| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Hvilken olie til friturestegning Fra : Peter Noes | 
  Dato :  14-03-08 21:13 |  
  |   
            Hej Gruppe
 
 Hver gang jeg skal friturestege, står jeg altid i supermarkedet og 
 spekulerer om jeg skal tage rapsolie eller solsikkeolie (eller måske noget 
 helt 3, de har jo også noget der hedder fritureolie, men det kunne jo være 
 et navn der bare skal få "normal" olie til at koste 3 gange så meget).
 
 Jeg lavede hjemmelavede pomfritter i aften i rapsolie, med et i min verden 
 udemærket resultat.
 
 Men angående sundhed, så står der jo på flaskerne (både solsikke og raps) at 
 man ikke må varme for hårdt op. Min kære mor prædiker om at visse olier, når 
 de varmes op, bliver "livsfarlige" og afgiver "mærkelige" stoffer!
 
 Så hvis I skulle friturestege noget til jeres sunde familier....hvilken olie 
 ville I så vælge (hvis det nu ikke skal være dyrt jordnødde olie, men en 
 billig fra Netto/fakta)
 
 Venlig hilsen
 Peter 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (15-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  15-03-08 00:31 |  
  |   
            "Peter Noes" wrote:
 
 >Så hvis I skulle friturestege noget til jeres sunde familier....hvilken olie 
 >ville I så vælge (hvis det nu ikke skal være dyrt jordnødde olie, men en 
 >billig fra Netto/fakta)
 
 De billige olier er udvundet af resterne af udvindingen af de bedre
 olier, og de indeholder betydelige mængder af rester af div. giftige
 kemikalier, og de burde have advarsler påtrykt mod at indtages som
 føde.
 
 Koldpessede olier er som regel gode i sundhedsmæssig henseende. Men
 mange er usunde, da de stort set kun indeholder de olier (fedtsyrer),
 som vi allerede får alt for meget af (jordnødde- tidsel- ).
 Smagsmæssigt kan de med fordel bruges i behersket mængde.
 
 Koldpresset rapskimolie er ofte på tilbud for kr 25 for en halv liter.
 Billigere kan det næppe gøres, hvis sundheden skal regnes med.
 
 Kommer vi til egnetheden til at tåle høje temperaturer, kommer der en
 overraskende liste frem: Bedst egnet er kokosolie, næstbedst er
 filtreret jomfru-olivenolie, og - på trediepladsen kommer såmænd smør
 (altså klaret smør = geeh, hvor proteinstofferne er sorteret fra)
 
 Sundhedsmæssigt er listen baseret på de fedtsyrer, som typisk mangler
 i den danske kost (omega-3) samt fraværet af evnen til at danne
 skadelige forbindelser ved høje temperaturer.
 
 En overset olie er hørfrøolie, som udmærker sig ved et meget højt
 indhold af omega-3; men her taler vi ikke længere om friture, så slut
 herfra.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (15-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  15-03-08 00:38 |  
  |  
 
            Emil skrev:
 > En overset olie er hørfrøolie, som udmærker sig ved et meget
 > højt indhold af omega-3;
 Og hampefrøolie, som udmærker sig ved sit indhold af GLA og sin 
 meget delikate smag.
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
 http://klaus.seistrup.dk/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jens Bruun (15-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  15-03-08 11:01 |  
  |   
            "Emil" <emilsen@nowhere.invalid> skrev i en meddelelse
 news:6jult3pfs4q01si2c9cpbc58gjl6gfdf85@4ax.com
 
 > De billige olier er udvundet af resterne af udvindingen af de bedre
 > olier, og de indeholder betydelige mængder af rester af div. giftige
 > kemikalier, og de burde have advarsler påtrykt mod at indtages som
 > føde.
 
 Hvilke rester af div. giftige kemikalier indeholde supermarkedets billige 
 rapsolie til otte kr. for en liter?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  16-03-08 02:23 |  
  |   
            "Jens Bruun" wrote:
 
 >"Emil" skrev:
 >> De billige olier er udvundet af resterne af udvindingen af de bedre
 >> olier, og de indeholder betydelige mængder af rester af div. giftige
 >> kemikalier, og de burde have advarsler påtrykt mod at indtages som
 >> føde.
 
 >Hvilke rester af div. giftige kemikalier indeholde supermarkedets billige 
 >rapsolie til otte kr. for en liter?
 
 Det véd ingen med sikkerhed; men det er værrer end vi bryder os om at
 vide. Ud over de kendte ting, KAN der forekomme kemi i så ringe (ikke
 nødvendigvis ufarlige) mængder, at det ikke skal deklareres.
 
 Efter udvindingen af olier ved høj varme og tryk (som i sig selv
 ødelægger olien og dens naturlige indhold af nogle vitaminer og
 antioxydanter), er der stadig en olierest i råmassen.
 Derfor blandes resterne op med en række opløsningsmidler, normalt
 bl.a. HEXAN, som bagefter koges ud af olien; men der er altid en rest
 af disse giftige opløsningsmidler, typisk omkring 100 ppm.
 
 Opløsningsmidlerne ødelægger også nogle fedtopløselige vitaminer (E)
 og nogle antioxydanter, som ellers ville beskytte olien og de personer
 som spiser olien.
 I stedet tilsættes nogle andre antioxydanter (BHT og BHA), som alene
 har til formål at forlænge olien holdbarhedsdato. Stofferne er
 problematiske og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Af etiske
 grunde er der aldrig ført bevis herfor (hvem vil være
 forsøgspersoner?).
 Opløsningsmidlerne kan også overføre toksisk materiale, som måtte
 befinde sig på råvaren, til olien.
 
 Så der er gode grunde til at bruge sunde olier og fedtstoffer, som
 f.eks. kokosolie, olivenolie, smør, hørfrøolie o.s.v., da de er
 vigtige for vort helbred; men det er en anden - og meget lang -
 historie.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Kurt Hansen (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  16-03-08 10:47 |  
  |   
            On Sun, 16 Mar 2008 02:23:16 +0100, Emil wrote:
 
 > "Jens Bruun" wrote:
 > 
 >>"Emil" skrev:
 >>> De billige olier er udvundet af resterne af udvindingen af de bedre
 >>> olier, og de indeholder betydelige mængder af rester af div. giftige
 >>> kemikalier, og de burde have advarsler påtrykt mod at indtages som
 >>> føde.
 
 > Derfor blandes resterne op med en række opløsningsmidler, normalt
 > bl.a. HEXAN, som bagefter koges ud af olien; men der er altid en rest
 > af disse giftige opløsningsmidler, typisk omkring 100 ppm.
 
 At selv så små værdier har effekt og kan registreres, kan opleves på egen
 krop. Smag en ikke-røget maltwhisky og prøv derefter whiskies med stigende
 intensitet. Når phenolindholdet kommer op på omkring 50 ppm, står selv de
 mest fanatiske af. Det smager meget kraftigt igennem.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           -V- (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : -V- | 
  Dato :  16-03-08 12:10 |  
  |   
            On Mar 16, 2:23 am, Emil <emil...@nowhere.invalid> wrote:
 > Stofferne er problematiske og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Af etiske
 > grunde er der aldrig ført bevis herfor (hvem vil være
 > forsøgspersoner?).
 
 Ahh, det var en dum sætning, Emil.
 
 Der findes mange og meget gode metoder (ud over at smage på skidtet!)
 for at afgøre om noget er kræftfremkaldende eller ej - Ames Test blev
 fx. opfundet i starten af 70'erne.
 
 
 
 
  
 -V-
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  16-03-08 20:07 |  
  |   
            -V- wrote:
 
 >Emil wrote:
 >> Stofferne er problematiske og mistænkes for at være kræftfremkaldende. Af etiske
 >> grunde er der aldrig ført bevis herfor (hvem vil være
 >> forsøgspersoner?).
 
 >Ahh, det var en dum sætning, Emil.
 
 Nej; den var ganske velovervejet! Husk på, at vi befinder os i en
 gruppe af almindelige forbrugere, hvorfor jeg har forsøgt at nedtone
 mit sprogbrug til noget, som alle kan forstå.
 
 BHT og BHA er begge mistænkt for at være skyld i hjerneskader og
 kræft, hvilket er bevist i en række undersøgelser.
 
 Men siden stofferne stadig tilsættes de billige spiseolier, må
 beviserne ikke være stærke nok for div. myndigheder, så forbrugerne
 fortsat forgifter sig i de billige fritureolier.
 
 
 >Der findes mange og meget gode metoder (ud over at smage på skidtet!)
 >for at afgøre om noget er kræftfremkaldende eller ej - Ames Test blev
 >fx. opfundet i starten af 70'erne.
 
 Nu er det snart en halv snes år siden jeg sidst beskæftigede mig med
 emnet, og dengang bølgede meningerne om div. forsøg i flere retninger.
 
 Har du opdateret viden om emnet, er jeg lutter øjne og øren.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Anders Wegge Jakobse~ (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Anders Wegge Jakobse~ | 
  Dato :  16-03-08 20:12 |  
  |  
 
            Emil <emilsen@nowhere.invalid> writes:
 > Nej; den var ganske velovervejet! Husk på, at vi befinder os i en
 > gruppe af almindelige forbrugere, hvorfor jeg har forsøgt at nedtone
 > mit sprogbrug til noget, som alle kan forstå.
  Ren nysgerrighed, hvordan ser du på tilsætningsstoffer som aspartam
 og DHMO ( http://www.dhmo.org) ?
 -- 
 // Wegge
 < http://geowiki.wegge.dk/wiki/Forside> - Alt om geocaching
 Bruger du den gratis spamfighther ser jeg kun dine indlæg *EN* gang.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             Emil (16-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  16-03-08 22:43 |  
  |  
 
            Anders Wegge Jakobsen wrote:
 > Ren nysgerrighed, hvordan ser du på tilsætningsstoffer som aspartam
 >og DHMO ( http://www.dhmo.org) ?
 Aspartam er yderst virksomt myrebekæmpelsesmiddel med mirakuløs
 bivirkning: De fodres som myrer; men de dør som fluer!
 DHMO i fast form kan neutraliseres med whisky; men det kan næppe redde
 vores grundvand fra forureningen.
 m.v.h. Emil
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |