| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Start af støbejerns wok Fra : Max | 
  Dato :  21-04-07 15:27 |  
  |   
            Hej
 
 Jeg har fået en støbejerns wok jeg vil bruge i
 sommer til at stege grønsager i. Hvordan gør
 man til at starte med med sådan en, syntes
 jeg kan huske noget med masser af varme,
 groft salt og olie.
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Fl. Baumann (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Fl. Baumann | 
  Dato :  21-04-07 17:48 |  
  |  
 
            "Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i meddelelsen 
 news:462a1f2e$0$15893$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 > Hej
 >
 > Jeg har fået en støbejerns wok jeg vil bruge i
 > sommer til at stege grønsager i. Hvordan gør
 > man til at starte med med sådan en, syntes
 > jeg kan huske noget med masser af varme,
 > groft salt og olie.
 Spørger du om hvad du skal gøre INDEN du begynder at bruge den til 
 madlavning, eller første gang du putter grøntsager mv. i gryden?
 Hvis det er inden ibrugtagning, så varmer du den langsom op med en god olie 
 i.
 Når olien begynder at ryge pænt meget, så tager du gryden af og lader den 
 stå med og køle af med olien i, indtil den er så kold at du kan fjerne den 
 overskydende olie med køkkenrulle eller andet fnugfrit.
 Husk at trække olien op ad siden af wok´en... indersiden, ik?!    
Nu er den klar til brug!
 Efter brug hælder du fedtet fra gryden og lader det der ikke kan løbe ud 
 blive, indtil næste gang du skal bruge den, hvor du så varmer den langsomt 
 op og tørrer gryden af med køkkenrulle inden den bliver for varm, kommer nyt 
 fedtstof og bruger den... og så fremdeles.
 Din støbejernsgryde er nu lige så "slip-let" som de bedste slip-let 
 gryder/pander, men bare tusinde gange bedre mht. varmeevne/fordeling.
 Skulle du komme til at brænde noget på, kan du bruge en stålsvamp og skure 
 gryden ren og gentage processen med olien, som skrevet i starten af 
 indlægget her.
 ALDRIG sæbe, sulfo eller lignende!!
 -- 
 Fl. Baumann 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Ole Larsen (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  21-04-07 18:55 |  
  |  
 
            Fl. Baumann skrev:
 >
 > ALDRIG sæbe, sulfo eller lignende!!
 > 
 Hvis man genstarten den som ny, er det min erfaring, at det betyder ikke 
 en hujende fis om man har benyttet sulfo, støbejern, slip-let eller alu.
 -- 
 Med venlig hilsen, Ole Larsen.
 New Images And Design, April, 2007
 http://Olelarsen.eu/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Jens Bruun (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  21-04-07 19:49 |  
  |   
            "Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse
 news:462a1f2e$0$15893$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk
 
 > Hvordan gør
 > man til at starte med med sådan en, syntes
 > jeg kan huske noget med masser af varme,
 > groft salt og olie.
 
 Som Fl. Baumann er inde på, kan du give din wok en slip-let-agtig overflade 
 ved at behandle den med olie og høj varme. Salt-delen skal først i brug, 
 hvis du har behov for at grundrense din wok. Er det tilfældet, skal du varme 
 den op, så den næsten gløder, smide godt med groft salt i, og rotere saltet 
 rundt. Saltet suger alle urenheder ud af overfladen (du kan se, hvordan 
 saltet bliver brunt/sort). Når det er gjort, giver du den oliebehandlingen. 
 Husk at bruge en olie, der kan tåle høje temperaturer.
 
 Jeg har personligt rigtigt dårlige erfaringer med støbejernswok. En wok skal 
 kunne opvarmes lynhurtigt. Støbejern og wok er bare ikke kompatible 
 størrelser. Jeg overvejer selv at investere i et transportabelt gaskomfur 
 bare for at kunne bruge en ægte wok ude under åben himmel, da jeg desværre 
 ikke har adgang til et gaskomfur indendørs. Induktion kan tilsyneladende 
 bruges med succes, og det står også på min ønskeseddel.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Max (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  21-04-07 22:15 |  
  |  
 
            Hej Jens
 > Som Fl. Baumann er inde på, kan du give din wok en slip-let-agtig
 > overflade ved at behandle den med olie og høj varme. Salt-delen skal
 Ja, jeg søgte efter gamle indlæg og fandt opskriften, så nu er
 den præpareret på den måde.
 > Jeg har personligt rigtigt dårlige erfaringer med støbejernswok. En
 > wok skal kunne opvarmes lynhurtigt. Støbejern og wok er bare ikke
 Som sagt er min mening med den, jeg gav forøvrigt en femmer for
 den på et skrammelmarkede og den var stadig pakket ind, jeg vil
 bruge den som en pande med høje sider :)
 Du skal så have sådan en der er her i midten
 http://www.special-butikken.dk/site-box.cfm?SIID=1&SEID=1262
-- 
 Mvh Max
            
              |   |   
            
        
 
            
         
           Linde (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  22-04-07 10:53 |  
  |   
            
 "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:maednSZlH5AqwbfbnZ2dnUVZ8tKsnZ2d@giganews.com...
  Induktion kan tilsyneladende
 > bruges med succes, og det står også på min ønskeseddel.
 
 Hvad slags wok kan/bør man anvende på induktion, ud over at den skal være 
 magnetisk? Man kan vel ikke bruge en af de blik-wokker, der er runde i 
 bunden ellre hvordan?
 
 Mvh
 Linde 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Jens Bruun (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  22-04-07 11:38 |  
  |   
            "Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i en meddelelse
 news:462b3094$0$90276$14726298@news.sunsite.dk
 
 > Hvad slags wok kan/bør man anvende på induktion, ud over at den skal
 > være magnetisk? Man kan vel ikke bruge en af de blik-wokker, der er
 > runde i bunden ellre hvordan?
 
 Jeg har et par gange arbejdet med en wok, indkøbt specielt til induktion. 
 Den var i noget, der lignede rustfrit stål. Godset var lidt kraftigere end 
 den normale blik-wok, men langt fra så kraftigt som i en støbejerns-wok. Jeg 
 var vildt imponeret over den hastighed, wokken kunne varmes op og køles ned 
 med, og det var faktisk ved de lejligheder, jeg besluttede, at jeg hellere 
 ville have induktion end gas, når jeg fik mulighed for det. Wokken er et af 
 de vigtigste redskaber i mit køkken, og jeg vil gå meget langt for at have 
 adgang til en velfungerende wok.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Kåre Nejmann (26-06-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Kåre Nejmann | 
  Dato :  26-06-07 23:36 |  
  |   
            "Jens Bruun" <bruun_jens@hotmail.com> wrote:
 
 >Jeg overvejer selv at investere i et transportabelt gaskomfur 
 >bare for at kunne bruge en ægte wok ude under åben himmel, da jeg desværre 
 >ikke har adgang til et gaskomfur indendørs.
 
 Man kan også bruge wok på bål! Du kunne jo prøve at finde et af de der
 billige 'bålsteder', der minder om en stor blik-wok, og fylde nogen
 grillkul i den.
 
 > Induktion kan tilsyneladende 
 >bruges med succes, og det står også på min ønskeseddel.
 
 Ved du godt, at man kan købe 'løse' induktionskogeplader i mange tyske
 hvidevareforretninger? Muligvis en økonomisk fornuftig løsning, hvis
 du ellers er tilfreds med dit komfur.
 
 -- 
 mvh Kåre
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Fister Løgsovs (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Fister Løgsovs | 
  Dato :  21-04-07 21:13 |  
  |   
            Max formulerede spørgsmålet:
 > Hej
 >
 > Jeg har fået en støbejerns wok jeg vil bruge i
 > sommer til at stege grønsager i. Hvordan gør
 > man til at starte med med sådan en, syntes
 > jeg kan huske noget med masser af varme,
 > groft salt og olie.
 
 Wok og støbejern er bare 2 ord der ikke kan indgå i samme sætning!
 Hvordan wapper du tingene rundt i den rygende varme wok?
 Hvordan får du den varm (og køligere) på et par sekunder?
 
 Skynd dig at levere den tilbage, og gå i en kinabutik og køb en til 
 50-100 kroner, den vil du blive meget gladere for.
 Kai
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Max (21-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  21-04-07 21:57 |  
  |   
            Hej
 
 > Skynd dig at levere den tilbage, og gå i en kinabutik og køb en til
 > 50-100 kroner, den vil du blive meget gladere for.
 
 Nej, for det er slet ikke en Wok jeg er ude efter, det er en
 pande hvor jeg kan stege mine grønsager i uden jeg vipper
 dem ud over kanten, og det klare den fint.
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
            Fister Løgsovs (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Fister Løgsovs | 
  Dato :  22-04-07 06:28 |  
  |  
 
            Max forklarede:
 > Hej
 >
 >> Skynd dig at levere den tilbage, og gå i en kinabutik og køb en til
 >> 50-100 kroner, den vil du blive meget gladere for.
 >
 > Nej, for det er slet ikke en Wok jeg er ude efter, det er en
 > pande hvor jeg kan stege mine grønsager i uden jeg vipper
 > dem ud over kanten, og det klare den fint.
 Ok, så giver det mening   
Jeg har selv en Hackman pande med høje sider, jeg tror det hedder en 
 sautepande, glimrende opfindelse.
 Når du har fået den til en femmer, så er det bare at give den gas (ho 
 ho), og se om den kan bruges til det du vil.
 God fornøjelse.
 Kai
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Ole Larsen (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  22-04-07 06:51 |  
  |  
 
            Max skrev:
 > Hej
 > 
 >> Skynd dig at levere den tilbage, og gå i en kinabutik og køb en til
 >> 50-100 kroner, den vil du blive meget gladere for.
 > 
 > Nej, for det er slet ikke en Wok jeg er ude efter, det er en
 > pande hvor jeg kan stege mine grønsager i uden jeg vipper
 > dem ud over kanten, og det klare den fint.
 > 
 En støbejerns wok er aldeles udmærket. Den har fordele og mangler
 i forhold til en trad. "blik" wok.
 Vel kan den ikke skifte temp. hurtigt, men til gengæld kan den lynstege
 store mængder uden at tabe varmen. Og benytter man teknikken med, efter 
 "chocket" at skrabe ingredienserne op på siderne for at blive dampet 
 (med låg på) af væden i bunden, bliver de lettere liggende oppe på siden.
 -- 
 Med venlig hilsen, Ole Larsen.
 New Images And Design, April, 2007
 http://Olelarsen.eu/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             padre (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : padre | 
  Dato :  22-04-07 09:20 |  
  |   
            "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse 
 news:462af770$0$90272$14726298@news.sunsite.dk...
 
 > Vel kan den ikke skifte temp. hurtigt, men til gengæld kan den lynstege
 > store mængder uden at tabe varmen.
 
 En wok er traditionelt af tynd blikplade. Det er derfor uhyre vigtigt, at 
 man anvender et meget kraftigt blus.
 
 Det man gør, når man skal tilberede store mængder kød og/eller grøntsager, 
 eller når man har grøntsager, der skal have forskellige tider i wokken, er 
 at stege tingene i hold og hver for sig for til sidst at blande det hele.
 
 Herudover steger man altid kødet først, da grøntsagerne skal have så kort 
 tid, at kødet stadig ville være råt, hvis man stegte de to ting sammen.
 
 Så man steger i flere hold, og hælder tingene op i skåle imens man har noget 
 andet på panden.
 
 Altsammen iflg svigermor, som har boet i Indonesien 10 år, og lærte 
 teknikken af sine indonesiske tjenestefolk.
 
 -- 
 padre
 You could take me seriously, but statistically, you would be making a 
 mistake 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Ole Larsen (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  22-04-07 10:12 |  
  |  
 
            padre skrev:
 > "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse 
 > news:462af770$0$90272$14726298@news.sunsite.dk...
 > 
 >> Vel kan den ikke skifte temp. hurtigt, men til gengæld kan den lynstege
 >> store mængder uden at tabe varmen.
 > 
 > En wok er traditionelt af tynd blikplade. Det er derfor uhyre vigtigt, at 
 > man anvender et meget kraftigt blus.
 > 
 > Det man gør, når man skal tilberede store mængder kød og/eller grøntsager, 
 > eller når man har grøntsager, der skal have forskellige tider i wokken, er 
 > at stege tingene i hold og hver for sig for til sidst at blande det hele.
 > 
 > Herudover steger man altid kødet først, da grøntsagerne skal have så kort 
 > tid, at kødet stadig ville være råt, hvis man stegte de to ting sammen.
 > 
 > Så man steger i flere hold, og hælder tingene op i skåle imens man har noget 
 > andet på panden.
 > 
 > Altsammen iflg svigermor, som har boet i Indonesien 10 år, og lærte 
 > teknikken af sine indonesiske tjenestefolk.
 > 
 Jeg kender såmænd udmærket de traditionelle foreskrifter for anvendelse 
 af en wok. De lidt rigide bemærkninger/foreskrifter fik mig blot til at 
 tænke på en tv-serie, jeg så for mange år siden, "Wok With Yan" - og en 
 wok kan anvendes på adskillige andre måden en de ovenfor skitserede.
 Og om kød skal i først eller ej, afhænger af art og udskæring.
 Eks. bliver kylling i tynd "gullasch-form" tørt på din måde.
 -- 
 Med venlig hilsen, Ole Larsen.
 New Images And Design, April, 2007
 http://Olelarsen.eu/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               padre (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : padre | 
  Dato :  22-04-07 11:21 |  
  |   
            "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse 
 news:462b26a4$0$90262$14726298@news.sunsite.dk...
 
 
 > Og om kød skal i først eller ej, afhænger af art og udskæring.
 > Eks. bliver kylling i tynd "gullasch-form" tørt på din måde.
 
 Kun hvis du gør det forkert.
 
 
 -- 
 padre
 You could take me seriously, but statistically, you would be making a 
 mistake 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
                Ole Larsen (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  22-04-07 11:27 |  
  |  
 
            padre skrev:
 > "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse 
 > news:462b26a4$0$90262$14726298@news.sunsite.dk...
 > 
 > 
 >> Og om kød skal i først eller ej, afhænger af art og udskæring.
 >> Eks. bliver kylling i tynd "gullasch-form" tørt på din måde.
 > 
 > Kun hvis du gør det forkert.
 > 
 > 
  
-- 
 Med venlig hilsen, Ole Larsen.
 New Images And Design, April, 2007
 http://Olelarsen.eu/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Jens Bruun (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  22-04-07 11:44 |  
  |   
            "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse
 news:462af770$0$90272$14726298@news.sunsite.dk
 
 > En støbejerns wok er aldeles udmærket. Den har fordele og mangler
 > i forhold til en trad. "blik" wok.
 
 Jeg har kun oplevet ulemper, når den bruges som en traditionle wok. Den er 
 tung, er lang tid om at blive varm, køler dårligt ned, og kan ikke holde på 
 varmen, selvom den er bedre til det end en af de moderne slip-let-wokker.
 
 > Vel kan den ikke skifte temp. hurtigt, men til gengæld kan den
 > lynstege store mængder uden at tabe varmen.
 
 Jeg har slet ikke samme erfaring. Jeg har i mange år måtte "nøjes" med en 
 støbejernswok pga. glaskeramisk komfur, og det virkede bare ikke.
 
 > Og benytter man teknikken
 > med, efter "chocket" at skrabe ingredienserne op på siderne for at
 > blive dampet (med låg på) af væden i bunden, bliver de lettere
 > liggende oppe på siden.
 
 Jeg kunne ikke drømme om at dampe i en wok. Ikke frivilligt i hvert fald. En 
 wok er i mit køkken beregnet til lynstegning. Jeg vil medgive, at man som 
 oftest damper med en støbejernswok. Derfor finder jeg, at det ikke holder. 
 Wok og støbejern er uforenelige størrelser.
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
              Ole Larsen (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Ole Larsen | 
  Dato :  22-04-07 12:09 |  
  |  
 
            Jens Bruun skrev:
 >> Og benytter man teknikken
 >> med, efter "chocket" at skrabe ingredienserne op på siderne for at
 >> blive dampet (med låg på) af væden i bunden, bliver de lettere
 >> liggende oppe på siden.
 > 
 > Jeg kunne ikke drømme om at dampe i en wok. Ikke frivilligt i hvert fald. En 
 > wok er i mit køkken beregnet til lynstegning. Jeg vil medgive, at man som 
 > oftest damper med en støbejernswok. Derfor finder jeg, at det ikke holder. 
 > Wok og støbejern er uforenelige størrelser.
 > 
 Og jeg ville aldrig (næsten) drømme om at lade mig begrænse af at
 nogen påstod kun een rigtig måde at gøre ting på.
 -- 
 Med venlig hilsen, Ole Larsen.
 New Images And Design, April, 2007
 http://Olelarsen.eu/
            
             |   |   
            
        
 
            
         
               Jens Bruun (22-04-2007) 
         
	
            | Kommentar Fra : Jens Bruun | 
  Dato :  22-04-07 12:44 |  
  |   
            "Ole Larsen" <olenospam@nospam.dk> skrev i en meddelelse
 news:462b4207$0$90268$14726298@news.sunsite.dk
 
 > Og jeg ville aldrig (næsten) drømme om at lade mig begrænse af at
 > nogen påstod kun een rigtig måde at gøre ting på.
 
 Heller ikke jeg. Derfor bliver jeg stadig skuffet, når noget, der bliver 
 solgt som en "wok", alene kan bruges til at dampe med. Sådan er der jo så 
 meget...
 
 -- 
 -Jens B.
 
 D.e.f.f.e.s. 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |