| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Fryse æg? Fra : nana sørensen | 
  Dato :  30-11-07 00:31 |  
  |   
            Hej gruppe...
 
 Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de bliver 
 "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 Jeg tænker om skallen mon knækker, når det flydende indeni udvider sig når 
 det fryser? Kunne man komme udenom det ved at prikke et ganske lille hul i 
 toppen af ægget og så fryse dem mens de står op?
 Råd som "lav retten først og frys bagefter" virker ikke i dette tilfælde, da 
 det drejer sig om et dyr, der skal have en ganske speciel slags æg at spise, 
 og det er nødvendigt at de er i "rå form", for at den gider det.
 Hilfe?
 
 Mvh. Nana 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           nana sørensen (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  30-11-07 00:42 |  
  |   
            
 
 
 Glemte at spørge om hvor længe de i så fald ville kunne holde sig? 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  30-11-07 06:09 |  
  |  
 
            "nana sørensen" wrote:
 >Glemte at spørge om hvor længe de i så fald ville kunne holde sig? 
 Holdbarheden for friske æg i køleskab (under 12 grader C.), regnes
 normalt for max. 90 dage, hvis de skal tjene som menneskeføde.
 Efter så lang tid, kontrollerer man æggene ved at lægge dem i koldt
 vand.
 Et friskt æg vil lægge sig vandret på bunden.
 Et 45 dage gammelt æg, vil løfte den buttede ende 45 grader over
 bunden.
 Et 90 dage gammelt æg vil stille sig lodret på bunden, med den buttede
 ende øverst.
 Er æggene ældre, vil de stige til overfladen, eller de kan måske være
 fordærvede. Det afgøres af en duftprøve af et udslået æg.
 Som dyrefoder vil 180 dage normalt være ok. Problemet er, at man ikke
 først kan lave duftprøven, hvis dyrene vil have hele æg.
 Blødkogte æg har fået ødelagt æggenes naturlige forsvarsmekanismer, og
 kan kun holde sig spiselige i et par dage.
 Det samme gælder, hvis æggene er blevet renset for ekskremener med
 vand eller sandpapir, som begge ødelægger den naturlige beskyttelse.
 Der findes andre langtidsopbevaringsmetoder.
 Det kan være nedlægning i vandglas, hvor æggene så kan holde sig i
 årevis, og stadig tjene til menneskeføde. Æggene bevarer deres normale
 egenskaber i meget høj grad, da luftens ødelæggende påvirkning er
 udelukket. Vandglassen påvirker dog skallens struktur.
 Det er nok den løsning du skal bruge.
 Det kan også være voksning af æggene, som forstærker den naturlige
 holdbarhed en smule. Jeg har ingen info omkring dette.
 Frysning ødelægger strukturen i æggene. Der er flere fremgangsmåder
 (sammenpisket æg, adskilt i hvider og blommer, tilsat salt eller
 sukker); men her er holdbarheden nedsat til 90 dage for blommerne
 (begrundet i iltning af fedtindholdet), så det er hovedløs gerning,
 som dog ofte anbefales i damebladene. Det er jo den normale holdbarhed
 for friske æg i køleskab   
Snak med Randers Regnskov (udenfor myldretiden). De plejer at være
 flinke til at besvare spørgsmål.
 m.v.h. Emil
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Ebbe Hansen (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ebbe Hansen | 
  Dato :  30-11-07 19:19 |  
  |   
            On Fri, 30 Nov 2007 06:09:22 +0100, Emil
 <emilsen@nowhere.invalid> wrote:
 Klip
 >
 >Snak med Randers Regnskov (udenfor myldretiden). De plejer at være
 >flinke til at besvare spørgsmål.
 >
 >
 >m.v.h. Emil
 Eller snak med kineserne, de har vist rekorden.
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Emil (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  01-12-07 05:11 |  
  |   
            Ebbe Hansen wrote:
 
 >Emil wrote:
 >Klip
 >>Snak med Randers Regnskov (udenfor myldretiden). De plejer at være
 >>flinke til at besvare spørgsmål.
 
 >Eller snak med kineserne, de har vist rekorden.
 
 
 I at være flinke til at besvare spørgsmål? Der er nok nogle sproglige
 problemer.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Herluf Holdt, 3140 (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  01-12-07 10:35 |  
  |  
 
            Ebbe Hansen skrev:
 > Emil wrote:
 >> Snak med Randers Regnskov (udenfor myldretiden). De plejer
 >> at være flinke til at besvare spørgsmål.
 > Eller snak med kineserne, de har vist rekorden.
 Du tænker nok på tusindårsæg (eller hundredeårsæg):
 Link til Century egg:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Thousand_year_old_egg
-- 
 Herluf :·) 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              The MANN (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : The MANN | 
  Dato :  02-12-07 21:09 |  
  |   
            
"Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> skrev i en meddelelse 
 news:47512aa8$0$2106$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk...
 > Ebbe Hansen skrev:
 >> Emil wrote:
 >
 >>> Snak med Randers Regnskov (udenfor myldretiden). De plejer
 >>> at være flinke til at besvare spørgsmål.
 >
 >> Eller snak med kineserne, de har vist rekorden.
 >
 > Du tænker nok på tusindårsæg (eller hundredeårsæg):
 >
 > Link til Century egg:
 >  http://en.wikipedia.org/wiki/Thousand_year_old_egg
>
 > -- 
 > Herluf :·)
 >
 Er det ikke bare den kinesiske udgave af "solæg" ??
 The MANN 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
               Herluf Holdt, 3140 (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  03-12-07 09:01 |  
  |  
 
            The MANN skrev:
 > "Herluf Holdt, 3140" skrev:
 >> Ebbe Hansen skrev:
 >>> Eller snak med kineserne, de har vist rekorden.
 >> Du tænker nok på tusindårsæg (eller hundredeårsæg):
 >> Link til Century egg:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Thousand_year_old_egg
> Er det ikke bare den kinesiske udgave af "solæg" ??
 Nej. De kinesiske "tusindårsæg" bliver fermenteret ved
 nedgravning i en speciel blanding af (vistnok) aske, kalk
 og ler - ikke i hundrede eller tusind år - men i hundrede
 dage. (se evt. linket ovenfor). Jeg har engang smagt en
 teskefuld af sådan et "tusindårsæg", som en herboende
 kineser havde bragt med efter en tur i hjemlandet.
 De sønderjyske solæg bliver ikke gravet ned i jorden, men
 kogt i 15-20 minutter og lagt i en kraftig saltlage i en uges
 tid. Navnet har ikke noget med sol at gøre. Solæg hedder
 på tysk Solei. ('Sol-' er et ældre ord for 'salt'.
 Link til solæg:
 http://da.wikipedia.org/wiki/Sol%C3%A6g
-- 
 Herluf :·) 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                Peter Loumann (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Loumann | 
  Dato :  03-12-07 11:04 |  
  |  
 
            On Mon, 3 Dec 2007 09:01:18 +0100, Herluf Holdt, 3140 wrote:
 >>> Link til Century egg:
 >  http://en.wikipedia.org/wiki/Thousand_year_old_egg
> De kinesiske "tusindårsæg" bliver fermenteret ved
 > nedgravning i en speciel blanding af (vistnok) aske, kalk
 > og ler - ikke i hundrede eller tusind år - men i hundrede
 > dage. (se evt. linket ovenfor). Jeg har engang smagt en
 > teskefuld af sådan et "tusindårsæg", som en herboende
 > kineser havde bragt med efter en tur i hjemlandet.
 En herlig, lidt osteagtig snack. Tidlige kunne jeg købe dem i den lokale
 thai-biks, men den kan ikke skaffe dem mere. Mon det har noget med
 fugle-influenzaen at gøre? Ved nogen hvor de kan købes?
 -- 
 hilsen   pl (peloda hos tiscali her i landet)
 http://huse-i-naestved.dk
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 Jens Bruun (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  03-12-07 11:26 |  
  |   
            "Peter Loumann" <loumann@nospam.invalid> skrev i en meddelelse
 news:1h09ybjreru8i$.1dj0uakb37xz9$.dlg@40tude.net
 
 > En herlig, lidt osteagtig snack. Tidlige kunne jeg købe dem i den
 > lokale thai-biks, men den kan ikke skaffe dem mere.
 
 Har du så også smagt de kinesiske andeæg, hvor man spiser et næsten fuldt 
 udviklet andefoster?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                  Peter Loumann (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Peter Loumann | 
  Dato :  03-12-07 11:49 |  
  |  
 
            On Mon, 3 Dec 2007 11:26:22 +0100, Jens Bruun wrote:
 > Har du så også smagt de kinesiske andeæg, hvor man spiser et næsten fuldt 
 > udviklet andefoster?
 Nej. Jeg har set dem i Cambodia, dog vistnok hønseæg med kyllingefoster.
 Dér er de en meget populær snack der fås næsten overalt på markeder og
 barer. At spise dem vil nok være meget grænseoverskridende for de fleste
 europæere. Det gælder efter min opfattelse ikke de kinesiske århundredeæg.
 Dem har jeg serveret for leverpostejelskende danske gæster uden at der
 udbrød panik.
 -- 
 hilsen   pl (peloda hos tiscali her i landet)
 http://huse-i-naestved.dk
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           edelvang@gmail.com (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : edelvang@gmail.com | 
  Dato :  30-11-07 00:46 |  
  |   
            On 30 Nov., 00:30, "nana sørensen" <nanato...@phobia.dk> wrote:
 
 > Råd som "lav retten først og frys bagefter" virker ikke i dette tilfælde, da
 > det drejer sig om et dyr, der skal have en ganske speciel slags æg at spise,
 > og det er nødvendigt at de er i "rå form", for at den gider det.
 > Hilfe?
 
 Emil er grundig som altid, så jeg vil bare bakke ham op: Æg holder sig
 uhyre meget længere, end man skulle tro (og end datomærkningen
 påstår). Æg holder sig desuden udmærket uden for køleskab ved
 "køkkentemperatur", hvis man har det lidt køligt i køkkenet, eller i
 et kælderrumm eller lignende.
 
 Italienere plejer at tabe både næse og mund, når de kommer til Danmark
 og ser, at æggene her er i køleskab i supermarkederne. Nogle danskere
 taber tilsvarende næse og mund, når de i støvlelandet finder æggende
 på en almindelig hylde ved siden af melet.
 
 Jeg opbevarer dog som regel æg i køleskabet, da jeg finder det
 praktisk. Jeg har dog glemt ægs holdbarhedsdato masser af gange, men
 bruger dem naturligvis alligevel, hvis de lugter af æg (man er ikke i
 tvivl, hvis man slår et fordærvet æg ud).
 
 Så hvis du skal opbevare æggene i mere end et par måneder eller tre,
 så brug du bare Emils metode om nedlægning i vand. Det vil holde
 æggene nogenlunde gode i meget, meget lang tid , og særligt til
 dyrefoder ville jeg ikke have skrupler.
 
 Mvh
 Kevin Borbye Edelvang
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Klaus Alexander Seis~ (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  30-11-07 09:50 |  
  |  
 
            Kevin skrev:
 > Æg holder sig uhyre meget længere, end man skulle tro (og end
 > datomærkningen påstår).
 Helt enig.  Jeg har fortalt det før, men kan passende gøre det igen: 
 Da jeg stod i købmandsbutik i Zambia, havde vi æg stående i 30-styks-
 bakker ved 35 °C i op til en månedstid, og selv efter en måned kunne 
 æggene spises uden problemer (forudsat at skallen var hel).  Jeg har 
 efterfølgende fået et ret afslappet forhold til 'mindst holdbar til' 
 for æg herhjemme.  I præ-zambianske tider læste jeg vist texten som 
 'bør anvendes inden', men det er jo faktisk ikke det der står.
 Mvh,
 -- 
 Klaus Alexander Seistrup
 http://klaus.seistrup.dk/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Benedikte Brisson (30-11-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Benedikte Brisson | 
  Dato :  30-11-07 10:53 |  
  |  
 
            edelvang@gmail.com skrev:
 <klip>
 > 
 > Så hvis du skal opbevare æggene i mere end et par måneder eller tre,
 > så brug du bare Emils metode om nedlægning i vand. Det vil holde
 > æggene nogenlunde gode i meget, meget lang tid , og særligt til
 > dyrefoder ville jeg ikke have skrupler.
 Emil taler ikke om nedlægning i vand, men nedlægning i _vandglas_. Det 
 er noget helt andet:  http://da.wikipedia.org/wiki/Vandglas
Min mor har aldrig puttet mad i vandglas, men derimod buketter, der 
 skulle holde længe. De fik vandglas i vasen og ikke almindeligt vand. 
 Når de havde suget vandglassen, kunne de nærmest holde uendeligt.
 Venlig hilsen Dikte
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Emil (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  01-12-07 08:01 |  
  |   
            edelvang@gmail. wrote:
 
 >Jeg opbevarer dog som regel æg i køleskabet, da jeg finder det
 >praktisk. Jeg har dog glemt ægs holdbarhedsdato masser af gange, men
 >bruger dem naturligvis alligevel, hvis de lugter af æg (man er ikke i
 >tvivl, hvis man slår et fordærvet æg ud).
 
 Præsist! Jeg har nogle gange tumlet med tanken om at tørre æg ved at
 opbevare dem tørt og køligt i meget lang tid. Formålet er at nedbringe
 vægten af medbragte fødevarer på vandreturer i øde områder.
 
 Det kræver så, at de friske æg behandles som rådne æg, forstået på den
 måde, at de ikke må beskadiges på nogen som helst måde, for så går det
 helt galt. Naturens indpakning er genial, guddommelig og perfekt.
 
 Min datter har fundet en gårdbutik (8700) som sælger æg, hvor man frit
 kan vælge hvor friske æggene skal være. Prisen er ens for alle æg; det
 var noget omkerng kr. 1,50 eller 1,75 pr. stk. Indtil videre har jeg
 ingen info om økologi eller størrelser, bortset fra, at det ikke er
 burhønseæg eller lignende uhyrligheder.
 
 Vælger man nylagte æg (der kan være lune fra lægningen) er de
 velegnede til suffléer og porcherede æg; men kogte de er totalt
 umulige at pille.
 Der er vejledning til, hvad man bør vælge til et givet formål.
 Æg er i mange henseender en variabel størrelse, og i nogle tilfælde er
 det en fordel at bruge dem, som har været gemt i længere tid.
 
 Jeg skal ud og kigge på stedet i nærmeste fremtid. Det lyder næsten
 for godt til at være sandt.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Max (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  01-12-07 09:48 |  
  |   
            Hej Emil
 
 > Jeg skal ud og kigge på stedet i nærmeste fremtid. Det lyder næsten
 > for godt til at være sandt.
 
 Kan du ikke smide en adresse her ?
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Emil (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  02-12-07 04:09 |  
  |   
            "Max" wrote:
 
 >Kan du ikke smide en adresse her ?
 
 Beklager, jeg har ikke været der endnu. Men du kan få en
 'turistvejledning':
 
 Når man forlader Lundum (8700 Horsens) ad Lundumvej, er det sidste
 gård i byen på venstre hånd (lige husnumre, måske 20).
 
 Ved indkørslen til gården står der et hvidt skilt, som man kun ser,
 hvis man kører UD af byen.
 
 Besøger du stedet før mig, må du fortælle om din oplevelse af stedet.
 Ellers skal jeg nok berette om min oplevelse senere.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Niels (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Niels | 
  Dato :  01-12-07 02:46 |  
  |   
            On 30 Nov., 00:30, "nana sørensen" <nanato...@phobia.dk> wrote:
 > Hej gruppe...
 >
 > Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de bliver
 > "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 > Jeg tænker om skallen mon knækker, når det flydende indeni udvider sig når
 > det fryser? Kunne man komme udenom det ved at prikke et ganske lille hul i
 > toppen af ægget og så fryse dem mens de står op?
 
 Hvorfor ikke bare prøve?
 
 --
 Niels
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jens Bruun (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-12-07 19:52 |  
  |   
            "nana sørensen" <nanatorsk@phobia.dk> skrev i en meddelelse
 news:474f4bac$0$2103$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk
 
 > Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de
 > bliver "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 
 Nu har du jo fået mange og gode svar, så jeg vil godt spørge dig, hvorfor du 
 overhovedet ønsker at fryse æg? De koster jo ikke just en herregård i frisk 
 udgave, men vi har tidligere set skribenter i nærværende gruppe, der ønskede 
 at nedfryse gær, så hvorfor ikke...
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Benedikte Brisson (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Benedikte Brisson | 
  Dato :  01-12-07 20:41 |  
  |   
            Jens Bruun skrev:
 > "nana sørensen" <nanatorsk@phobia.dk> skrev i en meddelelse
 > news:474f4bac$0$2103$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk
 > 
 >> Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de
 >> bliver "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 > 
 > Nu har du jo fået mange og gode svar, så jeg vil godt spørge dig, hvorfor du 
 > overhovedet ønsker at fryse æg? De koster jo ikke just en herregård i frisk 
 > udgave, men vi har tidligere set skribenter i nærværende gruppe, der ønskede 
 > at nedfryse gær, så hvorfor ikke...
 > 
 
 Det lyder som om Nana skal bruge en bestemt slags æg, ikke bare 
 tilfældige buræg fra Netto.
 
 Venlig hilsen Dikte
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Jens Bruun (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-12-07 20:49 |  
  |   
            "Benedikte Brisson" <kuduli@vide.invalid> skrev i en meddelelse
 news:4751b8e1$0$21925$157c6196@dreader1.cybercity.dk
 
 > Det lyder som om Nana skal bruge en bestemt slags æg, ikke bare
 > tilfældige buræg fra Netto.
 
 Jeg er ikke tankelæser, og kan slet ikke gennemskue, hvad grunden er. Nana 
 taler om æg, der skal bruges til affodring af dyr. Tror du, dyr stiller 
 særlige etiske krav til de æg, de indtager?
 
 Måske Nana vil svare?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Trine Kornum Christi~ (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~ | 
  Dato :  01-12-07 20:56 |  
  |  
 
            "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> writes:
 > Jeg er ikke tankelæser, og kan slet ikke gennemskue, hvad grunden er. Nana 
 > taler om æg, der skal bruges til affodring af dyr. Tror du, dyr stiller 
 > særlige etiske krav til de æg, de indtager?
 Næ, men måske er det nemmere for en lille slange at sluge et vagtelæg
 end et hønseæg?
 Mvh Trine
 -- 
 Kom til Biersted og fæld dit juletræ sammen med familien
 Besøg også vores store butik fyldt med juleting, Gjøltrolde og stentøj
 http://www.triane.dk - I Biersted, nord for Aalborg
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Jens Bruun (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-12-07 21:04 |  
  |   
            "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
 news:uoddap4ty.fsf@trinekc.dk
 
 > Næ, men måske er det nemmere for en lille slange at sluge et vagtelæg
 > end et hønseæg?
 
 Muligt. Jeg kan købe friske vagtelæg i begge mine to, lokale supermarkeder. 
 Hver dag.
 
 Måske Nana kan svare?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Max (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  01-12-07 21:24 |  
  |   
            Hej Trine
 
 > Næ, men måske er det nemmere for en lille slange at sluge et vagtelæg
 > end et hønseæg?
 
 Slanger sluger ikke æg.
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Klaus Alexander Seis~ (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Klaus Alexander Seis~ | 
  Dato :  01-12-07 21:35 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
               Trine Kornum Christi~ (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Trine Kornum Christi~ | 
  Dato :  01-12-07 21:51 |  
  |  
 
            "Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> writes:
 > Slanger sluger ikke æg.
 Der er slanger, der ikke lever af andet end æg. F.eks. den afrikanske
 ægsnog.
 Mvh Trine
 -- 
 Kom til Biersted og fæld dit juletræ sammen med familien
 Besøg også vores store butik fyldt med juleting, Gjøltrolde og stentøj
 http://www.triane.dk - I Biersted, nord for Aalborg
            
              |   |   
            
        
 
            
         
                Jens Bruun (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  01-12-07 21:54 |  
  |   
            "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
 news:uk5nyp2ab.fsf@trinekc.dk
 
 > Der er slanger, der ikke lever af andet end æg. F.eks. den afrikanske
 > ægsnog.
 
 Stiller den særlige krav til, at æg skal have været nedfrosset?
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:55 |  
  |   
            
 "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> wrote in message 
 news:0qCdnYRnb62BV8zaRVnyvQA@giganews.com...
 > "Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> skrev i en meddelelse
 > news:uk5nyp2ab.fsf@trinekc.dk
 >
 >> Der er slanger, der ikke lever af andet end æg. F.eks. den afrikanske
 >> ægsnog.
 >
 > Stiller den særlige krav til, at æg skal have været nedfrosset?
 >
 > -- 
 > -Jens B.
 >
 > D.e.f.f.e.s.
 >
 Nej, men deres unger spiser bittesmå æg, som er hundesvære at opdrive 
 udenfor ynglesæsonen. Derfor er det smart at kunne opbevare æggene i meget 
 lang tid. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Max (01-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  01-12-07 23:26 |  
  |   
            Hej Trine
 
 > Der er slanger, der ikke lever af andet end æg. F.eks. den afrikanske
 > ægsnog.
 
 Ja, men den sluger ikke ægene, den har en tand i halsen (en knast på
 en halshvirvel) den gnaver hul i æget med, når det er tomt bliver det
 knust og skallen spyttes ud.
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                 nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:58 |  
  |   
            
"Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> wrote in message 
 news:4751df30$0$15888$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > Hej Trine
 >
 >> Der er slanger, der ikke lever af andet end æg. F.eks. den afrikanske
 >> ægsnog.
 >
 > Ja, men den sluger ikke ægene, den har en tand i halsen (en knast på
 > en halshvirvel) den gnaver hul i æget med, når det er tomt bliver det
 > knust og skallen spyttes ud.
 >
 > -- 
 > Mvh Max
 >
 >
 Da ægget passerer kæberne, så må man kalde det slugt. Æggeskallen ligner i 
 øvrigt en lille hvid kartoffelbåd.    
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:54 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
              nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:53 |  
  |   
            
"Trine Kornum Christiansen" <news@trinekc.dk> wrote in message 
 news:uoddap4ty.fsf@trinekc.dk...
 > "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> writes:
 >
 >> Jeg er ikke tankelæser, og kan slet ikke gennemskue, hvad grunden er. 
 >> Nana
 >> taler om æg, der skal bruges til affodring af dyr. Tror du, dyr stiller
 >> særlige etiske krav til de æg, de indtager?
 >
 > Næ, men måske er det nemmere for en lille slange at sluge et vagtelæg
 > end et hønseæg?
 >
 > Mvh Trine
 >
 > -- 
 > Kom til Biersted og fæld dit juletræ sammen med familien
 > Besøg også vores store butik fyldt med juleting, Gjøltrolde og stentøj
 >
 Trine er inde på noget af det rigtige.   
Det drejer sig om ægsnoge, som i voksen størrelse kan nemt kan spise op æg 
 til ti gange deres hoveds størrelse. F.eks hønseæg. (det ser i øvrigt SEJT 
 ud, når de spiser et æg. De sluger det helt og punkterer det med en skarp 
 tap på deres modificerede rygsøjle, og gylper derefter hele skallen op i et 
 stykke)
  Problemet er, at deres unger er latterligt små, så de skal have finkeæg og 
 først med tiden vagtelæg. 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:50 |  
  |   
            
"Benedikte Brisson" <kuduli@vide.invalid> wrote in message 
 news:4751b8e1$0$21925$157c6196@dreader1.cybercity.dk...
 > Jens Bruun skrev:
 >> "nana sørensen" <nanatorsk@phobia.dk> skrev i en meddelelse
 >> news:474f4bac$0$2103$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk
 >>
 >>> Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de
 >>> bliver "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 >>
 >> Nu har du jo fået mange og gode svar, så jeg vil godt spørge dig, hvorfor 
 >> du overhovedet ønsker at fryse æg? De koster jo ikke just en herregård i 
 >> frisk udgave, men vi har tidligere set skribenter i nærværende gruppe, 
 >> der ønskede at nedfryse gær, så hvorfor ikke...
 >>
 >
 > Det lyder som om Nana skal bruge en bestemt slags æg, ikke bare tilfældige 
 > buræg fra Netto.
 >
 > Venlig hilsen Dikte
 Netop, nærmere bestemt finkeæg.    
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 00:50 |  
  |   
            
"Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> wrote in message 
 news:_p-dnW_-3s4DMMzanZ2dnUVZ8tmhnZ2d@giganews.com...
 > "nana sørensen" <nanatorsk@phobia.dk> skrev i en meddelelse
 > news:474f4bac$0$2103$edfadb0f@dtext02.news.tele.dk
 >
 >> Nogen der ved om man kan fryse æg ned, og tø dem op igen, uden at de
 >> bliver "sære" eller ændrer sig væsentligt?
 >
 > Nu har du jo fået mange og gode svar, så jeg vil godt spørge dig, hvorfor 
 > du overhovedet ønsker at fryse æg? De koster jo ikke just en herregård i 
 > frisk udgave, men vi har tidligere set skribenter i nærværende gruppe, der 
 > ønskede at nedfryse gær, så hvorfor ikke...
 >
 > -- 
 > -Jens B.
 >
 > D.e.f.f.e.s.
 >
 Hvis du havde læst det oprindelige indlæg, så ville du vide det.    Det er 
 til et dyr. Og det er ikke almindelige hønseæg vi snakker om, det er 
 zebrafinkeæg, som er skidesvære at få fat i udenfor ynglesæsonenen.
 Til alle: Mange tak for jeres svar. jeg eksperimenterer videre med 
 æggefrysningen. Det MÅ bare kunne lade sig gøre, på en eller anden måde.
 (Jeg kan oplyse at det IKKE kan lade sig gøre, hvis man nman prikker et hul 
 i ægget, så æggemassen kan udvide sig. Det sprænges alligevel, heldigvis i 
 en plastikboks, fordi jeg lige var forudseende.) 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Emil (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  02-12-07 05:13 |  
  |  
 
            "nana sørensen" wrote:
 >Hvis du havde læst det oprindelige indlæg, så ville du vide det.    Det er 
 >til et dyr. Og det er ikke almindelige hønseæg vi snakker om, det er 
 >zebrafinkeæg, som er skidesvære at få fat i udenfor ynglesæsonenen.
 Det kunne du jo bare have fortalt straks   
Øglerne 'smager/lugter' med tungen. Derfor er æggets konsistens helt
 uden betydning, blot det er råt.
 Derfor kan du, med en passende kanyle fra apoteket, suge det meste
 (mere end halvdelelen for ikke at knuse skallen under frysningen) af
 ægget ud, og fryse det sammen med  resten af ægget; opbevares nemmest
 i pilledoseringsæsker.
 Efter optøning sprøjtes indholdet tilbage i ægget lige før fodring.
 Tilbage er spørgsmålet om, _hvor_ kræsne dyrene er.
 Der er stor variation mellem de forskellige dyrearter, og jeg aner
 intet derom.
 Æggeblommen indeholder fedtstoffer som vil harske, da den er blevet
 iltet. 
 Det kan kun afgøres ved forsøg (eller viden). Jeg vil gætte på, at et
 årstid i fryseren ek OK til dyr.
 Den ultimativt bedste, og letteste, løsning er nedlægning i vandglas.
 Så får dyrene det det bedste fra alle hylder.
 m.v.h. Emil
            
              |   |   
            
        
 
            
         
             nana sørensen (02-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : nana sørensen | 
  Dato :  02-12-07 18:06 |  
  |   
            
"Emil" <emilsen@nowhere.invalid> wrote in message 
 news:ho84l3lg330k5u2r5e8te09efqbe3fekit@4ax.com...
 > "nana sørensen" wrote:
 >
 >
 >>Hvis du havde læst det oprindelige indlæg, så ville du vide det.    Det 
 >>er
 >>til et dyr. Og det er ikke almindelige hønseæg vi snakker om, det er
 >>zebrafinkeæg, som er skidesvære at få fat i udenfor ynglesæsonenen.
 >
 > Det kunne du jo bare have fortalt straks   
>
 > Øglerne 'smager/lugter' med tungen. Derfor er æggets konsistens helt
 > uden betydning, blot det er råt.
 >
 Ja, men de har en MEGET følsom lugtesans. Jeg er totalt med, når det gælder 
 krybdyr. har 30 + terrarier i huset.   
> Derfor kan du, med en passende kanyle fra apoteket, suge det meste
 > (mere end halvdelelen for ikke at knuse skallen under frysningen) af
 > ægget ud, og fryse det sammen med  resten af ægget; opbevares nemmest
 > i pilledoseringsæsker.
 > Efter optøning sprøjtes indholdet tilbage i ægget lige før fodring.
 >
 Det er måske en løsning. Men jhar du nogensinde set hvor småt et finkeæg er? 
 Slangerne spiser iøvrigt ikke æg der ser knækkede eller dårlige ud, så det 
 skal være så usynligt som muligt.
 > Tilbage er spørgsmålet om, _hvor_ kræsne dyrene er.
 > Der er stor variation mellem de forskellige dyrearter, og jeg aner
 > intet derom.
 > Æggeblommen indeholder fedtstoffer som vil harske, da den er blevet
 > iltet.
 > Det kan kun afgøres ved forsøg (eller viden). Jeg vil gætte på, at et
 > årstid i fryseren ek OK til dyr.
 >
 > Den ultimativt bedste, og letteste, løsning er nedlægning i vandglas.
 > Så får dyrene det det bedste fra alle hylder.
 >
 > m.v.h. Emil
 Hvordan fungerer vandglas? Og lugter det af noget? Og hvor giftigt er det? 
 Fortæl mere... Je ghar kun forsøgt mig med det til at gøre nogle plader til 
 et terrarie vandafvisende, og det var noget værre juks.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Emil (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Emil | 
  Dato :  03-12-07 06:46 |  
  |   
            "nana sørensen" wrote:
 
 >"Emil" wrote:
 >> Derfor kan du, med en passende kanyle fra apoteket, suge det meste ...
 
 >Det er måske en løsning. Men jhar du nogensinde set hvor småt et finkeæg er? 
 
 Nej. De mindste æg jeg har haft i hånden, er svaleæg. Men de er altså
 også meget små.
 
 
 >Slangerne spiser iøvrigt ikke æg der ser knækkede eller dårlige ud, så det 
 >skal være så usynligt som muligt.
 
 Sidst jeg så æg, som havde været konserverede i vandglas, bemærkede
 jeg, at de så noget ru ud på overfladen. Om det skyldes manglende
 afvaskning eller aflejringer/krystaldannelser kan jeg ikke vide noget
 om. 
 
 
 >Hvordan fungerer vandglas? Og lugter det af noget? Og hvor giftigt er det? 
 >Fortæl mere... Je ghar kun forsøgt mig med det til at gøre nogle plader til 
 >et terrarie vandafvisende, og det var noget værre juks.
 
 Når man konserverede æg i gamle dage, fyldte man et lerfad op med æg
 og hældte vandglas over. Der skulle én eller anden vægt til for at
 holde æggene nede. Under alle omstændigheder sluttede man af med en
 sjat eddike, der bidrog med den nødvendige syre til at få vandglas til
 at størkne. Og fidusen var simpelthen at lukke hermetisk for luftens
 adgang. Efter nogen tids forløb var vandglassen helt stiv, men ikke
 voldsomt fast, og æggene kunne siden graves frem enkeltvis med en ske.
 
 I gamle dage var lerkrukkerne ofte glasseret indvendigt med en
 blyholdig glasur. Desværre opløstes der blyforbindelser i vandglassen,
 og dermed videre over i æggene. Dengang (omkring år 1900) døde mange
 af blyforgiftning på den konto - formoder man, for det var en ukendt
 ting dengang.
 
 Vandglas er lugtløs (for mennesker), virker lokalirriterende, og det
 neutralliser man ved at dyppe i en eddike/vand blanding, som
 efterfølgende afskylles. Herved opstår der kemiske  forbindelser som
 findes i sand, og som bruges som fyldstof i vitaminpiller. Så det er
 herefter helt ugiftigt at komme i kontakt med, indvortes som udvortes.
 
 I gamle dage var man ikke så dygtige til at fremstille vandglas. Det 
 indeholdt noget frit alkali, som bevirkede at æggehviden kunne blive
 gelatinøs og faa en kulagtig Smag. Det var dengang.
 
 Ovenstående er frit efter hukommelsen og læsning på nettet, så træk
 selv fra.
 
 Jeg véd der findes en artikkel om vandglas, hvori der grundigt
 beskrives om konservering af æg (jeg har læst den engang; men jeg
 hæftede mig ikke ved indholdet) i Karl Meyers Vareleksikon.
 Førsteudgaven fra 1904 bør ikke læses; men i 1921 kom sidste
 reviderede udgave. Den er genoptrykt i 1952 på Aschehoug forlag.
 Sproget er dansk.
 
 Jeg mistede mit exemplar (fra 1921) under dramatiske omstændigheder
 (snøft).
 Hvis du (og jeg) er heldige, vil en venligsindet indehaver af artiklen
 indskanne og OCR-behandle den, så vi alle kan guffe guldkornene i os,
 her på stedet.
 
 
 m.v.h. Emil
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Frank Løkkegaard (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Frank Løkkegaard | 
  Dato :  03-12-07 09:50 |  
  |   
            "Herluf Holdt, 3140" <herlufholdtFJERN@privat.dk> on mandag 3. december
 2007 at 9:01 +0100 wrote:
 > Jeg har engang smagt en
 >teskefuld af sådan et "tusindårsæg", som en herboende
 >kineser havde bragt med efter en tur i hjemlandet.
 
 Hvordan smagte det?
 -- 
 Den grundlæggende årsag til verdens problemer er, at tåberne er skråsikre, 
 mens de forstandige er fulde af tvivl. Bertrand Russel
 Frank Løkkegaard * Mobil 2624 7311 
 
 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Herluf Holdt, 3140 (03-12-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Herluf Holdt, 3140 | 
  Dato :  03-12-07 11:01 |  
  |  
 
            Frank Løkkegaard skrev:
 > "Herluf Holdt, 3140" wrote:
 >> Jeg har engang smagt en
 >> teskefuld af sådan et "tusindårsæg", som en herboende
 >> kineser havde bragt med efter en tur i hjemlandet.
 > Hvordan smagte det?
 Ubeskriveligt. Nærmest som en overlagret blåskimmelost.
 Jeg tog det nu som "oplevelse", og som jeg vist tidligere
 har nævnt i en anden gruppe, tror jeg at jeg vil nøjes
 med at smage "tusindårsæg" én gang i hvert årtusind.
 Så jeg har én gang til gode.    
Skift evt. over til det engelsksprogede wikipedialink.
 Lidt nede på siden er der et billede af, hvordan denne
 delikatesse kan serveres:
 http://en.wikipedia.org/wiki/Century_egg
-- 
 Herluf :·) 
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |