Peter Weis wrote:
> Steen Kastoft Hansen <nospam@joste.dk> wrote:
>
>
>>Er der nogen metallurger til stede?
Metallurg og metallurg, vil jeg ikke kalde mig selv... Men jeg kender da
lidt til det.
> Der er forskel på stål, også på rustfrie typer. Kig fx her:
>
http://www.ameritech.net/users/knives/steels.htm.
Ja, ligesom med alt muligt andet, er der også forskel på kvaliteten af
rustfri stål (og dermed *prisen*). Billige knive er generelt ikke så gode...
> I øvrigt er ingen af dem 100% rustfri. De er rustfaste.
> Nogle ståltyper er således ret følsomme overfor frugtsyre o.lign. og
> bør skylles af straks efter brug. Hvis de bare ligger ½ time, kan de
> løbe an.
Ja, rustfri stål er bare stål med over 12% Cr i matrix og derudover kan
man tilsætte andre legeringselementer. Således kan man opnå bestemte
egenskaber ved stålet, såsom høj styrke osv...
Syre og salt skulle vistnok nedbryde den beskyttende kromrige oxydfilm,
der ellers beskytter metallet. Såvidt jeg forstår på noget af det jeg
har læst, benyttes såkaldt martensitisk rustfrit stål til knivstål men
jeg har også læst at ferritisk-austenitisk rustfrit stål benyttes til
spise-bestik... Så jeg kan ikke helt svare på hvad man bruger - dog ved
jeg at det varierer og nogle knive (pga. mikrostrukturen) er magnetiske
mens andre ikke er det.
Om martensitisk RF stål:
Dette udmærker sig ved at have høj styrke, men lav sejhed. Også her, er
det vigtigt at man ved hvordan man varmebehandler korrekt og
efterfølgende anløber stålet... Uden at gå for meget i detaljer: Forkert
varmebehandling i området fra 5-600 grader nedsætter kraftigt
korrosionsbestandigheden og jeg kunne godt mistænke billige knive for at
være forkert anløbet, men jeg ved det ikke.
Generelt kan det siges: Højtlegerede stål kan opretholde passivitet helt
ned til pH =1, mens lavere legeret stål kan opretholde passivitet ned
til pH omkring 2-3...
Så, hvem kan nu svare os på hvad pH er for sennep, remolade osv? Jeg er
enig i, at man nok bør vaske den slags af uden at lade det sidde for
længe...
mvh.
Martin Jørgensen
--
---------------------------------------------------------------------------
Home of Martin Jørgensen -
http://www.martinjoergensen.dk