GB wrote:
>
http://www.berlingske.dk/grid/viden/artikel:aid=621676
>
> Et nyfundet indholdsstof i olivenolie forklarer, hvorfor den fede
> middelhavsdiæt er sund.
>
> Koldpresset jomfru-olivenolie har et indholdsstof, der minder om
> lægemidlet ibuprufen. Som medicin bruges det normalt i smertestillende
> piller som Ipren. Men man mener også, at ibuprofen nedsætter risikoen
> for visse typer kræft og sygdomme som Alzheimer. Det nyfundne stof i
> olivenolien er ifølge forskeren bag opdagelsen forklaringen på, at man
> tilsyneladende lever længere på en middelhavsdiæt med et højt indhold af
> olivenolie, skriver tidsskriftet Nature.
>
> Stoffet i olivenolien hedder oleocanthal, og ligesom ibuprofen påvirker
> det kroppens prostaglandin-system, siger Paul Breslin fra Monell
> Chemical Senses Center i Philadelphia.
>
> Et dagligt indtag på 50 gram eller 4 spiseskefulde olivenolie giver et
> indtag af oleocanthal, der svarer til 10 procent af den normale
> anbefalede dagsdosis af ibuprofen. Det er ikke nok til at give en
> smertestillende virkning, men tilstrækkeligt til at give de øvrige
> gavnlige effekter af ibuprofen - men uden dette stofs kedelige
> bivirkninger, siger forskerne.
>
> Oleocanthal findes ikke i lige store mængder i al koldpresset
> jomfruolienolie, men afhænger blandt andet af alderen og arten af de
> oliven, der presses.
>
> Man kan dog ifølge Paul Breslin smage sig frem til et højt indhold af
> stoffet: Det er oleocanthalen, der fremkalder den bidende eller
> stikkende eftersmag bagest på tungen og i halsen, som er en del af den
> autentiske middelhavssmag.
>
Og så smager det jo også godt