>> Fytin findes også i friskbagt rugbrød, men nedbrydes mens det
>> afkøler. Jeg ved ikke noget om tid-mængde-forholdet.
>
> Jeg må vist lige ud at surfe lidt.
Der findes et par PDF-filer om fytin og rugmel, dem har jeg ikke læst,
men i en artikel¹ fra Økonomaforeningen kan man bl.a. læse:
»I kornets skaldele findes fytin, som danner svært opløselige
salte samen med blandt andet zink, jern og kalcium og hindrer
at mineralerne udnyttes fuldt ud. Alligevel vil vi få flere
nærinsstoffer ved at spise fuldkornsmel med fytin end ved at
bruge sigtet mel. Fytin kan desuden nedbrydes af enzymet fytase
i kornet og erfaringen fra forsøg på bageriet Aurion viser, at
det sker bedst ved lange hæve- og bagetider og ved syrning.«
(stavefejlene er Økonomaforeningens egne).
Yderligere oplysninger kunne være interessante.
// Klaus
¹) <
http://www.oekonomaforeningen.dk/nyhed/00.cases/1999.17.broed_af_det.html>
--
><>° vandag, môre, altyd saam