|
| Lommelærke og temperatur Fra : Søren G. Jensen |
Dato : 20-06-04 19:02 |
|
Jeg har en lommelærke med lakrids/vodka blanding i. Når jeg vil have mig et
nip af den, ryster jeg den for at opløse lakridsen, men kan så mærke at den
bliver køligere. hvordan kan det være? der kan jo ikke være fordampning fra
den mens den er lukket.
Søren
| |
Henning Makholm (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Henning Makholm |
Dato : 20-06-04 19:15 |
|
Scripsit "Søren G. Jensen" <sgj1@FJERN_DETTEmail.dk>
> Jeg har en lommelærke med lakrids/vodka blanding i. Når jeg vil have mig et
> nip af den, ryster jeg den for at opløse lakridsen, men kan så mærke at den
> bliver køligere. hvordan kan det være? der kan jo ikke være fordampning fra
> den mens den er lukket.
Faseovergangen fra fast til opløst form er lige så god som
faseovergang fra væske til gasform.
--
Henning Makholm "... not one has been remembered from the time
when the author studied freshman physics. Quite the
contrary: he merely remembers that such and such is true, and to
explain it he invents a demonstration at the moment it is needed."
| |
Søren G. Jensen (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Søren G. Jensen |
Dato : 20-06-04 19:36 |
|
> > Jeg har en lommelærke med lakrids/vodka blanding i. Når jeg vil have mig
et
> > nip af den, ryster jeg den for at opløse lakridsen, men kan så mærke at
den
> > bliver køligere. hvordan kan det være? der kan jo ikke være fordampning
fra
> > den mens den er lukket.
>
> Faseovergangen fra fast til opløst form er lige så god som
> faseovergang fra væske til gasform.
Det vil så sige at jeg opløser bundfældingen igen. Hvis man kunne måle
temperaturenmens den ligger stille, ville temperaturen så stige mens den
bundfælder
Søren
| |
Jeppe Stig Nielsen (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Jeppe Stig Nielsen |
Dato : 20-06-04 19:51 |
|
"Søren G. Jensen" wrote:
>
> Det vil så sige at jeg opløser bundfældingen igen. Hvis man kunne måle
> temperaturenmens den ligger stille, ville temperaturen så stige mens den
> bundfælder
Ja. Opløsning af sukker (og mange andre ting) i vand (s)-->(aq) er en
endoterm proces som forbruger varme.
--
Jeppe Stig Nielsen <URL: http://jeppesn.dk/>. «
"Je n'ai pas eu besoin de cette hypothèse (I had no need of that
hypothesis)" --- Laplace (1749-1827)
| |
Søren G. Jensen (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Søren G. Jensen |
Dato : 20-06-04 20:24 |
|
> >
> > Det vil så sige at jeg opløser bundfældingen igen. Hvis man kunne måle
> > temperaturenmens den ligger stille, ville temperaturen så stige mens den
> > bundfælder
>
> Ja. Opløsning af sukker (og mange andre ting) i vand (s)-->(aq) er en
> endoterm proces som forbruger varme.
>
Det forklare meget, jeg kan genkende meget fra mine fysiktimer. Men jeg var
forbavset over hvor kølig lommelærken blev i øjeblikket. tak for svarene
Søren
| |
Martin Larsen (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Martin Larsen |
Dato : 20-06-04 20:17 |
|
"Søren G. Jensen" <sgj1@FJERN_DETTEmail.dk> skrev i en meddelelse news:40d5d091$0$167$edfadb0f@dread11.news.tele.dk...
> Jeg har en lommelærke med lakrids/vodka blanding i. Når jeg vil have mig et
> nip af den, ryster jeg den for at opløse lakridsen, men kan så mærke at den
> bliver køligere. hvordan kan det være? der kan jo ikke være fordampning fra
> den mens den er lukket.
Viser samme fænomen sig ved rent postevand?
Mvh
Martin
| |
Søren G. Jensen (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Søren G. Jensen |
Dato : 20-06-04 20:40 |
|
> > Jeg har en lommelærke med lakrids/vodka blanding i. Når jeg vil have mig
et
> > nip af den, ryster jeg den for at opløse lakridsen, men kan så mærke at
den
> > bliver køligere. hvordan kan det være? der kan jo ikke være fordampning
fra
> > den mens den er lukket.
>
> Viser samme fænomen sig ved rent postevand?
>
> Mvh
> Martin
Det har jeg nu aldrig haft i lommelærken
Når den bliver renset er det i meget varmt vand, så om det bliver køligere
er svært at sige.
Søren
| |
Ivar (20-06-2004)
| Kommentar Fra : Ivar |
Dato : 20-06-04 21:45 |
|
Martin Larsen
> Viser samme fænomen sig ved rent postevand?
Sandsynligvis.
Fænomenet kendes fra næsten enhver beholder med væske.
Hold om en dåseøl eller dåsesodavand et øjeblik, ryst derefter
dåsen og det føles som om den bliver koldere.
Væsken afleder ikke varmen fra hånden specielt hurtigt, rystes
dåsen kommer der hele tiden ny væske til og varmeenergien fra
hånden fjernes hurtigere.
Hvis væsken er varmere end kropstemperaturen, vil man naturligvis
få den fornemmelse at væsken bliver varmere.
Ivar Magnusson
| |
|
|