|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Støbejernsgryde i julegave, inspiration ti~ Fra : Ditte
 | 
 Dato :  25-12-08 21:59
 | 
 |  |  |  |  | 
  Jasper Norman Ahrens~ (25-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jasper Norman Ahrens~
 | 
 Dato :  25-12-08 22:44
 | 
 |  | 
 
            >
 > Jeg har på fornemmelsen, at man kan lave alverdens ting i sådan en, men 
 > kan vi få en lille vejledning i brugen.
 > Hvad plejer I at putte i, hvor længe simrer det, etc.
 >
 > Jeg søger inspiration, så vi kommer godt fra start.
 >
 Tillykke med gryden. Listen bliver vel lidt for lang, hvis du er ude efter 
 opskrifter.... Men hvad er I til? Grydestegt kylling, "gode ben" (hved ikke 
 hvad grydestegte nøgleben hedder andre steder i landet?), sammenkogte 
 retter.... der er utallige muligheder. Men tjek opskrifter.dk eller 
 dk-kogebogen.dk eller et helt 3. sted. Der er masser. God Appetit med de 
 gode vinter gryderetter    /Jasper 
            
             |  |  | 
  Ditte (25-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ditte
 | 
 Dato :  25-12-08 23:01
 | 
 |  | 
 
            >
 > Tillykke med gryden. Listen bliver vel lidt for lang, hvis du er ude efter 
 > opskrifter.... Men hvad er I til? Grydestegt kylling, "gode ben" (hved ikke 
 > hvad grydestegte nøgleben hedder andre steder i landet?), sammenkogte 
 > retter.... der er utallige muligheder. Men tjek opskrifter.dk eller 
 > dk-kogebogen.dk eller et helt 3. sted. Der er masser. God Appetit med de gode 
 > vinter gryderetter    >
 > /Jasper
 Hej Jasper
 Tanken var at starte med noget oksekød, men hvad vil være det bedste at 
 prøve først?
 Tænker på at gå til slagteren og bede om et stykke kød, men hvilket?
 Ville være fedt at få en nem opskrift, som jeg kan starte ud på, så jeg 
 får føling med gryden.
 Hilsen Ditte
            
             |  |  | 
   Christian Hansen (26-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian Hansen
 | 
 Dato :  26-12-08 08:55
 | 
 |  | 
 
            Ditte wrote:
 > 
 > Tanken var at starte med noget oksekød, men hvad vil være det bedste at 
 > prøve først?
 > Tænker på at gå til slagteren og bede om et stykke kød, men hvilket?
 > Ville være fedt at få en nem opskrift, som jeg kan starte ud på, så jeg 
 > får føling med gryden.
 > 
 > Hilsen Ditte
 Du kan lave, hvad du ellers ville lave i en gryde og så lidt til :)
 Hvis du skal starte med oksekød, så lav en gammeldags oksesteg - enten 
 på en snørret oksesteg eller et stykke oksebov eller lign. - bare det er 
 en af de mindre møre kødtyper, egnet til grydesteg. Gnid kødet med salt 
 og peber og brun det herefter i gryden i smør. Når kødet er brunet 
 tilsætter 1-2 pilsnerøl ( 2 hvis meget sovs ønskes :) ) og en ordentlig 
 omgang frisk timian.
 Så skal det bare stå et par timer og snørre ved svag varme - og du kan 
 nyde duften, der breder sig.
 I mellemtiden kan du skrælle kartofler, gulerødder og ordne porrer. 
 Porrene skal blot renses og skæres i stykker af ca 10 cm. Gulerødderne 
 halveres. Efter 2-4 timer tilsætter du kartofler, gulerødder og porrer 
 og lader det simrer med sammen med stegen, til kartoflerne er kogte.
 Regn med en tilberedningstid på 3-5 timer alt efter kødets beskaffenhed.
 Når kartoflerne er klar, tager du steg kartofler, porrer og gulerødder 
 op af gryden. Fonden som er tilbage kan du vælge at si og skil også 
 gerne fedtet fra - en fedtskiller er genial i den sammenhæng.
 Lav så en opbagt sovs på basis af fonden, som du krydrer med rigelige 
 mængder af sort økologisk peber i samt Herbamara original urtesalt ( den 
 grønne ) eller en tilsvarende urtesalt. Urtesalten indeholder en lang 
 række af de bedste urter, herunder porrer, løg, selleri, hvidløg, 
 merian, rosmarin, timian mfl. og giver sovsen en fantastisk smag.
 Kartoflerne bliver ret flotte, da den friske timians sorte blade sætter 
 sig på dem under kogningen - det sammen gælder jo gulerødderne.
 Den gammeldags oksesteg er en kraftfuld smagende ret, som er perfekt i 
 vinterkulden. Og den er perfekt til gæstemad, da den dufter fantasisk 
 under tilberedningen og er flot at servere i al sin enkelthed.
 af kartofler skal du vælge at bruge kogefaste typer som enten Sava eller 
 Ditta.
 Din gryde er også perfekt til at lave ovnstege i, da den har et 
 støbejernslåg.
 Jeg tror jeg skal have oksesteg i aften... :)
 -- 
 Christian Hansen
http://www.resource-it.dk/ |  |  | 
    Trine Kornum Christi~ (26-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  26-12-08 21:51
 | 
 |  | 
 
            Christian Hansen <chrsen@fundanemt.com> writes:
 > Fonden som er tilbage kan du vælge at si og skil også
 > gerne fedtet fra - en fedtskiller er genial i den sammenhæng.
 >
 > Lav så en opbagt sovs på basis af fonden...
 Hvorfor dog vælge at fjerne fedtet fra sovsen og så tilføje fedt i
 opbagningen?
 Jeg ville bare si mel over, lade det blive absorberet i fedtet, piske
 og koge op og smage til.
 Mvh Trine
 -- 
 Hyggelig B'n'B i Nordjylland - plads til fire personer, hunde velkomne
 Stor brugskunstforretning med fuldt sortiment i de søde Gjøltrolde
http://www.triane.dk  - I Biersted, nord for Aalborg
            
             |  |  | 
     Christian Hansen (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian Hansen
 | 
 Dato :  27-12-08 12:16
 | 
 |  | 
 
            Trine Kornum Christiansen wrote:
 > Christian Hansen <chrsen@fundanemt.com> writes:
 > 
 >> Fonden som er tilbage kan du vælge at si og skil også
 >> gerne fedtet fra - en fedtskiller er genial i den sammenhæng.
 >>
 >> Lav så en opbagt sovs på basis af fonden...
 > 
 > Hvorfor dog vælge at fjerne fedtet fra sovsen og så tilføje fedt i
 > opbagningen?
 Sådan har jeg bare altid gjort, men man kan da helt sikkert anvende 
 fedtet fra skyen til en opbagning.
 > Jeg ville bare si mel over, lade det blive absorberet i fedtet, piske
 > og koge op og smage til.
 Det ville jeg så aldrig gøre.  Der er risiko for at det klumper - især 
 hvis man er uøvet og smagen bliver slet ikke så god/dyb som med en 
 regulær opbagning.
 Derfor ville jeg anbefale, at man anvender enten fedtet fra skyen eller 
 smør og så laver sig en opbagning og derefter tilsætter resten af skyen.
 Opbagte sovse smager bare af mere end jævnede.
 Mvh Christian
 -- 
 Christian Hansen
http://www.resource-it.dk/ |  |  | 
      Trine Kornum Christi~ (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  27-12-08 12:27
 | 
 |  | 
 
            Christian Hansen <chrsen@fundanemt.com> writes:
 >> Jeg ville bare si mel over, lade det blive absorberet i fedtet, piske
 >> og koge op og smage til.
 >
 > Det ville jeg så aldrig gøre.  Der er risiko for at det klumper - især
 > hvis man er uøvet og smagen bliver slet ikke så god/dyb som med en
 > regulær opbagning.
 Hvis man bare bruger en si, så er der ikke noget der klumper. Og jeg
 synes det smager bedre på den måde. Men det er jo nok det samme som
 som julesmåkagerne skal bages med smør eller margarine. :)
 Mvh Trine
 -- 
 Hyggelig B'n'B i Nordjylland - plads til fire personer, hunde velkomne
 Stor brugskunstforretning med fuldt sortiment i de søde Gjøltrolde
http://www.triane.dk  - I Biersted, nord for Aalborg
            
             |  |  | 
       Christian Hansen (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Christian Hansen
 | 
 Dato :  27-12-08 20:29
 | 
 |  | 
 
            Trine Kornum Christiansen wrote:
 > Christian Hansen <chrsen@fundanemt.com> writes:
 > 
 >>> Jeg ville bare si mel over, lade det blive absorberet i fedtet, piske
 >>> og koge op og smage til.
 >> Det ville jeg så aldrig gøre.  Der er risiko for at det klumper - især
 >> hvis man er uøvet og smagen bliver slet ikke så god/dyb som med en
 >> regulær opbagning.
 > 
 > Hvis man bare bruger en si, så er der ikke noget der klumper. Og jeg
 > synes det smager bedre på den måde. Men det er jo nok det samme som
 > som julesmåkagerne skal bages med smør eller margarine. :)
 Kan det diskuteres? Man bruger da smør! ;)
 Nej . jeg er enig - man kan ikke sige, hvad der er bedst - opbagt eller 
 jævnet. Det er en smagssag og må derfor afhænge af spiseren :) ( jeg er 
 egentlig mest til de "ægte" sovse - som bearnaise, men det er altså for 
 fedt til hverdag )
 Jeg laver oftest jævnede sovse til hverdag for at spare på fedtet. Da 
 plejer jeg at lave en meljævning med mælk og mel, som jeg hælder i. 
 Fedt, hvis der er noget, er skummet fra forinden.
 Jeg har ikke prøvet at si mel direkte i må jeg indrømme, men det skal da 
 have et forsøg :)
 Mvh Christian
 -- 
 Christian Hansen
http://www.resource-it.dk/ |  |  | 
        Trine Kornum Christi~ (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~
 | 
 Dato :  27-12-08 21:15
 | 
 |  | 
 
            Christian Hansen <chrsen@fundanemt.com> writes:
 > Kan det diskuteres? Man bruger da smør! ;)
 Jeg ELSKER chokoladespecier. Juleaften kom der et fad med småkager på
 bordet og til min store fryd var der chokoladespecier. Glad tog jeg en
 og tog en bid. Men irgh, den var lavet med smør. Jeg skyndte mig at
 tage en lakridskaramel for at få smagen væk. :) 
 Nej, smør er til rundstykker, intet andet.
 Men en støbejernsgryde kan man ikke klare sig uden!
 Mvh Trine, med tre forskellige støbejernsgryder og en støbejernspande.
 -- 
 Hyggelig B'n'B i Nordjylland - plads til fire personer, hunde velkomne
 Stor brugskunstforretning med fuldt sortiment i de søde Gjøltrolde
http://www.triane.dk  - I Biersted, nord for Aalborg
            
             |  |  | 
   Ole Christiansen (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ole Christiansen
 | 
 Dato :  27-12-08 09:20
 | 
 |  | 
 "Ditte" <noway@glemt.nej> skrev i en meddelelse 
 news:49540291$0$90269$14726298@news.sunsite.dk...
 > >
 >> Tillykke med gryden. Listen bliver vel lidt for lang, hvis du er ude 
 >> efter opskrifter.... Men hvad er I til? Grydestegt kylling, "gode ben" 
 >> (hved ikke hvad grydestegte nøgleben hedder andre steder i landet?), 
 >> sammenkogte retter.... der er utallige muligheder. Men tjek opskrifter.dk 
 >> eller dk-kogebogen.dk eller et helt 3. sted. Der er masser. God Appetit 
 >> med de gode vinter gryderetter    >>
 >> /Jasper
 >
 > Hej Jasper
 >
 > Tanken var at starte med noget oksekød, men hvad vil være det bedste at 
 > prøve først?
 > Tænker på at gå til slagteren og bede om et stykke kød, men hvilket?
 > Ville være fedt at få en nem opskrift, som jeg kan starte ud på, så jeg 
 > får føling med gryden.
 >
 > Hilsen Ditte
 >
 >
 Så tænker jeg på ungarnsk gullash. stegte duer, brunkål og alle 
 "gryderetter".
 Hilsen Ole 
            
             |  |  | 
  kim rasmussen (26-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : kim rasmussen
 | 
 Dato :  26-12-08 00:29
 | 
 |  | 
 
            Tillykke med gryden .....
 og Glædelig Jul.
 Jeg ville lave  bankekød ,benløse fugle,gulash¨,osso buco,hjerter i 
 flødesauce,braisseret Kalve-oksehaler eller en god lamme curry.....
 mulighederne er utallige.
 Her er lidt inskiration : www.lechef.dk hilsen Kim
 "Jasper Norman Ahrensbach" <jasper@FJERNESahrensbach.com> skrev i en 
 meddelelse news:49540153$0$15880$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > >
 >> Jeg har på fornemmelsen, at man kan lave alverdens ting i sådan en, men 
 >> kan vi få en lille vejledning i brugen.
 >> Hvad plejer I at putte i, hvor længe simrer det, etc.
 >>
 >> Jeg søger inspiration, så vi kommer godt fra start.
 >>
 >
 > Tillykke med gryden. Listen bliver vel lidt for lang, hvis du er ude efter 
 > opskrifter.... Men hvad er I til? Grydestegt kylling, "gode ben" (hved 
 > ikke hvad grydestegte nøgleben hedder andre steder i landet?), sammenkogte 
 > retter.... der er utallige muligheder. Men tjek opskrifter.dk eller 
 > dk-kogebogen.dk eller et helt 3. sted. Der er masser. God Appetit med de 
 > gode vinter gryderetter    >
 > /Jasper
 > 
            
             |  |  | 
  Grethe Hoff (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Grethe Hoff
 | 
 Dato :  27-12-08 16:40
 | 
 |  | 
 "Ditte" <noway@glemt.nej> skrev i en meddelelse 
 news:4953f413$0$90263$14726298@news.sunsite.dk...
 > Hej
 >
 > Vi har været så heldige at få en lækker støbejernsgryde i julegave, en:
 > http://www.iittala.com/web/Iittalaweb.nsf/en/products_cooking_tools_cast_iron_pot_50_l >
 > Jeg har på fornemmelsen, at man kan lave alverdens ting i sådan en, men 
 > kan vi få en lille vejledning i brugen.
 > Hvad plejer I at putte i, hvor længe simrer det, etc.
 >
 > Jeg søger inspiration, så vi kommer godt fra start.
 >
 > Hilsen Ditte
 >
 >
 Gratulerer med støpjernsgryten!
 Her er mitt lille bidrag, en norsk slottsstek av hjort eller annet vilt, 
 surret i bomullsgarn evt. i strømpe. Steken er på ca 1 - 1,3kg
 Brun steken i smør, krydre med salt og pepper, hell på søtmelk og fløte + 1 
 spskj. creme fraiche (i mangel av norsk rømme), noen enerbær og la koke ca 1 
 1/4 - 1 3/4 time. Sil skyen, press den gjerne litt gjennom sikten, jevn den 
 med litt mel, ha i 1-2 skiver norsk geitost/mysost (tror Bilka har), knus 
 2-3 enerbær, litt god buljong, fløte og 1 spskj. creme fraiche. Sausen skal 
 ha en lett syrlig smak. Server med varme kartofler, rosenkål og 
 tyttebærsyltetøy.
 Dette er alltid en av våre tradisjonelle julemiddager i min familie.
 Grethe    deilig å være norsk i DK
            
             |  |  | 
  Kasper Bergholt (27-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Kasper Bergholt
 | 
 Dato :  27-12-08 17:55
 | 
 |  | 
 
            On Thu, 25 Dec 2008 21:58:58 +0100, Ditte <noway@glemt.nej> wrote:
 >Hej
 >
 >Vi har været så heldige at få en lækker støbejernsgryde i julegave, en:
 >http://www.iittala.com/web/Iittalaweb.nsf/en/products_cooking_tools_cast_iron_pot_50_l >
 >Jeg har på fornemmelsen, at man kan lave alverdens ting i sådan en, men 
 >kan vi få en lille vejledning i brugen.
 >Hvad plejer I at putte i, hvor længe simrer det, etc.
 >
 >Jeg søger inspiration, så vi kommer godt fra start.
 Tillykke med støbejernsgryden. Her er et par eksempler på opskrifter,
 hvor jeg har brugt min støbejernsgryde, som det fremgår af billederne.
 Støbejern har en fænomenal evne til at holde på varmen -- og det er
 godt i simreretter, som er den traditionelle anvendelse, men så
 sandelig også til intervalpochering. Det er efter min opfattelse meget
 nemmere at temperaturregulere (særligt over gas).
 Nå, til opskrifterne:
 Braiseret lammeculotte provencale med grønne linser fra Puy og
 braiseringslage - -
http://www.bergholt.net/lammeculotte_provence_linser_puy.html Pocheret andebryst med grønne Puy-linser --
http://www.bergholt.net/andebryst_med_linser_fra_puy.html Kalvefilet provencale --
http://www.bergholt.net/kalvefilet_provencale_med_gratineret_kartoffelmos.html Osso buco/okseskank med selleriburger, kantareller & choucroute --
http://www.bergholt.net/osso_boco_selleriburger_med_kantareller_og_mos_choucroute.html Kalvecuvette med rygeostcreme og bouillonkartofler --
http://www.bergholt.net/kalvecuvette_kartoflerboullion_rygeostcreme.html Go' fornøjelse & spørg endelig, hvis der er noget, du er i tvivl om!
 ---
 De bedste hilsener
 Kasper Bergholt
http://www.bergholt.net  (Bergholts opskrifter -- På vej: Domaine
 Sainte-Anne 2005)
 >
            
             |  |  | 
 |  |