta-bønner give en fantastisk kaffesmag. Robusta er for kaffen,
 > >hvad peber er for madlavningen.
 >
 > Jeg må indrømme, at jeg absolut ingen erfaring har med hjemmeristning
 > -- men tilsætning af en anelse robustabønner lyder som et god bud på
 > at opnå den rette italienske smag, du efterlyser.
 Det er nyt for mig, at robusta-bønner skulle være gavnlige. Svjv er
 robusta-bønner ikke kendt for en speciel god smag, hvorfor kaffe
 overvejende fremstilles af arabica-bønner, se
 <http://www.talkaboutcoffee.com/coffee_beans.html>. Da der formentlig eksisterer flere hundrede typer robusta-bønner
 forekommer en generel anbefaling om at tilsætte robusta-bønner imho
 meget diffus.
 Ifølge linket tilsættes i nogle tilfælde robusta-bønner til espresso-kaffe,
 men da espresso-kaffe er forskellig fra almindelig kaffe, er det imho
 tvivlsomt, hvorvidt erfaringer fra espresso-brygning uden videre kan
 overføres til almindelig kaffebrygning.
 > Alternativt kunne du/I også overveje at købe forskellige
 > kvalitetsbønner over ebay. Jeg har siddet og kigget på Jamaican Blue
 > Mountain-bønner, ristede såvel som uristede, og priserne var helt
 > uforståeligt umiddelbart, ift. hvad den slags kaffe koster herhjemme.
 >
 > Bare et bud -- på at opnå en bedre kaffeoplevelse.
 >
 > Min mavefornemmelse siger mig, at hjemmeristning i en gryde, eller en
 > ovn el. andet ikke er vejen til den ultimative kop kaffe, men jeg kan
 > tage fejl. En bekendt af mig har et mindre semi-proft. ristningsanlæg
 > i sin garage, og det smager forrygende.
 >
 > Jeg ville tage mine gode bønner, købt over ebay, og få dem ristet ude
 > i byen hos én der har et industrielt anlæg og har styr på den slags.
 Joh, men det kræver kendskab til bønnerne at riste dem, og det kan man
 ikke umiddelbart forvente at en 3.de-part har. Iøvrigt er der imho da
 ikke meget sjov i at lade andre riste bønnerne, ligesom man ikke bliver
 klogere deraf. Tværtimod bliver man afhængig af en 3.de-part.
 Eventuelt kunne det være en god ide at prøve-smage forskellige kaffe-typer
 i et kaffehus, hvor kaffen brygges på almindelig vis, og bestemme sig
 for en kaffe man synes om. Herefter købe nogle grønne eller færdigristede
 bønner af denne type. På den måde kunne man fokusere på ristningen og
 man havde en reference at sammenligne med.
 --
 TA
            
             |  |  | 
   TA (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : TA
 | 
 Dato :  05-03-09 18:16
 | 
 |  | "Mogens" <no@mail.com> wrote in message
 news:49ae881a$0$90266$14726298@news.sunsite.dk...
 > Johan Holst Nielsen wrote:
 > >
 > > 25 minutter lyder som MEGET lang tid. Det bør nærmere tage den halve.
 > > Jeg tror desværre dine bønner er blevet "bagt" i stedet for ristet.
 > >
 > > /Johan
 >
 > Ja, det var også min umiddelbare opfattelse. Prøvede just nu at købe
 > nogle færdigristede butiksbønner fra Peter Larsen Kaffe (Kenya AA). De
 > har en anelse mere fylde, men smager heller ikke af noget særligt.
 
 Og hvor længe har disse færdigristede "gourmet"-bønner så stået på
 butikshylden?
 Måske 3 - 4 måneder? For bedst muligt resultat bør kaffebønnerne anvendes
 senest 1 uge efter ristningen.
 
 
 > Somme tider på café får man noget kaffe der smager himmelsk. Havde håbet
 > at hjemmeristeri var vejen til "himlen", men så skulle det åbenbart ikke
 > være :(
 
 Du må prøve igen.
 
 --
 TA
 
 
 
 
 |  |  | 
  Anders Halskov-Jense~ (04-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  04-03-09 23:27
 | 
 |  | 
 "Mogens" <no@mail.com> skrev i en meddelelse
 news:49ae2d75$0$90264$14726298@news.sunsite.dk...
 > Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og
 > resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort vand
 > der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en fejl, men
 > hvilken?
 >
 > Første ristning blev en kende lys, og jeg troede det var derfor. Bønnen
 > var Tanzania Utengule AA+
 >
 > Næste ristning var visuelt næsten perfekt. Jævnt mørkebrune moccafarvede
 > bønner, som dog trods dobbelt dosering smager af ingenting. Bønnen er
 > Brasilien Santos Sui de Minas.
 >
 > Jeg har i begge tilfælde brugt en gryde med låg, hvor jeg starter med
 > medium god varme (trin 7 ud af 9) og når der er kommet gang i sagerne
 > skruer jeg ned til 6. Selve ristningen tog for sidste portion godt 25
 > minutter hvor jeg ca. hver 10. sekund ryster gryden.
 >
 > Går det evt. for langsomt? De berømte 1. og 2. knæk hører jeg ikke noget
 > til, nok grundet rysteriet. Men der kommer rigtig mange avner som klæber
 > fast til undersiden af det fugtige låg. Ved at skylle låget med vand 3-4
 > gange undervejs får man faktisk avnerne fjernet på en nem måde.
 >
 > Efter endt ristning hælder jeg bønnerne jævnt ud på en kold bageplade og
 > puster på dem så de hurtigt køler ned.
 >
 > Håber på nogle staldfiduser!
 
 
 Som andre nævner, så prøv at riste i ovn næste gang. Eller køb en
 popcornsmaskine, de kan fås for omkring 2-300 hundrede kroner. De kan ikke
 riste så mege kaffet af gangen, men er glimrende til formålet. 25 minutter
 er bestemt i overkanten, og sikkert forklaringen på det skuffende resultat.
 
 Anders
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  Mogens (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  05-03-09 07:45
 | 
 |  | Anders Halskov-Jensen wrote:
 
 >
 > Som andre nævner, så prøv at riste i ovn næste gang. Eller køb en
 > popcornsmaskine, de kan fås for omkring 2-300 hundrede kroner. De kan ikke
 > riste så mege kaffet af gangen, men er glimrende til formålet. 25 minutter
 > er bestemt i overkanten, og sikkert forklaringen på det skuffende resultat.
 >
 > Anders
 >
 Det med ovnen har jeg overvejet, men hørt at hele huset stinker af kaffe
 længe efter. Derfor er grydemetoden god, idet em-hætten kan suge al
 dunsten. Vil først forsøge at øge temperaturen en kende ved
 gryderistningen og se om det giver et bedre resultat, ellers prøver jeg
 at købe en popcornsmaskine. Hvor meget kan du riste pr. gang i sådan en
 fætter?
 
 
 |  |  | 
   Anders Halskov-Jense~ (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  05-03-09 17:37
 | 
 |  | 
 "Mogens" <no@mail.com> skrev i en meddelelse
 news:49af74d5$0$90272$14726298@news.sunsite.dk...
 > Anders Halskov-Jensen wrote:
 >
 >>
 >> Som andre nævner, så prøv at riste i ovn næste gang. Eller køb en
 >> popcornsmaskine, de kan fås for omkring 2-300 hundrede kroner. De kan
 >> ikke riste så mege kaffet af gangen, men er glimrende til formålet. 25
 >> minutter er bestemt i overkanten, og sikkert forklaringen på det
 >> skuffende resultat.
 >>
 >> Anders
 >>
 > Det med ovnen har jeg overvejet, men hørt at hele huset stinker af kaffe
 > længe efter. Derfor er grydemetoden god, idet em-hætten kan suge al
 > dunsten. Vil først forsøge at øge temperaturen en kende ved
 > gryderistningen og se om det giver et bedre resultat, ellers prøver jeg at
 > købe en popcornsmaskine. Hvor meget kan du riste pr. gang i sådan en
 > fætter?
 
 
 Popcornmaskinen rister desværre ikke mere end 70-80 gram, men det går til
 gengæld stærkt. Jeg har derfor investeret i en kafferister, der rister op
 til 300 gram.
 Jeg er ikke enig med Emil i at robusta bidrager med noget positivt, udover i
 visse espressoblends, men prøv da ad. Og som dig, er jeg aldeles uimponeret
 af Peter Larsen kaffe, så der behøver ikke være noget galt med dit
 bryggegrej, omend for lav temperatur er en kendsgerning for RIGTIGT mange
 kaffemaskiner.
 Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget gængs
 metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en malingspistol. Her
 bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle gode grillhandsker for
 ikke at brænde naller og underarme.
 
 Anders
 
 
 
 
 |  |  | 
    Linde (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  05-03-09 21:25
 | 
 |  | 
 "Anders Halskov-Jensen" <anders@dontgetspam.dk> skrev i meddelelsen 
 news:goov2c$1pkp$1@newsbin.cybercity.dk...
 > Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget gængs 
 > metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en malingspistol. 
 > Her bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle gode grillhandsker 
 > for ikke at brænde naller og underarme.
 ??
 Hvad skal der mon i den malingspistol så, og hvordan skal den føres mod 
 skålen?
 Venter på svaret med en vis spænding  ...
 Mvh
 Linde 
            
             |  |  | 
     Mogens (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  05-03-09 22:09
 | 
 |  | 
 
            Linde wrote:
 > 
 > "Anders Halskov-Jensen" <anders@dontgetspam.dk> skrev i meddelelsen 
 > news:goov2c$1pkp$1@newsbin.cybercity.dk...
 >> Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget 
 >> gængs metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en 
 >> malingspistol. Her bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle 
 >> gode grillhandsker for ikke at brænde naller og underarme.
 > 
 > ??
 > Hvad skal der mon i den malingspistol så, og hvordan skal den føres mod 
 > skålen?
 > 
 > Venter på svaret med en vis spænding  ...
 > 
 > Mvh
 > Linde
 Metoden er velkendt, og skulle være god nok. Jeg har forsøgt, men fik en 
 heat-gun fra Silvan der nok bedst var egnet som hårtørrer. Derfor gik 
 jeg over til grydemetoden.
            
             |  |  | 
      Linde (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  05-03-09 22:19
 | 
 |  | 
 "Mogens" <no@mail.com> skrev i meddelelsen
 news:49b03f86$0$90265$14726298@news.sunsite.dk...
 > Metoden er velkendt, og skulle være god nok. Jeg har forsøgt, men fik en
 > heat-gun fra Silvan der nok bedst var egnet som hårtørrer. Derfor gik jeg
 > over til grydemetoden.
 
 Heh nåh, der menes en varmepistol...så giver det mere mening! Jeg så for mig
 en luftdrevet spraypistol med en elelr anden brændbar væske i, og så en
 lighter foran.
 
 Mvh
 Linde
 
 
 
 |  |  | 
       Mogens (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  05-03-09 22:26
 | 
 |  | 
 
            Linde wrote:
 > 
 > Heh nåh, der menes en varmepistol...så giver det mere mening! Jeg så for 
 > mig en luftdrevet spraypistol med en elelr anden brændbar væske i, og så 
 > en lighter foran.
 > 
 Ja, det kunne jo nok riste frisuren og andet med. Men ordet 
 malingspistol hænger nok sammen med at kalorious oftest bruges til at 
 brænde/blødgøre gammel maling.
http://www.instructables.com/id/Roast-your-own-Coffee-at-home/ |  |  | 
    Mogens (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  05-03-09 22:16
 | 
 |  | Anders Halskov-Jensen wrote:
 
 > Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget gængs
 > metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en malingspistol. Her
 > bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle gode grillhandsker for
 > ikke at brænde naller og underarme.
 
 Prøvede lige at riste en mindre sjat her til aften, og gav dels gryden
 noget mere power og brugte dels kun 100 gram bønner mod 225 gram sidst.
 Det blev meget bedre, så nu tror jeg at der er lidt håb forude :)
 
 Hvor køber du iøvrigt dine bønner og har du nogle bønner du specielt vil
 anbefale? Jeg er nok ikke til ebay, da enhver jo kan købe en sæk grønne
 bønner engros og så skrive en passende fin estate på lablen. Det må være
 lidt en tillidssag at købe sådanne sager over nettet.
 
 
 |  |  | 
     Anders Halskov-Jense~ (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  05-03-09 22:47
 | 
 |  | 
 "Mogens" <no@mail.com> skrev i en meddelelse 
 news:49b04107$0$90273$14726298@news.sunsite.dk...
 > Anders Halskov-Jensen wrote:
 >
 >> Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget 
 >> gængs metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en 
 >> malingspistol. Her bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle gode 
 >> grillhandsker for ikke at brænde naller og underarme.
 >
 > Prøvede lige at riste en mindre sjat her til aften, og gav dels gryden 
 > noget mere power og brugte dels kun 100 gram bønner mod 225 gram sidst. 
 > Det blev meget bedre, så nu tror jeg at der er lidt håb forude :)
 >
 > Hvor køber du iøvrigt dine bønner og har du nogle bønner du specielt vil 
 > anbefale? Jeg er nok ikke til ebay, da enhver jo kan købe en sæk grønne 
 > bønner engros og så skrive en passende fin estate på lablen. Det må være 
 > lidt en tillidssag at købe sådanne sager over nettet.
 Der er flere gode danske steder:
www.kaffeagenterne.dk
www.risteriet.dk
http://www.coffeecollectiveshop.dk
www.espressokaffe.dk
www.moccashop.dk
www.moccabox.dk Jeg har handlet hos alle, og har fået fin service alle steder.......
 Anders 
            
             |  |  | 
     Kasper Bergholt (06-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kasper Bergholt
 | 
 Dato :  06-03-09 18:43
 | 
 |  | 
 
            On Thu, 05 Mar 2009 22:15:51 +0100, Mogens <no@mail.com> wrote:
 >Hvor køber du iøvrigt dine bønner og har du nogle bønner du specielt vil 
 >anbefale? Jeg er nok ikke til ebay, da enhver jo kan købe en sæk grønne 
 >bønner engros og så skrive en passende fin estate på lablen. Det må være 
 >lidt en tillidssag at købe sådanne sager over nettet.
 Jeg forstår dit forbehold --
 men 
 eBay bygger jo i bund og grund på en struktureret, systematisk
 generering af handelstransparens. En kaffesælger med tusindvis af
 handler bag sig og en feedback-score på 99,2 ville jeg ikke være
 nervøs for at handle med. Hvordan to ukendte i hver sin ende af verden
 trygt kan handle sammen -- ja, det tog vist en del økonomer,
 programmører,  filosoffer og andet godtfolk noget tid at få på plads
 -- men i min verden, ja -- så funker det.
 At købe engros og gensælge med anden betegnelse i anden emballage kan
 man jo lige så godt gøre alle andre steder også.
 Jeg havde selv mine forbehold, da jeg blev anbefalet at købe
 polynesisk vanilje på eBay her i gruppen, men tog chancen -- og jeg
 har aldrig fået så meget vanilje for en halvtredser (15 gode, tykke
 polynesiske stænger). Så kan man sløse lidt mere med det, fremfor
 Føtex' stænger, der ligger mellem 15 og 75 kroner.
 ---
 Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net  (Bergholts opskrifter)
            
             |  |  | 
  -V- (10-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : -V-
 | 
 Dato :  10-03-09 06:12
 | 
 |  | 
 
            On Mar 5, 9:25 pm, "Linde" <deli...@gmailfjern.com> wrote:
 > "Anders Halskov-Jensen" <and...@dontgetspam.dk> skrev i meddelelsennews:goov2c$1pkp$1@newsbin.cybercity.dk...
 >
 > > Hvis du prøver gryden igen, så prøv med færre bønner. En anden meget gængs
 > > metode, der kan foretages udendørs er en metalskål og en malingspistol.
 > > Her bliver temperaturen høj nok, men det kræver nogle gode grillhandsker
 > > for ikke at brænde naller og underarme.
 >
 > ??
 > Hvad skal der mon i den malingspistol så, og hvordan skal den føres mod
 > skålen?
 Jeg brugte i en periode en 'maling'-pistol....:
http://flickr.com/photos/-v-/347784582/
http://flickr.com/photos/-v-/347784585/ Resultatet er glimrende, men det tager noget tid.
 
 -V-
            
             |  |  | 
  TA (05-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : TA
 | 
 Dato :  05-03-09 18:14
 | 
 |  | "Mogens" <no@mail.com> wrote in message
 news:49ae2d75$0$90264$14726298@news.sunsite.dk...
 > Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og
 > resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort
 > vand der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en fejl,
 > men hvilken?
 >
 > Første ristning blev en kende lys, og jeg troede det var derfor. Bønnen
 > var Tanzania Utengule AA+
 >
 > Næste ristning var visuelt næsten perfekt. Jævnt mørkebrune moccafarvede
 > bønner, som dog trods dobbelt dosering smager af ingenting. Bønnen er
 > Brasilien Santos Sui de Minas.
 >
 > Jeg har i begge tilfælde brugt en gryde med låg, hvor jeg starter med
 > medium god varme (trin 7 ud af 9) og når der er kommet gang i sagerne
 > skruer jeg ned til 6. Selve ristningen tog for sidste portion godt 25
 > minutter hvor jeg ca. hver 10. sekund ryster gryden.
 
 25 minutter lyder som lang tid. For mit vedkommende tager det ca 4 - 6
 minutter i popcorn-maskinen indtil 2. knæk begynder (afhængig af
 bønnetypen).
 
 
 > Går det evt. for langsomt? De berømte 1. og 2. knæk hører jeg ikke noget
 > til, nok grundet rysteriet. Men der kommer rigtig mange avner som klæber
 > fast til undersiden af det fugtige låg. Ved at skylle låget med vand 3-4
 > gange undervejs får man faktisk avnerne fjernet på en nem måde.
 
 Bønnerne knækker ganske lydeligt, og du burde nemt kunne høre det.
 
 --
 TA
 
 
 
 
 |  |  | 
  Erik Olsen (10-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  10-03-09 22:27
 | 
 |  | 
 
            Mogens wrote:
 > Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og
 > resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort
 > vand der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en
 > fejl, men hvilken?
 Der må ikke samles fugt i gryden, så bliver temperaturen ikke høj nok. 
 Det passer også meget godt med den lange kogetid    Jeg har set kaffebønner ristet i en bradepande i en elektrisk ovn. Det 
 var ment som en demonstration, men var tydeligvis ret svært at styre. 
 Nogle af bønnerne var brændte, andre så pæne ud, men var begyndt at 
 "svede".
 Vi rister selv i en elektrisk kafferister I-Roast 2 
http://kaffe-agenterne.dk/product_info.php?products_id=50.  Den tager kun 
 ca. 150 g grønne bønner ad gangen og larmer en del, men fungerer ellers 
 ganske fint. Hvis man er omhyggelig med afvejningen, er 
 reproducerbarheden fra en ristning til en anden af samme sort rimeligt 
 god når man tager i betragtning at vandindholdet i de grønne bønner kan 
 variere (det er praktisk at opbevare dem tørt).
 Vi har prøvet en del forskellige kaffesorter, og de er overraskende 
 forskellige. Nogle skal ristes ganske mørkt, andre knap så meget, og 
 ristningsgraden afhænger også af bryggemetoden. Vi laver mest 
 filterkaffe. Vores foretrukne kaffer er Indonesien Java Blawan Estate 
 Grade 1 fra Quahwa.dk og Mocha Java Blend fra Risteriet, men vi prøver 
 også andre. Vi har i øjeblikket to nye kaffer som vi prøver, den ene 
 blev ristet for lyst første gang, så vi må prøve igen.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
  Christian B. Andrese~ (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian B. Andrese~
 | 
 Dato :  11-03-09 06:08
 | 
 |  | 
 
            On Mar 10, 10:26 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > Mogens wrote:
 > > Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og
 > > resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort
 > > vand der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en
 > > fejl, men hvilken?
 >
 > Der må ikke samles fugt i gryden, så bliver temperaturen ikke høj nok.
 > Det passer også meget godt med den lange kogetid    >
 > Jeg har set kaffebønner ristet i en bradepande i en elektrisk ovn. Det
 > var ment som en demonstration, men var tydeligvis ret svært at styre.
 > Nogle af bønnerne var brændte, andre så pæne ud, men var begyndt at
 > "svede".
 Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 --
 Christian......http://www.yee-haw.dk In C we had to code our own bugs. In Cpp we can inherit them.
 C gives you enough rope to hang yourself. Cpp also gives you the tree
 object to tie it to.
 With C you can shoot yourself in the leg. With Cpp you can reuse the
 bullet.
            
             |  |  | 
   Erik Olsen (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  11-03-09 18:32
 | 
 |  | 
 
            Christian B. Andresen wrote:
 > Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 > temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over 100 gr 
 C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde låg. Fugten 
 skal kunne slippe væk.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
  Mogens (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  11-03-09 15:20
 | 
 |  | 
 
            Erik Olsen wrote:
 > 
 > Der må ikke samles fugt i gryden, så bliver temperaturen ikke høj nok. 
 > Det passer også meget godt med den lange kogetid    > 
 > Jeg har set kaffebønner ristet i en bradepande i en elektrisk ovn. Det 
 > var ment som en demonstration, men var tydeligvis ret svært at styre. 
 > Nogle af bønnerne var brændte, andre så pæne ud, men var begyndt at 
 > "svede".
 Efter lidt øvelse har jeg fået det til at virke med en gryde. Har sat 
 mere "knald" på, og lader låget være af pånær når jeg ryster gryden 
 (hver 10. sekund). Ristetiden er ca. 6-7 minutter, og bønnerne er pænt 
 jævnt brune, og kun enkelte har et sorte mærker.
 Det med at bønnerne "sveder" er vel normalt?
 Det største minus med gryderistning er nok at man ikke præcist kan høre 
 hvornår bønnerne knækker. Jeg kan i hvert fald ikke med al det rysteri :)
 > 
 > Vi har prøvet en del forskellige kaffesorter, og de er overraskende 
 > forskellige. Nogle skal ristes ganske mørkt, andre knap så meget, og 
 > ristningsgraden afhænger også af bryggemetoden. Vi laver mest 
 > filterkaffe. Vores foretrukne kaffer er Indonesien Java Blawan Estate 
 > Grade 1 fra Quahwa.dk og Mocha Java Blend fra Risteriet, men vi prøver 
 > også andre. Vi har i øjeblikket to nye kaffer som vi prøver, den ene 
 > blev ristet for lyst første gang, så vi må prøve igen.
 > 
 Jeg oplever ikke den store variation i smagen i den prøvepakke jeg 
 købte, men vil prøve Emils råd om at blande lidt Robustabønner i for at 
 "krydre" smagen næste gang jeg køber bønner.
 Vil også prøve ovennævnte Java'er ved lejlighed. Men Quahwa.dk er dog 
 nede hos mig både idag og i går.
            
             |  |  | 
   Erik Olsen (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  11-03-09 18:33
 | 
 |  | 
 
            Mogens wrote:
 > Det med at bønnerne "sveder" er vel normalt?
 Det er helt normalt når de får for meget. Det giver en bitter kaffe.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
    Mogens (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Mogens
 | 
 Dato :  11-03-09 19:13
 | 
 |  | 
 
            Erik Olsen wrote:
 > Mogens wrote:
 > 
 >> Det med at bønnerne "sveder" er vel normalt?
 > 
 > Det er helt normalt når de får for meget. Det giver en bitter kaffe.
 > 
 Det tror jeg ikke du finder belæg for ret mange steder. En Vienna 
 ristning er míndre syreholdig end City (går ud fra at du med bitter 
 mener syreholdig). Selv om jeg har haft oliepletter på overfladen så har 
 min kaffe bestemt ikke været syreholdig, men haft en mild og ikke-bitter 
 smag. Vienna skulle også være den ristning der giver mest "krop" til kaffen.
http://www.coffeeresearch.org/coffee/roast.htm
http://baldmountaincoffee.com/page/BMCC/CTGY/Stages_of_Roast |  |  | 
     Erik Olsen (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  11-03-09 20:17
 | 
 |  | 
 
            Mogens wrote:
 > Det tror jeg ikke du finder belæg for ret mange steder. En Vienna
 > ristning er míndre syreholdig end City (går ud fra at du med bitter
 > mener syreholdig). Selv om jeg har haft oliepletter på overfladen så
 > har min kaffe bestemt ikke været syreholdig, men haft en mild og
 > ikke-bitter smag. Vienna skulle også være den ristning der giver mest
 > "krop" til kaffen.
 > http://www.coffeeresearch.org/coffee/roast.htm > http://baldmountaincoffee.com/page/BMCC/CTGY/Stages_of_Roast Ganske små oliepletter betyder i reglen ikke noget, men dit sidste link 
 bekræfter at mørkere ristning giver en bitter smag. Jeg bryder mig i 
 hvert fald ikke om det - og jeg har prøvet hele spektret i praksis.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
      Anders Halskov-Jense~ (11-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  11-03-09 21:59
 | 
 |  | 
 "Erik Olsen" <erik.olsen@ishoejby.dk> skrev i en meddelelse 
 news:49b80e36$0$90273$14726298@news.sunsite.dk...
 > Mogens wrote:
 >
 >> Det tror jeg ikke du finder belæg for ret mange steder. En Vienna
 >> ristning er míndre syreholdig end City (går ud fra at du med bitter
 >> mener syreholdig). Selv om jeg har haft oliepletter på overfladen så
 >> har min kaffe bestemt ikke været syreholdig, men haft en mild og
 >> ikke-bitter smag. Vienna skulle også være den ristning der giver mest
 >> "krop" til kaffen.
 >> http://www.coffeeresearch.org/coffee/roast.htm >> http://baldmountaincoffee.com/page/BMCC/CTGY/Stages_of_Roast >
 > Ganske små oliepletter betyder i reglen ikke noget, men dit sidste link 
 > bekræfter at mørkere ristning giver en bitter smag. Jeg bryder mig i hvert 
 > fald ikke om det - og jeg har prøvet hele spektret i praksis.
 >
 > -- 
 > Venlig hilsen/Best regards
 > Erik Olsen
 > http://www.modelbaneteknik.dk/ ...og kaffen bliver hurtigere harsk, når olierne trænger ud på overfladen.
 Selv mine espressoblends bliver ikke ristet sålangt.
 Anders
            
             |  |  | 
   Emil (14-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  14-03-09 01:55
 | 
 |  | Mogens <no@mail.com> wrote:
 
 >Jeg oplever ikke den store variation i smagen i den prøvepakke jeg
 >købte, men vil prøve Emils råd om at blande lidt Robustabønner i for at
 >"krydre" smagen næste gang jeg køber bønner.
 
 Både ristningen, kværnningen og bryggemetoden (tid/temperatur) kan
 give store variationer i samme sending rå bønner. Så køb nogle billige
 rå bønner til at få disse ting på plads.
 
 Når jeg skulle lave 8 kopper, lavede jeg i lang tid i stedet 2 X 4
 kopper, hvorved bryggetiden blev 4 min. for hver portion.
 Under en afkalkning af kaffemaskinen konstaterede jeg, at det kun tog
 4 min for igen at løbe 8 kopper af det varme afkalkningsvand gennem
 maskinen.
 Så nu brygges 8 kopper ved først at lade 8 kopper vand opvarme gennem
 maskinen, og først herefter lade vandet løbe gennem maskinen og kaffen
 på 4 minutter - Perfekt!
 
 At krydre med Robusta kræver nok en lidt mere nuanceret kaffesmag. De
 letristede milde sorter tåler ikke meget.
 Robusta smager ikke meget af "rigtig" kaffe; men som et krydderi er
 det fint.
 Til en kop kaffe går der 50-60 bønner, så der skal blot et par
 Robustabønner til hver kop.
 
 Peber smager - mildest talt - ikke godt når det tygges. Alligevel
 kommer mange peber på/i maden - hvorfor?
 Robusta smager heller ikke godt, medmindre det bruges som krydderi.
 Prøv dig frem.
 
 Ang. de forskellige kaffer kan jeg anbefale dig at prøve Coop´s Café
 de luxe, som ofte sælges på tilbud for kr 25 for 2 pakker 250 gram
 færdigtmalet (eller billigere).
 Her kan du for få kroner prøve hvad du kan smage dig frem til, så du/i
 kan pejle jer frem til retningen af ønsket kaffesmag, før der
 inversteres i de gode/dyre løsninger.
 
 Og, det vigtigste, _alt_ udstyr skal være pinligt rent. Brune
 belægninger div. steder kan give enver kaffe en ubehagelig og bitter
 smag.
 
 
 m.v.h. Emil
 
 
 |  |  | 
  Christian B. Andrese~ (12-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian B. Andrese~
 | 
 Dato :  12-03-09 08:13
 | 
 |  | 
 
            On Mar 11, 6:31 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > Christian B. Andresen wrote:
 > > Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 > > temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 >
 > Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over 100 gr
 > C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde låg. Fugten
 > skal kunne slippe væk.
 Læste du hvad jeg skrev ?
 --
 Christian......http://www.yee-haw.dk In C we had to code our own bugs. In Cpp we can inherit them.
 C gives you enough rope to hang yourself. Cpp also gives you the tree
 object to tie it to.
 With C you can shoot yourself in the leg. With Cpp you can reuse the
 bullet.
            
             |  |  | 
   Erik Olsen (12-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  12-03-09 20:51
 | 
 |  | 
 
            Christian B. Andresen wrote:
 > On Mar 11, 6:31 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 >> Christian B. Andresen wrote:
 >>> Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 >>> temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 >>
 >> Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over
 >> 100 gr C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde
 >> låg. Fugten skal kunne slippe væk.
 >
 > Læste du hvad jeg skrev ?
 Ja, og jeg svarede også på det. Varmekilden betyder ikke en hujende fis 
 så længe der er frit vand i gryden.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
  Christian B. Andrese~ (13-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian B. Andrese~
 | 
 Dato :  13-03-09 02:13
 | 
 |  | 
 
            On Mar 12, 8:50 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > Christian B. Andresen wrote:
 > > On Mar 11, 6:31 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > >> Christian B. Andresen wrote:
 > >>> Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 > >>> temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 >
 > >> Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over
 > >> 100 gr C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde
 > >> låg. Fugten skal kunne slippe væk.
 >
 > > Læste du hvad jeg skrev ?
 >
 > Ja, og jeg svarede også på det. Varmekilden betyder ikke en hujende fis
 > så længe der er frit vand i gryden.
 Jeg kommenterede på metoden i ovn, ikke gryde.
 --
 Christian......http://www.yee-haw.dk In C we had to code our own bugs. In Cpp we can inherit them.
 C gives you enough rope to hang yourself. Cpp also gives you the tree
 object to tie it to.
 With C you can shoot yourself in the leg. With Cpp you can reuse the
 bullet.
            
             |  |  | 
   Niels Jørgen Kruse (13-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Niels Jørgen Kruse
 | 
 Dato :  13-03-09 09:28
 | 
 |  | Christian B. Andresen <trav@tiscali.dk> wrote:
 
 > On Mar 12, 8:50 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > > Christian B. Andresen wrote:
 > > > On Mar 11, 6:31 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > > >> Christian B. Andresen wrote:
 > > >>> Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 > > >>> temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 > >
 > > >> Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over
 > > >> 100 gr C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde
 > > >> låg. Fugten skal kunne slippe væk.
 > >
 > > > Læste du hvad jeg skrev ?
 > >
 > > Ja, og jeg svarede også på det. Varmekilden betyder ikke en hujende fis
 > > så længe der er frit vand i gryden.
 >
 > Jeg kommenterede på metoden i ovn, ikke gryde.
 
 En "varmluft" ovn har da netop dårligere varmefordeling. Klassikeren er
 pladen med småkager, der har en stribe af brune småkager i centrum og
 blege ude i kanterne.
 
 Da jeg forsøgte mig med kafferistning gik det fint i en gasovn.
 
 --
 Mvh./Regards,    Niels Jørgen Kruse,    Vanløse, Denmark
 
 
 |  |  | 
   Erik Olsen (13-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Erik Olsen
 | 
 Dato :  13-03-09 18:26
 | 
 |  | 
 
            Christian B. Andresen wrote:
 > Jeg kommenterede på metoden i ovn, ikke gryde.
 Det fremgik ikke klart.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen
http://www.modelbaneteknik.dk/ |  |  | 
  Christian B. Andrese~ (13-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian B. Andrese~
 | 
 Dato :  13-03-09 03:43
 | 
 |  | 
 
            On Mar 13, 9:27 am, nos...@ab-katrinedal.dk (Niels Jørgen Kruse)
 wrote:
 > Christian B. Andresen <t...@tiscali.dk> wrote:
 >
 >
 >
 >
 >
 > > On Mar 12, 8:50 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > > > Christian B. Andresen wrote:
 > > > > On Mar 11, 6:31 pm, "Erik Olsen" <erik.ol...@ishoejby.dk> wrote:
 > > > >> Christian B. Andresen wrote:
 > > > >>> Kan man forstille sig at resultatet er bedre med varmluft, da
 > > > >>> temperaturfordelingen sikkert er bedre ?
 >
 > > > >> Så længe der er frit vand i gryden, kommer temperaturen ikke over
 > > > >> 100 gr C. Tag låget af, så kondensere vanddampen ikke mod det kolde
 > > > >> låg. Fugten skal kunne slippe væk.
 >
 > > > > Læste du hvad jeg skrev ?
 >
 > > > Ja, og jeg svarede også på det. Varmekilden betyder ikke en hujende fis
 > > > så længe der er frit vand i gryden.
 >
 > > Jeg kommenterede på metoden i ovn, ikke gryde.
 >
 > En "varmluft" ovn har da netop dårligere varmefordeling. Klassikeren er
 > pladen med småkager, der har en stribe af brune småkager i centrum og
 > blege ude i kanterne.
 Jeg vil så mene at der er omvendt, de gange vi har bagt småkager har
 vi endda haft 2 og enkelte gange 3 plader i på en gang og alle har
 været ens.
 > Da jeg forsøgte mig med kafferistning gik det fint i en gasovn.
 Jeg vil mene at det nok vil være lidt voldsomt at skifte en meget god
 ovn ud bare for at riste kaffebønner    --
 Christian......http://www.yee-haw.dk In C we had to code our own bugs. In Cpp we can inherit them.
 C gives you enough rope to hang yourself. Cpp also gives you the tree
 object to tie it to.
 With C you can shoot yourself in the leg. With Cpp you can reuse the
 bullet.
            
             |  |  | 
  Jesper Haaber Gyllin~ (15-03-2009) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jesper Haaber Gyllin~
 | 
 Dato :  15-03-09 16:52
 | 
 |  | 
 
            Mogens <no@mail.com> wrote:
 > Har nu prøvet at riste to forskellige portioner grønne bønner, og 
 > resultatet er indtil videre meget skuffende. Det bliver til brunsort 
 > vand der stort set intet smager af. Jeg går ud fra at jeg laver en fejl,
 > men hvilken?
 > 
 > Første ristning blev en kende lys, og jeg troede det var derfor. Bønnen
 > var Tanzania Utengule AA+
 > 
 > Næste ristning var visuelt næsten perfekt. Jævnt mørkebrune moccafarvede
 > bønner, som dog trods dobbelt dosering smager af ingenting. Bønnen er
 > Brasilien Santos Sui de Minas.
 > 
 > Jeg har i begge tilfælde brugt en gryde med låg, hvor jeg starter med
 > medium god varme (trin 7 ud af 9) og når der er kommet gang i sagerne
 > skruer jeg ned til 6. Selve ristningen tog for sidste portion godt 25
 > minutter hvor jeg ca. hver 10. sekund ryster gryden.
 > 
 > Går det evt. for langsomt? De berømte 1. og 2. knæk hører jeg ikke noget
 > til, nok grundet rysteriet. Men der kommer rigtig mange avner som klæber
 > fast til undersiden af det fugtige låg. Ved at skylle låget med vand 3-4
 > gange undervejs får man faktisk avnerne fjernet på en nem måde.
 > 
 > Efter endt ristning hælder jeg bønnerne jævnt ud på en kold bageplade og
 > puster på dem så de hurtigt køler ned.
 > 
 > Håber på nogle staldfiduser!
 First and second crack.......
 Hvis du er interesseret i den slags og vil bruge penge på fine bønner,
 hvorfor køber du så ikke en ægte rister?
 -- 
 med venlig hilsen Jesper Haaber Gylling
http://www.gylling.net/ AIM/iChat: macnerd1965 & MSN: jesper@gylling.net
 Skype: jesperhaabergylling
            
             |  |  | 
 |  |