Af Ulla Johanne Johansson
For mange C og E-vitaminer kan få kolesteroltallet til at stige - og det
er vel at bemærke den dårlige kolesterol, der stiger.
Alt med måde. Det gælder også appelsiner, solsikkeolie og gulerødder. I
hvert fald hvis man skal tro et hold forskere fra New York University.
Appelsiner, solsikkeolie og gulerødder indeholder henholdsvis C-, E-
vitamin og Betakaroten - de såkaldte antioxidanter.
Tidligere er de blevet anbefalet i rigelige mængder, fordi de angriber de
kemiske stoffer - de frie radikaler - der har en nedbrydende effekt på
kroppen.
Men det er ikke den eneste effekt, antioxidanterne har. Holdet bag
undersøgelsen har nemlig fundet ud af, at antioxidanterne også forhindrer
kroppens evne til at nedbryde den skadelig kolesterol, der findes i
kroppen.
Normalt vil leveren nedbryde det skadelige kolesterol, før det har en
chance for at blive optaget i blodet. Men i forsøg med mus viste det sig,
at vitaminene C, E samt betakaroten forhindrede den proces.
- Det ser ud til, at de antioxidante vitaminer kan være skadelige for
hjertet. Men der er brug for flere undersøgelser, der bakker vores
konklusioner op. Før de er tilgængelige, kan vi ikke anbefale at folk
skal lade være med at tage vitaminerne, siger dr. Edward Fisher til BBC.
I den samme undersøgelse fandt forskerne ud af, at antioxidanterne også
havde en del positive effekter, som ikke tidligere var blevet
dokumenteret. Blandt andet gav de diabetikeres indre organer bedre
beskyttelse.
Fakta
Vitaminer
Betakaroten
Antioxidanten betakaroten er et forstadie til A-vitamin. Afhængigt af,
hvor meget A-vitamin kroppen har brug for, forvandles betakaroten til A-
vitamin i kroppen. Betakaroten er den vigtigste form for kilde til A-
vitamin fra planteriget. A-vitamin er nødvendigt for synet,
forplantningsevnen, immunforsvaret, regulering af arveanlæg, slimhinder
og vækst.
Betakaroten findes for eksempel i gulerødder og abrikoser.
C-vitamin
C-vitamin har betydening for kroppens immunforsvar, der blandt andet
beskytter mod virus og bakterier. Sammen med jern er C-vitamin nødvendigt
for at danne en af de 20 aminosyrer, kroppen bruger til at opbygge
protein. Denne aminosyre indgår i proteinet kollagen, der er den
trækstærke del i sener, brusk, tandkød og knogler. Mangler man kollagen,
bliver de mindste blodkar skøre, og sår heler dårligt.
C-vitamin findes i citrusfrugter, bær, tomater, blomkål, kartofler og
grønne bladgrøntsager.
E-vitamin
E-vitamin beskytter kroppens celler mod at blive nedbrudt af de frie
radikaler. Det er med til at holde hjertefunktionen i gang, reducerer
propper i blodet og stimulerer blodomløbet. Det fremmer sårheling og
reducerer ardannelse.
E-vitamin findes i planteolier, margarine, æggeblommer, smør, nødder og
fisk.
Kilde:
www.naturdoktoren.dk, www.netdoktor.dk.
--
Vegetarians eat vegetables. Beware of humanitarians!
Med venlig hilsen
arc@na