| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Pølser ! Fra : Harry Lund | 
  Dato :  01-05-08 16:27 |  
  |   
            I en opskrift for stegning af italienske pølser står, anvende 2 sp vand ved 
 stegningen i olie.
 Hvem forstår formålet med dette ?
 Venligst
 harry 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Peter Knutsen (01-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  01-05-08 19:58 |  
  |   
            Harry Lund wrote:
 > I en opskrift for stegning af italienske pølser står, anvende 2 sp vand ved 
 > stegningen i olie.
 > Hvem forstår formålet med dette ?
 
 Almindelig fysik: Temperaturen kan først overstige 100 grader når de 2 
 sp. vand er fordampet? (Hvilket åbenbart er ønskværdigt i netop den 
 opskrift.)
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Linde (01-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  01-05-08 21:57 |  
  |   
            
 "Peter Knutsen" <peter@sagatafl.invalid> skrev i meddelelsen 
 news:481a129f$0$15896$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > Harry Lund wrote:
 >> I en opskrift for stegning af italienske pølser står, anvende 2 sp vand 
 >> ved stegningen i olie.
 >> Hvem forstår formålet med dette ?
 >
 > Almindelig fysik: Temperaturen kan først overstige 100 grader når de 2 sp. 
 > vand er fordampet? (Hvilket åbenbart er ønskværdigt i netop den opskrift.)
 
 Næppe, vandet vil alligevel ikke indvirke på oliens temperatur da de ikke 
 blandes. Men det vil sikkert knitre og brase en hel del...hvilket kan være 
 ønskværdigt for opskriften. Måske det giver nogle pletter i et bestemt 
 mønster eller noget? Hvad står der rent faktisk i opskriften?
 
 Mvh
 Linde 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Harry Lund (02-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Harry Lund | 
  Dato :  02-05-08 07:32 |  
  |   
            Salsicce alle deici erbe:
 Prik pølserne, læg dem på en pande med 2 spsk vand og steg dem i ca 10 min 
 eller til de er gyldenbrune; vend ofte. Tilsæt krydderurter, bladcelleri og 
 skalotteløg og steg et par min. mere . Tilsæt vin og kog, til den er 
 fordampet.
 Det der med olie var åbenbart noget jeg havde fra en opskrift, sorry.
 Harry 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Peter Knutsen (02-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  02-05-08 12:06 |  
  |   
            Linde wrote:
 > 
 > "Peter Knutsen" <peter@sagatafl.invalid> skrev i meddelelsen 
 >> Almindelig fysik: Temperaturen kan først overstige 100 grader når de 2 
 >> sp. vand er fordampet? (Hvilket åbenbart er ønskværdigt i netop den 
 >> opskrift.)
 > 
 > Næppe, vandet vil alligevel ikke indvirke på oliens temperatur da de 
 > ikke blandes. Men det vil sikkert knitre og brase en hel del...hvilket 
 
 Mener du, at hvis man hælder noget vand og noget olie i samme beholder, 
 og opvarmer på den, så kan olien godt nå en temperatur der er højere end 
 vandets kogepunkts, selv om vandet endnu ikke er fordampet? Altså at 
 olien og vandet ikke automatisk vil have samme temperatur, indtil det 
 øjeblik hvor alt vandet er fordampet?
 
 Eller hvad er det helt *præcist* du siger?
 
 > kan være ønskværdigt for opskriften. Måske det giver nogle pletter i et 
 > bestemt mønster eller noget? Hvad står der rent faktisk i opskriften?
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Harry Lund (02-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Harry Lund | 
  Dato :  02-05-08 14:16 |  
  |   
            Rolig, Rolig,
 jeg er jo kommet til at blande to opskrifter sammen.
 Der er ingen olie.
 Men vandet får de meget fede italienske pølser til at "svede" fedt ud. Og 
 når vandet er kogt væk så steger pølsen i sit eget fedt.
 Selv jeg forstår det nu. :)))
 Harry 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Peter Knutsen (02-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  02-05-08 17:26 |  
  |   
            Harry Lund wrote:
 > Rolig, Rolig,
 > jeg er jo kommet til at blande to opskrifter sammen.
 > Der er ingen olie.
 > Men vandet får de meget fede italienske pølser til at "svede" fedt ud. Og 
 > når vandet er kogt væk så steger pølsen i sit eget fedt.
 > Selv jeg forstår det nu. :)))
 
 Ikke desto mindre så forstår jeg stadig ikke den fysik, som Linde tager 
 udgangspunkt i, hvor der åbenbart ingen termisk udveksling finder sted 
 mellem to væsker i samme beholder, uanset omn de er blandbare eller ej, 
 og jeg håber han vil forklare, hvordan det er han forestiller sig, at 
 det foregår.
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Linde (02-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  02-05-08 22:57 |  
  |   
            
"Peter Knutsen" <peter@sagatafl.invalid> skrev i meddelelsen 
 news:481b407c$0$15872$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 >
 > Ikke desto mindre så forstår jeg stadig ikke den fysik, som Linde tager 
 > udgangspunkt i, hvor der åbenbart ingen termisk udveksling finder sted 
 > mellem to væsker i samme beholder, uanset omn de er blandbare eller ej, og 
 > jeg håber han vil forklare, hvordan det er han forestiller sig, at det 
 > foregår.
 Jeg mente bare, at olie og vand ikke blandes, så vandet vil ikke hverken 
 hæve eller sænke temperaturen. Det vil bare fordampe lynhurtigt, med 
 oliestænk til følge, når olien bliver varmere end 100 grader. Det var ikke 
 meningen min post skulle foranledige de større tanker om termisk udveksling 
 eller lignende, der kan da sikkert godt være forhold hvor andet gælder  
Mvh
 Linde 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                Peter Knutsen (03-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  03-05-08 09:04 |  
  |  
 
            Linde wrote:
 > "Peter Knutsen" <peter@sagatafl.invalid> skrev i meddelelsen 
 >> Ikke desto mindre så forstår jeg stadig ikke den fysik, som Linde 
 >> tager udgangspunkt i, hvor der åbenbart ingen termisk udveksling 
 >> finder sted mellem to væsker i samme beholder, uanset omn de er 
 >> blandbare eller ej, og jeg håber han vil forklare, hvordan det er han 
 >> forestiller sig, at det foregår.
 > 
 > Jeg mente bare, at olie og vand ikke blandes, så vandet vil ikke hverken 
 > hæve eller sænke temperaturen. Det vil bare fordampe lynhurtigt, med 
 > oliestænk til følge, når olien bliver varmere end 100 grader. Det var 
 > ikke meningen min post skulle foranledige de større tanker om termisk 
 > udveksling eller lignende, der kan da sikkert godt være forhold hvor 
 > andet gælder  
Min pointe er at indtil det øjeblik hvor vandet er fordampet, så vil det 
 forhindre olien i at blive varmere end 100 grader.
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                 Padre (04-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Padre | 
  Dato :  04-05-08 00:07 |  
  |   
            Peter Knutsen skrev:
 
 > Min pointe er at indtil det øjeblik hvor vandet er fordampet, så vil det 
 > forhindre olien i at blive varmere end 100 grader.
 
 
 Det kommer vel an på pandens temperatur og forholdet mellem olie og vand.
 
 -- 
 padre
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  Peter Knutsen (04-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  04-05-08 12:23 |  
  |   
            Padre wrote:
 > Peter Knutsen skrev:
 >> Min pointe er at indtil det øjeblik hvor vandet er fordampet, så vil 
 >> det forhindre olien i at blive varmere end 100 grader.
 > 
 > Det kommer vel an på pandens temperatur og forholdet mellem olie og vand.
 
 Det er jeg slet ikke overbevist om.
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                   Padre (04-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Padre | 
  Dato :  04-05-08 14:25 |  
  |  
 
            Peter Knutsen skrev:
 > Det er jeg slet ikke overbevist om.
 Mej det kan jeg høre   
Men prøv at forestille dig at du hælder 1/2 deciliter olie iblandet 2 
 spiseskefulde vand på en støbejernspande, som varmet op til en 300 
 grader på et stort blus. Jeg tvivler på at vandet spiller nogen rolle i 
 forhold til oliens temperatur.
 -- 
 padre
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                    Erik Olsen DK (04-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Erik Olsen DK | 
  Dato :  04-05-08 15:07 |  
  |  
 
            Padre wrote:
 > Men prøv at forestille dig at du hælder 1/2 deciliter olie iblandet 2
 > spiseskefulde vand på en støbejernspande, som varmet op til en 300
 > grader på et stort blus. Jeg tvivler på at vandet spiller nogen rolle
 > i forhold til oliens temperatur.
 Så længe der stadig er vand i olie/vand-blandingen *), vil væskens 
 temperatur ikke overstige 100 gr C. Når vandet er fordampet, stiger 
 oliens temperatur yderligere.
 Vandet spiller altså en rolle indtil det er fordampet.
 *) Det er ikke afgørende hvor homogen blandingen er.
 -- 
 Venlig hilsen/Best regards
 Erik Olsen DK
 http://www.modelbaneteknik.dk/ 
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                     Peter Knutsen (04-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  04-05-08 15:13 |  
  |   
            Erik Olsen DK wrote:
 > Padre wrote:
 >>Men prøv at forestille dig at du hælder 1/2 deciliter olie iblandet 2
 >>spiseskefulde vand på en støbejernspande, som varmet op til en 300
 >>grader på et stort blus. Jeg tvivler på at vandet spiller nogen rolle
 >>i forhold til oliens temperatur.
 > 
 > Så længe der stadig er vand i olie/vand-blandingen *), vil væskens 
 > temperatur ikke overstige 100 gr C. Når vandet er fordampet, stiger 
 > oliens temperatur yderligere.
 > 
 > Vandet spiller altså en rolle indtil det er fordampet.
 
 Lige præcis min pointe.
 
 > *) Det er ikke afgørende hvor homogen blandingen er.
 
 Det har også hele tiden været min fornemmelse.
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                     Jonas Kofod (11-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jonas Kofod | 
  Dato :  11-05-08 15:44 |  
  |   
            Erik Olsen DK skrev:
 > Padre wrote:
 > 
 >> Men prøv at forestille dig at du hælder 1/2 deciliter olie iblandet 2
 >> spiseskefulde vand på en støbejernspande, som varmet op til en 300
 >> grader på et stort blus. Jeg tvivler på at vandet spiller nogen rolle
 >> i forhold til oliens temperatur.
 > 
 > Så længe der stadig er vand i olie/vand-blandingen *), vil væskens 
 > temperatur ikke overstige 100 gr C. Når vandet er fordampet, stiger 
 > oliens temperatur yderligere.
 
 Vand KOGER ved 100 C. Vand fordamper til luften ved alle temperaturer.
 
 > Vandet spiller altså en rolle indtil det er fordampet.
 
 Ja, men ikke som den temperatur indikater der foreslås. De to spiseskeer 
 vand kan være forduftet længe inden temperaturen når 100 C, eller 50 C 
 for den sags skyld.
 Husk at i denne sommerhede fordamper en gennemsnitsperson snildt vand 
 svarende en 4 % af kropsvægten (1,5-2 L i timen under fysisk aktivitet) 
 uden at vi taler om at dette er et tegn på at personenens hud har nået 
 100 C. To sølle dråber vand på en middelvarm pande holder ikke længe.
 
 > *) Det er ikke afgørende hvor homogen blandingen er.
 
 Det vil have betydning for blandingens kogepunkt. En blanding har kun 
 eet kogepunkt.
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                      Peter Knutsen (17-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Knutsen | 
  Dato :  17-05-08 01:10 |  
  |   
            Jonas Kofod wrote:
 > Erik Olsen DK skrev:
 >> Vandet spiller altså en rolle indtil det er fordampet.
 > 
 > Ja, men ikke som den temperatur indikater der foreslås. De to spiseskeer 
 > vand kan være forduftet længe inden temperaturen når 100 C, eller 50 C 
 > for den sags skyld.
 
 Men vi er enige om at tingene ikke kan nå¨over 100 C *før* alt vandet er 
 væk, ikke?
 
 > Husk at i denne sommerhede fordamper en gennemsnitsperson snildt vand 
 > svarende en 4 % af kropsvægten (1,5-2 L i timen under fysisk aktivitet) 
 > uden at vi taler om at dette er et tegn på at personenens hud har nået 
 > 100 C. To sølle dråber vand på en middelvarm pande holder ikke længe.
  >
 >> *) Det er ikke afgørende hvor homogen blandingen er.
 > 
 > Det vil have betydning for blandingens kogepunkt. En blanding har kun 
 > eet kogepunkt.
 
 Hvis blandingen indeholder vand, kan dens kogepunkt så være over 100 C?
 
 -- 
 Peter Knutsen
 sagatafl.org
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                       Jonas Kofod (27-05-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jonas Kofod | 
  Dato :  27-05-08 19:56 |  
  |  
 
            Peter Knutsen skrev:
 > Jonas Kofod wrote:
 >> Erik Olsen DK skrev:
 >>> Vandet spiller altså en rolle indtil det er fordampet.
 >>
 >> Ja, men ikke som den temperatur indikater der foreslås. De to 
 >> spiseskeer vand kan være forduftet længe inden temperaturen når 100 C, 
 >> eller 50 C for den sags skyld.
 > 
 > Men vi er enige om at tingene ikke kan nå¨over 100 C *før* alt vandet er 
 > væk, ikke?
 Nej.
 Blandinger har et "samlet" kogepunkt og begge komponenter koger samtidigt.
 Blandingers fordampning/fortætning følger sådan en kurve:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Image:Binary_Boiling_Point_Diagram.PNG
Blanding af vand og olie har altså et kogepunkt et sted her i mellem de 
 to. Da madolier har kogepunkter på 200 celsius vil blandingen have et 
 kogepunkt over 100 celsius. Da vandet koncentration er relativt lav vil 
 balancepunktet ligge tættere på olien høje kogepunkt.
 Almindeligvis vil en blanding af vand og olie på en pande altså have et 
 kogepunkt godt over 100 celsius og relativt tæt på oliens.
 >> Husk at i denne sommerhede fordamper en gennemsnitsperson snildt vand 
 >> svarende en 4 % af kropsvægten (1,5-2 L i timen under fysisk 
 >> aktivitet) uden at vi taler om at dette er et tegn på at personenens 
 >> hud har nået 100 C. To sølle dråber vand på en middelvarm pande holder 
 >> ikke længe.
 >  >
 >>> *) Det er ikke afgørende hvor homogen blandingen er.
 >>
 >> Det vil have betydning for blandingens kogepunkt. En blanding har kun 
 >> eet kogepunkt.
 > 
 > Hvis blandingen indeholder vand, kan dens kogepunkt så være over 100 C?
 Ja da, ellers er der ikke tale om en blanding.
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |