|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | Achtung hjemmesyrnere! Fra : Linde
 | 
 Dato :  03-11-08 22:25
 | 
 |  | Hej
 
 Jeg var sekunder fra at bestille en gærkrukke fra hjemmeproduktion, indtil
 jeg så at hendes 5-liters vejer 20 kilo...en lidt voldsom tara når den skal
 med post danmark. Det er fordi, jeg vil prøve at lave en dynge surkål, så
 jeg er på jagt efter en passende beholder. MEN, så fandt jeg en opskrift på
 havenyt, hvor der bl. a. står følgende:
 
 "Kram kålen med salt og krydderier. Kom det hele i syltetøjsglas med
 patentlåg og gummiring. Stil krukken varmt, dvs. stuetemperatur, i et par
 dage, og så skal den stå et køligt sted og gære færdigt"
 
 Fint nok. Men den mælkesyregæring jeg kender til foregår under udvikling af
 CO2...at lukke et boblende glas med patentlåg og gummipakning kan da umuligt
 være sagen?? Nogle garvede surkålsfetichister derude der kan kaste lys over
 dette?
 
 Mvh
 Linde
 
 
 
 |  |  | 
  Klaus Alexander Seis~ (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  03-11-08 22:32
 | 
 |  | 
 
            Linde skrev:
 > Fint nok. Men den mælkesyregæring jeg kender til foregår under
 > udvikling af CO2...at lukke et boblende glas med patentlåg og
 > gummipakning kan da umuligt være sagen?
 Jeg mælkesyregærer sædvanligvis en blanding af gulerødder og grønne 
 peberfrugter, og det giver en voldsom udvikling af kuldioxyd, men jeg 
 har et par gange lavet surkål selv, og begge gange har jeg været i 
 tvivl om hvorvidt processen overhovedet kom i gang - så lidt boblede 
 det.  Så måske er det ok med patentlåg og gummipakning når man vil 
 lave surkål (men det ville helt bestemt ikke fungere med blandingen 
 af gulerødder og peber).  Om ikke andet kan man vel linde lidt på 
 låget engang imellem.
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/ |  |  | 
  Linde (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  03-11-08 22:43
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i meddelelsen
 news:genqkc$cuc$1@zdani.szn.dk...
 > Jeg mælkesyregærer sædvanligvis en blanding af gulerødder og grønne
 > peberfrugter, og det giver en voldsom udvikling af kuldioxyd, men jeg
 > har et par gange lavet surkål selv, og begge gange har jeg været i
 > tvivl om hvorvidt processen overhovedet kom i gang - så lidt boblede
 > det.  Så måske er det ok med patentlåg og gummipakning når man vil
 > lave surkål (men det ville helt bestemt ikke fungere med blandingen
 > af gulerødder og peber).  Om ikke andet kan man vel linde lidt på
 > låget engang imellem.
 
 Hm, ja der kan vel være forskellige forhold mellem kraftigt CO2 dannende
 bakterier i de to slags grøntsager. Det lyder bare mystisk, at patentlåg med
 gummipakning skulle være i stand til at slippe CO2 ud, men ikke luft
 ind...bliver den først trykket ud kryber den vel ikke bare ind igen? Ja, og
 slet ikke med dine gulerødder, så ville den jo være revet i laser!
 
 Mvh
 Linde
 
 
 
 |  |  | 
   Klaus Alexander Seis~ (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  03-11-08 22:59
 | 
 |  | 
 
            Linde skrev:
 > Hm, ja der kan vel være forskellige forhold mellem kraftigt CO2
 > dannende bakterier i de to slags grøntsager.
 Det er mere lettilgængelige kulhydrater i både gulerødder og peber-
 frugter, end i kålblade, og arealet af snitfladerne er givetvis 
 større i førstnævnte - det tror jeg er de mest betydende faktorer 
 mht. forskellen i gasudvikling.
 > Det lyder bare mystisk, at patentlåg med gummipakning skulle være
 > i stand til at slippe CO2 ud, men ikke luft ind...
 Forudsat at der er et lille, men konstant overtryk i beholderen, kan 
 jeg godt forestille mig at CO2 kan sive langsomt ud, men at ilt (det 
 er vel fortrinsvis ilt man vil undgå) ikke diffunderer 'mod strømmen'.
 > Ja, og slet ikke med dine gulerødder, så ville den jo være revet
 > i laser!
 Jeg bruger faktisk høje patentglas (1-2 L) når jeg mælkesyregærer 
 grøntsager, men så lukker jeg osse overtrykket ud 1-flere gange 
 dagligt.
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/ |  |  | 
  Linde (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  03-11-08 22:45
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i meddelelsen
 news:genqkc$cuc$1@zdani.szn.dk...
 > Jeg mælkesyregærer sædvanligvis en blanding af gulerødder og grønne
 > peberfrugter, og det giver en voldsom udvikling af kuldioxyd, men jeg
 > har et par gange lavet surkål selv, og begge gange har jeg været i
 > tvivl om hvorvidt processen overhovedet kom i gang - så lidt boblede
 > det.  Så måske er det ok med patentlåg og gummipakning når man vil
 > lave surkål (men det ville helt bestemt ikke fungere med blandingen
 > af gulerødder og peber).  Om ikke andet kan man vel linde lidt på
 > låget engang imellem.
 
 Hvad mener du om en 5 liters plasticspand som beholder, er den for
 "slatten"? I låget kunne jeg sætte en gærlås.
 
 Mvh
 Linde
 
 
 
 |  |  | 
   Klaus Alexander Seis~ (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  03-11-08 22:51
 | 
 |  | 
 
            Linde skrev:
 > Hvad mener du om en 5 liters plasticspand som beholder, er
 > den for "slatten"? I låget kunne jeg sætte en gærlås.
 En plastikspand med gærlås vil være meget velegnet, tror jeg, ikke 
 mindst pga. gærlåsen (jeg ville selv foretrække et andet materiale 
 end plast, men kan godt se at hvis vi taler om rummål på 5+ L, er 
 der nogle praktiske begrænsninger).
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/ |  |  | 
    Linde (03-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Linde
 | 
 Dato :  03-11-08 23:00
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i meddelelsen 
 news:genrof$f1b$1@zdani.szn.dk...
 > En plastikspand med gærlås vil være meget velegnet, tror jeg, ikke
 > mindst pga. gærlåsen (jeg ville selv foretrække et andet materiale
 > end plast, men kan godt se at hvis vi taler om rummål på 5+ L, er
 > der nogle praktiske begrænsninger).
 Jow, nu er det jo ikke fordi jeg skal overvintre på surkål, men netop med 
 kål virker det fornuftigt at lave en stor dynge...hvad nu hvis det bliver 
 godt!   Men tak for hints. Jeg "eksporterer" et par spande og låg fra job ved 
 lejlighed.
 Mvh
 Linde
            
             |  |  | 
  Steen Jakobsen (04-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Steen Jakobsen
 | 
 Dato :  04-11-08 15:28
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i meddelelsen
 news:genqkc$cuc$1@zdani.szn.dk...
 > Linde skrev:
 >
 >> Fint nok. Men den mælkesyregæring jeg kender til foregår under
 >> udvikling af CO2...at lukke et boblende glas med patentlåg og
 >> gummipakning kan da umuligt være sagen?
 >
 > Jeg mælkesyregærer sædvanligvis en blanding af gulerødder og grønne
 > peberfrugter, og det giver en voldsom udvikling af kuldioxyd, men jeg
 > har et par gange lavet surkål selv, og begge gange har jeg været i
 
 Glimrende. Så er det jo lige dig jeg kan spørge om hvordan hjemmelavet
 surkål bliver.
 Jeg har nemlig smagt surkål nogen gange i Prag og denne kål smagte rigtigt
 godt med tilpas syrlighed.
 Jeg har så prøvet at købe noget weinkraut i Føtex samt noget økologisk
 surkål i en helseforretning.
 Begge dele var meget sure,uspiseligt vil jeg sige, og jeg synes ikke det
 fungerer godt at komme sukker i.
 Spørgsmålet er så om du har smagt noget færdiglavet til sammenligning med
 dit eget?
 
 Mvh, Steen.
 
 
 
 |  |  | 
   Klaus Alexander Seis~ (04-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~
 | 
 Dato :  04-11-08 17:23
 | 
 |  | 
 
            Steen Jakobsen skrev:
 > Så er det jo lige dig jeg kan spørge om hvordan hjemmelavet
 > surkål bliver.
 >    [···]
 > Spørgsmålet er så om du har smagt noget færdiglavet til
 > sammenligning med dit eget?
 Det er så lang tid siden jeg har smagt færdigkøbt surkål, at jeg næppe 
 kan huske hvordan det smager.  Min egen surkål husker jeg som mildt 
 syrlig og sprød.  Hvis man selv laver surkål mange gange, vil man for-
 modentlig opdage at smagen og konsistensen ikke bliver helt ens fra 
 gang til gang.
 Noget jeg kan anbefale at mælkesyregære, er drueagurker (lægges lagvis 
 med friske hvidløg, chili og dild (eller vin- eller solbærblade) i et 
 stort henkogningsglas og overhældes med kuldslået saltvand (1 spsk/L), 
 hvorefter de får lov til at stå til gæringen er overstået) - de plejer 
 at blive meget lækre og sprøde.
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
http://klaus.seistrup.dk/ |  |  | 
    Steen Jakobsen (04-11-2008) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Steen Jakobsen
 | 
 Dato :  04-11-08 18:21
 | 
 |  | 
 "Klaus Alexander Seistrup" <klaus@seistrup.dk> skrev i meddelelsen
 news:gepssm$1r4$1@zdani.szn.dk...
 > Steen Jakobsen skrev:
 >
 >> Så er det jo lige dig jeg kan spørge om hvordan hjemmelavet
 >> surkål bliver.
 >> [···]
 >> Spørgsmålet er så om du har smagt noget færdiglavet til
 >> sammenligning med dit eget?
 >
 > Det er så lang tid siden jeg har smagt færdigkøbt surkål, at jeg næppe
 > kan huske hvordan det smager.  Min egen surkål husker jeg som mildt
 > syrlig og sprød.  Hvis man selv laver surkål mange gange, vil man for-
 > modentlig opdage at smagen og konsistensen ikke bliver helt ens fra
 > gang til gang.
 >
 > Noget jeg kan anbefale at mælkesyregære, er drueagurker (lægges lagvis
 > med friske hvidløg, chili og dild (eller vin- eller solbærblade) i et
 > stort henkogningsglas og overhældes med kuldslået saltvand (1 spsk/L),
 > hvorefter de får lov til at stå til gæringen er overstået) - de plejer
 > at blive meget lækre og sprøde.
 
 Ok, tak for det.
 
 Mvh, Steen Jakobsen.
 
 
 
 |  |  | 
 |  |