Æblevei ca 10 liter.
6 kg æbler
4 kg sukker
4 liter vand
2 pakker bagegær - ja du læste rigtigt, helt almindeligt gær man bruger til bagning
Et kar der kan rumme alle æbler, vand og sukker
Æblerne deles i både - her er en æbledeler god at bruge.
Vand og sukker koges op - hæld lidt vand i bunden af gryden, når det koger hældes en pose sukker i. Rør endelig rundt straks, så ikke sukkeret sætter sig fast i bunden af gryden. Fyld op med vand. Når det koger hældes det ned på æblebådene.
Når vand og æbler har hånd temperatur - stik hånden ned og rør rundt, så mærker du det bedst - så skal gæren tilsættes.
Tag noget af vandet fra den kommende vin og smelt gæren i. Hæld den opløste gær ned til æblerne og rør godt rundt.
Dæk karret til med et klæde og rør rundt nogle gange i døgnet. Det skal stormgære i 3-4 døgn og stå i et rum hvor temperaturen ikke kommer under 20 grader.
Når det har stormgæret tages æblerne fra og væden hældes gennem et klæde ned i en vinballon.
Sæt gærrør i ballonen og vent til 4-6 måneder.
Derefter kan vinen omstikkes, men jeg har altid ladet gæren blive på bunden af ballonen - og det har holdt sig fint i flere år.
Jeg har også en meget god opskrift på Hyldeblomstvin, som jeg har laver 50 liter af i de sidste 10-15 år. Alle der har smagt den synes at den er vidunderlig. Du siger bare til hvis du vil have opskriften.
Mange hilsener malmin