|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Pebernødder - mangler jeg noget i den opsk~ Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  05-12-08 08:18
 | 
 |  | Min mor havde en opskrift fra ude og hjemme eller lignende tilbage i
 slut 70erne start 80erne. Jeg mener den serie hed Dronningens
 et-eller-andet pebernødder. Jeg har den ikke originalt, men skrev den
 over.
 
 Da min mor lavede dem var de altid perfekte, både duft og smag hang
 virkelig ved.  :)
 
 Nu hvor jeg selv har børn har jeg lavet dem lige så længe jeg kan
 huske, men de har aldrig været perfekte. Forståes jeg har altid haft
 bøvl med det når jeg skulle rulle dejen ud til pølser. Så krakelerede
 de - hvis i forstår. Jeg tror de er for tørre. Mit andet problem har
 været når jeg skulle bage dem, de blev aldrig færdige. Altid bløde
 eller ikke færdig bagt. Næsten uanset hvor længe de fik lov til at
 blive i ovnen.
 
 I år har jeg bestemt det skal lykkes at lave dem perfekt.
 
 Mangler jeg noget - her er de ingredienser jeg bruger.
 
 375g mel, 175g smør, 1 æg, 3dl farin, 1-2 tsk peber, 1 tsk kanel, 1/2
 tsk potaske (udrørt i 1 spk koldt vand)
 
 Bages ved 180℃ i ca. 10 min.
 --
 And you run, and you run to catch up with the sun, but it's sinking
 Racing around to come up behind you again
 The sun is the same in a relative way, but you're older
 Shorter of breath and one day closer to death
 
 Time - Pink Floyd
 
 
 
 |  |  | 
  Tove Krieger (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Tove Krieger
 | 
 Dato :  05-12-08 11:16
 | 
 |  | 
 
            >
 > I år har jeg bestemt det skal lykkes at lave dem perfekt.
 >
 > Mangler jeg noget - her er de ingredienser jeg bruger.
 >
 > 375g mel, 175g smør, 1 æg, 3dl farin, 1-2 tsk peber, 1 tsk kanel, 1/2
 > tsk potaske (udrørt i 1 spk koldt vand)
 >
 > Bages ved 180℃ i ca. 10 min.
 Hej Jesper.
 Opskriften ser ud til at være helt i orden, så det må være håndteringen af 
 dejen der er forskellig fra din mors. Jeg har det samme problem med 
 vanillekranse. Min salig mormor bagte vanillekranse der kunne få englene til 
 at synge, og ligegyldigt hvad jeg gør, så er det efter mange mange år stadig 
 ikke lykkedes at få dem til at smage som mormors, så jeg har efterhånden 
 opgivet, og må leve på minderne.    -- 
 Venlig hilsen Tove
 Beware of people who dislike cats
            
             |  |  | 
  Max (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  05-12-08 11:45
 | 
 |  | Hej Tove
 
 > det efter mange mange år stadig ikke lykkedes at få dem til at smage
 > som mormors, så jeg har efterhånden opgivet, og må leve på minderne.
 
 Er det ikke dejligt at det er sådan i livet ?
 
 --
 Mvh Max
 
 
 
 |  |  | 
   Tove Krieger (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Tove Krieger
 | 
 Dato :  05-12-08 13:25
 | 
 |  | 
 
            In news:4939063e$0$15887$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk,
 Max <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> typed:
 > Hej Tove
 >
 >> det efter mange mange år stadig ikke lykkedes at få dem til at smage
 >> som mormors, så jeg har efterhånden opgivet, og må leve på minderne.
 >
 > Er det ikke dejligt at det er sådan i livet ?
 Hej Max.
 Uha jo.
 Jeg ved ikke hvordan hun bar sig ad. Jeg ved at hun bl.a. brugte havregryn i 
 kransene, så de var fyldt med små "spidser". Det har jeg også prøvet, men 
 hun var et unikum i et køkken uden elektriske hjælpemidler af nogen art, det 
 var tider dengang hvor vi ikke var så fordringsfulde, så det er dejligt at 
 have gode minder.    -- 
 Venlig hilsen Tove
 Beware of people who dislike cats
            
             |  |  | 
    Max (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  05-12-08 13:31
 | 
 |  | 
 
            Hej Tove
 > hjælpemidler af nogen art, det var tider dengang hvor vi ikke var så
 > fordringsfulde, så det er dejligt at have gode minder.    Ja, minderne er gode at have. Jeg er sikker på at mine børn også
 vil mindes mine kager som jeg mindes min mor's kager og min
 faders rullepølse. :)
 -- 
 Mvh Max 
            
             |  |  | 
     Ebbe Kristensen (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ebbe Kristensen
 | 
 Dato :  05-12-08 14:50
 | 
 |  | 
 
            Max wrote:
 > Ja, minderne er gode at have. Jeg er sikker på at mine børn også
 > vil mindes mine kager som jeg mindes min mor's kager og min
 > faders rullepølse. :)
 Hvad angår opskriften på min mors rullepølse, nåede jeg at få opskriften 
 i tide - så sådan en begår jeg til julefrokosten på næste lørdag    Ebbe
            
             |  |  | 
      battlefields (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : battlefields
 | 
 Dato :  05-12-08 15:22
 | 
 |  | 
 "Ebbe Kristensen" <ebbe@ekologic.dk> skrev i en meddelelse
 news:4939317f$0$90270$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 > Hvad angår opskriften på min mors rullepølse, nåede jeg at få opskriften
 > i tide - så sådan en begår jeg til julefrokosten på næste lørdag    >
 Hej Ebbe
 Og den opskrift vil du ikke dele med en anden, der også skal have
 julefrokost snart, eller?
 Hilsen Vibeke
            
             |  |  | 
     N/A (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : N/A
 | 
 Dato :  05-12-08 16:01
 | 
 |  | 
 
 
 |  |  | 
   N/A (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : N/A
 | 
 Dato :  05-12-08 16:01
 | 
 |  | 
 
 
 |  |  | 
  Emil (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  05-12-08 14:54
 | 
 |  | 
 
            Jesper Nielsen wrote:
 >Mangler jeg noget - her er de ingredienser jeg bruger.
 >
 >375g mel, 175g smør, 1 æg, 3dl farin, 1-2 tsk peber, 1 tsk kanel, 1/2 
 >tsk potaske (udrørt i 1 spk koldt vand)
 Der mangler lidt syre, så tilføj en halv teske appelsin juice.
 En anden løsning er at tilføje en knivspids hjortetaksalt, som også
 vil give en bedre hævning.
 Potasken skal udrøres i mælk, ikke vand. Potasken giver en mørk brun
 farve, og får dejen til at flyde ud i ovnen.
 Men ellers kan du finde inspiration her, kort og langt link:
 <http://tinyurl.com/5huhf3> <http://opskrifter.dseneste.dk/search.html?cx=partner-pub-9483029021264985%3A72fvv0kiwx6&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&q=pebern%C3%B8dder#1120> m.v.h. Emil
            
             |  |  | 
  Niels (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Niels
 | 
 Dato :  05-12-08 07:20
 | 
 |  | 
 > Hvad angår opskriften på min mors rullepølse, nåede jeg at få opskriften
 > i tide -
 Hit med den, Ebbe    Jeg elsker rullepølse.
 --
 Niels
            
             |  |  | 
  Ebbe Kristensen (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ebbe Kristensen
 | 
 Dato :  05-12-08 16:01
 | 
 |  | 
 
            Niels wrote:
 > Hit med den, Ebbe    Jeg elsker rullepølse.
 Hej Niels - og Vibeke
 Jeg mener det er Camilla Plum, der har sagt at der er et særligt sted i 
 Helvede, der er reserveret til dem, der tager en god opskrift med sig i 
 graven    Man skal bruge følgende:
 - En rigtig god slagter. Jeg har tænkt mig at køre ud til slagter
    Broe i Gentofte.
 - Hel peber.
 - Hel allehånde.
 - En billig kaffekværn (blendertypen er helt OK). Den skal bruges
    til at kværne peberet og allehånden, så den må helst ikke have
    været brugt til kaffe før. Iøvrigt er sådan en krydderikværn vældig
    nyttig i mange andre henseender, f.eks. hvis man laver sin egen
    karry.
 - Noget bomuldstråd til at snøre pølsen med.
 - Evt. nogle kødnåle og/eller en kraftig stoppenål.
 - En rullepølsepresse.
 Hos den rigtig gode slagter bestiller man et rullepølseslag i en bredde, 
 der er lidt mindre end ens rullepølsepresse. Jeg får slagteren til at 
 salte det, ikke fordi det er svært men fordi jeg så er heeelt sikker på 
 at det bliver gjort rigtigt.
 Rullepølsen laves således:
 Slaget rulles ud og der drysses stødt peber på. Det skal _dække_ slaget, 
 omend ikke i et tykt lag. Herefter drysses stødt allehånde på - og det 
 skal _dække_ peberet.
 Det, at krydderierne dækker, er det, der er 'hemmeligheden'. Langt de 
 fleste kommercielle rullepølser er underkrydrede. Og bare rolig, en hel 
 del af peber- og allehåndesmagen koger væk.
 Så rulles slaget sammen og snøres. Enderne lukkes enten med kødnåle 
 eller ved at sy dem.
 Koges i vand, der dækker en god times tid, tages op og ligger et par 
 minutter. Herefter puttes pølsen i en plasticpose og lægges i pres. Læg 
 pølsen således at enden af slaget vender nedad, så ser den bedst ud når 
 pølsen er hel. Plasticposen er kun for ikke at få sølet pressen 
 fuldstændig til.
 Sættes på køl i et døgns tid.
 Og så har man såmænd en rullepølse som min mor lavede den.
 Dengang min mor lavede rullepølse havde vi nærmest et ritual når den 
 skulle smages første gang:
 Den skulle skæres "med venstre hånd og sløv kniv" som min far sagde, 
 dvs. skiverne måtte ihvertfald ikke være for tynde.
 En sådan skive blev så lagt på et stykke rugbrød smurt med et tyndt lag 
 smør - og så ikke mere. Ingen løg, sky eller andre sager til at sløre 
 smagen.
 Herefter blev der smagt og kommenteret:
 "Er den ikke lidt mere krydret i år?",
 "Pænt slag, godt med kød",
 osv. osv.
 Dommen var dog den samme hvert år: "den er go'!"
 Derefter fik vi så rullepølsesnapsen.
 Ebbe
            
             |  |  | 
   battlefields (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : battlefields
 | 
 Dato :  05-12-08 16:38
 | 
 |  | 
 "Ebbe Kristensen" <ebbe@ekologic.dk> skrev i en meddelelse
 news:49394221$0$90264$14726298@news.sunsite.dk...
 > Hej Niels - og Vibeke
 >
 > Jeg mener det er Camilla Plum, der har sagt at der er et særligt sted i
 > Helvede, der er reserveret til dem, der tager en god opskrift med sig i
 > graven    >
 > Man skal bruge følgende:
 >
 > - En rigtig god slagter. Jeg har tænkt mig at køre ud til slagter
 >    Broe i Gentofte.
 > - Hel peber.
 > - Hel allehånde.
 > - En billig kaffekværn (blendertypen er helt OK). Den skal bruges
 >    til at kværne peberet og allehånden, så den må helst ikke have
 >    været brugt til kaffe før. Iøvrigt er sådan en krydderikværn vældig
 >    nyttig i mange andre henseender, f.eks. hvis man laver sin egen
 >    karry.
 > - Noget bomuldstråd til at snøre pølsen med.
 > - Evt. nogle kødnåle og/eller en kraftig stoppenål.
 > - En rullepølsepresse.
 >
 > Hos den rigtig gode slagter bestiller man et rullepølseslag i en bredde,
 > der er lidt mindre end ens rullepølsepresse. Jeg får slagteren til at
 > salte det, ikke fordi det er svært men fordi jeg så er heeelt sikker på
 > at det bliver gjort rigtigt.
 >
 > Rullepølsen laves således:
 >
 > Slaget rulles ud og der drysses stødt peber på. Det skal _dække_ slaget,
 > omend ikke i et tykt lag. Herefter drysses stødt allehånde på - og det
 > skal _dække_ peberet.
 > Det, at krydderierne dækker, er det, der er 'hemmeligheden'. Langt de
 > fleste kommercielle rullepølser er underkrydrede. Og bare rolig, en hel
 > del af peber- og allehåndesmagen koger væk.
 >
 > Så rulles slaget sammen og snøres. Enderne lukkes enten med kødnåle
 > eller ved at sy dem.
 >
 > Koges i vand, der dækker en god times tid, tages op og ligger et par
 > minutter. Herefter puttes pølsen i en plasticpose og lægges i pres. Læg
 > pølsen således at enden af slaget vender nedad, så ser den bedst ud når
 > pølsen er hel. Plasticposen er kun for ikke at få sølet pressen
 > fuldstændig til.
 >
 > Sættes på køl i et døgns tid.
 >
 > Og så har man såmænd en rullepølse som min mor lavede den.
 >
 > Dengang min mor lavede rullepølse havde vi nærmest et ritual når den
 > skulle smages første gang:
 >
 > Den skulle skæres "med venstre hånd og sløv kniv" som min far sagde,
 > dvs. skiverne måtte ihvertfald ikke være for tynde.
 >
 > En sådan skive blev så lagt på et stykke rugbrød smurt med et tyndt lag
 > smør - og så ikke mere. Ingen løg, sky eller andre sager til at sløre
 > smagen.
 >
 > Herefter blev der smagt og kommenteret:
 >
 > "Er den ikke lidt mere krydret i år?",
 > "Pænt slag, godt med kød",
 > osv. osv.
 >
 > Dommen var dog den samme hvert år: "den er go'!"
 >
 > Derefter fik vi så rullepølsesnapsen.
 >
 Hej Ebbe
 Tak for opskriften, den lyder lækker og må da prøves.
 Hilsen Vibeke
            
             |  |  | 
   Max (07-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Max
 | 
 Dato :  07-12-08 09:44
 | 
 |  | 
 
            Hej Ebbe
 > Jeg mener det er Camilla Plum, der har sagt at der er et særligt sted
 > i Helvede, der er reserveret til dem, der tager en god opskrift med
 > sig i graven    Det må så være der min far befinder sig, han efterlod sig nemlig ikke
 opskriften på sin rullepølse. Så det kan være man skal prøve din Ebbe.
 -- 
 Mvh Max 
            
             |  |  | 
  N/A (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : N/A
 | 
 Dato :  05-12-08 16:01
 | 
 |  | 
 
 
 |  |  | 
  Jakob Langgaard (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jakob Langgaard
 | 
 Dato :  05-12-08 20:59
 | 
 |  | 
 
            >I år har jeg bestemt det skal lykkes at lave dem perfekt.
  .. man kommer helt i julestemning .. og så er jeg jo nød til at komme
 med min mormors opskrift, som selvfølgelig er den eneste rigtige
 opskrift i vores familie    150g brun farin
 250 g sirup
 1 tsk ingefær
 3 tsk kanel
 1 tsk nelliker
 1 tsk kardemomme
 1 tsk citronsaft
 Koges sammen i en gryde.
 Gryden tages af varmen og der røres 2 tsk natron i.
 (Hvis alt er rigtigt, så får natronen det hele til at "hæve" - det ser
 ret sjovt ud    Blandingen afkøles 5 minutter, førend man tilsætter
 150g margarine
 1 æg
 Når dejen er HELT kold røres der
 500-600 g mel i og den sættes i køleskabet.
 Dejen rulles ud og skæres til pebernødder, eller rulles og stikkes ud
 til brune kager.
 Bages ved 190C i 9 minutter.
 De bliver rigtig dejlig sprøde og smager fantastisk    God jul.
 /Jakob
            
             |  |  | 
  Anders Halskov-Jense~ (05-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Anders Halskov-Jense~
 | 
 Dato :  05-12-08 21:48
 | 
 |  | 
 "Jakob Langgaard" <not@mine.com> skrev i en meddelelse 
 news:qdvij4po1gbtmiuegdqnpdm3svb2ct84rh@4ax.com...
 > >I år har jeg bestemt det skal lykkes at lave dem perfekt.
 >
 > .. man kommer helt i julestemning .. og så er jeg jo nød til at komme
 > med min mormors opskrift, som selvfølgelig er den eneste rigtige
 > opskrift i vores familie    >
 > 150g brun farin
 > 250 g sirup
 > 1 tsk ingefær
 > 3 tsk kanel
 > 1 tsk nelliker
 > 1 tsk kardemomme
 > 1 tsk citronsaft
 Der er påfaldende lidt peber i   )
 ....men de er sikkert gode!!!
 Anders
            
             |  |  | 
  Emil (06-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  06-12-08 00:25
 | 
 |  | 
 
            Jakob Langgaard wrote:
 > .. man kommer helt i julestemning .. og så er jeg jo nød til at komme
 >med min mormors opskrift, som selvfølgelig er den eneste rigtige
 >opskrift i vores familie    >
 >150g brun farin
 >250 g sirup
 >1 tsk ingefær
 >3 tsk kanel
 >1 tsk nelliker
 >1 tsk kardemomme
 >1 tsk citronsaft
 >
 >Koges sammen i en gryde.
 >
 >Gryden tages af varmen og der røres 2 tsk natron i.
 >(Hvis alt er rigtigt, så får natronen det hele til at "hæve" - det ser
 >ret sjovt ud    Herved fraspaltes al den kuldioxid, der skulle have fået bagværket til
 at hæve. Det er ikke smart. Vent med tilsætningen af natron.
 Når natron er i forbindelse med vand (her fra sirup), vil den under
 varmens påvirkning fraspalte kuldioxid, der får bagværket til at hæve.
 >Blandingen afkøles 5 minutter, førend man tilsætter
 >150g margarine
 >1 æg
 Nej! Vent med ægget. Temperaturen skal være under 61 grader(lunken
 eller køleskabskold er OK), da de første proteiner i æggehviden ellers
 begynder at koagulere, hvilket er uønsket på dette tidspunkt, da det
 vil nedsætte eller ødelægge æggets hæveevne.
 >Når dejen er HELT kold røres der
 2 spsk. citronsaft.
 Når natron fraspalter kuldioxid dannes der soda, som giver bagværket
 en saltet / ludagtig smag. Dette undgås ved at tilsætte en eller anden
 form for syre, her citronsyre. 
 En teske er for lidt, og den behøver ikke koges med, da kogningen
 ændrer smagen.
 1 æg
 2 teske natron blandes grundigt op i 
 >500-600 g mel i og den sættes i køleskabet.
 Bland natron op i halvdelen melet, så den bliver jævnt fordelt, og
 tilsæt det til blandingen. Herefter tilsættes resten af melet.
 >De bliver rigtig dejlig sprøde og smager fantastisk    Ja, de er dejligt krydrede, og med mine ændringer bliver de også så
 luftige, som den oprindelige opskriftsskribent, helt sikkert, havde
 skrevet.
 Der er nok sket nogle fejl under overleveringen af opskriften.
 m.v.h. Emil
            
             |  |  | 
  Ukendt (07-12-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Ukendt
 | 
 Dato :  07-12-08 05:23
 | 
 |  | 
 <Jesper Nielsen> skrev i en meddelelse
 news:4938d59e$0$4664$9a6e19ea@unlimited.newshosting.com...
 > Min mor havde en opskrift fra ude og hjemme eller lignende tilbage i slut
 > 70erne start 80erne. Jeg mener den serie hed Dronningens et-eller-andet
 > pebernødder. Jeg har den ikke originalt, men skrev den over.
 >
 > Da min mor lavede dem var de altid perfekte, både duft og smag hang
 > virkelig ved.  :)
 >
 > Nu hvor jeg selv har børn har jeg lavet dem lige så længe jeg kan huske,
 > men de har aldrig været perfekte. Forståes jeg har altid haft bøvl med det
 > når jeg skulle rulle dejen ud til pølser. Så krakelerede de - hvis i
 > forstår. Jeg tror de er for tørre. Mit andet problem har været når jeg
 > skulle bage dem, de blev aldrig færdige. Altid bløde eller ikke færdig
 > bagt. Næsten uanset hvor længe de fik lov til at blive i ovnen.
 >
 > I år har jeg bestemt det skal lykkes at lave dem perfekt.
 >
 > Mangler jeg noget - her er de ingredienser jeg bruger.
 >
 
 Hvis der er noget jeg kan så er det at bage pebernødder.
 Det siger alle der har prøvet dem..
 Den er helt gal med din opskrift, er jeg bange for.
 Prøv følgende og jeg lover dig at du vil blive overbevist.
 
 400 g. mel
 250 g. smør, eller faktisk bruger jeg ghee.
 180 g. sukker.
 1 æg
 1 tsk sirup
 1 tsk ingefær
 1 tsk kanel
 2 tsk natron
 halv tsk st. nelliker
 halv tsk hvid peber
 halv tsk kardemomme
 
 Bland alle ingredienser, og du får en dej hvor det er muligt at tage en
 LILLE klump og rul den mellem håndfladerne, så den bliver kuglerund. Kast
 den  ned på pladen, så den får en flad underside.
 Bag ved 200 grader til de ser færdige ud på undersiden. De må ikke bliver
 sorte.
 Du vil få pebernødder der er knasesprøde, ligesom de skal være, og smagen er
 bedre og mere original end nogle du kan købe.
 Vil gerne høre hvad du synes hvis du prøver opskriften.
 
 
 
 
 |  |  | 
 |  |