| 
					
							
        
    
        
						
			 | 
			
			
					    
					
        
         
          
         
	
            | Stegeso Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 22:33 |  
  |   
            Hej
 
 Da jeg var så heldig at få en stegeso i julegave har jeg jo kigget lidt 
 efter opskrifter...men der står sjældent, om soen skal have låg på eller ej. 
 Antager man automatisk, at der skal være låg på hvis det ikke er anført?
 
 Mvh
 Linde 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Max (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  25-12-06 22:43 |  
  |   
            Hej Linde
 
 > på eller ej. Antager man automatisk, at der skal være låg på hvis det
 > ikke er anført?
 
 Hvis der ikke er låg på, ja så er det et fad.
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Linde (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 22:46 |  
  |   |   |   
            
        
 
            
         
            Max (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  25-12-06 23:34 |  
  |   
            Hej Linde
 
 >> Hvis der ikke er låg på, ja så er det et fad.
 >
 > Nej, stegeso. Et fad med høje kanter, og et tilhørende låg. Se evt.
 
 Det var ikke et spørgsmål, det var et svar :)
 
 -- 
 Mvh Max
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Linde (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 23:38 |  
  |   
            
"Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse 
 news:459051d7$0$15898$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 >
 > Det var ikke et spørgsmål, det var et svar :)
 Nåh ok...det var en "usenet-special" altså...beklager, men gennemskuede det 
 ikke lige før Padre nævnte det  
Mvh
 Linde 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Max (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Max | 
  Dato :  25-12-06 23:45 |  
  |  
 
            Hej Linde
 > Nåh ok...det var en "usenet-special" altså...beklager, men
 > gennemskuede det ikke lige før Padre nævnte det  
Helt OK, det er jo svært med dette skrevne medie, det er
 jo ikke de samme øjne der læser som skriver og derfor
 ryger meningen undervejes.
 Forøvrigt vil jeg da anbefale stegesoen til alle retter der
 minder om koteletter i fad og den slags.
 -- 
 Mvh Max
            
              |   |   
            
        
 
            
         
               Linde (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 23:50 |  
  |   
            
 "Max" <Max_Jens@post9.tele.dk.invalid> skrev i en meddelelse 
 news:45905470$0$15882$edfadb0f@dtext01.news.tele.dk...
 >
 > Forøvrigt vil jeg da anbefale stegesoen til alle retter der
 > minder om koteletter i fad og den slags.
 
 Ja, jeg får ofte serveret mad fra so når jeg er hos min bror, og hver gang 
 undres jeg over mørheden og den gode smag, næsten uanset hvad man vælter i 
 den...så regner også med at prøve lidt af hvert i den.
 
 Mvh
 Linde 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Lisbeth Jacobsen (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lisbeth Jacobsen | 
  Dato :  25-12-06 22:57 |  
  |   
            "Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i en meddelelse 
 news:4590437a$0$49198$14726298@news.sunsite.dk...
 
 > Da jeg var så heldig at få en stegeso i julegave har jeg jo kigget lidt 
 > efter opskrifter...men der står sjældent, om soen skal have låg på eller 
 > ej.
 
 
 Her er en af de første opskrifter, du bør prøve (no-knead-bread):
 news:45657ee6$0$4153$ba624c82@nntp02.dk.telia.net 
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Lisbeth Jacobsen (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Lisbeth Jacobsen | 
  Dato :  25-12-06 23:00 |  
  |  
 
            "Lisbeth Jacobsen" <lisbeth_jacobsenFJERN@hotmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:45904966$0$4151$ba624c82@nntp02.dk.telia.net...
 > Her er en af de første opskrifter, du bør prøve (no-knead-bread):
 > news:45657ee6$0$4153$ba624c82@nntp02.dk.telia.net
 Ooops.... der er en unøjagtighed i ovenstående opskrift. Her er den rigtige.
 7 dl mel og lidt (fuldkornsmel) til at drysse over
 ¼ teskefuld tørgær
 1¼ teskefuld salt
 3½ dl vand
 Bland de tørre dele let
 Tilsæt væde og rør rundt til melet netop er opsuget - og slut så.
 Dæk skålen med plasticfilm
 Lad dejen hæve i mindst 12 timer, helst 18 ved stuetemperatur.
 Dejen er klar, når overfladen bobler.
 Drys lidt mel over køkkenbordet og placer dejen ovenpå
 Drys mel over og fold dejen over sig selv 1-2 gange.
 Dæk igen med plasticfilm og lad dejen hvile 15 min.
 Brug tilpas med mel til sørge for, at dejen ikke klistrer til bordplade og
 fingre og lav dejen til en bold.
 Hæld tilpas med mel over et viskestykke, læg dejbollen på og drys med mere
 mel.
 Dæk med et klæde, læg den lunt og lad den hæve cirka ½ time - gerne til den
 har dobbelt størrelse.
 Tænd ovnen (230-250 grader grader). Sæt en ildfast gryde (støbejern, pyrex
 eller ler) ind i ovnen, mens den varmer op.
 Når dejen og ovnen er klar tages gryden ud af ovnen. Dejen vippes let og
 elegant, ved brug af klædet det ligger på, ned i gryden. Ryst gryden let om
 nødvendigt, for at få dejen til at fordele sig.
 Læg låget på og bag i 30 minutter
 Fjern låget og bag i endnu 15-30 minutter til dejen er fint brun.
 Her kan det ses på film:
 http://tinyurl.com/ym53tc
            
             |   |   
            
        
 
            
         
           Linde (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 23:02 |  
  |   
            
"Lisbeth Jacobsen" <lisbeth_jacobsenFJERN@hotmail.com> skrev i en meddelelse 
 news:45904966$0$4151$ba624c82@nntp02.dk.telia.net...
 > Her er en af de første opskrifter, du bør prøve (no-knead-bread):
 > news:45657ee6$0$4153$ba624c82@nntp02.dk.telia.net
 Et brød eh´? Interessant, det må jeg prøve. Jeg regner med at soen skal 
 bruges til det meste af min madlavning, da jeg er ret doven af natur. Men at 
 bage i den...sublimt, jeg bliver gladere og gladere for den, endda uden at 
 have prøvet den endnu  . Du har ikke nogle input angående låget generelt, 
 er det at låget ligger på en del af princippet i soen eller hvordan?
 Mvh
 Linde 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
            Padre (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Padre | 
  Dato :  25-12-06 23:30 |  
  |   
            "Linde" <delinde@gmailfjern.com> wrote in message
 news:45904a56$0$49205$14726298@news.sunsite.dk...
 
 > nogle input angående låget generelt,
 > er det at låget ligger på en del af princippet i soen eller hvordan?
 
 Ja. Det var det, Max mente: hvis du ikke påutter læåget på, kunne du lige så
 godt bruge et fad. Årsagen til at der i en opskrifte specificeres, at der
 skal bruges en stegeso er derfor, at låget skal på.
 
 En anden god ret til en stegeso er baeckeoffe. Nedenstående opskrioft har
 jeg ikke selv prøvet, men den lyder god.
 
 BAECKEOFFE
 500 gram okselår
 500 gram udbenet svineryg
 1 grisehale og -fod (valgbart)
 500 gram udbenet fåreskulder
 250 gram løg
 2 fed hvidløg
 det hvide af 2 porrer
 l. tør hvidvin fra Alsace (Riesling eller Sylvaner)
 en bouquet garni
 persille
 en timiankvist
 salt
 peber
 3 laurbærblade
 en smule pulveriseret kryddernellike
 1 kilo kartofler
 en lerterrin med låg.
 
 Mariner det udskårne kød i vinen i 24 timer med krydderierne, nogle hakkede
 løg, bouquet garni'en, porrerne og peberet. Dagen efter skrælles kartoflerne
 og de skæres i tern, dæk bunden af lerterrinen med dem og læg hakkede løg
 ovenpå, derefter kødet, dæk til slut med kartofler og derpå igen hak-kede
 løg. Overhæld med hvidvin, den sigtede marinade og en smule vand. Væsken
 skal stå til midten på terrinen; tilføj grøntsagerne og krydderierne fra
 marinaden samt salt og peber. Læg låg på terrinen (forsegl det med en
 blanding af mel og vand). Tilberedes i ovn i ca. 3 timer ved en 200-225
 grader.
 
 
 
 -- 
 
 Padre
 Inventor of the Plonkificator 3600 wih twin, strontium-enforced,
 dweeb-capacitators.
 
 
  
            
             |   |   
            
        
 
            
         
             Linde (25-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Linde | 
  Dato :  25-12-06 23:44 |  
  |   
            
"Padre" <spirito_santo@deadend.yahoo.com> skrev i en meddelelse 
 news:459050fc$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
 > "Linde" <delinde@gmailfjern.com> wrote in message
 > news:45904a56$0$49205$14726298@news.sunsite.dk...
 > Ja. Det var det, Max mente: hvis du ikke påutter læåget på, kunne du lige 
 > så
 > godt bruge et fad. Årsagen til at der i en opskrifte specificeres, at der
 > skal bruges en stegeso er derfor, at låget skal på.
 Jamen så kan han jo bare skrive det...hvis jeg havde set lyset havde jeg jo 
 ikke spurgt  . Men det er nu også fordi, det siges at soen skal vædes i 
 vand, den har høje kanter og hvad ved jeg...masser af X-faktorer for en 
 newbie som jeg!
 >
 > En anden god ret til en stegeso er baeckeoffe. Nedenstående opskrioft har
 > jeg ikke selv prøvet, men den lyder god.
 >Opskrift<
 Uhyre interessant, den er noteret...fascinerende, at man bare kan vælte det 
 hele sammen, og så bliver det en lækker ret! Når det hele skal tilberedes 
 sammen gør det heller ikke så meget, at forberedelsen er lidt avanceret.
 Mvh
 Linde 
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              Padre (26-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : Padre | 
  Dato :  26-12-06 12:06 |  
  |  
 
            > Jamen så kan han jo bare skrive det...hvis jeg havde set lyset havde jeg
 jo
 > ikke spurgt  . Men det er nu også fordi, det siges at soen skal vædes i
 > vand, den har høje kanter og hvad ved jeg...masser af X-faktorer for en
 > newbie som jeg!
 Man lærer så længe man lever   
-- 
 Padre
 Inventor of the Plonkificator 3600 wih twin, strontium-enforced,
 dweeb-capacitators.
            
              |   |   
            
        
 
            
         
              sailor99 (27-12-2006) 
         
	
            | Kommentar Fra : sailor99 | 
  Dato :  27-12-06 17:18 |  
  |   
            
"Linde" <delinde@gmailfjern.com> skrev i en meddelelse 
 news:45905438$0$49201$14726298@news.sunsite.dk...
 >
 > "Padre" <spirito_santo@deadend.yahoo.com> skrev i en meddelelse 
 > news:459050fc$0$49203$14726298@news.sunsite.dk...
 >> "Linde" <delinde@gmailfjern.com> wrote in message
 >> news:45904a56$0$49205$14726298@news.sunsite.dk...
 Men det er nu også fordi, det siges at soen skal vædes i
 > vand, den har høje kanter og hvad ved jeg...masser af X-faktorer for en 
 > newbie som jeg!
 Glæd dig over din stegeso, det er en fantastisk ting. Jeg har nu nr. 4 af 
 slagsen (over 40 år).
 Min kommer en tur i badekarret, når den skal "vandes".
 Bare kom igang, du kan næsten ikke gøre noget forkert, men opskrifter er da 
 altid gode at have. Læg turen forbi dit bibliotek, og se, om de ikke skulle 
 have noget brugbart. Hvis ikke, og du kan lidt tysk, kan du google lidt, 
 f.eks. her:
 http://www.roemertopf.de/tipps_handhabung.htm
Stegeso=Römertopf.
 God fornøjelse!
 Georg
            
              |   |   
            
        
 
    
 
					
					 
			 | 
			
				
        
			 |