|  | 		    
					
        
         
          
         
	
          | |  | JULEKAAL Fra : Knud Andreassen
 | 
 Dato :  16-12-00 02:03
 | 
 |  | Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det eneste jeg
 ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en eller anden måde, men
 med hvad ?
 
 --
 -----------------------------------------------------
 Med Venlig hilsen
 Knud Andreassen
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 |  |  | 
  Peter W. Bosse (16-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Peter W. Bosse
 | 
 Dato :  16-12-00 06:07
 | 
 |  | "Knud Andreassen" a écrit dans le message:
 > Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det
 > eneste jeg ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en
 > eller anden måde, men med hvad ?
 
 Her er en opskrift på "julekål" fra kogebogen (Tiefkühl)
 "Den Store Dybfrostbog".
 
 Du får opskriften i sin fulde udstrækning...
 
 Julekål af hvidkål:
 (5 pers.)
 
 1 hvidkålshoved (ca. 2 kg)
 
 Ved tilberedningen:
 75 g smør
 4-5 dl fløde
 salt, hvid peber
 
 € Skær hvidkålen i 4-5 stk og kog dem i vand til den er mør, ca. 20
 minutter.
 € Tag kålen op i et dørslag og afkøl den så meget, at den kan formes
 til boller med hænderne samtidig med at vandet trykkes af.
 € Der bliver ca. 10 boller ud af denne portion.
 
 
 Til frysning:
 € Forfrys bollerne på et spækkebræt eller alm. form. Kom dem i alm.
 pose og frys den.
 
 Tilberedning efter frysning:
 € Tø bollerne op - i køleskab ca. 6-8 timer, ved køkkentemperatur ca.
 2 timer.
 € Hak dem gennem kødhakkeren.
 € Smelt smørret i en gryde og varm kålen heri.
 € Tilsæt fløden lidt af gangen til kålen har en passende konsistens,
 som tyk stuvning.
 
 € Server kålen til sylte, kogt kold stribet flæsk, kold ribbensteg,
 medisterpølse eller pølser.
 € Retten kan spises selvstændig med kanelsukker, men i så fald bør
 peber udelades, og salt bruges med forsigtighed.
 
 Velbekommen!
 
 o         o
 / \        / \
 -.-        -.-
 \(  )/     \(  )/
 _||_     _| \/
 
 --
 Mvh.
 Peter W. Bosse
 
 Hvorfor være besværlig, når man med
 en anelse fantasi kan være helt umulig?
 
 
 
 
 |  |  | 
  Jan Boegh (16-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Boegh
 | 
 Dato :  16-12-00 12:43
 | 
 |  | "Knud Andreassen" <cfs24343@vip.cybercity.dk> wrote in message
 news:91een7$2vp5$1@news.cybercity.dk...
 > Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det eneste jeg
 > ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en eller anden måde, men
 > med hvad ?
 
 I min famillie er der traditionelt altid stuvet hvidkål på bordet til
 julefrokosten ( hvilket glæder undertegnede, der på trods af at være
 inkarneret vendelbo afskyr grønlangkål ) - men jeg har aldrig hørt det
 omtalt som julekål. Men 'never mind' her den så:
 
 Omkring 1 kg. hvidkål fintsnittet - en gammeldags brødmaskine er glimrende,
 for dem, der ikke har eller kan håndtere en ordentlig kniv.
 2 spskf. smør (mere når min mor laver det)
 2 spskf mel
 ca 1/4 l sødmælk
 salt, hvid peber samt evt. lidt revet muskatnød.
 
 Kålen:
 Læg kålen i en gryde og hæld koldt vand ved så kålen knapt er dækket.
 Smid en spskf. salt efter kålen og kog i ca. et kvarter (netop her skal
 kålen ikke være 'al dente')
 Lad så kålen dryppe godt af i et dørslag. Gem et par dl. af kogevandet.
 
 Stuvningen.
 Smelt smørret i en gryde - det må endeligt ikke tage farve.
 Rør melet i smørret og tilsæt ca. halvanden dl. af kålvandet lidt efter lidt
 under konstant omrøring. Tilsæt herefter lige så meget mælk på samme måde.
 Smag nu på stuvningen for at afgøre om kålsmagen er for stærk. Er den det,
 fortsættes med mælk alene ellers med halvt mælk og halvt kålvand indtil
 konsistensen af stuvningen er passende - gerne lidt for tyk, kålen gør den
 tyndere, når den tilsættes.
 Kog stuvningen igennem i ca. 5 min ved forsigtig varme og smag til med salt,
 peber og eventuelt et par strøg revet muskatnød (med forsigtighed - smagen
 skal kun antydes ).
 Vend nu kålen i og retten er færdig. Kan genopvarmes uden problemer, så
 fremstil den endeligt i forvejen.
 
 Serveres til det traditionelle julebord sammen med medisteren, flæsk,
 hamburgryg (Bwadr!)  m.v.
 Min salig mormor ville have insisteret på at mælken skulle udskiftes med
 fløde - jeg er tilbøjelig til at bruge skummet, men det er jo nok tidens
 tegn.
 
 mvh
 Jan
 
 
 
 
 |  |  | 
  N/A (16-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : N/A
 | 
 Dato :  16-12-00 15:08
 | 
 |  | 
 
 
 |  |  | 
   Heidi C. Tholstrup (16-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Heidi C. Tholstrup
 | 
 Dato :  16-12-00 15:08
 | 
 |  | 
 
            Remmen <remmen@email.dk> wrote in message news:91fscb$dg1$1@news.cybercity.dk...
 > [Cut]
 >
 > >Serveres til det traditionelle julebord sammen med medisteren, flæsk,
 > >hamburgryg (Bwadr!)  m.v.
 > Og prøv endelig at drysse den stuvede hvidkål med sukker og kanel ligesom
 > man gør med risengrøden (undlad dog smørklat!). Mums!
 Og glem endelig ikke de syltede rødbeder!
 --
 Med venlig hilsen/kind regards Heidi
 "Time is fun when you're having flies" - Kermit
 Remove SPAM in emails
http://www.hct.hjem.wanadoo.dk |  |  | 
  Poul-Erik Andreasen (17-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Poul-Erik Andreasen
 | 
 Dato :  17-12-00 15:28
 | 
 |  | Jan Boegh wrote:
 >
 > "Knud Andreassen" <cfs24343@vip.cybercity.dk> wrote in message
 > news:91een7$2vp5$1@news.cybercity.dk...
 > > Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det eneste jeg
 > > ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en eller anden måde, men
 > > med hvad ?
 >
 > I min famillie er der traditionelt altid stuvet hvidkål på bordet til
 > julefrokosten ( hvilket glæder undertegnede, der på trods af at være
 > inkarneret vendelbo afskyr grønlangkål ) - men jeg har aldrig hørt det
 > omtalt som julekål. Men 'never mind' her den så:
 
 Det er ikke så mærkeligt stuvet hvidkål og julekål er nemlig ikke det
 samme.
 Ved julekål hakkes kålen først efter at den er blevet kogt og den
 blandes med fløde eller flødeskum.
 
 Der er i øvrigt en anekdote om julekål. Efter kogningen skal vandet
 presses meget omhyggeligt ud af kålen, her er der nogen der meget
 innovativt har fundet ud af at bruge centrifugen på en en vaskemaskine.
 De påstås at der på visse møntvaskerier i sønderjylland hvor retten
 kommer fra  er lavet opslag om at maskinerne ikke må benyttes til denne
 praksis, nå det er sikkert bare en skrøne.
 
 --
 Med venlig hilsen Poul-Erik Andreasen
 
 
 |  |  | 
   Emil (18-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Emil
 | 
 Dato :  18-12-00 02:16
 | 
 |  | On Sun, 17 Dec 2000 15:28:13 +0100, Poul-Erik Andreasen wrote:
 
 >Det er ikke så mærkeligt stuvet hvidkål og julekål er nemlig ikke det
 >samme.
 >Ved julekål hakkes kålen først efter at den er blevet kogt og den
 >blandes med fløde eller flødeskum.
 >
 >Der er i øvrigt en anekdote om julekål. Efter kogningen skal vandet
 >presses meget omhyggeligt ud af kålen, her er der nogen der meget
 >innovativt har fundet ud af at bruge centrifugen på en en vaskemaskine.
 
 Derfor hedder retten også "vreden kål". Her på egnen vrides
 vandet nemlig ud af den kogte kål, ved at vride den i lagner.
 Innovaniteten har endnu ikke udbredt sig til Vejle Amt.
 
 Tak for dit dejlige indlæg, som sætter tingene på plads.
 
 m.v.h. Emil
 
 
 
 |  |  | 
   Bjarne Jorgensen (18-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Bjarne Jorgensen
 | 
 Dato :  18-12-00 20:01
 | 
 |  | Du er ikke helt galt på den.
 Da jeg var barn, i det sydlige jylland, brugte vi en gamel vaskemaskine til at
 fjerne vandet fra den kogte hvidkål.  Vi fyldte den kogte kål i et rent pudevår
 derefter 10-15min i maskinen (ikke kogevask) men centrifugering.
 Denne kålmasse opvarmes derefter i portioner med fløde, salt intil den har
 enpassende konsistens. Serveres med sylte og pølse. I den nordlige del
 af synderjylland bruger man enda kanel på top af den vredne kål.
 Poul-Erik Andreasen wrote:
 
 > Jan Boegh wrote:
 > >
 > > "Knud Andreassen" <cfs24343@vip.cybercity.dk> wrote in message
 > > news:91een7$2vp5$1@news.cybercity.dk...
 > > > Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det eneste jeg
 > > > ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en eller anden måde, men
 > > > med hvad ?
 > >
 > > I min famillie er der traditionelt altid stuvet hvidkål på bordet til
 > > julefrokosten ( hvilket glæder undertegnede, der på trods af at være
 > > inkarneret vendelbo afskyr grønlangkål ) - men jeg har aldrig hørt det
 > > omtalt som julekål. Men 'never mind' her den så:
 >
 > Det er ikke så mærkeligt stuvet hvidkål og julekål er nemlig ikke det
 > samme.
 > Ved julekål hakkes kålen først efter at den er blevet kogt og den
 > blandes med fløde eller flødeskum.
 >
 > Der er i øvrigt en anekdote om julekål. Efter kogningen skal vandet
 > presses meget omhyggeligt ud af kålen, her er der nogen der meget
 > innovativt har fundet ud af at bruge centrifugen på en en vaskemaskine.
 > De påstås at der på visse møntvaskerier i sønderjylland hvor retten
 > kommer fra  er lavet opslag om at maskinerne ikke må benyttes til denne
 > praksis, nå det er sikkert bare en skrøne.
 >
 > --
 > Med venlig hilsen Poul-Erik Andreasen
 
 
 
 |  |  | 
  Jørgen Rasmussen (17-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jørgen Rasmussen
 | 
 Dato :  17-12-00 14:58
 | 
 |  | 
 
            Knud Andreassen wrote:
 > Er der nogen der har en god opskrift til såkaldt "julekål". Det eneste jeg
 > ved er at det er hakket hvidkål der er stuvet på en eller anden måde, men
 > med hvad ?
 >
 > --
 > -----------------------------------------------------
 > Med Venlig hilsen
 > Knud Andreassen
 Undlad venligst at råbe.!
 Du ved sikkert ikke hvad jeg mener.   Så derfor denne henvisning:
www.usenet.dk/netikette/larm.html Mvh. Jørgen
            
             |  |  | 
  N/A (18-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : N/A
 | 
 Dato :  18-12-00 10:29
 | 
 |  | 
 
 
 |  |  | 
   Jan Boegh (18-12-2000) 
 
	
          | |  | Kommentar Fra : Jan Boegh
 | 
 Dato :  18-12-00 10:29
 | 
 |  | 
 
            "Svend Andersen" <svend@enterpol.dk> wrote in message
 news:fc.0073fb6b0042b2053b9aca00edeb3071.2bbfcd1@net.dialog.dk...
 > jorgen-r@aa.saa.dk,Ny-Internet writes:
 > >Du ved sikkert ikke hvad jeg mener.   Så derfor denne henvisning:
 > >
 > >www.usenet.dk/netikette/larm.html > Er du politimand her ?
 Er man politimand, hvis man giver personer, der har hjælp behov, et godt
 råd?
 Sådan virker verden da heldigvis ikke normalt - men det er måske anderledes
 på nettet.
 > Uddyb venligst hvad du mener.
 Jamen, det er skam beskrevet på den side, der henvises til. Men meget
 enkelt,
 så betyder brugen af store bogstaver at man råber - hvilket jo normalt
 ansees for
 temmeligt uhøfligt i en samtale    Og i emnelinien (subject) der "råber" du faktisk temmeligt højt - hvilket
 let opfattes (bemærk
 at jeg skriver opfattes - jeg påstår ikke at du mener det sådan) som om du
 anser din
 meddelelse for at være berettiget til lidt mere opmærksomhed end alle de
 andre.
 God jul
 Jan
            
             |  |  | 
 |  |