Brystundersøgelse (Mammografi)
Af Rikke Esbjerg, læge
Hvad er mammografi?
Mamma betyder bryst på latin. En mammografi er en speciel form for røntgenundersøgelse af brystet, hvor der kun bruges en ganske lille strålemængde. Ligesom ved andre former for røntgenoptagelse, for eksempel af lungerne, kan man ved røntgengennemlysning af brystet afsløre selv meget tidlige stadier af kræft.
Hvad bruges mammografi til?
Bortset fra aldersbetingede sygdomme er brystkræft den hyppigste dødsårsag hos kvinder i Danmark. Formålet med en befolkningsscreening er at forebygge dødsfald ved at opdage tilfælde af brystkræft på et tidligt tidspunkt, hvor sygdommen stadig kan behandles.
Fordelen ved disse undersøgelser er, at brystkræft kan opdages flere år før, den når at udvikle sig. Nogle mener, at mindst en tredjedel af dødsfaldene på grund af brystkræft hos aldrende kvinder kan undgås ved at screene. Nye undersøgelser sætter dog spørgsmålstegn ved, om man reelt nedsætter antallet af dødsfald ved at indføre mammografiscreening.
Ved undersøgelsen af den enkelte person foretager man en almindelig mammografi, det vil sige en røntgenundersøgelse af brystet med en ganske lille mængde stråling.
Hvis sådan en undersøgelse skal få succes, er det nødvendigt, at eventuelle kræftknuder kan opdages allerede, når de er helt små. Hos unge kvinder er kirtelvævet i brystet ofte for tæt til, at man med sikkerhed kan afsløre helt små kræftknuder. Derfor foretages mammografi-screeninger oftest først, når kvinder nærmer sig 50-års-alderen.
Hvordan foregår en mammografi-screening?
Som regel tager man flere billeder af hvert bryst. Brystet klemmes fast mellem to plader i få sekunder, mens billedet tages. Det kan godt være lidt ubehageligt, specielt hvis brystet i forvejen er ømt.
I mange tilfælde suppleres undersøgelsen med ultralydsscanning. Hvis der er formodning om en knude, tager man en celleprøve med en tynd nål.
Er der en risiko forbundet med mammografi?
Røntgenapparater bruger små mængder radioaktiv stråling til at danne billedet. Ved udsættelse for radioaktiv stråling vil der altid være en lille risiko for, at der opstår kræft. Risikoen er dog meget lille, idet det er anslået, at cirka en ud af to en halv million dør som følge af en røntgenoptagelse af brystkassen.
Hvad sker der efter undersøgelsen?
Efter at billederne er taget, skal en røntgenlæge vurdere billederne. Det kan godt tage noget tid, så derfor bliver man normalt sendt hjem og får så svaret på undersøgelsen efter nogle dage.
Hvad kan man selv gøre?
På undersøgelsesdagen må man ikke bruge pudder eller creme på brystområdet eller i armhulerne. Desuden er det en god idé allerede som ung at vænne sig til selv at undersøge sine bryster for knuder regelmæssigt.