Michael Hansen skrev den 10-01-2006 11:17:
> Carsten Riis wrote:
> > Hvad usundt er det ved ikke at indtage ris, pasta, kartofler, brød?
>
> Og tilsvarende kunne jeg jo spørge: Hvad sundt er der ved _ikke_ at
> indtage disse ting? Sådan kunne vi jo blive ved.
>
Du sparer kalorier på en ret nem måde.
De gode ting som er i ris, pasta, kartofler og brød kan du snildt finde
i andre grøntsager og frugter. Samt at grøntsager og frugter mætter
mere og længere.
Your turn
> > HvisNogetVirker-koncept: så gør det endeligt. Whatever it takes!
>
> Fint, så er vi enige på det punkt.
>
> >> det har sat dig selv i en bås.
> >
> > Næh. Jeg kom med en bred vifte af fornuftige kostråd.
>
> Hvor du postulerer at man ikke skal spise ris, pasta, kartofler og brød.
>
Det var såmend noget man kan lave. Læs lige indlægget en gang til.
Hvis man vil lave noget andet, så gør man det bare det.
> > alene ved at hive én ting (skrue op for det fedtfattige kød) ud af en
> > sammenhæng.
>
> Jeg er enig i de kostråd du giver bortset fra ris, pasta, kartofler,
> brød "no-go" og "skru op for det fedtfattige kød" (den sidste kan
> selvfølgelig gradbøjes; i hvor høj grad skal der skrues op, skal der
> skrues op hvis man i forvejen spiser meget fedtfattigt kød, osv ,
> hvorfor jeg ikke kan se det som et serisøt kostråd)
>
Og fordi du ikke kan se det, så er det useriøst?
LOL!
> > Selv dit højtelskede ernærningsråd anbefaler, at man vælger det
> > fedtfattige kød.
>
> Jeg har vist intet sagt om at jeg elsker ernæringsrådet højt. Hold dig
> til fakta.
>
højtelsket som i at du ureflekteret holder fast i deres anbefalinger.
> > Nu sidder Arne Astrup i ernæringsrådet.
>
> Jeg tror at du skal have opdateret dine oplysninger.
>
----
* Kostrådene 2005 – de nye 8 kostråd
Arne Astrup er formand for den arbejdsgruppe I Ernæringsrådet, som har
revideret og I maj 2005 udgivet Danmarks nye kostråd. Foredraget giver
en gennemgang af de enkelte kostråd med en kort videnskabelig baggrund
for rådet med udgangspunkt I befolkningsgruppers næringsstofmangel, og
ernæringsmæssige problemer.
----
citat:
http://www.artebooking.dk/arne_astrup.htm
Ok, han sidder der ikke fast, men han bliver brugt.
> > Spis du bare masser af pasta, ris, kartofler og brød.
> > Undlad bare at undre dig den udeblivelse af vægttab.
>
> Sjovt. Jeg har i de det sidste halve års tid tabt mig ca. 1 kg om
> måneden;
Hvor du kunne have tabt mere.
> og spiser da stadig ris, pasta, brød og kartofler. Men her gør
> du vel det som mange mennesker gør fejl: Generaliserer over dit eget
> tilfælde, selv om du længere oppe skriver om "HvisNogetVirker-koncept".
>
Og en masse andre mennesker som taber sig via lavkulhydrat-systemer.
Og hvis det virker for dig, at indtage "de hurtige kulhydrater"....jamen
tillykke med det.
Hvis man KAN styre det....jamen så er det jo ikke noget problem.
Hvis man vil finde et nemt sted at spare på kalorier, så ris og pasta et
godt sted at starte, da der er temmelig mange kalorier i ris og pasta.
Du er vel ikke uenig i, at ris og pasta indeholder masser af kalorier?
> > Det er altså ikke ligefrem lavkalorieforslag det gode ernæringsråd
> > kommer med.
>
> Jeg tror du forveksler lavkalorie med lavkulhydrat.
>
Nope. lavkalorie.
Det er et nemt sted at starte når man vil spare kalorier ved at undlade
pasta og ris.
> > Og hvad er det nu man har brug for under et vægttab?
>
> Mindre kalorier end man forbrænder. Det skriver ernæringsrådet vist
> heller ikke noget som helst om at man ikke skal.
>
De skriver faktisk så meget, at det faktisk også er ingenting.
Særlig når man dykker ned i deres rapport2005.
Prøv lige at læse afsnittet om netop kulhydrater, hvor de skriver om at
det eneste man kan konkludere, at der er uenighed omkring "de hurtige
kulhydrater"...men de vælger nu alligevel at fastholde deres anbefaling
gennem de sidste 20 år. Ja, det ville da også være slemt at indrømme,
at man har bliver nød til at skifte kurs.
> > Nej, jeg tror på livsstilsændring, hvor en undladelse af "de hurtige
> > kulhydrater" er kun en ud af den brede vifte af teknikker som man kan
> > benytte sig af.
>
> Godt du siger "kan" her. Man kan også snildt lade være.
>
jaja, man kan og kan lade være. Det er jo heldigvis et frit land vi
lever i.
> > du tror åbenbart på en mand som har udtalt: sukker feder ikke og
> > havde
> > økonomiske interesser i et produkt som han som ernæringsekspert
> > anbefalede...tilgengæld glemte han at fortælle om sin økonomiske
> > interesse i produktet.
>
> Du bliver mere og mere useriøs. Jeg har aldrig sagt eller skrevet noget
> sådant. Resten af dit indlæg bærer i samme grad præg af fuldstændig
> useriøsitet.
>
Du bruger samme argumentation/budskab som Arne Astrup. Arne Astrup har
ved flere lejligheder vist, at han formidler de konklusioner som han er
blevet betalt for at bruge.
At du så ikke kender mandens fortid....tja, brug det dog som refleksion
over hvad man skal pledere for og hvad man nok lige ikke skal pledere for.
Måske burde du sætte dig lidt ind i "slankeguruens" fortid før du siger
de samme ting som han siger.
> > Det gør jeg fordi jeg ved de virker!
>
> Nej, du gør det fordi de virker på dig.
>
Jeg er altså bare et menneske. Og jeg indtager altså færrere kalorier
end jeg forbruger.
> > Vis mig lige et af kostrådene som "ikke-virker".
> > Husk lige, at det de skal ses i samspil med de andre.
>
> Jeg kan da godt komme med en personlig anekdote som heller ikke kan
> bruges til noget: Sidste nytår kom mit BMI over 25 og jeg blev enig med
> mig selv om at der skulle gøres noget; i første omgang skulle min vægt
> stigning standses. Jeg begyndte derfor at gå på en "generisk low-carb"
> kur (jeg kan slet ikke klare navne på den slags kure, så jeg gik ud fra
> hovedprincipperne i forskellige specifikke low-carb kure jeg kunne finde
> materiale om). Det er praktisk taget identisk med de "kostråd" du giver.
> Efter fem måneder havde jeg taget 3 kg på og jeg var ved at blive
> sindsyg over ikke at kunne spise kartofler, pasta og specielt brød så
> jeg droppede "kuren".
>
Tja, du indtog flere kalorier end du forbrugte.
For ud for det havde du allerede mentalt droppet slankeprocessen og
ubevidst indtaget flere kalorier end du har brugt (ellers ville du jo
ikke tage på)
Det kan du også opnå via din nuværende kost.
Uanset om du følger ernæringsrådets anbefalinger eller ej, så er
"forbrug mere end du indtager"-konceptet universelt i forhold til vægttab.
> Jeg tog derefter en måned hvor jeg minutiøst skrev alt ned hvad jeg
> spiste (som jeg normalt ville spise, inkl. pasta et al) og kalorietalte;
> det er ikke så slemt som det lyder: Efter bare en uges tid bliver man
> ret ferm til at tælle kalorier alene på størrelsen at de ting man
> spiser. Jeg satte mig derefter ned og fandt ud af hvor mine problemer
> var; i mit tilfælde spiste jeg uden tvivl for meget aftensmad og dette
> ændrede jeg på ved ca. en time inden maden at spise et æble eller anden
> frugt og drikke noget vand; derefter var det meget nememre at nøjes med
> en enkelt portion til aftensmaden.
>
Så var dit problem: portionskontrol.
Det var din tilgang til problemet som var "forkert".
Andre er "carb addicts" (dvs. har svært ved at styre indtaget af "de
hurtige kulhydrater")
Andre igen har følelsesmæssige problemer og dækker dem med mad
Andre igen har hyppigheden af madindtagelse som problem.
Andre har ikke den rette viden omkring mad
Andre har af helt 6. årsager problemer med hvad der der vedrører mad.
Og en sidste gruppe har en bred vifte af ovenstående som gør, at de har
den størrelse som de har.
> Jeg har siden tabt mig ca. et kg om måneden; hvilket skal ses i forhold
> til at målet blot var at standse vægtstigningen og at jeg stort set ikke
> har været sulten igennem perioden, samt at jeg uden problemer kan blive
> ved med at tabe mig med samme rate og med masser af kulhydrater fra
> pasta, kartofler og brød.
>
> Som sagt: En anekdote der - ligesom dine personlige erfaringer - ikke
> kan hjælpe nogen stort.
>
Og du tror, at det kartofler, ris, pasta og brød som gør tricket for
dig? Tror du ikke ,at det er din bevidsthed omkring mængden af kalorier
som gør tricket for dig?
Prøv at droppe bevidstheden omkring kalorierne.....og inden kort tid
stopper vægttabet...og på længere sigt vil du opdage en vægtøgning.
> Du mener tydeligvis at pasta, ris, brød og kartofler er af det onde.
Næh, hvis man vil spise det...jamen så gør det endelig.
ris, pasta, brød og kartofler er bare et nemt sted at spare på kalorierne.
> Det
> er der ingen tydelig videnskabelig evidens for,
Ej heller det modsatte.
Det eneste der jf. ernæringsrådet er: der er uenighed på området:
-------------------
Kogte kartofler, hvidt brød, grovbrød, og cornflakes er fødevarer med
højt GI, mens de fleste typer pasta, rugbrød, bælgfrugter, havregryn,
bulgur, frugt og grøntsager har lavt GI. Fødevarer med højt GI giver,
som anført i defi nitionen, en hurtig stigning i blodsukker og
efterfølgende stigende insulinniveau. Det er nærliggende at antage, at
disse forhøjede insulinniveauer kan resultere i relativt store fald i
blodsukkeret og dermed sultfølelse. Og modsat, at fødevarer med lavt GI
vil være mere mættende over en længere periode. En gennemgang af de
hidtil publicerede undersøgelser har dog ikke kunnet dokumentere,
at kulhydratrige fødevarer med højt GI har en anderledes betydning for
følelsen af mæthed, sult og kostindtag end kulhydratrige fødevarer med
lavt GI (32). Der er dog ikke enighed på området (33). Det kan også
nævnes, at hos personer, der ikke har sukkersyge, er ændringer i
blodsukkeret i forhold til fødevarens GI relativt beskedne, mens
udsvingene i blodsukkeret er meget større hos personer med sukkersyge.
Der er flere problemer ved den praktiske anvendelse af GI-begrebet
(31), men på trods af disse forbehold anses fødevarer med lavt GI dog
at have en mulig forebyggende effekt mht. risikoen for udvikling af
overvægt og type 2-diabetes (34).
--------------------
citat:
http://www.meraadet.dk/gfx/uploads/Rapporter_pdf/Kostraadene%202005_www.pdf
Det er jo lidt morsomt, at ernæringsrådet fastholder deres 20 år gammelt
råd, og samtidig anerkender, at der er ikke er enighed på området.
Rådet bliver udbasuneret, men at der er ikke er enighed...Det skal man
dykke ned i rapporten for at finde ud af.
NB: Jeg vil gerne se hvad det er for en pasta som har et lavt GI.
> og dine "filosofiske"
> tanker omkring "Du kan også give dig til at tænke lidt over, hvorfor
> danskerne bliver større og større" kan du forhåbenligt godt selv se det
> useriøse i.
>
Prøv at tænk lidt over det. Fornægtelse af "fremmede tanker" er
også en måde at undgå virkeligheden.
Du har det tilsyneladende godt med at gøre som du gør....jamen rigtig
hjertelig tillykke med det. men lad dog være med at belære andre om at
du har mener, at du har patent på sandheden.
> Jeg håber diskussionen stopper her: Du har tydeligvis dine kæpheste og
> jeg har vist gjort klart hvad jeg mener så sagen skulle nok være
> uddebateret.
>
Tja, sådan man kan også trække følehornene til sig, når man har opdaget,
at man er ude på et skråplan.
mvh
Carsten