|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Gourmet julefrokost Fra : Claus Nielsen
 | 
 Dato :  15-12-08 07:24
 | 
 |  | 
 
            Hej,
 Jeg elsker julemad og glæder mig derfor meget til den kommende tids
 julefrokoster.
 I år kunne jeg dog godt tænke mig at krydre den årlige
 familiejulefrokost lidt med nogle af de traditionelle retter, der lige
 er blevet piftet lidt op.
 Jeg søger derfor nogle opskrifter i gruppen på de traditionelle
 juleretter med et ekstra strøg af gourmet.
 Jeg vil bland andet lave en af disse varianger af æbleflæsk, som jeg
 har funder i gruppen tidligere:
 -----------------------------------------------------------------------------------------------
 Jakobs æbleflæsk:
 1 kg kartofler
 1/2 - 1 kg røget flæsk
 3-4 Madæbler (Belle de Boscop) skrællet og skåret i både.
 Kartoflerne skrælles og skives, lægges i en bradepande i 2-3 lag
 og drysses med salt og peber. Ovenpå lægges tykke skiver af røget
 flæsk.
 Dette skal i ovnen i ca. 1/2 time (indtil flæsket er godt stegt) ved
 225C.
 Efter den halve time tages fadet ud og flæsket tages af,
 kartoffelskiverne vendes let og man laver en rende i midten af fadet
 hvori man fylder op med æblebådene.
 Flæsket lægges udover det hele igen, med den stegte side nedad,
 og det hele får en halv time mere, eller indtil flæsket er godt
 stegt,
 og æblerne er meget møre.
 ------------------------------------------------------------------------------------------------
 Æbleflæsk med timian og honning
 Buffet- eller frokostret til 6-8 personer
 600 g svinebryst i skiver af kogestykket. Skiverne skal være
 ca. ½-1 cm tykke.
 ½ tsk. salt
 250 g løg
 1 tsk. olie
 1 kg æbler,
 f.eks. Belle de Boskoop
 2 spsk. flydende honning
 ½ spsk. friske
 timianblade eller 1/2 tsk. tørrede
 Tilbehør: 6-8 skiver groft rugbrød.
 Tænd ovnen på 225ºC.
 Pil løgene, halver dem, og skær dem i tynde strimler.
 Læg løgene i et ovnfast fad eller en bradepande, som kan rumme hele
 retten. Bland olien i
 løgene.
 Vask æblerne, del dem i kvarte, og fjern blomst, stilk og kernehus.
 Skær dem
 i både. Læg bådene i det ovnfaste fad eller bradepanden med løgene.
 Bland honning og timian med æbler og løg.
 Sæt fadet midt i ovnen ved 225ºC i 30-35 min.
 Steg flæsket imens på en tør pande ved middel varme i ca. 15 min. Vend
 det
 jævnligt. Tag flæsket af panden, og drys det med salt.
 Læg flæsket taglagt oven på løg- og æbleblandingen med sværen opad.
 Sæt
 fadet i ovnen igen, til flæsket er sprødt og gyldent, ca. 5 min.
 Tip: Kogestykket indeholder mindre fedt end stegestykket. Stegestykket
 sidder
 på siden af grisen, mens kogestykket sidder længere nede mod maven.
 Håber i har nogle god opskrifter i vil dele med gruppen    Mvh.
 Claus
            
             |  |  | 
  Anders Halskov-Jense~ (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  15-12-08 15:43
 | 
 |  | 
 Jeg synes helt sikkert du skal alve karrysilden fra smørebrødsrestauranten
 Aamanns. Den kommer her:
 
 Karrysild:
 
 6 personer
 
 8-9 udvandede islandske saltsildefileter
 Eddikelage til sild
 4 dl æbleeddike
 3½ dl sukker
 1½ dl æblemost
 4 laurbærblade
 1 spsk. peberkorn
 1 spsk. korianderfrø
 5 nelliker
 1 spsk. gurkemeje
 3 spsk. madraskarry
 1 spsk. fennikelfrø
 1 spsk. bukkehornsfrø
 6 kardemommekapsler
 2 tørrede chili
 1 stang kanel
 6 cm frisk ingefær i skiver
 1 stort løg, skåret i ringe
 1 æble, skåret i skiver
 
 Æble-/jordskok-kompot
 
 700 g æbler (cox orange eller belle de boskoop)
 
 400 g jordskokker
 
 1½ spsk. honning
 
 2 spsk. citronsaft
 
 salt og peber
 
 
 
 Sild
 Kom alle ingredienser til eddikelagen, undtagen løg og æble, i en gryde, kog
 op og lad det simre i 10-15 minutter. Tilsæt skiver af æble og løget i ringe
 og kog yderlig 2 minutter. Tag gryden af blusset og køl lagen helt af.
 Læg de udvandede sild i et sylteglas eller lignende og hæld den afkølede
 lage over. Sæt sildene på køl og lad dem trække i mindst tre dage, inden de
 spises.
 
 Kompot
 Skræl æbler og jordskokker og skær dem i tern på cirka 1x1cm. Kom dem i en
 gryde med en smule vand og resten af ingredienserne, lad det koge stille
 under låg til alt er mørt, og smag til med salt og peber.
 
 Citronsyrnet fløde
 Rør fløden med citronskal og -saft, og smag til med salt og peber. Lad
 fløden stå et par timer i en skål på køkkenbordet og sæt den derefter på køl
 natten over.
 
 Spis silden med godt surdejs-rugbrød, æble-/jordskok-kompotten, en kugle
 citronsyrnet fløde, dild og tynde ringe af rødløg.
 
 
 
 
 
 mvh
 
 
 
 Anders
 
 
 
 
 |  |  | 
  Claus Nielsen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Claus Nielsen
 | 
 Dato :  15-12-08 08:23
 | 
 |  | 
 
            Hej,
 Ja helt sikkert, den ser rigtig god ud    Mvh.
 Claus
 On 15 Dec., 15:42, "Anders Halskov-Jensen" <and...@dontgetspam.dk>
 wrote:
 > Jeg synes helt sikkert du skal alve karrysilden fra smørebrødsrestauranten
 > Aamanns. Den kommer her:
 >
 > Karrysild:
 >
 > 6 personer
 >
 > 8-9 udvandede islandske saltsildefileter
 > Eddikelage til sild
 > 4 dl æbleeddike
 > 3½ dl sukker
 > 1½ dl æblemost
 > 4 laurbærblade
 > 1 spsk. peberkorn
 > 1 spsk. korianderfrø
 > 5 nelliker
 > 1 spsk. gurkemeje
 > 3 spsk. madraskarry
 > 1 spsk. fennikelfrø
 > 1 spsk. bukkehornsfrø
 > 6 kardemommekapsler
 > 2 tørrede chili
 > 1 stang kanel
 > 6 cm frisk ingefær i skiver
 > 1 stort løg, skåret i ringe
 > 1 æble, skåret i skiver
 >
 > Æble-/jordskok-kompot
 >
 > 700 g æbler (cox orange eller belle de boskoop)
 >
 > 400 g jordskokker
 >
 > 1½ spsk. honning
 >
 > 2 spsk. citronsaft
 >
 > salt og peber
 >
 > Sild
 > Kom alle ingredienser til eddikelagen, undtagen løg og æble, i en gryde, kog
 > op og lad det simre i 10-15 minutter. Tilsæt skiver af æble og løget i ringe
 > og kog yderlig 2 minutter. Tag gryden af blusset og køl lagen helt af.
 > Læg de udvandede sild i et sylteglas eller lignende og hæld den afkølede
 > lage over. Sæt sildene på køl og lad dem trække i mindst tre dage, inden de
 > spises.
 >
 > Kompot
 > Skræl æbler og jordskokker og skær dem i tern på cirka 1x1cm. Kom dem i en
 > gryde med en smule vand og resten af ingredienserne, lad det koge stille
 > under låg til alt er mørt, og smag til med salt og peber.
 >
 > Citronsyrnet fløde
 > Rør fløden med citronskal og -saft, og smag til med salt og peber. Lad
 > fløden stå et par timer i en skål på køkkenbordet og sæt den derefter på køl
 > natten over.
 >
 > Spis silden med godt surdejs-rugbrød, æble-/jordskok-kompotten, en kugle
 > citronsyrnet fløde, dild og tynde ringe af rødløg.
 >
 > mvh
 >
 > Anders
            
             |  |  | 
  Claus Nielsen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Claus Nielsen
 | 
 Dato :  15-12-08 08:26
 | 
 |  | Var lige inde på Aamanns website og fandt denne op skrift på stegte
 sild, som også der fantastisk ud.
 
 Stegte sild i eddike:
 
 Vores egen som vi foretrækker den. Lagen: 1,2 l lagereddike0,9 l.
 sukker0,6 l æblemost3 stænger kanel2 stjerne anis3 laurbærblade2 spsk..
 salt2 spsk. hel sort peber2 spsk. korianderfrø5 hele nelliker8 cm.
 peberrod i strimler2 løg i skiver Sildene: 2 kg udbenede sild i
 dobbelt filet (ca. 15 stk.)ca. 5 dl. rugmelca.8 spsk. dijon
 sennepneutral oliesalt og peberAlt til lagen (undtagen løg og
 peberrod) kommes i en gryde, koges op og koger i 10 min. de sidst 3
 minutter koges løget med og når der slukkes for varmen tilsættes
 peberroden og lagen afkøles. Sildefileternes rygfinne klippes/skæres
 af og fileterne lægges på et bræt med kødsiden opad, pensles med
 sennep og krydres med salt og peber. fileterne foldes sammen, vendes i
 rugmel og steges i olien på en hed pande til de er stegt igennem og
 afkøles. Når de er kølet lidt af, lægges de i en beholder, gerne
 plastic og den afkølede lage hældes over, læg evt. en lille tallerken
 på sildene for at holde dem under lagen.
 
 Mvh.
 
 Claus
 
 
 
 |  |  | 
  Steen Jakobsen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Steen Jakobsen
 | 
 Dato :  15-12-08 16:27
 | 
 |  | 
 "Claus Nielsen" <klauzen@gmail.com> skrev i meddelelsen
 news:6adaefa6-adde-4264-b367-7d02c86bdf0c@s9g2000prm.googlegroups.com...
 Hej,
 
 Jeg elsker julemad og glæder mig derfor meget til den kommende tids
 julefrokoster.
 
 I år kunne jeg dog godt tænke mig at krydre den årlige
 familiejulefrokost lidt med nogle af de traditionelle retter, der lige
 er blevet piftet lidt op.
 
 Som jeg ser det behøver du ikke anderledes opskrifter men bare servere
 hjemmelavede retter istedet for det sædvanlige.
 Så er det bare hjemmelavet marineret sild, karrysalat, sylte, osv. jeg gider
 ikke remse alt op.
 Her i huset bliver der aldrig serveret mad der ikke er hjemmelavet.
 
 Steen.
 
 
 
 |  |  | 
  Ebbe Kristensen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ebbe Kristensen
 | 
 Dato :  15-12-08 16:38
 | 
 |  | 
 
            Steen Jakobsen wrote:
 > Her i huset bliver der aldrig serveret mad der ikke er hjemmelavet.
 Jeg er meget interesseret i hvordan I laver osten    Ebbe
            
             |  |  | 
   Steen Jakobsen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Steen Jakobsen
 | 
 Dato :  15-12-08 17:07
 | 
 |  | 
 "Ebbe Kristensen" <ebbe@ekologic.dk> skrev i meddelelsen 
 news:494679c1$0$90276$14726298@news.sunsite.dk...
 > Steen Jakobsen wrote:
 >
 >> Her i huset bliver der aldrig serveret mad der ikke er hjemmelavet.
 >
 > Jeg er meget interesseret i hvordan I laver osten    Dér fik du mig selvom det jo slet ikke er umuligt selv at lave ost. Vi 
 serverer aldrig ost til julefrokosten men jeg må jo også indrømme at rejerne 
 til den hjemmelavede rejesalat også er købt.
 Steen. 
            
             |  |  | 
  Claus Nielsen (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Claus Nielsen
 | 
 Dato :  15-12-08 08:45
 | 
 |  | 
 
            Jeg køber nogle forskellige rigtig gode oste hos ostehandleren:
 En rigtig god skæreost
 Cheddarost med chili eller emmentaler
 Brie, blåskimmeloste, marquis
 Frisk hvidløgsost
 Lidt druer mm.
 Grovbrød, Chiabatta og kiks
 Og det bedste af det hele Syltede valnødder og langtidsbagte tomater
 og så lige den traditionelle frugtsalat.
 Men jeg vil også meget gerne høre lidt om hvad i laver af spændende
 tilbehør.
 On 15 Dec., 16:37, Ebbe Kristensen <e...@ekologic.dk> wrote:
 > Steen Jakobsen wrote:
 > > Her i huset bliver der aldrig serveret mad der ikke er hjemmelavet.
 >
 > Jeg er meget interesseret i hvordan I laver osten    >
 > Ebbe
            
             |  |  | 
  Max (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  15-12-08 17:57
 | 
 |  | Hej Claus
 
 > Jeg søger derfor nogle opskrifter i gruppen på de traditionelle
 > juleretter med et ekstra strøg af gourmet.
 
 Sild med lidt mere smag end vanlig
 
 Elmar's sild
 
 10 stk. ferske sildefilet
 1 dl. god olie
 2 dl. tomatketchup
 10 spk. sukker
 6 spk. eddike
 6 teske karry
 1 teske sennepspulver
 1 teske friskkværnet peber
 2 små finthakkede løg
 
 Sildefilet'erne flåes og skylles i koldt vand,
 vendes i hvedemel tilsat lidt salt og peber.
 Steges gyldne i olie eller margarine,
 lægges til afkøling på et fad
 Marinaden røres sammen incl. de finthakkede løg
 Hæld lidt af marinaden i bunden af en plastbeholder,
 herefter lægges de stegte sild i,
 resten af marinaden hældes over.
 Beholderes lukkes med et tætsluttende låg.
 Stilles i køleskab og trækker i ca. 1 uge før de spises.
 
 Ved servering, lægges sildene og lidt marinade i
 en passende skål eller et fad, pyntes med fintsnittede
 forårsløg eller fintklippet purløg.
 Hertil serveres groft rugbrød, en god øl og en snaps.
 
 --
 Mvh Max
 
 
 
 |  |  | 
  3140 Abildgaard (15-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : 3140 Abildgaard
 | 
 Dato :  15-12-08 20:13
 | 
 |  | Claus Nielsen wrote:
 > I år kunne jeg dog godt tænke mig at krydre den årlige
 > familiejulefrokost lidt med nogle af de traditionelle retter, der lige
 > er blevet piftet lidt op.
 >
 > Jeg søger derfor nogle opskrifter i gruppen på de traditionelle
 > juleretter med et ekstra strøg af gourmet.
 
 Når du laver den obligatoriske flæskesteg - uanset hvilket kødstykke, du nu
 foretrækker og uanset krydderblanding (laurbærblade, nelliker, hvidløg
 m.m.) - så dryp et tyndt lag trøffelolie og gerne et ultrafint pift jolokia-
 eller habaneropulver over sværen. Dén har du i forvejen været omhyggelig med
 at snitte godt til, så fedtet kan smelte fra, og du har været nede i hver
 eneste rille og pynte med salt og peber. Trøflens suretæereffekt + den
 frugtige piskesmæld fra chilipulveret er en sikker vinder. Jeg bruger
 iøvrigt altid havegrillen, så jeg slipper for flæskedunst i køkkenet og
 steger til 80 grader.
 
 --
 ><///°> Torben
 
 
 
 
 |  |  | 
  Claus Nielsen (16-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Claus Nielsen
 | 
 Dato :  16-12-08 10:06
 | 
 |  | Super gode ting, vi har fået frem i gruppen, men er der ikke flere der
 vil bidrage med nogle gode opskrifter?
 
 Jeg kunne også godt bruge nogle fif til lidt oste tilbehør.
 
 mvh.
 
 Claus
 
 
 |  |  | 
  Jens Bruun (16-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jens Bruun
 | 
 Dato :  16-12-08 19:18
 | 
 |  | "Claus Nielsen" <klauzen@gmail.com> skrev i en meddelelse
 news:ae4dca96-84ce-4c2c-8a26-a7311dba0eb2@s9g2000prg.googlegroups.com
 
 > Super gode ting, vi har fået frem i gruppen, men er der ikke flere der
 > vil bidrage med nogle gode opskrifter?
 
 Som andre har været inde på: Prøv med hjemmelavet hvor det er muligt, og
 dine gæster vil elske dig for evigt.
 
 Lav din egen mayonaise. Køb frosne skaldrejer, tø dem langsomt op i
 køleskab, og pil dem lige inden servering (husk de nykogte æg, som du også
 kan bruge til karrysilden). Køb friske fiskefileter og panér dem selv. Lav
 din egen æbleflæsk (flæsk på risten og neden under et fad med Belle de
 Boscop og løg, så fedtet drypper ned i fadet), lav din egen leverpostej med
 god, nystegt bacon og markchampignons, som du rister i smør, server kun ægte
 smør (gerne økologisk) til brødet, find gammeldags modnede sild (og lav din
 egen karrysalat med æblestykker), steg mørbrad med bløde løg, langtidssteg
 en ribbenssteg og server den med hjemmelavet rødkål, langtidssteg en and,
 parter den, og server den med brunede kartofler (som du selvfølgelig laver
 med hjemmekogte, hjemmepillede kartofler) og din hjemmelavede rødkål, som du
 forresten lavede til ribbenstegen, lav en risalamande (grødris kogt i mælk
 med et par delte vanilljestænger, afkøles, vendes med godt med hakkede,
 nysmuttede mandler og store mængder flødeskum pisket med Øllingegaard Fløde
 og rørsukker), der får dine gæster til at skamme sig, fordi de foræder sig i
 den osv. osv. osv.
 
 --
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s.
 
 
 
 
 |  |  | 
   Pernille Højgaard (17-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Pernille Højgaard
 | 
 Dato :  17-12-08 20:36
 | 
 |  | 
 "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:tcSdnSCtQ6l4bdrUnZ2dnUVZ8vydnZ2d@giganews.com...
 
 > Lav din egen mayonaise. Køb frosne skaldrejer, tø dem langsomt op i
 > køleskab, og pil dem lige inden servering (husk de nykogte æg, som du også
 > kan bruge til karrysilden). Køb friske fiskefileter og panér dem selv. Lav
 > din egen æbleflæsk (flæsk på risten og neden under et fad med Belle de
 > Boscop og løg, så fedtet drypper ned i fadet), lav din egen leverpostej
 > med god, nystegt bacon og markchampignons, som du rister i smør, server
 > kun ægte smør (gerne økologisk) til brødet, find gammeldags modnede sild
 > (og lav din egen karrysalat med æblestykker), steg mørbrad med bløde løg,
 > langtidssteg en ribbenssteg og server den med hjemmelavet rødkål,
 > langtidssteg en and, parter den, og server den med brunede kartofler (som
 > du selvfølgelig laver med hjemmekogte, hjemmepillede kartofler) og din
 > hjemmelavede rødkål, som du forresten lavede til ribbenstegen, lav en
 > risalamande (grødris kogt i mælk med et par delte vanilljestænger,
 > afkøles, vendes med godt med hakkede, nysmuttede mandler og store mængder
 > flødeskum pisket med Øllingegaard Fløde og rørsukker), der får dine gæster
 > til at skamme sig, fordi de foræder sig i den osv. osv. osv.
 >
 
 Og sidst, men ikke mindst: Oplyser om adresse, og hvad tid vi skal komme
 
 VH Pernille
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |