| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Opskrift: En Jalapeno sovs for chili lover~ Fra : Ukendt | 
  Dato :  17-05-08 11:14 |  
  |   
            Jeg har fundet på en sovs som jeg har lyst til at dele med jer.
 Jeg mener selv den er så lækker at det er svært at lade være med at drikke 
 den fra gryden.
 Den er hot, men ikke overdrevent, med med fantastisk smag af Jalapeno, løg 
 og flødeost.
 
 2½- 3 dl. god boullion eller fond, jeg bruger en kalve.
 9-10 friske jalapeno, kan fås i føtex til sygelig overpris.
 1 løg.
 2 spsk. flødeost.
 Salt og peber, limesaft.
 
 Fjern frø og frøvægge fra chilierne, og hak jalapenoerne groft.
 Hak løg groft.
 Kog løg og chili i fond'en i 10-15 min. Fond'en skal kun lige dække 
 grøntsagerne, så bliver konsistensen rigtig.
 Blend sovsen med en stavblender.
 Tilsæt ca. 2 spsk flødeost, pisk, smag til med salt, peber og limesaft.
 Kog sovsen op igen.
 
 Jeg vil være glad for feedback, og evt. forslag til variationer, efter i har 
 prøvet den. 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Inger D. (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Inger D. | 
  Dato :  17-05-08 16:59 |  
  |   
            
> Den er hot, men ikke overdrevent, med med fantastisk smag af Jalapeno, løg
 > og flødeost.
 Hvad spiser du den til? (Når du ikke drikker den af gryden   
Inger D. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Ukendt (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  17-05-08 17:09 |  
  |   
            
"Inger D." <blabla@no.no> skrev i meddelelsen 
 news:482f007b$0$90270$14726298@news.sunsite.dk...
 > Hvad spiser du den til? (Når du ikke drikker den af gryden   
>
 Foreløbigt til pastaretter. Men den vil helt sikkert være en fin tilbehør 
 til en grill aften.
 Jeg kan også forestille mig den til steak og kartofler, eller ris.
 Så generelt en god allround sovs. Men det kan da godt være jeg er lidt 
 biased, da jeg er MEGET begejstret for den.
 Her er den på en pasta pølseret med 3 forskellige chili pølser jeg lavede 
 den anden dag
 http://www.myupload.dk/showfile/4979727417.JPG 
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Ukendt (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  17-05-08 17:41 |  
  |   
            
"Suede" <-----> skrev i meddelelsen 
 news:cIWdnVb6ltq6nrLVnZ2dnUVZ8q2dnZ2d@giganews.com...
 >
 > "Inger D." <blabla@no.no> skrev i meddelelsen 
 > news:482f007b$0$90270$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 >> Hvad spiser du den til? (Når du ikke drikker den af gryden   
Og her er den på min mad fra i dag. Mindre billede og forhåbentlig hurtigere 
 side.
 http://www.gratisupload.dk/show.php?fileId=11864 
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Inger D. (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Inger D. | 
  Dato :  17-05-08 17:48 |  
  |   
            
>> Hvad spiser du den til? (Når du ikke drikker den af gryden   
>>
 >
 > Foreløbigt til pastaretter. Men den vil helt sikkert være en fin tilbehør 
 > til en grill aften.
 > Jeg kan også forestille mig den til steak og kartofler, eller ris.
 > Så generelt en god allround sovs. Men det kan da godt være jeg er lidt 
 > biased, da jeg er MEGET begejstret for den.
 > Her er den på en pasta pølseret med 3 forskellige chili pølser jeg lavede 
 > den anden dag
 >  http://www.myupload.dk/showfile/4979727417.JPG
Den ser meget grøn ud - interessant. Opskriften er hermed gemt til en dag, 
 hvor jeg kommer i nærheden af nogle jalapenõer. Mon man kan bruge andre 
 chilier?
 Inger D. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Ukendt (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  17-05-08 17:55 |  
  |   
            
 "Inger D." <blabla@no.no> skrev i meddelelsen 
 news:482f0bf4$0$90267$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 
 >
 > Den ser meget grøn ud - interessant. Opskriften er hermed gemt til en dag, 
 > hvor jeg kommer i nærheden af nogle jalapenõer. Mon man kan bruge andre 
 > chilier?
 >
 
 Jeg ville nok ikke bruge de standard thai chili man finder de fleste steder, 
 men der er helt sikkert andre der kan bruges. Og finder du en egnet rød 
 chili bliver sovsen en fin rød farve.
 Man kan også lave sovsen med rød eller grøn peberfrugt, og derefter tilsætte 
 chili, men det er ikke helt det samme. Jeg ville nok ikke lave den med gul 
 peberfrugt da jeg forestiller mig at farven kunne blive lidt mystisk, men 
 jeg har ikke prøvet. 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Bjarne K. (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bjarne K. | 
  Dato :  20-05-08 11:20 |  
  |   
            
 "Suede" <-----> wrote in message 
 news:Prydnc2fXepukLLVRVnyhwA@giganews.com...
 
 > Jeg ville nok ikke bruge de standard thai chili man finder de fleste 
 > steder, men der er helt sikkert andre der kan bruges.
 
 Hvad er der galt med dem ?
 
 
 > Man kan også lave sovsen med rød eller grøn peberfrugt, og derefter 
 > tilsætte chili, men det er ikke helt det samme.
 
 Man kan jo også få røde jalapeños  (Går ud fra at det er det samme som de 
 grønne, bare mere modne eller ?)
 
 Noget helt andet, så kunne man jo vælge f.eks habanero, der foruden den er 
 sindsyg stærk, rent faktisk også smager af noget.
 
 
 
 -- 
 
 Med venlig hilsen
 
 Bjarne K. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Ukendt (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  20-05-08 16:40 |  
  |   
            
 "Bjarne K." <nej@niet.ne> skrev i meddelelsen 
 news:4832a624$0$15875$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 >
 >> Jeg ville nok ikke bruge de standard thai chili man finder de fleste 
 >> steder, men der er helt sikkert andre der kan bruges.
 >
 > Hvad er der galt med dem ?
 
 De smager vist ikke af så meget plus at de er min. 10-20 gange ( 
 50.000-100.000 scoville) så stærke som jalapeno.
 Dem der har prøvet min sovs siger alle den smager rigtig godt. Men der er 
 forskel på hvor stærk de synes den er. Dem der er vant til at spise chili 
 synes den har en behagelig rimelig mild brænder. Dem der sjældent spiser 
 chili siger at den skal ihvertfald ikke være stærkere.
 
 > Man kan jo også få røde jalapeños  (Går ud fra at det er det samme som de 
 > grønne, bare mere modne eller ?)
 
 Ja, bestemt, de er nok op til dobbelt så stærke som de grønne, da de er mere 
 modne, men fandt jeg dem som friske et sted ville jeg afgjort prøve dem.
 
 
 > Noget helt andet, så kunne man jo vælge f.eks habanero, der foruden den er 
 > sindsyg stærk, rent faktisk også smager af noget.
 
 Jalapeno smager skam også af noget.
 En sovs til ca. 4 personer med 8-10 habanero(350.000–580.000 scoville) i, 
 vil nok være liiige i overkanten.
 Men jeg kunne godt forstille mig at bruge opskriften , med habanero, og så 
 koge den extra ind, og bruge lidt af den til at blande i f.eks. en chip dip.
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Bjarne K. (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bjarne K. | 
  Dato :  20-05-08 17:12 |  
  |   
            
 > "Suede" <-----> wrote in message
 
 Ved ikke lige hvad der er galt, men når jeg forsøger at svare på dit (Suede) 
 indlæg, for jeg en fejl der siger
 "Bad charset in header", så jeg svarer lige under mit eget indlæg.
 
 > De smager vist ikke af så meget plus at de er min. 10-20 gange (
 > 50.000-100.000 scoville) så stærke som jalapeno.
 > Dem der har prøvet min sovs siger alle den smager rigtig godt. Men der er
 > forskel på hvor stærk de synes den er. Dem der er vant til at spise chili
 > synes den har en behagelig rimelig mild brænder. Dem der sjældent spiser
 > chili siger at den skal ihvertfald ikke være stærkere.
 
 Ok, det med smagen er rigttig nok.
 
 > Jalapeno smager skam også af noget.
 > En sovs til ca. 4 personer med 8-10 habanero(350.000-580.000 scoville) i,
 > vil nok være liiige i overkanten.
 > Men jeg kunne godt forstille mig at bruge opskriften , med habanero, og så
 > koge den extra ind, og bruge lidt af den til at blande i f.eks. en chip
 > dip.
 >
 
 Det er sjældent jeg køber Jalapeños. Man skal være heldig, hvis de lokale
 supermarkeder, i det hele taget har chile. Der er selvf. superbrugsen, men
 de har som regel også  kun, de ret store røde og grønne chili . De hverken
 smager af noget, eller er stærke. (Ved ikke hvad de hedder)
 
 Den smag jeg efterlyser, har jeg kun stødt på hos Habanero og Scotch Bonnet,
 og er en frugtagtig parfumeret smag (de par sekunder smagsløgene overlever).
 
 Måske der findes andre sorter der ikke er særligt stærke, men stadig har
 smag ?
 
 -- 
 
 Med venlig hilsen
 
 Bjarne K.
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Ukendt (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  20-05-08 19:08 |  
  |   
            
"Bjarne K." <bjk@ost.ppp> skrev i meddelelsen 
 news:4832f868$2$56779$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
 >
 > Den smag jeg efterlyser, har jeg kun stødt på hos Habanero og Scotch 
 > Bonnet,
 > og er en frugtagtig parfumeret smag (de par sekunder smagsløgene 
 > overlever).
 >
 > Måske der findes andre sorter der ikke er særligt stærke, men stadig har
 > smag ?
 >
 Jeg ved nøjagtig hvilken smag du efterlyser.
 Måske hvis du dyrker din egen Habanero Dulce.
 Gartneriet toftegaard har den, eller rettere havde den, for den er udsolgt.
 Den smager sandsynligvis som habanero, men den har kun en styrke på 1 ud af 
 11.
 Så kan man jo bare justere styrken med 1 af de hotte habanero.
 http://www.gartneri-toftegaard.dk/menu.asp?l1=2&l2=2&l3=0 
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 Bjarne K. (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bjarne K. | 
  Dato :  20-05-08 19:30 |  
  |   
            
"Suede" <-----> wrote in message 
 news:1badnbLCFcwbjq7VnZ2dnUVZ8sPinZ2d@giganews.com...
 >
 > Jeg ved nøjagtig hvilken smag du efterlyser.
 > Måske hvis du dyrker din egen Habanero Dulce.
 > Gartneriet toftegaard har den, eller rettere havde den, for den er 
 > udsolgt.
 > Den smager sandsynligvis som habanero, men den har kun en styrke på 1 ud 
 > af 11.
 > Så kan man jo bare justere styrken med 1 af de hotte habanero.
 >  http://www.gartneri-toftegaard.dk/menu.asp?l1=2&l2=2&l3=0
Fint. Tak for tippet.
 Kan godt lide at side at svede over en stærk chile ret, men kan også godt 
 lide den omtalte smag.
 Skal også have prøvet din spændende opskrift.
 Forøvigt, hvis der er nogen i gruppen der ligger inde med et par dåser Jigi 
 Jigi, eller skulle falde over dem i et supermarked, er jeg interesseret. Det 
 sidste er dog nok ikke så sandsynligt. Google kan ikke rigtigt finde noget 
 for mig. Tror firmaet er stoppet (Stewmate Products)
 Jigi Jigi = En karibisk ret med Scotch Bonnet chilies = Mums
 -- 
 Med venlig hilsen
 Bjarne K.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                  Ukendt (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ukendt | 
  Dato :  20-05-08 20:11 |  
  |   
            
 "Bjarne K." <bjk@ost.ppp> skrev i meddelelsen 
 news:48331891$0$56771$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
 
 >
 > Skal også have prøvet din spændende opskrift.
 >
 
 Jeg ser frem til at høre din anmeldelse.
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  3140 Abildgaard (21-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : 3140 Abildgaard | 
  Dato :  21-05-08 07:19 |  
  |  
 
            Bjarne K. wrote:
 > Kan godt lide at side at svede over en stærk chile ret, men kan også
 > godt lide den omtalte smag.
 >
 >
 > Skal også have prøvet din spændende opskrift.
 >
 > Forøvigt, hvis der er nogen i gruppen der ligger inde med et par
 > dåser Jigi Jigi, eller skulle falde over dem i et supermarked, er jeg
 > interesseret. Det sidste er dog nok ikke så sandsynligt. Google kan
 > ikke rigtigt finde noget for mig. Tror firmaet er stoppet (Stewmate
 > Products) Jigi Jigi = En karibisk ret med Scotch Bonnet chilies = Mums
 Prøv den tørrede jolokia fra chilihouse, hvor habanerosortens frugtsmag er 
 bevaret:  http://kortlink.dk/jolokia/5amz
Jigi Jigi kender jeg ikke - og det er jeg lidt overrasket over - men jeg går 
 omgående på jagt.
 -- 
       |¨ ¨ ¨ ¨ ¨¨ Torben
       |
 [OO]
   <>' 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                   Bjarne K. (21-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Bjarne K. | 
  Dato :  21-05-08 09:36 |  
  |   
            
"3140 Abildgaard" <FJERNbjorgheim@mail.dk> wrote in message 
 news:4833bec0$0$56779$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
 > Bjarne K. wrote:
 >> Kan godt lide at side at svede over en stærk chile ret, men kan også
 >> godt lide den omtalte smag.
 >>
 >>
 >> Skal også have prøvet din spændende opskrift.
 >>
 >> Forøvigt, hvis der er nogen i gruppen der ligger inde med et par
 >> dåser Jigi Jigi, eller skulle falde over dem i et supermarked, er jeg
 >> interesseret. Det sidste er dog nok ikke så sandsynligt. Google kan
 >> ikke rigtigt finde noget for mig. Tror firmaet er stoppet (Stewmate
 >> Products) Jigi Jigi = En karibisk ret med Scotch Bonnet chilies = Mums
 >
 > Prøv den tørrede jolokia fra chilihouse, hvor habanerosortens frugtsmag er 
 > bevaret:  http://kortlink.dk/jolokia/5amz
Vil jeg checke ud.
 >
 > Jigi Jigi kender jeg ikke - og det er jeg lidt overrasket over - men jeg 
 > går omgående på jagt.
 Tror ikke det er muligt at finde det. De oplysninger jeg har kunnet finde på 
 google om firmaet, er tilbage til år 2000.
 bl.a dette  http://www.accessmylibrary.com/coms2/summary_0286-28749147_ITM
Men derefter                                                   intet. 
 Snøft.
 -- 
 Med venlig hilsen
 Bjarne K.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                    3140 Abildgaard (21-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : 3140 Abildgaard | 
  Dato :  21-05-08 11:11 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
           Aksel Pedersen (20-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  20-05-08 19:13 |  
  |   
            
 "Suede" <-----> skrev i en meddelelse 
 news:s8OdnSSUMIBTMrPVnZ2dnUVZ8sninZ2d@giganews.com...
 
 
 > 9-10 friske jalapeno, kan fås i føtex til sygelig overpris.
 
 Hvis du har et drivhus, kan du selv lave dem.
 
 Mvh
 Aksel
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |