Vikingetogterne
Vikingetiden er berømt for de dramatiske vikingetogter. Togterne startede i slutningen af 700-årene, og kulminerede med Svend Tveskægs erobring af den engelske kongemagt i 1013.
Plyndringstogterne var i begyndelsen "private" foretagender, hvor en eller flere stormænd samlede et antal skibe med bevæbnede krigere og drog afsted på plyndring. I 800-tallet var det specielt Frankerrigets kyster (i dag Holland og Frankrig) samt syd-øst England, der var målet for plyndringerne. Specielt i England havde vikingerne heldet med sig, idet England var opsplittet i en række rivaliserende småkongedømmer. Efterhånden slog mange danske vikinger sig ned som bønder i syd-øst England, og det særlige område Danelagen opstod. Her var det ikke den engelske lov, som var gældende, men den danske lov. Hovedbyen i Danelagen var York, der var en rig handelsby.
I løbet af 900-tallet lykkedes det for frankerne, tyskerne og englænderne at holde vikingerne i skak, men i slutningen af 900-årene vendte den danske konge Svend Tveskæg tilbage med fornyet styrke. Det lykkedes for ham at erobre hele England samt at blive udråbt til engelsk konge i 1013. Han fik dog ikke selv meget glæde heraf, idet han døde året efter. Men hans søn, Knud den Store, blev også engelsk konge og regerede over Danmark og England frem til sin død i 1035.
Kolonisation og handel
Vikingetogterne var ikke kun drabelige erobringstogter, men også fredelige kolonisationstogter og opdagelsesrejser. Det var således norske vikinger, som besejlede Nordatlanten og koloniserede Færøerne, Island og det sydlige Grønland - ja enkelte af dem sejlede helt til New Foundland, og var således de første europæere i Nordamerika!
Spor efter vikingernes kolonisation i Nordatlanten findes i form af det færøske og islandske sprog, som er tæt forbundet med vikingernes oldnordiske sprog.
Vikingerne drog også mod øst. Svenske vikinger plyndrede langs Baltikums kyster, og man drog på handelstogter ned langs de russiske floder og kom helt ned til Sortehavet og Konstantinopel (i dag Istanbul).