| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Økologi og dyrevelfærd i Viborg? Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  26-02-08 13:22 |  
  |   
            Siden vi mistede "Gårdbutikken", har det stået skralt til med udbudet af
 kvalitetsfødevarer i Viborg. Yderligere en slagter og en fiskemand er
 lukket, så det er supermarkederne der dominerer.
 
 Jeg har ikke været voldsomt aktiv med at søge, men køber økologisk og Fair
 Deal-produkter der hvor jeg finder det.
 
 Hvor finder man det største udvalg af kvalitetsfødevarer i Viborg?
 
 Apropos økologi: Det er fint og ønskværdigt, men jeg savner muligheden for
 at orientere mig om produktionsformen. Blændværk som skrabeæg, er jo ren
 svindel og jeg klynger mig derfor til de æg der kaldes "fra fritgående
 høns", men jeg føler mig usikker.
 
 Desværre består standardudvalget af økologiske varer jo mestendels af mælk,
 æg og når det går højt: mel, pasta og kaffe, men hvad med kød og alt det
 andet?
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jens Bruun (26-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  26-02-08 19:06 |  
  |   
            "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse
 news:154dk56dzyixr.1i2579pnu4ffm.dlg@40tude.net
 
 > Hvor finder man det største udvalg af kvalitetsfødevarer i Viborg?
 
 Nu er du vel klar over, at økologiske fødevarer ikke er det samme som 
 kvalitetsfødevarer - ikke?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Kurt Hansen (27-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  27-02-08 00:23 |  
  |   
            On Tue, 26 Feb 2008 19:06:01 +0100, Jens Bruun wrote:
 
 > "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse
 > news:154dk56dzyixr.1i2579pnu4ffm.dlg@40tude.net
 > 
 >> Hvor finder man det største udvalg af kvalitetsfødevarer i Viborg?
 > 
 > Nu er du vel klar over, at økologiske fødevarer ikke er det samme som 
 > kvalitetsfødevarer - ikke?
 
 Jo, jo, bestemt da og i mit indlæg nævner jeg da også både det ene og det
 andet, men måske rodet lidt sammen.
 
 Jeg vil først og fremmest have kvalitet, men jeg priopriterer økologi og
 ikke mindst dyrevelfærd meget højt, når jeg skal vælge.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Jens Bruun (27-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  27-02-08 00:30 |  
  |   
            "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse
 news:127ewc35rwte2.5ra62axujkh0$.dlg@40tude.net
 
 > Jeg vil først og fremmest have kvalitet, men jeg priopriterer økologi
 > og ikke mindst dyrevelfærd meget højt, når jeg skal vælge.
 
 For nu at være lidt polemisk (jeg ved det godt - det ligner ellers ikke 
 mig): Meget få fødevarer vinder i smagskvalitet ved at være økologiske. 
 Faktisk er det typisk lige omvendt, hvis vi ser bort fra særligt 
 mejeriprodukter.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Kurt Hansen (27-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  27-02-08 08:47 |  
  |   
            On Wed, 27 Feb 2008 00:29:37 +0100, Jens Bruun wrote:
 
 > "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse
 > news:127ewc35rwte2.5ra62axujkh0$.dlg@40tude.net
 > 
 >> Jeg vil først og fremmest have kvalitet, men jeg priopriterer økologi
 >> og ikke mindst dyrevelfærd meget højt, når jeg skal vælge.
 > 
 > For nu at være lidt polemisk (jeg ved det godt - det ligner ellers ikke 
 > mig): Meget få fødevarer vinder i smagskvalitet ved at være økologiske. 
 > Faktisk er det typisk lige omvendt, hvis vi ser bort fra særligt 
 > mejeriprodukter.
 
 I modsætning til efterhånden mange andre, synes jeg ikke der er noget galt
 i et være polemisk. Polemik/debat er, så længe det holdes i et civiliseret
 sprog og toneleje, berigende.
 
 Jeg vil strække mig så langt, at jeg erkender min ambivalens: Hvad har
 egentlig højst prioritet, når det kommer til stykket? Jeg er ikke hellig og
 indtager da en del fødevarer der ikke er økologiske, men hvis jeg kan få
 økologisk i en god kvalitet, foretrækker jeg det - uanset prisen.
 
 Jeg ville dog ønske, at jeg, som forbruger, havde større mulighed for at
 tilvælge produkter, hvor der ligger en ordentlig dyrevelfærd bag.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Aksel Pedersen (28-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  28-02-08 15:44 |  
  |   
            
 "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse 
 news:hnqt7itqs8z1$.u1l89dx5j9d9$.dlg@40tude.net...
  Jeg er ikke hellig og
 > indtager da en del fødevarer der ikke er økologiske, men hvis jeg kan få
 > økologisk i en god kvalitet, foretrækker jeg det - uanset prisen.
 >
 > Jeg ville dog ønske, at jeg, som forbruger, havde større mulighed for at
 > tilvælge produkter, hvor der ligger en ordentlig dyrevelfærd bag.
 > -- 
 
 Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 Der er ingen smags- eller kvalitetsforbedring - ofte tværtimod.
 Ingen dokumenteret sundhedsforbedring.
 Derimod dyrere varer.
 Det er meget vanskeligt at dokumentere en virkelig fordel ved økologiske 
 varer.
 Jeg tror, de fleste tilhængere kun er stærke i troen og ikke har 
 forudsætninger for at skelne mellem drøm og virkelighed indenfor dette 
 område.
 Den forbedrede dyrevelfærd - hvis den virkelig gennemføres - er imidlertid 
 noget, der burde ligge alle - økologitilhængere eller ej - meget stærkt på 
 sinde. Det er afskyeligt, at industrialiseringen indenfor husdyrbruget i 
 stort omfang giver vore medskabninger i staldene så uværdige forhold. Det 
 kan vi ikke være bekendt.
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Trine Kornum Christi~ (28-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~ | 
  Dato :  28-02-08 16:11 |  
  |  
 
            "Aksel Pedersen" <akselp@hotmail.com> writes:
 > Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 Her i huset bliver der købt økologiske mælkeprodukter af
 dyrevelfærdsmæssige årsager. 
 > Der er ingen smags- eller kvalitetsforbedring - ofte tværtimod.
 Thises økologiske A-38 smager bedre end Arlas almindelige A-38, men om
 det er økologien eller andet, ved jeg ikke.
 > Den forbedrede dyrevelfærd - hvis den virkelig gennemføres - er imidlertid 
 > noget, der burde ligge alle - økologitilhængere eller ej - meget stærkt på 
 > sinde. Det er afskyeligt, at industrialiseringen indenfor husdyrbruget i 
 > stort omfang giver vore medskabninger i staldene så uværdige forhold. Det 
 > kan vi ikke være bekendt.
 Jeg kan kun være enig. Jeg køber helst frilandskød, men jeg må
 indrømme at nærigheden sommetider tager over. 
 Jeg kunne godt ønske mig en meget skrappere lovgivning om dyrevelfærd
 i Danmark. Det ville gøre at sjufter som mig selv ikke ville tage det
 billigere konventionelle kød, men at alle ville være nødt til at købe
 kød fra dyr der har haft det godt. Men med frihandel indenfor EU og
 diverse andre markedsøkonomiske betragtninger vil det næppe nogensinde
 kunne lade sig gøre. Men jeg tror det er vejen frem. Vi skal slet ikke
 have et valg, vi skal tvinges til at gøre det rigtige.
 Mvh Trine
 -- 
 Hyggelig B'n'B i Nordjylland - plads til fire personer, hunde velkomne
 Stor brugskunstforretning med komplet sortiment i de søde Gjøltrolde
 http://www.triane.dk - I Biersted, nord for Aalborg
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                Jan Boegh (28-02-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jan Boegh | 
  Dato :  28-02-08 19:04 |  
  |  
 
            "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse 
 news:uy795t8un.fsf@trinekc.dk...
 > kunne lade sig gøre. Men jeg tror det er vejen frem. Vi skal slet ikke
 > have et valg, vi skal tvinges til at gøre det rigtige.
 Hip Hip Pol Pot!
 Det rystende er ikke at folk vil tvinge andre til at gøre det rigtige, det 
 virkeligt forfærdelige er manglen på tvivl om hvad der er det rigtige.
 vh
 Jan
 -- 
 Jan Bøgh |      http://jan.boegh.net
In the beginning God made 'the light.' Shortly thereafter God made three big
 mistakes. The first mistake was called MAN, the second mistake was called
 WO-MAN, and the third mistake was the invention of THE POODLE. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                Inger D. (09-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Inger D. | 
  Dato :  09-03-08 18:29 |  
  |   
            
 >> Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 >
 > Her i huset bliver der købt økologiske mælkeprodukter af
 > dyrevelfærdsmæssige årsager.
 
 "Økologi" er absolut ingen garant for dyrevelfærd, så hvis det er din 
 motivation, kan du, efter min mening, ligeså godt spare pengene.
 
 Inger D. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Kurt Hansen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  01-03-08 10:29 |  
  |   
            On Thu, 28 Feb 2008 15:43:33 +0100, Aksel Pedersen wrote:
 
 > "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse 
 > news:hnqt7itqs8z1$.u1l89dx5j9d9$.dlg@40tude.net...
 >  Jeg er ikke hellig og
 >> indtager da en del fødevarer der ikke er økologiske, men hvis jeg kan få
 >> økologisk i en god kvalitet, foretrækker jeg det - uanset prisen.
 >>
 >> Jeg ville dog ønske, at jeg, som forbruger, havde større mulighed for at
 >> tilvælge produkter, hvor der ligger en ordentlig dyrevelfærd bag.
 >> -- 
 > 
 > Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 > Der er ingen smags- eller kvalitetsforbedring - ofte tværtimod.
 > Ingen dokumenteret sundhedsforbedring.
 > Derimod dyrere varer.
 > Det er meget vanskeligt at dokumentere en virkelig fordel ved økologiske 
 > varer.
 
 For mig er det langt hen ad vejen et holdningsspørgsmål, men lad mig
 spørge: når du samler ingredienser til dine kryddersnapse, plukker du så
 røllike, rejnfan, hyben og røn, der vokser i vejsiden, eller søger du lidt
 ind i landet? Og når vi nu er i gang: foretrækker du afgrøder der er pumpet
 med kunstgødning, stråforkortere og som er sprøjtet med pesticider?
 
 Nuvel, det kan da godt være, at jeg sætter tingene lidt på spidsen og
 forenkler lidt, men for mig er der ingen tvivl: uanset om jeg kan smage
 forskel eller ej, foretrækker jeg økologiske produkter. Men selvfølgelig må
 jeg give dig ret i, at økologi, i sig selv, ikke er et kvalitetsstempel og
 jeg køber da også, som tidligere nævnt, ikke-økologisk, når valget ikke
 eksisterer, eller at der er en åbenlys kvalitetsforskel.
 
 > Den forbedrede dyrevelfærd - hvis den virkelig gennemføres - er imidlertid 
 > noget, der burde ligge alle - økologitilhængere eller ej - meget stærkt på 
 > sinde. Det er afskyeligt, at industrialiseringen indenfor husdyrbruget i 
 > stort omfang giver vore medskabninger i staldene så uværdige forhold. Det 
 > kan vi ikke være bekendt.
 
 Det var netop et af mine oprindelige udsagn: at jeg ønsker bedre oplysning
 om, under hvilke vilkår produkterne er blevet til. Jeg nægter at spise æg
 fra burhøns, men informationen er vildledende. Hvilket liv har hønsene
 haft, hvis jeg køber landæg eller skrabeæg? Disse begreber har industrien
 (ikke landmændene) opfundet for at dølge, at der i virkeligheden er tale om
 burhøns, blot med et par høns færre pr. bur.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Kurt Hansen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kurt Hansen | 
  Dato :  01-03-08 11:45 |  
  |   
            On Sat, 1 Mar 2008 10:28:34 +0100, Kurt Hansen wrote:
 
 > Det var netop et af mine oprindelige udsagn: at jeg ønsker bedre oplysning
 > om, under hvilke vilkår produkterne er blevet til. Jeg nægter at spise æg
 > fra burhøns, men informationen er vildledende. Hvilket liv har hønsene
 > haft, hvis jeg køber landæg eller skrabeæg? Disse begreber har industrien
 > (ikke landmændene) opfundet for at dølge, at der i virkeligheden er tale om
 > burhøns, blot med et par høns færre pr. bur.
 
 Ak, ak, så mistede jeg min dyd. Ikke så snart havde jeg i vilskab skrevet
 ovenstående, før jeg satte mig til rette med en kop økologisk Fair
 Deal-kaffe med det nye nummer af Samvirke. Der er en artikel om, at salget
 af buræg hitter og at folk er ligeglade, når bare det er billigt. Ikke at
 det kommer som en overraskelse, men artiklen beskriver de forskellige
 produktionsformer og specificerer kategorierne.
 
 Jeg må trække mit udsagn tilbage om, at skrabeæg også er buræg. Skrabeæg
 kommer fra høns, der går i flokke på op til 10.000, med højst 9 høns pr.
 kvadratmeter.
 -- 
 Venlig hilsen
 Kurt Hansen
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 Aksel Pedersen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  01-03-08 14:55 |  
  |   
            
 "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse 
 news:fmaxrsd4ya0l.1q2fmrbpll7vp.dlg@40tude.net...
 
 >
 > Ak, ak, så mistede jeg min dyd. Ikke så snart havde jeg i vilskab skrevet
 > ovenstående, før jeg satte mig til rette med en kop økologisk Fair
 > Deal-kaffe med det nye nummer af Samvirke.
 
 Jeg springer lige over til Kaffe.  Jeg kender ikke denne Fair Deal kaffe 
 eller  hvordan den retfærdiggør brugen af "Fair".
 Men jeg kan sige, at det ikke er fair, at vi kan købe kaffe så billigt, som 
 tilfældet er.  Ca. 20 - 30 kroner for 500 gr kaffe - inklusiv moms og 
 diverse andre uhyre fortjenester til mellemhandlerne - er simpelthen for 
 groft.
 Der er et stort arbejde med dyrkning, plukning og forarbejdning, som 
 foretages af ofte meget fattige landmænd i Mellemamerika eller Afrika, inden 
 produktet kan videresendes til industriel forarbejdning andetsteds.
 Den fattige kaffedyrker får søreme ikke meget for sit arbejde. Jeg har stor 
 lyst til at betale noget mere, under forudsætning af, at pengene kommer 
 dyrkeren til gode.
 Dette er det imidlertid vanskeligt at få sikkerhed for.  Ligesom med al 
 anden "godgørenhed" er det sansynligt, at pengene havner i de forkerte 
 lommer.
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  Jens Bruun (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-03-08 15:14 |  
  |   
            "Aksel Pedersen" <akselp@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 news:1ea09$47c9604e$55182810$11794@news.arrownet.dk
 
 > Jeg springer lige over til Kaffe.  Jeg kender ikke denne Fair Deal
 > kaffe eller  hvordan den retfærdiggør brugen af "Fair".
 > Men jeg kan sige, at det ikke er fair, at vi kan købe kaffe så
 > billigt, som tilfældet er.  Ca. 20 - 30 kroner for 500 gr kaffe -
 > inklusiv moms og diverse andre uhyre fortjenester til mellemhandlerne
 > - er simpelthen for groft.
 
 Det eneste ægte fair, vi kan gøre, er at fjerne vore helt urimelige 
 toldmure, der holder fødevarer fra den 3. verden ude, så vi efterfølgende 
 kan få et skud god samvittighed ved at pumpe milliarder tilbage til den 3. 
 som ulandsbistand - en bistand, der selvfølgelig havner i de forkerte 
 lommer.
 
 Afrika, f.eks., er verdens mest frugtbare kontinent. Man kan bl.a. høste 
 fire gange om året. Afrika kunne forsyne hele verden med gode og velsmagende 
 råvarer (så er jeg vist lidt on-topic igen), hvis vi valgte at lade dem gøre 
 dér, i stedet for at holde deres varer ude med toldmure samtidig med, at vi 
 smadrer deres samfund med ulandsbistand.
 
 Ulandsbistand er forøvrigt, når man tager fra de fattige i de rige lande og 
 giver det til de rige i de fattige lande.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                   Aksel Pedersen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  01-03-08 21:39 |  
  |   
            
 "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:n5Wdnd7-c_Q0-VTanZ2dnUVZ8sCknZ2d@giganews.com...
 > "Aksel Pedersen" <akselp@hotmail.com> skrev i en meddelelse
 > news:1ea09$47c9604e$55182810$11794@news.arrownet.dk
 >
 >> Jeg springer lige over til Kaffe.  Jeg kender ikke denne Fair Deal
 >> kaffe eller  hvordan den retfærdiggør brugen af "Fair".
 >> Men jeg kan sige, at det ikke er fair, at vi kan købe kaffe så
 >> billigt, som tilfældet er.  Ca. 20 - 30 kroner for 500 gr kaffe -
 >> inklusiv moms og diverse andre uhyre fortjenester til mellemhandlerne
 >> - er simpelthen for groft.
 >
 > Det eneste ægte fair, vi kan gøre, er at fjerne vore helt urimelige 
 > toldmure, der holder fødevarer fra den 3. verden ude, så vi efterfølgende 
 > kan få et skud god samvittighed ved at pumpe milliarder tilbage til den 3. 
 > som ulandsbistand - en bistand, der selvfølgelig havner i de forkerte 
 > lommer.
 >
 > Afrika, f.eks., er verdens mest frugtbare kontinent. Man kan bl.a. høste 
 > fire gange om året. Afrika kunne forsyne hele verden med gode og 
 > velsmagende råvarer (så er jeg vist lidt on-topic igen), hvis vi valgte at 
 > lade dem gøre dér, i stedet for at holde deres varer ude med toldmure 
 > samtidig med, at vi smadrer deres samfund med ulandsbistand.
 >
 > Ulandsbistand er forøvrigt, når man tager fra de fattige i de rige lande 
 > og giver det til de rige i de fattige lande.
 
 Er helt og aldeles ening med dig!
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  Lou (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lou | 
  Dato :  01-03-08 15:28 |  
  |  
 
            On Sat, 1 Mar 2008 14:55:25 +0100, Aksel Pedersen wrote:
 > "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse 
 > news:fmaxrsd4ya0l.1q2fmrbpll7vp.dlg@40tude.net...
 > 
 >>
 >> Ak, ak, så mistede jeg min dyd. Ikke så snart havde jeg i vilskab skrevet
 >> ovenstående, før jeg satte mig til rette med en kop økologisk Fair
 >> Deal-kaffe med det nye nummer af Samvirke.
 > 
 > Jeg springer lige over til Kaffe.  Jeg kender ikke denne Fair Deal kaffe 
 > eller  hvordan den retfærdiggør brugen af "Fair".
 > Men jeg kan sige, at det ikke er fair, at vi kan købe kaffe så billigt, som 
 > tilfældet er.  Ca. 20 - 30 kroner for 500 gr kaffe - inklusiv moms og 
 > diverse andre uhyre fortjenester til mellemhandlerne - er simpelthen for 
 > groft.
 > Der er et stort arbejde med dyrkning, plukning og forarbejdning, som 
 > foretages af ofte meget fattige landmænd i Mellemamerika eller Afrika, inden 
 > produktet kan videresendes til industriel forarbejdning andetsteds.
 > Den fattige kaffedyrker får søreme ikke meget for sit arbejde. Jeg har stor 
 > lyst til at betale noget mere, under forudsætning af, at pengene kommer 
 > dyrkeren til gode.
 > Dette er det imidlertid vanskeligt at få sikkerhed for.  Ligesom med al 
 > anden "godgørenhed" er det sansynligt, at pengene havner i de forkerte 
 > lommer.
 Lige præcist Fair Deal-mærket sikrer dig dette.
 - Bønderne er sikret en fair pris for deres produkter
 - Arbejderne er sikret ordentlige arbejdsforhold
 - Miljøet skånes i produktionen.
 Den jeg har til smagstest i øjeblikket er fra Peter Larsen. Jeg har i en
 lang periode sværget til Jacobs Night & Day, da den er kofeinfri og det var
 lykkedes mig at overbevise mig selv om, at dette var en kvalitet, som jeg
 ikke kunne undvære.
 Besjælet af tanken om økologi (traditionel kaffe sprøjtes intensivt) og
 Fair Deal (af de grunde du nævner), er jeg nu igang med at afprøve
 forskellige bønner. Peter Larsens er rigtig udmærket, god duft og smag og
 jeg har endnu ikke fået hovedpine af kofeinen.
 Se en oversigt over de mere end 20 forskellige kaffer, der opfylder
 betingelserne og bærer mærket. Det står oven i købet anført hvor de enkelte
 kan købes:
 http://www.maxhavelaar.dk/PRODUKTER/Kaffe.aspx
Om kaffebønder, Fair deal m.m., læs her:
 http://www.maxhavelaar.dk/PRODUKTER/Kaffe/Kaffeb%C3%B8nder.aspx
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                   Aksel Pedersen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  01-03-08 21:31 |  
  |   
            
 "Lou" <lou@strawman.com> skrev i en meddelelse 
 news:1p6g6clluw49b$.1iw7d4jrw8ty1$.dlg@40tude.net...
 > On Sat, 1 Mar 2008 14:55:25 +0100, Aksel Pedersen wrote:
 >
 
 >> Den fattige kaffedyrker får søreme ikke meget for sit arbejde. Jeg har 
 >> stor
 >> lyst til at betale noget mere, under forudsætning af, at pengene kommer
 >> dyrkeren til gode.
 >> Dette er det imidlertid vanskeligt at få sikkerhed for.  Ligesom med al
 >> anden "godgørenhed" er det sansynligt, at pengene havner i de forkerte
 >> lommer.
 >
 > Lige præcist Fair Deal-mærket sikrer dig dette.
 Hvordan?
 > - Bønderne er sikret en fair pris for deres produkter
 Hvordan?
 > - Arbejderne er sikret ordentlige arbejdsforhold
 Hvordan?
 > - Miljøet skånes i produktionen.
 Hvordan kan man være sikker på alt dette?  Med kendskab til den menneskelige 
 natur er det svært at tro, at der ikke er et eller flere led i kæden, som 
 fristes til at stikke nogle af pengene i egen lomme i stedet for at give dem 
 videre.
 Mvh
 Aksel
 >
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Aksel Pedersen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  01-03-08 22:51 |  
  |   
            
 "Kurt Hansen" <kurt@fjerndettetowle.dk> skrev i en meddelelse 
 news:unqennnxitop.5qjy5gh1piwz.dlg@40tude.net...
 >
 > For mig er det langt hen ad vejen et holdningsspørgsmål, men lad mig
 > spørge: når du samler ingredienser til dine kryddersnapse, plukker du så
 > røllike, rejnfan, hyben og røn, der vokser i vejsiden, eller søger du lidt
 > ind i landet?
 
 Jeg undviger lidt ved at fortælle, at jeg langt overvejende plukker Porse i 
 en lidt afsides mose, hvor der alligevel ligger en trafikeret landevej i 
 udkanten. Men, hvor ultimativ skal man være? Det er også noget med 
 grænseværdier. Måske kan man med avancerede målemetoder finde frem til, at 
 der er ganske få molekyler af det forurenende stof. Men er det for meget?
 
  Og når vi nu er i gang: foretrækker du afgrøder der er pumpet
 > med kunstgødning, stråforkortere og som er sprøjtet med pesticider?
 
 Jeg foretrækker dem ikke, men de afskrækker mig heller ikke synderligt. Når 
 min kone laver rullepølser, spegepølser og saltlage til at spræng oksebryst 
 og andre salt varer, tilsætter hun salpeter til fremme af varens udseende og 
 holdbarhed.
 Jeg mener også at kunne huske, at du - ligesom jeg - sætter pris på både 
 rødvin og cognac.  Men det er vist heller ikke sundt, hvis det skal være 
 helt efter bogen. Dog kan jeg alligevel finde andre argumenter som taler for 
 at bruge dem!
 
 Mvh
 Aksel
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Ole Larsen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  01-03-08 10:42 |  
  |  
 
            Aksel Pedersen skrev:
 > 
 > Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 > Der er ingen smags- eller kvalitetsforbedring - ofte tværtimod.
 > Ingen dokumenteret sundhedsforbedring.
 > Derimod dyrere varer.
 > Det er meget vanskeligt at dokumentere en virkelig fordel ved økologiske 
 > varer.
 Sådan forholdt det sig engang, men jeg mener nok at der efterhånden er 
 en del dokumentation for den sundhedsmæssige side af sagen.
 Og ødelagde man ikke det økologiske princip ved eks. lange 
 miljøbelastende transporter, er der vist ingen tvivl om at miljøet
 som helhed ville have det bedst uden kemikalier - sagt vel vidende at
 der er undtagelser.
 -- 
 -and gallantly handed her my very last piece of gum-
 ---------------------------------------------
 http://olelarsen.eu/84/index.html
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Aksel Pedersen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Aksel Pedersen | 
  Dato :  01-03-08 14:36 |  
  |   
            
 "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse 
 news:47c924e9$0$90275$14726298@news.sunsite.dk...
 > Aksel Pedersen skrev:
 >
 >>
 >> Hvad er egentlig motivationen til at købe økologisk?
 >> Der er ingen smags- eller kvalitetsforbedring - ofte tværtimod.
 >> Ingen dokumenteret sundhedsforbedring.
 >> Derimod dyrere varer.
 >> Det er meget vanskeligt at dokumentere en virkelig fordel ved økologiske 
 >> varer.
 >
 > Sådan forholdt det sig engang, men jeg mener nok at der efterhånden er en 
 > del dokumentation for den sundhedsmæssige side af sagen.
 
 Hvad er dokumentation?  For alt for mange - desværre - er det nok at henvise 
 til andres meninger nedfældet i kortfattede artikler eller mundtlige udsagn 
 fra personer, man har "tiltro" til. En dokumentation bør baseres på 
 egentlige videnskabelige undersøgelser - inkluderende kontrolgrupper, hvor 
 forskelligheden grupperne imellem kun vedrører det ene element, man vil 
 undersøge. Alt for ofte drages konklusioner af "videnskabelige" forsøg af 
 lægfolk på et alt for spinkelt grundlag.
 
 > Og ødelagde man ikke det økologiske princip ved eks. lange miljøbelastende 
 > transporter, er der vist ingen tvivl om at miljøet
 > som helhed ville have det bedst uden kemikalier - sagt vel vidende at
 > der er undtagelser.
 
 Et miljø uden kemikalier vil kræve en del overvejelser.
 Kemikalier er jo kemiske forbindelser af grundstoffer. Mange af dem er 
 naturligt forkommende. Dyr, planter og sågar mennesker lever af sådanne og 
 udskiller mange til miljøet. Vor levevis og teknologiske kunnen har de 
 senere decennier i uhyre grad influeret på, hvad vi udleder og dermed 
 forurener naturen med.
 Der er "kemikalier", vi betragter som "gode", som vi gerne vil anvende, 
 selvom de er miljøforurenende, eksempelvis desinfektionsmidler, antibiotika, 
 hormoner til muliggørelse af nutidens så nødvendige  promiskuøse 
 samlivsform.
 Andre betragtes som dårlige, eksempelvis produktionsfremmende kemikalier som 
 kunstgødning, stråforkortere, ukrudtsmidler, insekticider, benzinadditiver.
 Hvis vi helt skulle forsage brugen af kemikalier, ville det få store 
 konsekvenser for vor nuværende livsform.
 Jeg mener at vide, at bla.a. mormoner og jehovas vidner m.fl. søger at leve 
 op til et liv uden unaturlige kemikalier og stimulanser. Det var måske 
 noget?
 Mvh
 Aksel 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 Ole Larsen (01-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  01-03-08 16:56 |  
  |  
 
            Aksel Pedersen skrev:
 > 
 > Hvad er dokumentation?  For alt for mange - desværre - er det nok at henvise 
 > til andres meninger nedfældet i kortfattede artikler eller mundtlige udsagn 
 > fra personer, man har "tiltro" til. En dokumentation bør baseres på 
 > egentlige videnskabelige undersøgelser - inkluderende kontrolgrupper, hvor 
 > forskelligheden grupperne imellem kun vedrører det ene element, man vil 
 > undersøge. Alt for ofte drages konklusioner af "videnskabelige" forsøg af 
 > lægfolk på et alt for spinkelt grundlag.
 Ja, det ved jeg
 > 
 > Et miljø uden kemikalier vil kræve en del overvejelser.
 > Kemikalier er jo kemiske forbindelser af grundstoffer. Mange af dem er 
 > naturligt forkommende. Dyr, planter og sågar mennesker lever af sådanne og 
 > udskiller mange til miljøet. Vor levevis og teknologiske kunnen har de 
 > senere decennier i uhyre grad influeret på, hvad vi udleder og dermed 
 > forurener naturen med.
 > Der er "kemikalier", vi betragter som "gode", som vi gerne vil anvende, 
 > selvom de er miljøforurenende, eksempelvis desinfektionsmidler, antibiotika, 
 > hormoner til muliggørelse af nutidens så nødvendige  promiskuøse 
 > samlivsform.
 > Andre betragtes som dårlige, eksempelvis produktionsfremmende kemikalier som 
 > kunstgødning, stråforkortere, ukrudtsmidler, insekticider, benzinadditiver.
 > Hvis vi helt skulle forsage brugen af kemikalier, ville det få store 
 > konsekvenser for vor nuværende livsform.
 Ja, det ved jeg
 > Jeg mener at vide, at bla.a. mormoner og jehovas vidner m.fl. søger at leve 
 > op til et liv uden unaturlige kemikalier og stimulanser. Det var måske 
 > noget?
 Det ved jeg ikke   
-- 
 -and gallantly handed her my very last piece of gum-
 ---------------------------------------------
 http://olelarsen.eu/84/index.html
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Inger D. (09-03-2008) 
         
	
            | Kommentar Fra : Inger D. | 
  Dato :  09-03-08 18:35 |  
  |   
            > Apropos økologi: Det er fint og ønskværdigt, men jeg savner muligheden for
 > at orientere mig om produktionsformen. Blændværk som skrabeæg, er jo ren
 > svindel og jeg klynger mig derfor til de æg der kaldes "fra fritgående
 > høns", men jeg føler mig usikker.
 
 Jeg er meget enig i at det, på det nærmeste, er umuligt at finde ud af, 
 hvordan dyrene har haft det. Det gælder både fjerkræ, okse og svin. Og hvis 
 jeg absolut skal betale ekstra for varerne, vil jeg også have en rimelig 
 garanti for, at dyrene har haft det godt. Det er svært at finde i det 
 almindelige supermarked.
 
 Inger D. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |