| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Kartoffelklöße eller Kartoffelknödel - fin~ Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  18-10-08 13:51 |  
  |   
            Flere gange, når jeg har spist på restaurant i
 Berlin eller i Bayern, har tilbehøret været
 "Kartoffelklöße" eller "Kartoffelknödel" - evt. også
 kaldet "Reiberknödel". I alle tilfælde har disse
 "boller" været *klæge* på en måde jeg ikke
 kan fordrage.
 
 Nu har jeg vænnet mig til at bestille kogte
 eller stegte kartofler i stedet. Men mit spørgsmål
 her, er om nogle af jer har oplevet at få nogle
 af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 måske ligefrem var delikate og spiselige?
 
 P.s.
 I dag hørte jeg Kjeld Koplev i drp1 fortælle om
 de italienske "Gnocchier". Det skulle være noget
 i samme stil som de tjekkisk/tyske Knödeln/Klöße.
 Gad vide om de findes (eller kan laves) uden
 indbygget klæghed?
 
 -- 
 Herluf · 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Hauge (18-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Hauge | 
  Dato :  18-10-08 14:16 |  
  |   
            Herluf Holdt, 3140 wrote:
 > Men mit spørgsmål
 > her, er om nogle af jer har oplevet at få nogle
 > af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 > måske ligefrem var delikate og spiselige?
 
 Jeg køber selv nogle fibriksudgaver i kogeposer, ala tebreve..
 Koster ikke ret meget i Aldi i tyskland og smager faktisk ganske godt. Men 
 klægheden bestemmes meget af hvordan man behandler dem før kogning.
 Men ok, jeg kan godt se at hvor de kan købes i tyskland, ikke er specielt 
 interessant for dig, andet end hvis du skal den vej omkring alligevel ;)
 
 Men uanset hvad, så er det en papæske med vistnok 8 knödel halb und halb.
 
 Mvh Hauge 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Herluf Holdt, 3140 (18-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  18-10-08 15:40 |  
  |   
            Hauge skrev:
 > Herluf Holdt, 3140 wrote:
 
 >> Men mit spørgsmål her, er om nogle af jer har oplevet
 >> at få nogle af disse tingester, som ikke var klæge,
 >> og som måske ligefrem var delikate og spiselige?
 
 > Jeg køber selv nogle fibriksudgaver i kogeposer, ala tebreve..
 > Koster ikke ret meget i Aldi i tyskland og smager faktisk
 > ganske godt. Men klægheden bestemmes meget af hvordan
 > man behandler dem før kogning.
 
 Tak. Jeg vil opsøge en Aldi i Tyskland ved næste lejlighed.
 Jeg vil også lige se om ikke Aldi i Gilleleje måske har varen.
 Her kommer faktisk en del tyske turister og bor.
 
 -- 
 Herluf · 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Steen Jakobsen (18-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Steen Jakobsen | 
  Dato :  18-10-08 15:17 |  
  |   
            
 "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> skrev i meddelelsen 
 news:48f9dba3$0$56773$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
 > af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 > måske ligefrem var delikate og spiselige?
 >
 > P.s.
 > I dag hørte jeg Kjeld Koplev i drp1 fortælle om
 > de italienske "Gnocchier". Det skulle være noget
 
 Spiselige ja, når man er godt sulten og der ikke er meget andet, delikate 
 nej.
 
 Steen 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Herluf Holdt, 3140 (18-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  18-10-08 15:47 |  
  |   
            Steen Jakobsen skrev:
 > "Herluf Holdt, 3140" skrev:
 
 >> af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 >> måske ligefrem var delikate og spiselige?
 
 > Spiselige ja, når man er godt sulten og der ikke
 > er meget andet, delikate nej.
 
 I så fald kan man jo undre sig over at kokkene
 dernede kan finde på at ødelægge den "dejlige knold",
 som kartoflen er.
 
 -- 
 Herluf ·
        - klæge klumper er en hån mod madelskere 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Kent Oldhøj (18-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kent Oldhøj | 
  Dato :  18-10-08 17:43 |  
  |   
            "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in news:48f9dba3$0
 $56773$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:
 
 > Nu har jeg vænnet mig til at bestille kogte
 > eller stegte kartofler i stedet. Men mit spørgsmål
 > her, er om nogle af jer har oplevet at få nogle
 > af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 > måske ligefrem var delikate og spiselige?
 
 Kartoffelknödel bør laves af gamle melede kartofler. Det skulle ikke undre 
 om nogen laver dem af nye(re) kartofler og tilsætter ekstra stivelse m.m. 
 for at få dem til at hænge sammen. Det kunne forklare konsistensen.
 
 De er ikke svære at lave, så prøv evt. selv:
 
 500 g melede kartofler
 1 løg
 25 g smør
 ca. 50 g stivelse (kartoffelmel, maizena el.lign)
 1 æg
 ca. 50 g rasp
 salt, muskatnød
 100 g hakket persille
 
 Kog kartoflerne møre i saltet vand. Hak løget fint og steg dem klare i 
 smør. 
 
 Mos kartoflerne og rør dem til en dej med stivelse, æg og rasp. Dejen skal 
 nærmest have konsistens som fars. Smag til med revet muskat og salt, og 
 bland persille og løg i.
 
 Form 8-10 kugler af dejen med fugtige hænder eller 2 skeer.
 
 Bring rigeligt saltet vand i kog, lemp kartoffelkuglerne ned i det kogende 
 vand, sænk temperaturen så de kun lige simrer og lad dem trække ca. 5 min 
 til de er møre. De må endelig ikke koge.
 
 Når de stiger op til overfladen er de færdige, fiskes op af vandet og 
 drypper af. Serveres straks.
 
 Personligt er jeg mere til kartoffelmos, men de mere krydrede knödel 
 varianter har da deres berettigelse.
 
 -- 
 Linux is like a Teepee: No Gates, no Windows, Apache inside.
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Erling Hansen (20-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Erling Hansen | 
  Dato :  20-10-08 12:07 |  
  |   
            Kent Oldhøj <oldhoj@gmail.com> wrote:
 
 > "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in news:48f9dba3$0
 > $56773$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:
 > 
 >
 > De er ikke svære at lave, så prøv evt. selv:
 > 
 > 500 g melede kartofler
 > 1 løg
 > 25 g smør
 > ca. 50 g stivelse (kartoffelmel, maizena el.lign)
 > 1 æg
 > ca. 50 g rasp
 > salt, muskatnød
 > 100 g hakket persille
 > 
 > Kog kartoflerne møre i saltet vand. Hak løget fint og steg dem klare i
 > smør. 
 > 
 > Mos kartoflerne og rør dem til en dej med stivelse, æg og rasp. Dejen skal
 > nærmest have konsistens som fars. Smag til med revet muskat og salt, og
 > bland persille og løg i.
 > 
 > Form 8-10 kugler af dejen med fugtige hænder eller 2 skeer.
 > 
 > Bring rigeligt saltet vand i kog, lemp kartoffelkuglerne ned i det kogende
 > vand, sænk temperaturen så de kun lige simrer og lad dem trække ca. 5 min
 > til de er møre. De må endelig ikke koge.
 > 
 > Når de stiger op til overfladen er de færdige, fiskes op af vandet og
 > drypper af. Serveres straks.
 > 
 > Personligt er jeg mere til kartoffelmos, men de mere krydrede knödel 
 > varianter har da deres berettigelse.
 
 Leberknödel - samme opskrift + noget knust kalvelever -
 aldeles dejligt tilbehør til en god schweinhaxe + de andre alm.
 grøntsager.
 
 Gnocci fås ofte i Irma - og altid i det italienske SuperMarco ude bag
 fisketorvet i København.
 mvh
 erling
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Kasper Bergholt (20-10-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kasper Bergholt | 
  Dato :  20-10-08 17:10 |  
  |  
 
            On 18 Oct 2008 16:42:39 GMT, "Kent Oldhøj" <oldhoj@gmail.com> wrote:
 >"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> wrote in news:48f9dba3$0
 >$56773$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk:
 >
 >> Nu har jeg vænnet mig til at bestille kogte
 >> eller stegte kartofler i stedet. Men mit spørgsmål
 >> her, er om nogle af jer har oplevet at få nogle
 >> af disse tingester, som ikke var klæge, og som
 >> måske ligefrem var delikate og spiselige?
 >
 >Kartoffelknödel bør laves af gamle melede kartofler. Det skulle ikke undre 
 >om nogen laver dem af nye(re) kartofler og tilsætter ekstra stivelse m.m. 
 >for at få dem til at hænge sammen. Det kunne forklare konsistensen.
 >
 >De er ikke svære at lave, så prøv evt. selv:
 Tak for opskriften, Kent!
 Den skal prøves. Østrigsk vin i glasset, jeg er sikker på, det bliver
 et hit!
 ---
 Mvh.
 Kasper Bergholt
 http://www.bergholt.net (Bergholts opskrifter)
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |