"Insekter på maden gav rabat" Politiken-overskrift 2.4
 
 En restaurant i Dubai leverede en regning til gæster, der var anført et 25% 
 nedslag i prisen på grund af "insekter på maden".
 
 Ingen havde bemærket noget, men myndighederne kører en kampagne som "Gulf 
 News "-avisen følger op på - derfor!
 
 Det er klassisk børnelærdom, at fluer kan sætte sig skiftevis på mad og lort 
 og derved overføre farlige mikrober (fx salmonella-smittekim) til maden.
 
 Hvis således forurenet kød henstår som en sammenkogt lunken ret kan alvorlig 
 salmonealla-smitte opstå, typisk med diarre til følge.
 
 Men hvis kødet blev behandlet korrekt fra slagterens side og kom direkte fra 
 køleskab/fryser til ovn/gryde/pande og ikke holdtes lunken-varmt  i timevis, 
 er der ingen risiko overhovedet.
 
 Faktisk er det skrivebordsteori, at fluer kan levere smitte der kan 
 opformeres og skabe infektion af denne type. Et konkret tilfælde er aldrig 
 beskrevet.
 
 Men det kan ikke udelukkes.
 
 Kakerlakker, frømøl, klanner og andre hyppige insekter i et køkken kan end 
 ikke udfra skrivebordsteori overføre smitte. Det er ren hysteri at der ofres 
 resourcer på at holde disse "uklækre" insekter væk fra maden - men  larver 
 fra frømøl og klannere kan efterlade dårligtsmagende men ufarlig 
 larve-afføring, men det rammer primært produkter der efterlades udenfor 
 køleskab i månedsvis.
 
 Engang havde jeg i Mata købt naturris og jeg hørte en knitrende lyd fra 
 pakken og åbnede og fandt næsehornsbiller fra et uland i stort antal.
 
  Arten lever ikke i Danmark og kan ikke formere sig i vore temperaturer
 
  Jeg afleverede til forhandler og fik lov at vælge produkter for et fem 
 gange større beløb fra samme firma, Nutana.
 
 I kornlagre i ulande er sådanne insekter frygtet som SVIND DVS TAB,  der 
 formindsker det lagrede korns mængde, men sygdom skabes ikke ad denne vej.
 
 Forleden havde jeg frømøl fra nogle glemte småkager i en metaldåse- som jeg 
 troede var lufttæt - men både emballager og dåser med små sprækker ved 
 skruelåget kan give adgang til et flexibelt møl eller dets læggebrod, som æg 
 indføres med.
 
 Smagen var en anelse forringet, men om det skyldtes harskning af fedstoffet 
 pga ilt og stuetemperatur i månedsvis, eller det skyldtes  insekterne, var 
 ikke til at afgøre.
 
 
  
            
             |